ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Άρης - Ολυμπιακός 1-1: Ο πολυμήχανος Μπουχαλάκης με το γκολ της 10ετίας έδωσε την πρόκριση στους "ερυθρόλευκους"

Ο Μπουχαλάκης πανηγυρίζει το γκολ επί του Άρη
Ο Μπουχαλάκης πανηγυρίζει το γκολ επί του Άρη EUROKINISSI SPORTS

Τα χρειάστηκε ο Ολυμπιακός στο “Κλ. Βικελίδης” όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ με πέναλτι του Γκάμα, μέχρι το 87’ που ο Μπουχαλάκης "έκλεψε" μπάλα και... πρόκριση από τον Άρη. (VIDEOS)

Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι γεμάτο αλλαγές, ανάμεικτα συναισθήματα, ανατροπές. Τέτοια, ωστόσο, όπως αυτή που έφερε την υπογραφή του Ανδρέα Μπουχαλάκη στο 87’ είχαμε πολλά χρόνια να δούμε. Ο Κρητικός χαφ, την ώρα που η ομάδα του είχε μπλοκάρει επιθετικά και ήταν πίσω στο σκορ από το γκολ του Γκάμα, από πέναλτι που σήκωσε πολλή συζήτηση, ήρθε ως από μηχανής Θεός για να κλέψει τη μπάλα από τον Κουέστα και να φέρει τα πάνω – κάτω στην υπόθεση πρόκριση.

Το γκολ της χρονιάς, ήταν συνάμα το πιο σημαντικό στη διοργάνωση, καθώς έφερε την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου για την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς με τρόπο μοναδικό που θα κάνει χρόνια να ξεχαστεί...

Αυτά είναι τα πέντε πράγματα που καθόρισαν την εξέλιξη της αναμέτρησης στο “Κλεάνθης Βικελίδης”:

1. ΜΕ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Με πολλές αλλαγές, όπως και στο αντίστοιχο παιχνίδι του "Γ. Καραϊσκάκης" παρέταξε την ομάδα του ο Πέδρο Μαρτίνς, ο οποίος "πάτησε" ξανά στο 4-4-2. Συγκριτικά, με την ενδεκάδα του πρώτου αγώνα, στα δοκάρια κάθισε ο Κρίστινσον αντί του Τζολάκη, στο δεξί άκρο της άμυνας ο Ανδρούτσος αντί του Λαλά, ενώ ο Μασούρας ξεκίνησε αριστερά αντί του -τραυματία- Βρουσάι.

Με άλλα λόγια, ο Πορτογάλος κόουτς έδειξε εμπιστοσύνη στο σχήμα και την προσέγγιση της ομάδας του στο 2-1 της αναμέτρησης στο Φάληρο. Ό,τι καλύτερο διέθετε παρέταξε και ο Άκης Μάντζιος που προτίμησε τον Μάνο για την κορυφή της επίθεσης και κράτησε τον Μήτρογλου στον πάγκο.

Με δύο πάσες λίγο έλειψε να σκοράρει ο Ολυμπιακός στην πρώτη του επίσκεψη στην εστία του Κουέστα (8'). Ο Χολέμπας από αριστερά βρήκε κάθετα τον Μασούρα, εκείνος σέντραρε, αλλά ο Κάιπερς που βρήκε τη μπάλα στην κίνηση, την έστειλε ψηλά. Ένα λεπτό αργότερα, οι γηπεδούχοι απάντησαν με το ίδιο νόμισμα, όταν έπειτα από γύρισμα του Μπερτόγλιο, ο Σάσα σούταρε δυνατά, αλλά πάνω από τα καρέ του Κρίστινσον.

2. ΕΛΕΓΧΟΣ, ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΦΑΣΕΙΣ

Με καλή κυκλοφορία της μπάλας, γρήγορο τέμπο και διαρκή κίνηση, οι "ερυθρόλευκοι" κατάφεραν να ελέγξουν τον ρυθμό του αγώνα και να κρατήσουν την επίθεση του Άρη μακριά από τα καρέ του Κρίστινσον. Παράλληλα, εκμεταλλεύθηκαν τα μέτρα που τους έδωσαν οι γηπεδούχοι στην κόντρα, καθώς οι παίκτες του Μάντζιου ψηλά τοποθετημένοι στο τερέν, επιχείρησαν να πιέσουν την άμυνα των πρωταθλητών.

Οι "κίτρινοι" προσπάθησαν να δώσουν πλάτος στην επίθεση, ώστε να δημιουργήσουν ρήγματα στο χώρο ευθύνης των δύο μπακ του Ολυμπιακού, οι οποίοι, ωστόσο, με βοήθειες, δεν αντιμετώπισαν σοβαρά θέματα στη διάρκεια του πρώτου μέρους. Με αυτό τον τρόπο, οι καλές στιγμές εκατέρωθεν μετρήθηκαν στα δάκτυλα του ενός χεριού. Όσο περνούσε η ώρα, οι "ερυθρόλευκοι" έπαιρναν μέτρα προς την επίθεση και το παιχνίδι μεταφέρθηκε στο μισό προς την εστία του Κουέστα.

Με τη διαφορά ότι και οι δύο άμυνες στο πρώτο κομμάτι του παιχνιδιού λειτούργησαν καλά, με αποτέλεσμα οι δύο τερματοφύλακες να μην απειληθούν σχεδόν καθόλου έως την ανάπαυλα, έστω κι αν ένα σουτ του κεφάτου Ραντζέλοβιτς δοκίμασε την ετοιμότητα του Ισπανού κίπερ.

3. ΤΑ ΔΥΟ ΠΛΑΝΑ ΔΡΑΣΗΣ

Ακρογωνιαίος στο πρώτο μέρος του αγώνα ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος για την άμυνα του Ολυμπιακού, με πολύ σωστές τοποθετήσεις, απόλυτη ψυχραιμία και σιγουριά σε όλες του τις αποφάσεις, σίγουρη πρώτη πάσα προς τα χαφ, με αποδέκτη κυρίως τον Μπουχαλάκη. Καλή συνεργασία του Κρητικού χαφ με τον Τιάγκο Σίλβα και δυναμική παρουσία από Ραντζέλοβιτς – Μασούρα στα δύο "φτερά".

Ο Άρης επιχείρησε να δουλέψει κυρίως από τον άξονα, αλλά πήραν προσπάθειες και οι δύο μπακ με συχνές προωθήσεις, χωρίς, όμως, τη δυνατότητα να φτιάξουν overlap, μιας και η ανασταλτική λειτουργία των Πειραιωτών, ξεκινούσε από τους δύο προωθημένους Χασάν και Κάιπερς. Ένας από τους δύο, συνήθως υπήρχε εντολή να επιστρέφει και να πλαισιώνει τους χαφ στον άξονα, αλλά και να αποτελεί σκαλοπάτι προς το επιθετικό τρίτο του γηπέδου.

4. ΠΕΝΑΛΤΙ, ΦΩΝΕΣ ΚΑΙ 1-0

Χωρίς αλλαγές επέστρεψαν οι δύο ομάδες από το ημίχρονο, με τους γηπεδούχους να εκκινούν επιδιώκοντας να πάρουν ξανά μέτρα προς την επίθεση. Μόλις στο 50ό λεπτό, ωστόσο, ήρθε η φάση να αλλάξει τις ισορροπίες με το πέναλτι που σφύριξε ο Γκεστράνιους, για σπρώξιμο του Ανδρούτσου σε βάρος του Μπερτόγλιο, ο οποίος βρέθηκε στο έδαφος. Ο διαιτητής κλήθηκε να τσεκάρει τη φάση και στο VAR, αλλά επέμεινε στην απόφασή του, παρά τις διαμαρτυρίες των "ερυθρολεύκων". Ο Μπρούνο Γκάμα ανέλαβε την εκτέλεση στο 54’ και ευστόχησε, με τη μπάλα στην αριστερή γωνία, δίνοντας στην ομάδα του πλεονέκτημα πρόκρισης.

Από εκείνο το χρονικό σημείο, σήμανε συναγερμός στον "κόκκινο" πάγκο με τον Πέδρο Μαρτίνς να σηκώνει Εμβιλά, Φορτούνη και Μπρούμα για να τους ρίξει στο γήπεδο. Παράλληλα, δόθηκε εντολή στους παίκτες του να πάρουν μέτρα στο γήπεδο. Με δύο τελικές στο πρώτο μέρος, ήταν προφανές πως οι Πειραιώτες θα έπρεπε να αυξήσουν την επιθετική τους ισχύ το συντομότερο δυνατό.

5. ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΜΕ ΦΟΥΛ ΕΠΙΘΕΣΗ

Οι τρεις μαζεμένες αλλαγές δεν ήταν αρκετές για να αυξηθεί η επιθετική ισχύ του Ολυμπιακού, λόγω της καλής ανασταλτικής λειτουργίας των γηπεδούχων, αλλά και των κινήσεων του Μάντζιου από τον πάγκο που φρέσκαρε όποιον παίκτη έβλεπε να μένει από δυνάμεις.

Το τελευταίο… διπλό χαρτί ήρθε για τον Πέδρο Μαρτίνς στο 77’ με τον Ελ Αραμπί και τον Καμαρά στο παιχνίδι, την ώρα που ο Εμβιλά οπισθοχώρησε για να καλύψει το κενό του Μπα που έπρεπε να πάρει ανάσες. Στο τελευταίο 10λεπτο το ματς απέκτησε άγρια ομορφιά με πολύ δυνατές μονομαχίες, τους "ερυθρόλευκους" να πιέζουν και τους παίκτες του Άρη να αμύνονται όλοι πίσω από τη μπάλα, κάτω από τη μεσαία γραμμή.

Στη γραμμή μαζινό των γηπεδούχων οι φιλοξενούμενοι δεν έδειχναν να βρίσκουν λύση, μέχρι να εμφανιστεί ως από μηχανής Θεός ο πολυμήχανος Ανδρέας Μπουχαλάκης, ο οποίος "κρύφθηκε" στο δεξί δοκάρι, δεν τον αντιλήφθηκε ο Κουέστα και μόλις ακούμπησε τη μπάλα στο έδαφος, του την έκλεψε και σκόραρε το πιο έξυπνο γκολ της χρονιάς! Ο διεθνής χαφ πέτυχε ένα ιδιαίτερα σπάνιο γκολ, δείγμα ευφυίας και οξυδέρκειας, συλλαμβάνοντας κοιμώμενη όλη την άμυνα του Άρη, αφού δεν τον αντιλήφθηκε κανείς από τους γηπεδούχους, πριν εμφανιστεί από το πουθενά για να κλέψει τη μπάλα και να φέρει το ματς στα ίσια.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Διαιτητής: Ματίας Γκεστράνιους (Φινλανδία)

Βοηθοί: Ηλίας Αλεξέας (Μεσσηνίας), Ράινχαρτ Μπουξμπάουμ (Δυτ. Αττικής)

Τέταρτος: Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος (Αρκαδίας)

VAR: Γκιλ Πάβελ (Πολωνίας), ΑVAR: Κωνσταντίνος Καλαμπόκης (Αιτ/νίας)

ΆΡΗΣ: Κουέστα, Σούντγκρεν, Σάκιτς, Ρόουζ, Δεληζήσης, Σάσα, Τζέγκο, Γκάμα (85' Μπεναλουάν), Μαντσίνι (75' Σίλβα), Μπερτόγλιο (68' Μπρούνο), Μάνος (75' Κάτσε).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Κρίστινσον, Ανδρούτσος, Μπα (76' Καμαρά), Παπασταθόπουλος, Χολέμπας, Τιάγκο Σίλβα (66' Εμβιλά), Μπουχαλάκης, Ραντζέλοβιτς (66' Φορτούνης), Μασούρας (66' Μπρούμα), Κάιπερς (76' Ελ Αραμπί), Χασάν.

TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΡΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ