ΙΣΠΑΝΙΑ

Αθλητική Ανασκόπηση Ισπανία - 2009

Το Sport24.gr παρουσιάζει την αθλητική ανασκόπηση του 2009 μέσα από τα ισπανικά δημοσιεύματα (pic-vds)

Αν το 2008 θεωρήθηκε ως η κορυφαία χρονιά στην ιστορία του ισπανικού αθλητισμού, τότε το 2009 υπήρξε η αντάξια συνέχειά του. Στις 365 μέρες της χρονιάς που φεύγει, οι επιτυχίες ήταν και πάλι συνεχείς στο σύνολο σχεδόν των αθλημάτων. Από το ποδόσφαιρο με την εξωπραγματική σεζόν της Μπαρτσελόνα των 6 τίτλων και την εύκολη πρόκριση της Εθνικής Ισπανίας στο Μουντιάλ, το μπάσκετ με την κατάκτηση για πρώτη φορά του χρυσού στο Ευρωπαϊκό της Πολωνίας, την ποδηλασία με τις πρωτιές στους Γύρους της Γαλλίας και της Ισπανίας, το τένις με το Αυστραλιανό Όπεν του Ναδάλ και το 2ο συνεχόμενο Davis Cup σε επίπεδο Εθνικών ομάδων, αλλά και τα λιγότερο δημοφιλή αθλήματα, οι Ισπανοί διατηρήθηκαν στο ανώτατο επίπεδο, πρωταγωνίστησαν στις περισσότερες μεγάλες διοργανώσεις και συγκέντρωσαν σημαντικά τρόπαια σε όλα τα μέτωπα ( για το photostory πατήστε εδώ ).

1. ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το 2009 ήταν πέρα από κάθε αμφιβολία η χρονιά της Μπαρτσελόνα. Ο καταλανικός σύλλογος κατάφερε το ακατόρθωτο, διεκδίκησε 6 τίτλους και τους κατέκτησε όλους, με κορυφαία στιγμή τον τελικό του Champions League, όπου κέρδισε 2-0 την περσινή κάτοχο Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και πήρε τη θέση της στον ευρωπαϊκό θρόνο. Η σεζόν ήταν άκρως επιτυχημένη και για την Πρωταθλήτρια Ευρώπης Εθνική Ισπανίας, που πήρε εύκολα την πρόκριση για το Μουντιάλ του 2010 παίζοντας θεαματικό ποδόσφαιρο, δημιουργώντας συνεχόμενα ρεκόρ και παραμένοντας πρώτη στην κατάταξη της FIFA.

13 Μαΐου 2009 – Η FC Barcelona Κυπελλούχος Ισπανίας


Στις 13 Μαΐου άνοιξε ο «λογαριασμός» για τους «μπλαουγκράνα» με την κατάκτηση του Ισπανικού Κυπέλλου (25ου στην ιστορία του συλλόγου). Στον τελικό του «Mestalla», μπροστά σε 50.000 θεατές, η Μπάρτσα αντιμετώπισε τα «λιοντάρια» της Αθλέτικ του Μπιλμπάο και αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ (0-1 στο 9’ με τον Τοκέρο), πήρε εύκολη και μεγάλη νίκη απέναντι στους Βάσκους με 4-1 (31’ Τουρέ, 54’ Μέσι, 58’ Μπόγιαν, 64’ Τσάβι).

16 Μαΐου 2009 – Η FC Barcelona Πρωταθλήτρια Ισπανίας

Τρεις μέρες μετά τον τελικό του Κυπέλλου, η Μπαρτσελόνα εξασφάλισε μαθηματικά και την ισπανική Liga, δυο αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση της Primera Division. Η ήττα της Ρεάλ απέναντι στη Βιγιαρεάλ διατήρησε τη διαφορά των 8 βαθμών μεταξύ των δυο ομάδων και έδωσε στους «μπλαουγκράνα» το 19ο πρωτάθλημα (και 5ο νταμπλ) της ιστορίας τους. Η Μπαρτσελόνα ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στην Primera με 87 βαθμούς σε 38 αγώνες. Κέρδισε 27 ματς, έφερε 6 ισοπαλίες και έκανε μόλις 5 ήττες. Σημείωσε 105 γκολ (μένοντας μόλις 2 πίσω από το ρεκόρ της Ρεάλ του Τόσακ την περίοδο 1989-90), ενώ δέχτηκε 35 τέρματα, έχοντας φυσικά την καλύτερη επίθεση και άμυνα στο πρωτάθλημα.

27 Μαΐου 2009 – Η FC Barcelona στην κορυφή της Ευρώπης

Στις 26 Αυγούστου άρχισε το μεγάλο ευρωπαϊκό ταξίδι της Μπαρτσελόνα. Αφού απέκλεισε τη Βίσλα Κρακοβίας με συνολικό σκορ 4-1, κληρώθηκε στον Γ’ όμιλο του Champions League μαζί με τις Σπόρτινγκ Λισαβώνας, Σαχτάρ Ντόνετσκ και Βασιλεία, τερμάτισε στην πρώτη θέση με 13 βαθμούς, 4 νίκες, 1 ισοπαλία, 1 ήττα και πέτυχε 18 γκολ, έχοντας έτσι την καλύτερη επίθεση από τις 32 ομάδες της φάσης των ομίλων. Στα νοκ άουτ οι «μπλαουγκράνα» απέκλεισαν διαδοχικά τη Λιόν (συνολικό σκορ 6-3), τη Μπάγερν Μονάχου (συνολικό σκορ 5-1) και τέλος στον ημιτελικό την Τσέλσι με το εκτός έδρας γκολ του Ινιέστα στο 93ο λεπτό.



Στον τελικό του «Ολίμπικο» της Ρώμης, η Μπαρτσελόνα αντιμετώπισε την κάτοχο Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την κέρδισε 2-0 με γκολ των Ετό και Μέσι, κατακτώντας έτσι το 3ο Πρωταθλητριών της ιστορίας της και τον 3ο τίτλο της χρονιάς. Για την ιστορία η σύνθεση των νικητών του Champions League: Βαλντές, Πουγιόλ, Τουρέ, Πικέ, Σιλβίνιο, Μπουσκέτς, Τσάβι, Ινιέστα (92’ Πέδρο), Μέσι, Ανρί (72’ Κεϊτά) και Ετό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά που μια ισπανική ομάδα κατέκτησε το «τρεμπλ» (Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Πρωτάθλημα Ευρώπης).

23 Αυγούστου 2009 – Η FC Barcelona κατακτά το Ισπανικό Σούπερ Καπ


Η Μπαρτσελόνα συνέχισε ακάθεκτη τη μεγαλειώδη πορεία της κατακτώντας τον Αύγουστο το Ισπανικό Σούπερ Καπ απέναντι στη φιναλίστ του Κυπέλλου Αθλέτικ Μπιλμπάο. Κάνοντας το πρώτο βήμα στο «Σαν Μαμές» (1-2 με γκολ των Πέδρο & Τσάβι), ολοκλήρωσε την αποστολή της νικώντας στον επαναληπτικό του «Καμπ Νόου» με 3-0 (Μέσι 2 & Μπόγιαν), προσθέτοντας έτσι το 8ο Σούπερ Καπ στη συλλογή της.

28 Αυγούστου 2009 – Η FC Barcelona κατακτά το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ

Πέντε μέρες μετά το ισπανικό Σούπερ Καπ, σειρά είχε το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ με αντίπαλο την κάτοχο του UEFA, Σαχτάρ Ντόνετσκ. Στο γήπεδο «Louis II» του Μονακό, ήταν ο Πέδρο που (μετά από καταπληκτική ασίστ του Μέσι) σκόραρε το μοναδικό γκολ της συνάντησης στη διάρκεια της παράτασης και έδωσε τον 5ο τίτλο στην ομάδα του για το 2009.

19 Δεκεμβρίου 2009 – Η FC Barcelona Πρωταθλήτρια Κόσμου

Στις 14 Δεκεμβρίου η αποστολή της Μπαρτσελόνα έφτασε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να διεκδικήσει τον τίτλο της κορυφαίας ομάδας στον κόσμο για το 2009. Η πρόκληση για τους «μπλαουγκράνα» ήταν τεράστια, αφού τυχόν κατάκτηση του τροπαίου θα έσπαγε όλα τα ρεκόρ στην ιστορία του ποδοσφαίρου. «Καθαρίζοντας» την μεξικάνικη Ατλάντε στον ημιτελικό (3-1), η αρμάδα του Γουαρδιόλα έφτασε στον τελικό, απέναντι στην αργεντίνικη Εστουδιάντες Λα Πλάτα.

Στις 19 Δεκεμβρίου, στο «Zayed Sports City» του Άμπου Ντάμπι η Μπαρτσελόνα έγραψε ιστορία, αφού, αν και βρέθηκε να χάνει 0-1 μέχρι το 89’, κατάφερε να ισοφαρίσει (Πέδρο), να πάρει στην παράταση τη νίκη (Μέσι) και να ολοκληρώσει με τον καλύτερο τρόπο το 2009, κατακτώντας και τους 6 τίτλους που υπήρχαν προς διεκδίκηση. Τα δάκρυα χαράς του Πεπ Γουαρδιόλα με τη λήξη του τελικού, ήταν το πιο συγκινητικό στιγμιότυπο στη μεγάλη πορεία των «μπλαουγκράνα».



Διακρίσεις σε φόντο «μπλαουγκράνα»

Όπως ήταν φυσικό, οι 6 τίτλοι της Μπαρτσελόνα και η απόλυτη κυριαρχία της στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα, έφεραν και άλλες, επιμέρους διακρίσεις στους παίκτες της. Καταρχήν, ο Πέδρο έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ποδοσφαίρου που σκοράρει στις 6 μεγάλες διοργανώσεις την ίδια χρονιά. Ο 22χρονος επιθετικός έφτασε στο απόλυτο, σκοράροντας στον ημιτελικό (και αργότερα στον τελικό) του Μουντιάλ των Συλλόγων. Πολλοί παίκτες των «μπλαουγκράνα» έθεσαν υποψηφιότητα τόσο για τη Χρυσή Μπάλα, όσο και για το FIFA World Player, τρόπαια που τελικά κατέληξαν αμφότερα – και με τεράστια διαφορά από τον δεύτερο – στον Λιονέλ Μέσι, τον κορυφαίο αυτή τη στιγμή ποδοσφαιριστή στον κόσμο.

Το πιο μεγάλο όμως σόου της Μπαρτσελόνα μέσα στο 2009, δόθηκε στις 2 Μαΐου στο «Santiago Bernabeu», όταν οι «μπλαουγκράνα» ταπείνωσαν κυριολεκτικά τη Ρεάλ στο κατ’ ευφημισμό clasico, πετυχαίνοντας μια ιστορική νίκη με σκορ 2-6. Δυο γκολ του Ανρί, άλλα τόσα του Μέσι, ένα του Πικέ και ένα του μεγάλου αρχηγού Κάρλες Πουγιόλ, σφράγισαν μια από τις μαγικότερες νύχτες στην ιστορία του καταλανικού συλλόγου.
Ο Φλορεντίνο Πέρεθ και οι «galacticos» Νο 2

Μετά το σκάνδαλο «Ραμόν Καλντερόν» και την παραίτηση στις 17 Ιανουαρίου του τότε προέδρου της Ρεάλ, η «βασίλισσα» έμεινε ακέφαλη διοικητικά. Η συγκυρία υπήρξε ιδανική για τον Φλορεντίνο Πέρεθ, που είχε ήδη πετύχει στην προηγούμενη θητεία του (2000-2006), δημιουργώντας τους περίφημους «galacticos» των Φίγκο, Ρονάλντο, Ζιντάν και Μπέκαμ. Ο βαθύπλουτος επιχειρηματίας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις 14 Μαΐου και ελλείψει αντιπάλου, ανέλαβε την προεδρία την 1η Ιουνίου του 2009, κάνοντας αμέσως θεαματικές μεταγραφές συνολικού κόστους άνω των 240 εκατομμυρίων ευρώ με κυριότερες αυτές των Κακά, Ρονάλντο, Μπενζεμά και Τσάμπι Αλόνσο.

Η «Furia Roja» συνέχισε την εντυπωσιακή της πορεία

Η Εθνική Ισπανίας, μετά την κατάκτηση του EURO το καλοκαίρι του 2008, συνέχισε τις εντυπωσιακές εμφανίσεις της στην προκριματική φάση για το Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής, παίρνοντας άνετα την πρόκριση από τον 5ο όμιλο με τη φοβερή επίδοση των 10 νικών σε ισάριθμα παιχνίδια (28-5 τα γκολ). Συμπλήρωσε τρία χρόνια και 44 σερί παιχνίδια αήττητη (31 επίσημα και 13 φιλικά), αφού έχασε για τελευταία φορά στις 15 Νοεμβρίου του 2006 από τη Ρουμανία σε ένα φιλικό ματς. Δίκαια θεωρείται ένα από τα μεγάλα φαβορί του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010.

8 Αυγούστου 2009 – Σταματά η καρδιά του Ντανιέλ Χάρκε



Το πρωί της 8ης Αυγούστου ο αρχηγός της Εσπανιόλ, Ντανιέλ Χάρκε έπαθε καρδιακό επεισόδιο και λίγο αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Η συγκίνηση και το σοκ ολόκληρης της ποδοσφαιρικής Ισπανίας ήταν μεγάλο και ξύπνησε νωπές μνήμες από τον θάνατο του Αντόνιο Πουέρτα. Χιλιάδες απλοί φίλαθλοι και επώνυμοι του ποδοσφαίρου έδωσαν το παρόν στο τελευταίο αντίο, ενώ οι φίλοι της Εσπανιόλ αποχαιρέτησαν τον αρχηγό τους κρατώντας ενός λεπτού σιγή στον πρώτο εντός έδρας αγώνα της ομάδας τους.

2. ΜΠΑΣΚΕΤ

20 Σεπτεμβρίου 2009 – Η Ισπανία επιτέλους Πρωταθλήτρια Ευρώπης



Η Εθνική Ισπανίας απέδειξε πως είναι η μεγαλύτερη μπασκετική δύναμη στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και το έκανε προσθέτοντας στο παλμαρέ της τον ευρωπαϊκό τίτλο για πρώτη φορά στην ιστορία της. Η χρυσή γενιά του Γκασόλ, του Ναβάρο, του Γκαρμπαχόσα και του Ρέγιες, κατάφερε να πρωταγωνιστήσει για τέταρτη σερί χρονιά (1οι στο Μουντομπάσκετ του 2006, 2οι στο Ευρωμπάσκετ του 2007, 2οι στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου το 2008) και με την καθοδήγηση του Σέρτζιο Σκαριόλο έδειξε ότι δεν έχει αντίπαλο στη «γηραιά ήπειρο».

Οι Ισπανοί δυσκολεύτηκαν αρκετά στο ξεκίνημα της διοργάνωσης αντιμετωπίζοντας απρόσμενες ήττες και πολλές γκρίνιες, όμως από τη μέση και μετά του τουρνουά εξαφάνισαν όποιον αντίπαλο βρέθηκε μπροστά τους. Μετά τη νίκη τους στον ημιτελικό επί της Ελλάδας, το τελευταίο εμπόδιο των νεαρών Σέρβων ξεπεράστηκε με μεγάλη ευκολία και θεαματικό μπάσκετ από τους Ίβηρες που με τελικό σκορ 85-63 κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο. Η σύνθεση της Πρωταθλήτριας Ευρώπης Ισπανίας: Pau Gasol, Rudy Fernandez, Ricky Rubio, Juan Carlos Navarro, Victor Claver, Felipe Reyes, Carlos Cabezas, Raul Lopez, Sergio Llull, Marc Gasol, Alex Mumbru και Jorge Garbajosa.

18 Ιουνίου 2009 – Η Μπαρτσελόνα παίρνει εκδίκηση από την Ταού

Πλήρη αντιστροφή του σκηνικού είχαμε στη Λίγκα ACB σε σχέση με πέρυσι, όταν η Τάου Κεράμικα είχε ξεκινήσει τους τελικούς των playoffs με μειονέκτημα έδρας απέναντι στη Μπαρτσελόνα και τελικά κατέκτησε τον τίτλο με 3-0 νίκες. Φέτος ήταν οι Καταλανοί που τερμάτισαν 2οι στην κανονική διάρκεια με τους Βάσκους στην 1η θέση, όμως η ομάδα του Χαβιέρ Πασκουάλ κατάφερε να «σπάσει» την έδρα της Τάου στον 1ο τελικό, παίρνοντας τον τίτλο με συνολικό σκορ 3-1 νίκες. Ήταν το 15ο πρωτάθλημα των «μπλαουγκράνα», που ολοκλήρωσαν με τον καλύτερο τρόπο μια επιτυχημένη σεζόν μετά και την παρουσία τους στο Final 4 του Βερολίνου, όπου κατέκτησαν την 3η θέση νικώντας τον Ολυμπιακό στον μικρό τελικό. Η σύνθεση της Μπαρτσελόνα: Santiago, Barrett, Ilyasova, Dedovic, Andersen, Moncasi, Vazquez, Trias, Sada, Morris, Lakovic, Grimau, Basile και ο MVP των τελικών Navarro.

22 Φεβρουαρίου 2009 – Η Τάου Κυπελλούχος στην παράταση

Από τις 19 έως τις 22 Φεβρουαρίου 2009 διεξήχθη το Final 8 του Ισπανικού Κυπέλλου στη Μαδρίτη. Στον τελικό του «Palacio de los Deportes» συναντήθηκαν η Τάου Βιτόρια και η Ουνικάχα Μάλαγα. Οι Βάσκοι που την προηγούμενη χρονιά είχαν χάσει την κούπα μέσα στο σπίτι τους από την DKV Joventut , κατάφεραν να κατακτήσουν τον τίτλο νικώντας 100-98 στην παράταση μετά από ένα καταπληκτικό παιχνίδι που στην κανονική του διάρκεια έληξε ισόπαλο 87-87. Ο Τελέτοβιτς που ανακηρύχθηκε MVP του τουρνουά πέτυχε 20 πόντους, άλλους τόσους μαζί με 10 ριμπάουντ ο Αμερικανός Μάικλ και 4 ασίστ έδωσε ο Ρακόσεβιτς. Ήταν η 6η Copa del Rey στην ιστορία της Τάου Βιτόρια.

3. ΤΕΝΙΣ

1 Φεβρουαρίου 2009 – Ο Ναδάλ κατακτά και την Αυστραλία

Ο απόλυτος κυρίαρχος του 2008, με τους τίτλους στο Roland Garros και το Wimbledon, αλλά και το Νο 1 στην ATP, άρχισε το 2009 με τον καλύτερο τρόπο. Ο Ράφα Ναδάλ έφτασε μέχρι τον ημιτελικό του Αυστραλιανού Open με 5 νίκες χωρίς να παραχωρήσει ούτε ένα σετ. Εκεί αντιμετώπισε τον συμπατριώτη του Φερνάντο Βερδάσκο, τον οποίο και απέκλεισε με 3-2 σετ στο πιο μεγάλο σε διάρκεια ματς στην ιστορία του τουρνουά (5 ώρες και 14 λεπτά). Στον τελικό βρήκε για μια ακόμα φορά απέναντί του τον Ρότζερ Φέντερερ, τον κέρδισε με 3-2 σετ και έγινε ο πρώτος Ισπανός που κατέκτησε το Open της Αυστραλίας, φτάνοντας τους 6 τίτλους Grand Slam.



Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, αφού μια τενοντίτιδα στο γόνατο ταλαιπώρησε τον Ισπανό στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν, αναγκάζοντάς τον στην πρώτη του ήττα (και αποκλεισμό) στο Roland Garros από τον Σουηδό Soderling, στην απουσία του από το Wimbledon και την απώλεια του Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης. Επανήλθε στο US Open και εκεί όμως έμεινε έξω από τον τελικό, χάνοντας εύκολα στον ημιτελικό από τον Αργεντίνο Juan Martin del Potro με 3-0 σετ. Παρά τα προβλήματα, βοήθησε την Ισπανία να κερδίσει το Davis Cup απέναντι στην Τσεχία και ολοκλήρωσε τη σεζόν στο Nο 2 της ATP.

5 Δεκεμβρίου 2009 – Το 4ο Davis Cup της Ισπανίας



Αφού η Ισπανία κατάφερε το 2008 να κερδίσει το Davis Cup χωρίς το μεγάλο της αστέρι Ράφα Ναδάλ και παίζοντας στην έδρα της αντιπάλου Αργεντινής, πολύ δύσκολα θα το έχανε φέτος. Οι συνθήκες παρουσιάστηκαν ιδανικές τόσο λόγω της επιστροφής του Ναδάλ στην ομάδα, όσο και λόγω του γεγονότος ότι ο τελικός απέναντι στην Τσεχία θα διεξαγόταν από τις 4 έως τις 6 Δεκεμβρίου στο «Palau Sant Jordi» της Βαρκελώνης. Πράγματι οι Ισπανοί (Ναδάλ, Βερδάσκο, Φερέρ και Λόπεθ) εκμεταλλεύτηκαν την έδρα και την ανωτερότητά τους και κέρδισαν εύκολα τον τίτλο με τελικό σκορ 5-0 επί των Τσέχων. Ήταν το 2ο συνεχόμενο και 4ο συνολικά Davis Cup για την «ανίκητη αρμάδα» (2000, 2004, 2008 & 2009).

4. ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

26 Ιουλίου 2009 – Ο Κονταδόρ κερδίζει για 2η φορά το Tour de France

Ο Alberto Contador κέρδισε τον σημαντικότερο αγώνα της χρονιάς, τον Γύρο της Γαλλίας, συνεχίζοντας έτσι για 4η σερί χρονιά την ισπανική κυριαρχία μετά τις νίκες του Pereiro το 2006, του ιδίου το 2007 και του Sastre πέρυσι. Μαζί με τον Contador ανέβηκαν στο βάθρο ο Andy Schleck και ο Lance Armstrong. Ο Contador δεν είχε αντίπαλο στη μάχη της γενικής και δυο χρόνια μετά την παρθενική του νίκη, έδειξε φοβερά βελτιωμένος στο χρονόμετρο, ενώ πάνω στα βουνά δεν υπήρξε απλά ο καλύτερος, αλλά και ο πιο σταθερός.



Ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Ισπανού υπήρξε η συνύπαρξή του στην Astana με τον Lance Armstrong. Η απόσταση που δημιούργησε μεταξύ τους ο Αμερικανός (στην μεγάλη επιστροφή του στην ενεργό δράση) και ο μύχιος πόθος του Bruyneel να δει τον Armstrong στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, δημιούργησαν μεγάλες τριβές στους κόλπους της ομάδας. Όμως ο Contador δεν άφησε τίποτα από αυτά να τον επηρεάσει, έκανε τον αγώνα του και επιβραβεύτηκε με την τελική νίκη συν τα δυο ετάπ που κέρδισε.

20 Σεπτεμβρίου 2009 – Ο Βαλβέρδε επιβάλλει τον νόμο του στη Vuelta

Μετά από πολλές – άκαρπες – προσπάθειες να κατακτήσει έναν από τους 3 μεγάλους ποδηλατικούς Γύρους, ένας από τους κορυφαίους αθλητές της δεκαετίας, ο Alejandro Valverde, κατάφερε τελικά το 2009 να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, κερδίζοντας τον Γύρο της Ισπανίας. Ο Βαλβέρδε που προετοίμασε προσεκτικά μαζί με την ομάδα του Caisse d’Epargne τον αγώνα, φόρεσε για πρώτη φορά τη χρυσή φανέλα του πρωτοπόρου στο 9ο ετάπ και δεν την ξαναέβγαλε μέχρι τον τερματισμό στη Μαδρίτη. Υπήρξε σταθερός, σοβαρός και δυνατός όποτε χρειάστηκε, χαρίζοντας στους φίλους της ποδηλασίας υψηλό θέαμα στο κορυφαίο ίσως ετάπ του 2009, με την εκπληκτική του αντεπίθεση στην ανάβαση της Pandera. Πολύ βελτιωμένος και στο χρονόμετρο, ο Βαλβέρδε μπορεί να μην κέρδισε κανένα ετάπ, ήρθε όμως 1ος στη γενική, 2ος στους πόντους, 4ος στα βουνά και 1ος στη σύνθετη βαθμολογία.

5. FORMULA 1


27 Σεπτεμβρίου 2009 – Το τελευταίο βάθρο αφιερωμένο στον Μπριατόρε


Το 2009 ήταν μακράν η χειρότερη χρονιά του Αλόνσο στη Φόρμουλα 1 από το 2003 που ξεκίνησε ουσιαστικά την καριέρα του στην ομάδα της Renault. Η δεύτερη χρονιά του (στο δεύτερο πέρασμά του) στη γαλλική ομάδα δε συνοδεύτηκε από καμία νίκη και το κακό κλίμα έγινε ακόμα χειρότερο μετά την τιμωρία του μέντορά του Φλάβιο Μπριατόρε από την FIA. Λίγες μόνο μέρες μετά τον δια βίου αποκλεισμό του Μπριατόρε, ο Αλόνσο έκανε την καλύτερή του εμφάνιση στη σεζόν, παίρνοντας την 3η θέση στο Γκραν Πρι της Σιγκαπούρης (27 Σεπτεμβρίου). «Αφιερώνω αυτό το βάθρο στον Φλάβιο Μπριατόρε», ήταν τα λόγια του Αλόνσο στους δημοσιογράφους αμέσως μετά τις απονομές.

30 Σεπτεμβρίου 2009 – Συμφωνία μεταξύ Αλόνσο και Ferrari



Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2009 η Ferrari ανακοίνωσε στην επίσημη ιστοσελίδα της τη συμφωνία για τριετές συμβόλαιο (με δυνατότητα ανανέωσης για δυο ακόμη) με τον Φερνάντο Αλόνσο. Ο δις παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα 1 με τη Renault, θα αντικαταστήσει στη «scuderia» τον Kimi Raikkonen, ενώ ο άλλος οδηγός των Ιταλών παραμένει ο Felipe Massa. Σύμφωνα με φήμες που κυκλοφόρησαν, οι ετήσιες απολαβές του Ισπανού ανέρχονται στα 25 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός όμως που διέψευσε επίσημα η Ferrari.

6. ΤΑ "ΕΛΛΗΝΙΚΑ" ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Όπως σχεδόν κάθε χρόνο, έτσι και μέσα στο 2009, ο ισπανικός Τύπος ασχολήθηκε με αθλητικά γεγονότα που αφορούσαν τόσο την Ελλάδα, όσο και την Ισπανία. Τα κυριότερα θέματα με ελληνική «ανάμιξη» ήταν οι δυο «μονομαχίες» του Παναθηναϊκού, πρώτα με τη Βιγιαρεάλ στο Champions League του 2008-09 και μετά με την Ατλέτικο Μαδρίτης στα playoffs του Champions League για τη σεζόν 2009-10, ο ημιτελικός του Ευρωμπάσκετ μεταξύ της Εθνικής Ισπανίας και της Εθνικής Ελλάδας στην Πολωνία και τέλος, η μη ανανέωση του συμβολαίου του Ερνέστο Βαλβέρδε με τον Ολυμπιακό. Ακολουθούν οι ημερομηνίες αναλυτικά:

25 Φεβρουαρίου 2009 – Βιγιαρεάλ – ΠΑΟ 1-1

Μετά την πρόκρισή του από το β’ γκρουπ στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Παναθηναϊκός κληρώθηκε με τη Βιγιαρεάλ. Στον πρώτο αγώνα, στην Ισπανία, οι «πράσινοι» απέσπασαν πολύτιμη ισοπαλία 1-1. Ο Καραγκούνης στο 58ο λεπτό έβαλε μπροστά στο σκορ τον ΠΑΟ και οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν στο 66’ με το εύστοχο πέναλτι του Rossi.



11 Μαρτίου 2009 – ΠΑΟ – Βιγιαρεάλ 1-2

Στη ρεβάνς του κατάμεστου Ολυμπιακού Σταδίου, ο Ibagaza έκανε το 0-1 στο 49’, ισοφάρισε 1-1 με κεφαλιά ο Μάντζιος στο 55’ και ο Llorente με σουτ (69’) έδωσε τη νίκη και την πρόκριση στο «κίτρινο υποβρύχιο», τερματίζοντας την ευρωπαϊκή πορεία του Παναθηναϊκού.

19 Αυγούστου 2009 – ΠΑΟ – Ατλέτικο Μαδρίτης 2-3

Στις 19 Αυγούστου η Ατλέτικο επισκέφθηκε το ΟΑΚΑ για το πρώτο παιχνίδι των playoffs με έπαθλο την είσοδο στους ομίλους του Champions League. Οι Ισπανοί προηγήθηκαν με τον Maxi Rodriguez στο 35’ για να ισοφαρίσει ο Σαλπιγγίδης στο 47’. Μέσα σε ένα επτά λεπτά (63’ – 70’) η Ατλέτικο καθάρισε το ματς – και την πρόκριση – σκοράροντας ακόμα δυο φορές με τους Φορλάν και Αγκουέρο, ενώ οι «πράσινοι» μπόρεσαν απλώς να μειώσουν στο τελικό 2-3 με μια εκπληκτική προσπάθεια του Λέτο.

25 Αυγούστου 2009 – Ατλέτικο Μαδρίτης – ΠΑΟ 2-0



Ο επαναληπτικός στο «Βιθέντε Καλντερόν ήταν τυπική διαδικασία και το αυτογκόλ του Βύντρα μόλις στο 3ο λεπτό έκανε την υπόθεση πρόκριση για τους Ισπανούς ακόμα πιο εύκολη. Η κόκκινη κάρτα του Σισέ στο 70’ και το γκολ του Αγκουέρο στο 83’ ήταν τα μοναδικά ενδιαφέροντα σημεία του αγώνα, που έληξε 2-0 στέλνοντας την Ατλέτικο στο Champions League και τον Παναθηναϊκό στο Europa League.

19 Σεπτεμβρίου 2009 – Ισπανία – Ελλάδα 82-64



Ο ημιτελικός του Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας έφερε αντιμέτωπες την – με σημαντικές απουσίες – ανανεωμένη Εθνική μας ομάδα και την Ισπανία. Οι Ίβηρες πήραν από νωρίς το προβάδισμα και το κράτησαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα μέχρι το τέλος. Η Ελλάδα, αρκετά κουρασμένη από τους προηγούμενους αγώνες, υπέκυψε φυσιολογικά στην σαφή ανωτερότητα της «Furia Roja» χάνοντας 82-64 και αποκλείστηκε από τον μεγάλο τελικό. Κορυφαίος από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήταν ο Γιάννης Μπουρούσης με 11 πόντους και 7 ριμπάουντ, ενώ τον ακολούθησαν σε απόδοση ο Καλάθης και ο Φώτσης. Από την Ισπανία ξεχώρισε ο Πάου Γκασόλ με 18 πόντους και 6 ριμπάουντ, χωρίς όμως να υστερήσει κανείς από την υπόλοιπη ομάδα. Τα δεκάλεπτα: 26-21, 49-40, 64-51, 82-64.

8 Μαΐου 2009 – Διαζύγιο Ολυμπιακού – Βαλβέρδε



Ένα μεγάλο σίριαλ με πολλές συνέχειες και ακόμα περισσότερες αναβολές (και από τις δυο μεριές), δεν είχε τελικά «happy end». Ο Σωκράτης Κόκκαλης αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιο του Ερνέστο Βαλβέρδε, πράγμα που ανακοίνωσε στο Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου. Ο Βαλβέρδε είχε συμφωνήσει στις 28 Μαΐου του 2008 για μονοετές συμβόλαιο με την ομάδα του Πειραιά, μέσα στο οποίο υπήρχε όρος, σύμφωνα με τον οποίο θα συζητούσε την πιθανή ανανέωση της συνεργασίας του με τον Ολυμπιακό μετά τα μέσα Απριλίου. Ο Ισπανός προπονητής ήταν πολύ αγαπητός από τον κόσμο και τους παίκτες, όμως ο Κόκκαλης δεν έλαβε τίποτα από αυτά υπόψη του, αποφασίζοντας το τελικό διαζύγιο. Στη χρονιά που ο «txingurri» έμεινε στην Ελλάδα, οι Πειραιώτες κατέκτησαν το νταμπλ.

Πηγές: lfp.es, liga-acb.es, marca.com, as.com, sport.es, elmundodeportivo.es

Βίντεο: Ο σημαντικότερος τίτλος της Μπαρτσελόνα μέσα στο 2009. Οι «μπλαουγκράνα» κατέκτησαν το 3ο Κύπελλο Πρωταθλητριών της ιστορίας τους νικώντας στον τελικό του Champions League την Μάντσεστερ με 2-0. Στάδιο «Ολίμπικο» της Ρώμης, 27 Μαΐου.

FC Barcelona vs Manchester Utd 2-0 (Champions League 2009)
Ανέβηκε από Naisbit. - Ανακαλύψτε τα πιο καινούρια και καλύτερα αθλητικά βίντεο.

Βίντεο: Το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό σεμινάριο του 2009 στην Primera Division. Η Μπαρτσελόνα εξαφανίζει τη Ρεάλ Μαδρίτης στις 2 Μαΐου μέσα στο «Santiago Bernabeu» με το ισοπεδωτικό 2-6.

Real Madrid Vs Barcelona 2-6 All Goals - 2.5.2009 Highlights
Ανέβηκε από flywingstip. - Ανακαλύψτε τα πιο καινούρια και καλύτερα αθλητικά βίντεο.

Βίντεο: Εικόνες από τη ζωή και την καριέρα του αρχηγού της Εσπανιόλ, Ντανιέλ Χάρκε.

Jarque
Ανέβηκε από amargant. - Βίντεο από μπάσκετ, μπέιζμπολ και πάλη.

Βίντεο: Η Ισπανία αναδείχτηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο μπάσκετ για πρώτη φορά στην ιστορία της, νικώντας στον τελικό τη Σερβία 85-63.

El Rodillo
Ανέβηκε από drazgon. - Δείτε κι άλλα αθλητικά και extreme sports video.

Βίντεο: Το τελευταίο game του τελικού του Αυστραλιανού Open ανάμεσα στον Ράφα Ναδάλ και τον Ρότζερ Φέντερερ. Ο Ναδάλ έγινε ο πρώτος Ισπανός που κερδίζει το συγκεκριμένο τουρνουά.

Último juego del Open de Australia 2009
Ανέβηκε από nadalistas. - Περισσότερα επαγγελματικά, αθλητικά και εκπαιδευτικά βίντεο.

Βίντεο: Ο Alberto Contador κέρδισε για 2η φορά στην καριέρα του τον Ποδηλατικό Γύρο Γαλλίας. Τα στιγμιότυπα είναι από το εναρκτήριο ετάπ με την ατομική χρονομέτρηση στους δρόμους του Μονακό.


























Le Tour de France 2009
Ανέβηκε από imineo. - Ανακαλύψτε τα πιο καινούρια και καλύτερα αθλητικά βίντεο.




























































































































































TAGS ΙΣΠΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ