ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ελλάδα-Λετονία 5-2

Ελλάδα-Λετονία 5-2
εθνική για μέσα

Με τον Γκέκα να σημειώνει καρέ τερμάτων και τον Σαμαρά να σκοράρει με... ψαλίδι, η Εθνική συνέτριψε 5-2 τη Λετονία και έγινε το φαβορί για τη 2η θέση που οδηγεί σε μπαράζ (video)

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης έκανε ονειρεμένο ξεκίνημα στο ματς που είχε χαρακτηριστεί και ως τελικός, καθώς άνοιξε το σκορ μόλις στο 4' με τον Γκέκα, όμως πλήρωσε πολύ ακριβά τα εμφανή αμυντικά κενά της στο πρώτο 45λεπτο καθώς ο Μάρις Βερπακόφκσις νίκησε δύο φορές τον Τζόρβα για να στείλει τους Λετονούς στην ανάπαυλα με υπέρ τους 2-1.
Η τύχη ήταν με το μέρος της Εθνικής Ελλάδας αφού μόλις στο δεύτερο λεπτό της επανάληψης έκανε το 2-2 με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Γκέκα (αυστηρή η απόφαση του διαιτητή Έβρεμπο να καταλογίσει την εσχάτη των ποινών σε σύγκρουση μέσα στην περιοχή του Σαμαρά με τον Κλάβα), ενώ από εκεί και πέρα η συνέχεια ήταν εντελώς γαλανόλευκη.

Ο φορ της Λεβερκούζεν έφτασε σε χατ-τρικ στο 57' ολοκληρώνοντας την ανατροπή, ο Γιώργος Σαμαράς έκανε το 4-2 με θεαματικό ανάποδο ψαλίδι στο 73', ενώ στις καθυστερήσεις ο Γκέκας ολοκλήρωσε την πιο παραγωγικη εμφάνιση στη διεθνή καριέρα του γράφοντας το τελικό 5-2 με το τέταρτο προσωπικό του γκολ.

Με το αποτέλεσμα αυτό, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έφτασε στους 17 βαθμούς και έχει πλέον τον πρώτο και τελευταίο λόγο για την κατάληψη της 2η θέσης που οδηγεί στα μπαράζ (αρκεί η νίκη στο φινάλε κόντρα στο Λουξεμβούργο στο ΟΑΚΑ), ενώ έχει και ελπίδες ακόμα και σε απευθείας πρόκριση σε περίπτωση που νικήσει το Λουξεμβούργο και ταυτόχρονα η Ελβετία ηττηθεί εντός έδρας από το Ισραήλ.

Ταυτόχρονα όμως υπάρχει και το απευκταίο σενάριο που θέλει την Εθνική Ελλάδας να μένει στην καταδικαστική για αυτήν 3η θέση, σε περίπτωση που το Ισραήλ πάρει τη νίκη στην έδρα της Ελβετίας και η ίδια δεν μπορέσει να εξασφαλίσει το "τρίποντο" με το αδύναμο Λουξεμβούργο.

Το ματς

Με το αγαπημένο του σύστημα 4-3-3 αλλά και με την οπισθοφυλακή αλλαγμένη κατά τα 4/5 σε σχέση με την ενδεκάδα στο αμέσως προηγούμενο παιχνίδι με τη Μολδαβία, παρέταξε ο Ότο Ρεχάγκελ την Εθνική Ελλάδας στην προτελευταία αγωνιστική των προκριματικών του Μουντιάλ 2010.

Ο Τζόρβας πήρε τη θέση του Χαλκιά κάτω από την εστία, ο Σεϊταρίδης τοποθετήθηκε στο δεξί άκρο της άμυνας (στην πρώτη του φετινή εμφάνιση γενικά) και ο -σούπερ φορμαρισμένος το τελευταίο διάστημα- Τοροσίδης στο αριστερό, ενώ οι "Ιταλοί" Παπασταθόπουλος-Μόρας συνέθεσαν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο ελέω της ταυτόχρονης απουσίας λόγω τιμωρίας των Κυργιάκου και Αβραάμ Παπαδόπουλου.

Η τριάδα στο χώρο της μεσαίας γραμμής ήταν "πράσινη" με τους Τζιόλη (βασικός και στο "Ζίμπρου Στάντιουμ" παρά την απραξία του στον Παναθηναϊκό), Καραγκούνη και Κατσουράνη, ενώ θέση στην επίθεση του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος βρήκαν οι Γκέκας (κορυφή), Σαλπιγγίδης (δεξιά) και Σαμαράς (αριστερά).

Στον αντίποδα, ο Αλεξάντρ Σταρκόφς παρέταξε την Λετονία με σύστημα 4-4-2. Γκολκίπερ ο Βάνινς, με την άμυνα να αποτελείται από τους Κλάβα, Ιβάνοφς, Κασάνοφς και Γκορκς. Στη μεσαία γραμμή κεντρικοί χαφ ήταν οι Κάουνα και Λάιζανς, με τους Κολεσνιτσένκο και Ρούμπινς στις πτέρυγες, ενώ το δίδυμο αποτελούσαν ο επιθετικός του Εργοτέλη Μάρις Βερπακόφκις και ο Κάρλσονς.

Η Εθνική θέλησε να στείλει με το μακρινό σουτ του Τοροσίδη στο 2' (δεν ανησύχησε τον Βάνινς) μήνυμα στους Λετονούς πως θα κυνηγούσε από πολύ νωρίς το γκολ, και πριν συμπληρωθεί το πρώτο πεντάλεπτο ευτύχησε να πάρει κεφάλι στο σκορ στην πρώτη οργανωμένη προσπάθειά της.

Φάνη-κε γκολ με το καλημέρα...
Ο Καραγκούνης βρέθηκε σε καλή θέση από δεξιά και έκανε τη σέντρα, με τον Γκέκα να "τρυπώνει" στην καρδιά της αντίπαλης άμυνας ανάμεσα από τους Κλάβα και Ιβάνοφς και να στέλνει τη μπάλα να χτυπήσει στο δεξί δοκάρι του Βάνινς και στη συνέχεια στα δίχτυα για το 1-0.

Το γκολ αυτό ανέβασε ψυχολογικά τους Έλληνες διεθνείς που είχαν στο πρώτο δεκάλεπτο εδαφική κυριαρχία και μία ακόμα καλή στιγμή (σκαστή κεφαλιά του Σαμαρά στο 7' στα χέρια του Βάνινς), ωστόσο από έναν κακό υπολογισμό ήρθε απρόσμενα η ισοφάριση στο 12'.

Ο Τοροσίδης δεν κατάφερε να απομακρύνει αποτελεσματικά από τα αριστερά, η μπάλα έφτασε στον Κάρλσονς που έκανε το σουτ χωρίς χρονοτριβή, ο Τζόρβας απομάκρυνε αλλά η μπάλα κατέληξε στον Βερπακόφσκις που με εντυπωσιακό τρόπο (γυριστό σουτ) ισοφάρισε σε 1-1.

Παρά το σοκ της γρήγορης ισοφάρισης, η Εθνική συνέχισε να πιέζει και στα επόμενα λεπτά είχε δύο καλές ευκαιρίες για να φτάσει και σε ένα δεύτερο τέρμα, με ατομικές ενέργειες εκτός περιοχής.

Στο 14' ο Καραγκούνης επιχείρησε ένα μακρινό σουτ-σπεσιαλιτέ του, όμως η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι και έφυγε άουτ, ενώ ο προωθημένος (και αρκετά δραστήριος επιθετικά στο πρώτο 20λεπτο) Σεϊταρίδης έστειλε με μακρινό σουτ στο 21' τη μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Βάνινς.

Δραστήρια μπροστά, αδρανής πίσω
Την ώρα πάντως που το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έδειχνε υπομονή μπροστά και προσπαθούσε με ορθόδοξο τρόπο για κάποιο τέρμα, η άμυνα δεν ενέπνεε την παραμικρή εμπιστοσύνη, κάτι που φάνηκε και στο 23': βαθιά μπαλιά από αριστερά με στόχο τον "δαίμονα" Βερπακόφκσις, ο βραχύσωμος Λετονός πρόλαβε την έξοδο του Τζόρβα αλλά η προβολή του από πλάγια θέση πέρασε έξω από το αριστερό δοκάρι.

Τέσσερα λεπτά αργότερα, ο Φάνης Γκέκας απείλησε από στημένη φάση, με την κοντινή κεφαλιά του μετά από εκτέλεση κόρνερ του Τοροσίδη να φεύγει άουτ (οι Έλληνες παίκτες προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν μία από αυτές τις φάσεις καθώς υπερτερούσαν σε ύψος έναντι των αντιπάλων τους), με τους Λετονούς να "απαντούν" στο 28 όταν ο Λάιζανς προσπάθησε από μακριά να "κρεμάσει" τον Τζόρβα άλλα έστειλε τη μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Από εκεί και πέρα, η Εθνική έπαψε να ασκεί μεγάλη πίεση στα αντίπαλα καρέ, με την απόδοσή της να μην έχει καμία σχέση με αυτή του πρώτου 20λεπτου, και η επόμενη καλή στιγμή ήταν αποτέλεσμα ατομικής έμπνευσης και όχι ομαδικής προσπάθειας (39').

Μετά από σέντρα από τα δεξιά και απομάκρυνση αμυντικού, ο Σαμαράς έπιασε ωραίο διαγώνιο σουτ από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής, αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι του Βάνινς.

"Τιμώρησε" για δεύτερη φορά ο Βερπακόφσκις
Ό,τι δεν κατάφερε ωστόσο ο επιθετικός της Σέλτικ, το πέτυχε ένα λεπτό αργότερα ο Μόρις Βερπακόφσκις ο οποίος εξέθεσε για δεύτερη φορά μέσα σε ένα ημιχρόνο την ελληνική άμυνα για να γράψει το 1-2.

Ο Ρούμπινς γύρισε τη μπάλα από τα αριστερά στο ύψος της μικρής περιοχής, ο Κάρλσονς με πλάτη προς την εστία γύρισε με τη μία στον Βερπακόφσκις ακινητοποιώντας ταυτόχρονα όλη την (απούσα) ελληνική άμυνα και ο φορ του Εργοτέλη "εκτέλεσε" άμεσα τον Τζόρβα στέλνοντας τη μπάλα στο βάθος της ελληνικής εστίας (40').

Με την Εθνική να βρίσκεται με την "πλάτη στον τοίχο", ο Ρεχάγκελ έκανε διπλή αλλαγή στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, με τους Πατσατζόγλου και Αμανατίδη να αντικαθιστούν τους Τζιόλη και Σαλπιγγίδη, με το ευτύχημα πάντως για την Εθνική να είναι πως έφτασε στο 47' στην ισοφάριση σε μία εντελώς ανύποπτη φάση.

Αλλαγή ψυχολογίας με αυστηρό πέναλτι
Μετά από σέντρα από τα δεξιά, ο Σαμαράς συγκρούστηκε με τον Κλάβα μέσα στην περιοχή και έπεσε κάτω, ο Όβρεμπο έδειξε άσπρη βούλα προς γενική κατάπληξη και ο Γκέκας δεν έχασε την ευκαιρία να κάνει το 2-2 από το σημείο του πέναλτι.

Δύο λεπτά αργότερα, ο Βάνινς υποχρεώθηκε να πέσει στη δεξιά γωνία του και να απομακρύνει σωτήρια το μακρινό σουτ του Καραγκούνη, ενώ στο 57' η "ανεβασμένη" μετά την ισοφάριση Εθνική έκανε την ολική ανατροπή, χάρη σε χατ-τρικ του Φάνη Γκέκα.

Ο Τοροσίδης έβγαλε από τα αριστερά εξαιρετική σέντρα με το δεξί και ο Γκέκας με δύσκολη γυριστή κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Βάνινς για να κάνει το 3-2 μέσα σε αποθέωση από το ελληνικό κοινό.

Χατ-τρικ δύο χρόνια μετά και στο ίδιο γήπεδο
Αυτό ήταν το δεύτερο συνολικά χατ-τρικ στη διεθνή καριέρα του μετά το 5-0 επί της Μάλτας στις 17 Νοεμβρίου 2007 (κατά σατανική σύμπτωση ήταν το αμέσως προηγούμενο παιχνίδι των πρωταθλητών Ευρώπης στο ΟΑΚΑ), ενώ με το 18ο γκολ του με την "γαλανόλευκη" έπιασε στην 5η θέση του πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών τον Νίκο Μαχλά.

Η πλάστιγγα είχε γείρει πλέον για τα καλά υπέρ της ομάδας του Ότο Ρεχάγκελ, η οποία όχι μόνο δεν "κατέβασε ταχύτητα" (όπως έκανε μετά το 1-1) αλλά εξακολούθησε να ψάχνει και άλλο γκολ για να "κλειδώσει" τη νίκη, γκολ που δεν άργησε να έρθει.

Ο "πανταχού παρών" Γκέκας νικήθηκε μεν στο τετ α τετ του 65' από τον Βάνινς (έδιωξε σε κόρνερ με τα πόδια) και στο 72' με το διαγώνιο σουτ του να αποκρούεται σε κόρνερ, όμως στο 73' ήταν η σειρά του Γιώργου Σαμαρά να χριστεί σκόρερ.

"Κλείδωσε" τη νίκη με ανάποδο ψαλίδι
Μετά από σέντρα του Καραγκούνη, ο υψηλόσωμος φορ στόπαρε με περίτεχνο τρόπο τη μπάλα και με ανάποδο ψαλίδι από τη γωνία της μικρής περιοχής έκανε το 4-2, δίνοντας σημαντικότατο προβάδισμα νίκης δεκαοκτώ λεπτά πριν το τέλος.

Η Λετονία φάνηκε για πρώτη φορά στην επανάληψη στο 75' με την κεφαλιά του Γκορκς να καταλήγει άουτ, ενώ στο 78' ο Καραγκούνης δεν μπόρεσε να βρει στόχο, με το μακρινό σουτ του να φεύγει άουτ.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ διαχειρίστηκε άψογα το εις βάρος της σκορ, μη επιτρέποντας στους Λετονούς να πιστέψουν ότι μπορούν να κάνουν το θαύμα (στο 89' ο Τζόρβας ενήργησε θετικά σε διπλή προσπάθεια των παικτών του Σταρκόφς μέσα στην περιοχή), ενώ στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Φάνης Γκέκας πέτυχε κάτι το ανεπανάληπτο.

Γκέκας τεσσάρων αστέρων και ιστορικό ρεκόρ
Ο φορ της Λεβερκούζεν νίκησε με προβολή τον Βάνινς για να γράψει το τελικό (και άκρως εντυπωσιακό) 5-2, και έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου καθώς έγινε ο πρώτος παίκτης που πετυχαίνει σε ένα ματς της Εθνικής Ελλάδας τέσσερα τέρματα!

Επιπλέον, με αυτό το εκπληκτικό καρέ, ο Γκέκας έφτασε τα έξι (!) συνολικά γκολ στις δύο αναμετρήσεις της Εθνικής Ελλάδας με τη Λετονία για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2010, καθώς είχε πετύχει και τα δύο τέρματα στο ματς του πρώτου γύρου στη Ρίγα (0-2) έχοντας αξιοποιήσει τότε ισάριθμες σέντρες των Σεϊταρίδη και Τοροσίδη.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Τζόρβας, Μόρας, Παπασταθόπουλος, Σεϊταρίδης, Τοροσίδης, Καραγκούνης (88' Πλιάτσικας), Τζιόλης (46' Πατσατζόγλου), Κατσουράνης, Γκέκας, Σαμαράς, Σαλπιγγίδης (46' Αμανατίδης)

Λετονία (Αλεξάντρς Στάρκοφς): Βάνινς, Κλάβα, Ιβάνοφς, Κασάνοφς, Γκορκς, Κολεσνιτσένκο, Λάιζανς, Κάουνα, Ρούμπινς (78' Σολονίκινς), Βερπακόφσκις, Κάρλσονς (71' Γκρέμπις)

Διαιτητής: Τομ Χένινγκ Όβρεμπο (Νορβηγία)

Γκολ: Γκέκας (4', 47', 57', 91'), Σαμαράς (73') / Βερπακόφσκις (12', 40')

Κίτρινες κάρτες: Σαμαράς (50'), Σεϊταρίδης (51'), Πατσατζόγλου (79')

Κόκκινες κάρτες: -

























































































TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ