ΑΕΚ

Δεν της λύνει τα προβλήματα

Δεν της λύνει τα προβλήματα
πανηγυρικη

Σημαντική νίκη αλλά τα προβλήματα παραμένουν. Ο φάκελος της επιστροφής του Ελ Χατζί Ντιούφ από το SPORT 24

Η φετινή ΑΕΚ μοιάζει με μια έκθεση ανορθόγραφα και ασύντακτα δομημένη. Και αυτό δεν είναι εύκολο να αλλάξει από τη στιγμή που δεν υπάρχει αυτόματος διορθωτής. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο μπακαλίστικος σχεδιασμός του περασμένου καλοκαιριού δεν επιτρέπει μεγάλες αλλαγές με θετική χροιά. Η Ένωση είναι μια ομάδα "μπουκωμένη" στο χώρο της μεσαίας γραμμής και με χτυπητές αδυναμίες στα άκρα.
Γι αυτό και ο προπονητής της φρόντισε πρωτίστως να την καταστήσει συμπαγή στον χώρο της άμυνας και τώρα προσπαθεί με διαρκείς αλχημείες κι εμφανίζοντας λαγούς από το καπέλο του (Ταχτσίδης, Ντιουφ, έπεται ο Γκέντσογλου που σίγουρα θα πάρει κι αυτός τις ευκαιρίες του) να την κάνει και περισσότερο αποδοτική στο άλλο μισό του γηπέδου. Πόσο μακριά όμως μπορεί να πάει η βαλίτσα με αυτήν την (αναπόφευκτη) τακτική;

Η ανάγκη για βελτίωση

Στην ΑΕΚ δεν πετούν στα σύννεφα, ούτε πιστεύουν ότι οι δύο νίκες επί του Αστέρα Τρίπολης μετέτρεψαν την ομάδα σε θωρηκτό ολκής. Τόσο ο Μπάγεβιτς όσο και ο Μανωλάς αντιλαμβάνονται τα προβλήματα και ξέρουν ότι ημέρα με την ημέρα, αγώνα με τον αγώνα η ΑΕΚ κρίνεται. Ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για κακοτεχνίες μετά τα όσα έχουν συμβεί την εφετινή περίοδο. Έχουν εντοπίσει τις αδυναμίες και ο προπονητής δουλεύει πάνω σε αυτές. Αλλά σίγουρα δεν κρατά μαγικό ραβδί.

Στηριζόμενη στη δυνατή άμυνά της και με την υπομονή να χαρακτηρίζει πλέον το παιχνίδι της _ μεγάλη αρετή για ομάδες οι οποίες ξέρουν εκ των προτέρων ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να «στραγγαλίσουν» τον αντίπαλο, άρα πρέπει να επιλέξουν ένα παιχνίδι επιμονής στα καλά στοιχεία τους, ακόμη κι αν αυτά είναι προβλέψιμα όπως ισχύει για την Ένωση _ καταφέρνει να παίρνει τα αποτελέσματα που τη διατηρούν ολοζώντανη στο κυνήγι των εναπομεινάντων στόχων της. Είναι όμως αυτό αρκετό;

Τα δύσκολα έπονται. Για να κατακτήσει το κύπελλο Ελλάδας (διακαής ο πόθος του προπονητή της για τον συγκεκριμένο θεσμό) θα κληθεί να υπερπηδήσει δυσκολότερα εμπόδια από αυτά που ξεπέρασε φτάνοντας στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Λογικά θα βρει μπροστά της τον Παναθηναϊκό (εκκρεμεί η ρεβάνς του ΟΑΚΑ μετά το 0-0 στις Σέρρες) και στον τελικό (εφόσον φυσικά κατορθώσει να φτάσει ως εκεί) έναν εκ των ΠΑΟΚ ή Ολυμπιακού. Ανάλογη φυσικά θα είναι και η ιστορία των πλέι οφ. Διπλοί αγώνες με Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ κι (βάσει λογικής και βαθμολογίας πάντα) έναν εκ των Άρη ή Λάρισα. Ο Μπάγεβιτς γνωρίζει καλά ότι μέχρι τότε πρέπει να έχει βρει περισσότερο αποδοτικές λύσεις.

Ο νέος "λαγός"...

... από το καπέλο του 60χρονου τεχνικού ονομάζεται Ελ χατζί Ντιουφ. Ο 21χρονος μέσος επέστρεψε στους Θρακομακεδόνες ύστερα από αγροτικό του σε Ηλυσιακό και Αναγέννηση Καρδίτσας και στην πρώτη επίσημη εμφάνισή του με τη φανέλα της ΑΕΚ έγινε πρωταγωνιστής καθώς ήταν ο δημιουργός του γκολ με το οποίο οι Κιτρινόμαυροι πήραν την πρόκριση στα ημιτελικά του θεσμού. Πως βρέθηκε ξανά στην ΑΕΚ; Το SPORT 24 έχει το στόρι:

Στα χέρια του Μπάγεβιτς έφτασαν dvd με αγώνες της Αναγέννησης Καρδίτσας για να παρακολουθήσει τους δανεικούς παίκτες που έχουν παραχωρηθεί εκεί από την ΑΕΚ. Σκοπός ήταν να βγάλει συμπέρασμα για τον 17χρονο καμερουνέζο αμυντικό χαφ Σεϊντού Γιαχάγια, όμως το μάτι του Μπάγεβιτς "έκοψε" τον Ντιουφ! Του άρεσαν το στυλ, η τεχνική κατάρτιση και οι πρωτοβουλίες που αναλάμβανε ο μικρός και τον κάλεσε στους Θρακομακεδόνες για περαιτέρω δοκιμές.

Ο Ντιουφ έπεισε στην Αθήνα τον 60χρονο τεχνικό ότι αξίζει μια θέση στο ρόστερ και ιδού τα αποτελέσματα: πήρε φανέλα με αριθμό (80), ξεκίνησε προπονήσεις με την ομάδα και στον πρώτο αγώνα που χρησιμοποιήθηκε έκανε τη διαφορά σε μια φάση που κοστίζει "χρυσάφι" για την ΑΕΚ. Η διαχείριση του Ντιουφ αλλά και του θετικού χθες Παναγιώτη Ταχτσίδη είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τον Μπάγεβιτς, όχι μόνο για το μέλλον αλλά και το υπόλοιπο διάστημα της εφετινής σεζόν.

Ο καλύτερος... εξτρέμ!

Όταν ο Νίκος Γεωργέας είναι δυνατός και νιώθει καλά εύκολα συγκαταλέγεται στους 5-6 καλύτερους οπισθοφύλακες του ελληνικού πρωταθλήματος. Αυτό συμβαίνει και στα τελευταία ματς κατά τη διάρκεια των οποίων συγκαταλέγεται μόνιμα στους διακριθέντες και πολλές φορές αναδεικνύεται πολυτιμότερος παίκτης για την ομάδα του.

Είναι όμως τέτοια η εφετινή «γύμνια» της ΑΕΚ στα άκρα, που ο Καλαματιανός τείνει να γίνει (αν δεν είναι κιόλας!) ο κορυφαίος εξτρέμ της ομάδας! Σε τέτοιο βαθμό που δεν θα έμοιαζε με υπερβολή αν σε έναν αγώνα ο Μπάγεβιτς τον δοκίμαζε σε πιο προωθημένο ρόλο βάζοντας πίσω του τον Δημήτρη Κουτρομάνο ή τον Βασίλη Πλιάτσικα. Άλλωστε όσοι δοκιμάστηκαν στη θέση του δεξιού χαφ δεν τα κατάφεραν καλύτερα από ότι ο Γεωργέας στον χθεσινό ολοκληρωτικό ρόλο του (μπακ-χαφ, κόφτης και δημιουργός μαζί).

Χωρίς Τζεμπούρ με Ξάνθη

Εκτός μάχης τέθηκε από το σαββατιάτικο αγώνα με την ακριτική ομάδα (την οποία οι Κιτρινόμαυροι θα αντιμετωπίσουν για τρίτη φορά σε διάστημα δέκα ημερών) ο Ράφικ Τζεμπούρ. Ο γαλοαλγερινός επιθετικός ένιωσε ενοχλήσεις στην αριστερή ποδοκνημική και έκανε θεραπεία. Ο αποκλεισμός του από την αποστολή που ανακοίνωσε ο Μπάγεβιτς αποφασίστηκε περισσότερο για προληπτικούς λόγους και λογικά τη θέση του στο βασικό σχήμα θα πάρει ο Εντίνιο. Θέση στο αρχικό σχήμα διεκδικεί και ο Ελ Χατζί Ντιουφ. Ευκαιρία ενδέχεται να πάρει και ο αυστραλός επιθετικός Νέιθαν Μπερνς, ο οποίος μετά από μήνες συμπεριλήφθηκε σε αποστολή της ΑΕΚ ενόψει επίσημου αγώνα!

Όσον αφορά στους λοιπούς τραυματίες, ο Βασίλης Πλιάτσικας προπονήθηκε κανονικά, αλλά δεν πήρε θέση στην αποστολή. Ο Χουανφράν ακολούθησε ένα μέρος του προγράμματος προπόνησης της ομάδας κι ακολούθως συνέχισε ατομικό πρόγραμμα. Ο Παντελής Καφές και ο Γκουστάβο Μαντούκα έκαναν τρέξιμο και ασκήσεις. Ο Παναγιώτης Λαγός και ο Αντώνης Ρίκκα ακολούθησαν πρόγραμμα αποκατάστασης.

Οι 19 ποδοσφαιριστές που επέλεξε ο προπονητής της ομάδας για τον αγώνα με την Ξάνθη είναι: Μάχο, Αραμπατζής, Μαϊστόροβιτς, Αλεξόπουλος, Kουτρομάνος, Αλβες, Γεωργέας, Κυργιάκος, Γκέντσογλου, Ταχτσίδης, Χέτεμαϊ, Ενσαλίβα, Ντιουφ, Μπερνς, Εντίνιο, Σκόκο, Μπλάνκο, Πελετιέρι, Παυλής. Αποκλείστηκε ο Σεμπάστιαν Σάχα ο οποίος είναι τιμωρημένος και την εστία της ΑΕΚ θα υπερασπιστεί ο Γιούργκεν Μάχο.

Εν τω μεταξύ η διοίκηση της ΠΑΕ και το ποδοσφαιρικό τμήμα εξέφρασαν μέσω της επίσημης ιστοσελίδας τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του φιλάθλου της ομάδας Πέτρου-Παναγιώτη Σταυρόπουλου, ο οποίος υπέστη καρδιακό επεισόδιο κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Ξάνθη και απεβίωσε λίγα λεπτά μετά το τέλος του αγώνα.

































TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ