ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ελλάδα-Λετονία 1-0

Ελλάδα-Λετονία 1-0
INTIME SPORTS

Με ένα υπέροχο γκολ του Βασίλη Τοροσίδη με αριστερό φαλτσαριστό σουτ, η Εθνική Ελλάδας επιβλήθηκε άνετα με 1-0 της Λετονίας στο "Καραϊσκάκης" και πανηγύρισε την πρώτη της νίκη στην προκριματική φάση του Euro 2012.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ήταν καταφανώς καλύτερο στο συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα και είχε πέρα από το γκολ αρκετές χαμένες ευκαιρίες για γκολ (7-0 οι τελικές εντός εστίας), ενώ πέρα από τον σκόρερ στην πρώτη σειρά των διακριθέντων ήταν και οι Νίνης, Σαμαράς, Μήτρογλου καθώς και το κεντρικό αμυντικό δίδυμο (Α.Παπαδόπουλος και Παπασταθόπουλος) που "εξαφάνισε" κάθε αντίπαλη απειλή.

Με το αποτέλεσμα αυτό, η ομάδα του Φερνάντο Σάντος έφτασε τους 5 πόντους στον 6ο όμιλο και έπιασε στην κορυφή τη Γεωργία ενώ διατήρησε το αήττητό της, καθώς προερχόταν από δύο ισοπαλίες στις ισάριθμες πρώτες αγωνιστικές κόντρα σε Γεωργία (1-1 εντός) και Κροατία (0-0 εκτός).

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή ήταν η τρίτη επιτυχία για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα σε σύνολο πέντε αγώνων κόντρα στους Λετονούς αλλά και η τρίτη συνεχόμενη, καθώς είχαν προηγηθεί οι δύο νίκες για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:


Ελλάδα: Σηφάκης, Τοροσίδης, Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Τζαβέλλας, Τζιόλης, Κατσουράνης, Καραγκούνης (89' Καφές), Νίνης (83' Φετφατζίδης), Σαμαράς, Μήτρογλου (78' Σαλπιγγίδης)

Λετονία: Βάνινς, Κλάβα, Αστάφιεβς, Γκορκς, Λάιζανς (84' Περεπλότκινς), Ιβάνοβς, Ζίρνις, Κάουνα, Βερπακόβσκις, Ρούμπινς (66' Ζιγκάιεβς), Ρούντνεβς (74' Κάρλσονς)

Γήπεδο:
"Γεώργιος Καραϊσκάκης"

Διαιτητής: Αντόνιο Νταμάτο (Ιταλία)

Γκολ: Τοροσίδης (57')

Βοηθοί διαιτητή: Κριστιάνο Κοπέλι, Λορέντζο Μανγκανέλι

Κίτρινες κάρτες: Τοροσίδης (27'), Τζιόλης (90'+1) / Βερπακόφσκις (45'), Ζιγκάιεβς (76') Ζίρνις (82')

Κόκκινες κάρτες:
-

ΤΟ ΜΑΤΣ

Ο Φερνάντο Σάντος επέλεξε να παρατάξει την Εθνική Ελλάδας με σύστημα 4-3-3 και στο τρίτο της παιχνίδι για τα προκριματικά του Euro 2012.

Την εστία της γαλανόλευκης ανέλαβε να υπερασπιστεί ο Σηφάκης, ενώ την αμυντική τετράδα συνέθεσαν (από τα δεξιά προς τα αριστερά) οι Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Αβραάμ Παπαδόπουλος και Τζαβέλλας. Οι Κατσουράνης, Τζιόλης, Καραγκούνης ήταν οι τρεις της μεσαίας γραμμής, οι Σαμαράς (αριστερά) και Νίνης (δεξιά) τοποθετήθηκαν στις πτέρυγες ενώ ο Μήτρογλου πήρε θέση στην κορυφή της επίθεσης.

Η Εθνική Ελλάδας έδειξε από το ξεκίνημα αποφασισμένη να πάρει τα ηνία της αναμέτρησης, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων και αποκτώντας εδαφική υπεροχή, και με τη συμπλήρωση του δεκαλέπου έριξε τις πρώτες προειδοποιητικές βολές από την εστία του Βάνινς.

Σε μία φάση διαρκείας στο 9', τα σουτ των Σαμαρά και Νίνη από το ύψος της μεγάλης περιοχής αποκρούστηκαν από σώματα Λετονών ενώ στο 10' ο ρέκορντμαν Γιώργος Καραγκούνης (συμπλήρωσε 100 συμμετοχές με τη φανέλα με το εθνόσημο) είχε το πρώτο επικίνδυνο σουτ στο ματς, το οποίο έστειλε τη μπάλα πάνω από το δοκάρι.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα άρχισε να βρίσκει ρυθμό και στο αμέσως επόμενο λεπτό αναστάτωσε εκ νέου τον Βάνινς και τους αμυντικούς του: ο Σαμαράς έκανε ωραία ατομική ενέργεια από αριστερά και έβγαλε παράλληλη μπαλιά-ξυράφι στο ύψος της μικρής περιοχής, με τον γκολκίπερ της Λετονίας να τη βρίσκει προ το Μήτρογλου και να γλιτώνει την ομάδα του από τα χειρότερα.

Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία της Εθνικής δεν άργησε να έρθει... Σε μία από τις αρκετές προωθήσεις του μέχρι εκείνη τη στιγμή ο Τοροσίδης έβγαλε εξαιρετική σέντρα για τον κεφάλι του Μήτρογλου, με τη γυριστή κεφαλιά του "Γερμανού" να αναγκάζει τον Βάνινς σε δύσκολη απόκρουση σε κόρνερ με την αριστερή γροθιά.


Ένα λεπτό αργότερα ο Σαμαράς "οργίασε" και πάλι από τα αριστερά (μόνιμη πηγή κινδύνων για τους Λετονούς στο πρώτο μέρος, σε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του με την εθνική), με τη σέντρα του να έχει αποδέκτη τον Νίνη στο δεύτερο δοκάρι, αλλά το απευθείας σουτ του άσου του Παναθηναϊκού να περνάει άουτ.

Μετά από την έντονη πίεση που δέχτηκαν, οι Λετονοί κατάφεραν να παγώσουν λίγο το παιχνίδι στη συνέχεια, όμως η ομάδα του Φερνάντο Σάντος ανέβασε και πάλι στροφές έχοντας ως βασικούς εκφραστές επιθετικής ανάπτυξης τους Νίνη, Σαμαρά αλλά και τον φορμαρισμένο Τοροσίδη.

Ο άσος του Ολυμπιακού ήταν μάλιστα ο πρωταγωνιστής στις δύο επόμενες καλές στιγμές για την εθνική: το δυνατό σουτ που επιχείρησε στο 23' αποκρούστηκε με γροθιές από τον Βάνινς και στο 26' ο ίδιος παίκτης ζήτησε πέναλτι σε μαρκάρισμα που δέχτηκε μέσα στην περιοχή (δύσκολη φάση ακόμα και με τη βοήθεια του ριπλέι) αλλά ο διαιτητής Νταμάτο του έδειξε κίτρινη κάρτα για "θέατρο".


Το μομέντουμ του αγώνα "έλεγε" Ελλάδα, καθώς πίεζε αρκετά, είχε πολυφωνία ως προς τον τρόπο ανάπτυξής της και τον Σαμαρά σε εξαιρετική βραδιά, όμως ο Βάνινς ήταν αρκετά θετικός και το απέδειξε και στη φάση του 28' όταν απέκρουσε εντυπωσιακά το φαλτσαριστό σουτ του Νίνη λίγο έξω από την περιοχή.

Μετά το ημίωρο ο ρυθμός του αγώνα έπεσε αισθητά, όπως και η πίεση των Ελλήνων διεθνών στους αντιπάλους τους, με την τελευταία καλή στιγμή για το πρώτο ημίχρονο να έρχεται στο 40'. Ο Τοροσίδης έβγαλε μία ακόμα καλή σέντρα στο ματς, με τον Μήτρογλου να παίρνει την κεφαλιά και να στέλει τη μπάλα άουτ.

Στον αντίποδα οι -ακίνδυνοι και άτολμοι για 45 λεπτά επιθετικά- Λετονοί πήγαν να "κάνουν τη ζημιά" από το... πουθενά στο 43'.

Ο Βερπακόφσκις εκμεταλλεύτηκε λάθος του Παπαδόπουλου και μπήκε στη μεγάλη περιοχή της Εθνικής, με τον άσο του Ολυμπιακού αλλά και τον Τζαβέλλα να τον ανακόπτουν με αυτοθυσία πριν κάνει το σουτ και γίνει επικίνδυνος για τον Σηφάκη.


Το ξεκίνημα του δευτέρου μέρους βρήκε την Εθνική "μπλοκαρισμένη", με τους Λετονούς να κλείνουν τον άξονα και τους Έλληνες διεθνείς να δυσκολεύονται να βρουν διαδρόμους (κυρίως από τα δεξιά η ανάπτυξη μέσω προσπαθειών του Νίνη), και χρειάστηκε να περάσουν εννεά λεπτά για να νιώσει κάποια απειλή ο Βάνινς.

Αυτή ήρθε στο 54' με ένα φιλόδοξο σουτ του Καραγκούνη που πέρασε άουτ, όμως την ώρα που το άγχος είχε αρχίσει να κάνει δειλά δειλά την εμφάνισή του πάνω από το Φάληρο, ο Τοροσίδης φρόντισε να το απομακρύνει οριστικά...

Ο "Τόρο" απέφυγε δύο αντιπάλους, έπαιξε ωραία το ένα-δύο με τον Κατσουράνη και με ασύλληπτο φαλτσαριστό σουτ με το αριστερό του πόδι (όχι το "καλό" του δηλαδή) έστειλε τη μπάλα στη δεξιά γωνία του Βάνινς για το 1-0.


Το γκολ αυτό ανέβασε την ψυχολογία των Ελλήνων παικτών, οι οποίοι στα επόμενα δέκα λεπτά απείλησαν με αρκετούς τρόπους την αντίπαλη περιοχή.

Στο 60' ο Καραγκούνης είχε δυνατό σουτ άουτ, στο 64' ο Μήτρογλου δεν μπόρεσε για λίγο να κάνει την προβολή ύστερα από παράλληλη μπαλιά του Τοροσίδη, ενώ στο 66' ο Κατσουράνης έστειλε τη μπάλα άουτ με γυριστό σουτ ύστερα από εκτέλεση κόρνερ του Νίνη.

Ο επιθετικός μονόλογος της "γαλανόλευκης" δεν είχε σταματημό, με τον Μήτρογλου να χάνει με τη σειρά του και αυτός δύο σπουδαίες ευκαιρίες...

Στο 74' ο φορ του Ολυμπιακού δεν πρόλαβε μετά από φοβερή κάθετη πάσα του Τοροσίδη να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα προ κενής εστίας, ενώ στο 75' παραλίγο να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα με κόντρα που βρήκε στο στήθος του μέσα στην περιοχή.

Στο 78' ο Σάντος άλλαξε φορ, με τον Σαλπιγγίδη να περνάει στη θέση του Μήτρογλου, στο 83' ο Φετφατζίδης πήρε το "βάπτισμα του πυρός" στην Εθνική Ελλάδας αντικαθιστώντας τον Νίνη, με τις αλλαγές να ολοκληρώνονται στο 89', όπου ο Καφές πήρε τη θέση του Καραγκούνη.

Η τελευταία καλή φάση στο ματς ήταν ένα σουτ του ΤζΙόλη που κατέληξε στην αγκαλιά του Βάνινς, με την Εθνική να διατηρεί το πολύτιμο 1-0 μέχρι το 90' και στα πέντε λεπτά των καθυστερήσεων, και να παίρνει το πρώτο της "τρίποντο" στο δρόμο προς τα γήπεδα Ουκρανίας/Πολωνίας.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ