ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μόνο πρόστιμο για το "ντου" σε Παπαπέτρου

Μόνο πρόστιμο για το "ντου" σε Παπαπέτρου

Ποιες ποινές προβλέπονται στον πειθαρχικό κώδικα για τα όσα έγιναν στα αποδυτήρια του "Γεώργιος Καραϊσκάκης", μετά τον ημιτελικό Κυπέλλου μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ.

Από το τι έχει γίνει, πού έγινε και τι έχει γραφτεί στο φύλλο αγώνα θα εξαρτηθεί η τιμωρία του Ολυμπιακού για τα όσα έγιναν στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας με την ΑΕΚ.

Στο φύλλο αγώνα γίνεται λόγος για προπηλακισμό από δύο άτομα χωρίς διακριτικά έξω από την είσοδο των αποδυτηρίων, που ως αδίκημα μπορεί να σταθεί ως «μεμονωμένο επεισόδιο στα αποδυτήρια» και σύμφωνα με το άρθρο 15, παράγραφος 5ε. προβλέπεται πρόστιμο από 20.000 έως 150.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, για τα επεισόδια που φέρονται να έχουν λάβει χώρα μεταξύ οπαδών του Ολυμπιακού και αστυνομικών δυνάμεων εφόσον χαρακτηριστούν «μεμονωμένα» προβλέπονται.

- Χρηματική ποινή 5.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ, εάν τα επεισόδια έγιναν στον εν γένει χώρο του γηπέδου, εκτός των κερκίδων ή των αποδυτηρίων και του αγωνιστικού χώρου.

- Χρηματική ποινή 20.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ, εάν τα επεισόδια έγιναν στα αποδυτήρια, σε βάρος είτε μελών της φιλοξενούμενης ομάδας είτε μεταξύ οποιωνδήποτε άλλων παρευρισκομένων.

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΑΠΕΙΛΕΣ

Στο παιχνίδι υπήρχαν δύο παρατηρητές από την ΕΠΟ. Στην έκθεση, σύμφωνα με διαρροές, γίνεται λόγος για απώθηση, εξύβριση και απειλή κατά του Περικλή Λασκαράκη, βοηθό παρατηρητή στο συγκεκριμένο αγώνα, η Ένωση του οποίου να σημειωθεί ότι πρόσκειται στην αντιπολίτευση της ΕΠΟ.

Εφόσον οι πληροφορίες αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, οι ποινές που προβλέπονται στον πειθαρχικό κώδικα είναι αυστηρές.

Στο άρθρο «28» για «απειλές κατά αξιωματούχου αγώνα» τονίζονται τα εξής.

«Οποιοσδήποτε ο οποίος εκφοβίζει έναν αξιωματούχο του αγώνα ή οποιονδήποτε εντεταλμένο εν γένει ποδοσφαιρικό όργανο με απειλές, θα τιμωρείται με χρηματική ποινή 20.000 ευρώ τουλάχιστον και αγωνιστικό αποκλεισμό ή απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο από 1 έως τρία 3 έτη».

Και καταλήγει: «Εάν υπαίτια είναι ομάδα, επιβάλλονται ποινές ανάλογα με την βαρύτητα του παραπτώματος: α. διεξαγωγή αγώνα χωρίς θεατές, β. αφαίρεση βαθμών και, γ. υποβιβασμός ομάδας».

Το συγκεκριμένο είναι το άρθρο με το οποίο είχε κληθεί ο Δημήτρης Μελισσανίδης για τα όσα είχαν συμβεί με τον παρατηρητή διαιτησίας Δημήτρη Κύρκο κατά τη διάρκεια του ντέρμπι ΑΕΚ - Ολυμπιακός, τον Φεβρουάριο του 2016, για το πρωτάθλημα αλλά και ο ιδιοκτήτης του Ατρόμητου Γιώργος Σπανός μετά την φραστική επίθεση στον βοηθό Κούρεντα μετά τον αγώνα Ατρόμητος - Ολυμπιακός, στον α' γύρο. Ο πρώτος είχε αθωωθεί  γιατί ο Δ. Κύρκος σε κατάθεση του είχε υποστηρίξει ότι δεν αισθάνθηκε απειλή ενώ ο βοηθός από τα Τρίκαλα ωστόσο, σε επιστολή είχε υποστηρίξει ότι είχε τρομοκρατηθεί.

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΞΙ ΒΑΘΜΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΒΙΑ

Στο άρθρο 29, «Βία» σημειώνεται ότι… «οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί βία ή προσπαθεί να επηρεάσει έναν αξιωματούχο αγώνα ή ομάδα για να προβεί σε ορισμένες ενέργειες ή να τον παρεμποδίσει εν γένει με οποιονδήποτε τρόπο από το να ενεργήσει ελεύθερα στο πλαίσιο των καθηκόντων του, θα τιμωρείται με χρηματική ποινή 50.000 ευρώ τουλάχιστον και αγωνιστικό αποκλεισμό ή απαγόρευση εισόδου στον αγωνιστικό χώρο 5, τουλάχιστον, ετών».  

Αν υπαίτια είναι η ομάδα προβλέπεται α) διεξαγωγή αγώνα χωρίς θεατές, β) διεξαγωγή αγώνα σε ουδέτερο γήπεδο, γ) αφαίρεση 6 βαθμών και δ) υποβιβασμός ομάδας».

Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο άρθρο αφορά ποινές μόνο για παράγοντες και ότι πιο … ειδικό για τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το άρθρο 15 για εκτεταμένα επεισόδια στα αποδυτήρια το οποίο προβλέπει πρόστιμο 50.000-120.000 ευρώ και αποκλεισμό έδρας 1-2 αγωνιστικών ενώ απαιτείται δίωξη από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα.

 
SHARE

24MEDIA NETWORK

Γιατί το να μένεις σε σχέση παχαίνει

Εργένηδες όλου του κόσμου, μπορείτε να αρχίσετε τα πανηγύρια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24