THE SPORTS ECONOMIST

Αλεξάντερ Γερεμέγεφ: Ο επιθετικός του "κουτιού" του Παναθηναϊκού

Αλεξάντερ Γερεμέγεφ: Ο επιθετικός του "κουτιού" του Παναθηναϊκού
ΜΠΙΡΝΤΑΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME SPORTS

Η επαγγελματική διαδρομή του Αλεξάντερ Γερεμέγεφ είχε διάφορα στάδια και εναλλαγές. Μόνη σταθερά, όπως άλλωστε απέδειξε και χτες βράδυ ο Σουηδός επιθετικός του Παναθηναϊκού διαμορφώνοντας στο 96' το τελικό 2-2 στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, πως ως φουνταριστός ζει και αναπνέει μέσα στην αντίπαλη περιοχή.

"Τι επιθετικός είμαι; Περιοχής. Αυτό που με χαρακτηρίζει είναι η ευχέρεια να τελειώνω τις φάσεις. Με την κατάλληλη βοήθεια από τους συμπαίκτες μου, σκοράρω. Τέτοιος επιθετικός είμαι".

Τάδε έφη Αλεξάντερ Γερεμέγεφ σε παλιότερη συνέντευξή στην πατρίδα του. Αρκετά παλιότερη. Συστήνονταν ακόμη και εκεί, στη Σουηδία. Τόσο παλιά ήταν. Χτες, ισοφαρίζοντας για τον Παναθηναϊκό στην τελευταία φάση του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, στο ντεμπούτο του με τα πράσινα, συστήθηκε και στα μέρη μας, επιβεβαιώνοντας με το γκολ και τον τρόπο που σημειώθηκε τα αλλοτινά λεγόμενά του.

Είχε αποπειραθεί άλλη μια φορά να δοκιμάσει εκτός συνόρων, μετακομίζοντας το καλοκαίρι του ’19 στην Ντιναμό Δρέσδης, τότε στη Τσβάιτε Λίγκα. Δεν έπιασε, δεν κόλλησε, ήρθε και o covid και έδεσε, με τον υποβιβασμό να τον φέρνει την αμέσως επόμενη σεζόν δανεικό στην Τβέντε. Εκεί και αν δεν κόλλησε. Συνολικά αγωνίστηκε 135 λεπτά προτού μαζέψει τα μπογαλάκια του και αμέσως σχεδόν επαναπατριστεί.

Σπίτι του, στη γενέτειρά του, στο Γκετέμποργκ, στην ομάδα του, την "μικρούλα" της πόλης, τη Χέκεν, με την οποία είχε πανηγυρίσει τα δύο μοναδικά τρόπαια της ιστορίας της, δύο Κύπελλα Σουηδίας (2016, '19).

Κι όμως, παρά την πρότερη, τραυματική εμπειρία το πρώτο που οριοθέτησε – δημοσίως – ως προσωπικό στόχο ήταν μια νέα ευκαιρία στο εξωτερικό. Την κέρδισε και νωρίς. Το καλοκαίρι του '22, η Χέκεν δέχτηκε αρκετές προτάσεις. Έλα όμως που ζούσε κάτι ανεπανάληπτο.

Ενδεικτικό πως τις τελευταίες μέρες του προπέρσινου Αυγούστου τα σουηδικά media έκαναν λόγο για ενδιαφέρον από ομάδες της αραβικής χερσονήσου. Η Χέκεν όμως, τότε, ύστερα από 20 αγωνιστικές ήταν πρωτοπόρος του πρωταθλήματος και ο Γερεμέγεφ – μακράν – πρώτος του σκόρερ.

Που, ποιος και πως να τον αφήσει να φύγει, παρότι το ήθελε. Όχι κατ’ ανάγκη για Αραβία μεριά, αλλά για… οπουδήποτε. Ακόμη και στη Σουηδία όμως, ακόμη και στη Χέκεν, κανείς δεν θα συμφωνούσε σε μια πώληση του καλύτερου παίκτη, την ώρα που διεκδικούνταν το παρθενικό πρωτάθλημα της ιστορίας της.

Συμφωνήθηκε να παραμείνει και να αποχωρούσε τον περασμένο Ιανουάριο, οπότε και θα έμπαινε στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του, με την ενεργοποίηση ενός πολύ χαμηλού προσυμφωνημένου buy out. Win-win, μιας και έτσι η Χέκεν θα διατηρούσε τον αρχισκόρερ της στην προσπάθεια να πάρει τον τίτλο και αυτός θα αποχωρούσε έναντι ενός μικρού αντιτίμου.

Και η αλήθεια είναι πως όταν οι "σφήκες" έκοψαν όντως πρώτες το νήμα, με τον Γερεμέγεφ να αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος (22 γκολ) και παράλληλα κορυφαίος παίκτης της Allsvenskan, τα 3 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες έμοιαζαν ακόμη μικρότερο ποσό.

Ειδικά εφόσον ισοδυναμούν με 260.000 ευρώ.

Η συμφωνία με τον Παναθηναϊκό

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Σουηδία και η Allsvenskan ήταν πολύ "καυτός" προορισμός για αρκετές ομάδες της Super League. Αδύνατον να αγνοηθεί ο πρώτος της σκόρερ, πόσο μάλλον εφόσον κυκλοφόρησε, ακόμη και στα μέρη μας, το ειδικό καθεστώς που συνόδευε το συμβόλαιό του.

Ο Παναθηναϊκός δεν αναζητούσε φορ τότε. Ένας από τους Σπόραρ, Ιωαννίδη έπαιζε βασικός, τρίτη - τελείως συμπληρωματική - επιλογή ήταν αυτή του Καμπετσή, ενώ αν και εφόσον η κατάσταση έφτανε στο όριο, στον προγραμματισμό ήταν να έδιναν λύσεις οι Βέρμπιτς, Παλάσιος.

Η πληροφορία για τη συγκεκριμένη ρήτρα έφτασε – μέσω τρίτων - και στους ιθύνοντες των πρασίνων. Θεωρήθηκε ευκαιρία, ανεξαρτήτως αν υπήρχε θέση, αν χρειάζονταν, εκείνη την στιγμή, στο ρόστερ των πρασίνων. Πρώτος σκόρερ του σουηδικού πρωταθλήματος με (περίπου) το 1/15 των χρημάτων που είχαν δαπανηθεί λίγους μήνες νωρίτερα για την αγορά του Σπόραρ;

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Και πόσο μάλλον συνυπολογίζοντας το πλουσιότατο και επιτυχημένο στις περισσότερες των περιπτώσεων, παρελθόν του Παναθηναϊκού σε Σουηδούς ποδοσφαιριστές. Στάτους και επίδραση αμφίδρομα. Μόλις ενημερώθηκε ο 30χρονος επιθετικός για το ενδιαφέρον των τότε πρωτοπόρων της Super League, δεν ήθελε να ακούσει τίποτα άλλο.

Η ευκαιρία που αναζητούσε είχε πλέον προορισμό. Ο τρόπος αποδείχτηκε δευτερευούσης σημασίας. Εφόσον δεν χρειάζονταν στον Παναθηναϊκό, συμφωνήθηκε να πήγαινε δανεικός για το υπόλοιπο της σεζόν στον Λεβαδειακό (έτσι κι αλλιώς οι Βοιωτοί είχαν δραστηριοποιηθεί έντονα εκείνη την εποχή στην αγορά της Σουηδίας φέρνοντας τον ομογενή επιθετικό Φίλιππο Σαχπεκίδη και κυνηγώντας, χωρίς αποτέλεσμα, τον Σουηδό μέσο, Άντον Σαλέτρος, ο οποίος τότε αγωνίζονταν στη νορβηγική Σάρπσμποργκ) και το καλοκαίρι θα εντάσσονταν στον Παναθηναϊκό, οπότε και θα αξιολογούνταν και θα κρίνονταν από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Πλάνο που τον βρήκε απόλυτα σύμφωνο και έτσι ταξίδεψε στην Αθήνα ώστε να επικυρώσει τη μεταγραφή. Παρέα του είχε τον Ντάνιελ Λάρσον. Ατζέντης του ως και σήμερα, ο οποίος την χρονιά που ο Γερεμέγεφ άφησε για πρώτη φορά τη Σουηδία (2019-20), αγωνίστηκε σε μια από τις τελευταίες σεζόν της καριέρας του στον Άρη.

Αφού κρέμασε τα παπούτσια του, συνεργάστηκε με τον – για χρόνια σταθερό πρωταγωνιστή ελληνικών μεταγραφικών σεναρίων – πάλαι ποτέ διεθνή Σουηδό επιθετικό και πλέον έναν από τους επιφανέστερους ατζέντηδες της σκανδιναβικής χερσονήσου, τον Μάρκους Ρόζενμπεργκ.

Η σύζυγος του Γερεμέγεφ, η Λάνα, δεν ακολούθησε. Ετοιμάζονταν να μπει στον μήνα της για τη γέννηση της δεύτερης κόρης του ζευγαριού (η πρώτη, η Λάουρα – κοντεύει πια τα 3,5 – είχε γεννηθεί όταν ο Σουηδός φορ ήταν… μεταξύ Δρέσδης και Ένσεντε). Καλύτερα. Στην βραδινή ανταπόκριση από Στοκχόλμη για Αθήνα, σε αεροδρόμιο της Γερμανίας, οι αποσκευές του 30χρονου επιθετικού χάθηκαν.

Αλεξάντερ Γερεμέγεφ: Ο επιθετικός του "κουτιού" του Παναθηναϊκού
LEVADEIAKOS / INSTAGRAM

Τις τρεις πρώτες μέρες του επί ελληνικού εδάφους δεν είχε δεύτερη αλλαξιά ρούχων. Τον "έντυσαν" όμως .. διαδικτυακά, με το που ολοκληρώθηκαν τα τυπικά (συμβόλαιο ως τον Δεκέμβριο του '25, απολαβές όχι συγκλονιστικά διαφοροποιημένες από τις 140.000 που εισέπραττε στη Χέκεν, όντας με δαύτες ένας από τους τρεις καλύτερα αμειβόμενους ποδοσφαιριστές της ομάδας), οι φίλοι των "πράσινων" της Βοιωτίας με κάπα υπερήρωα, προσδοκώντας από αυτόν γκολ που θα έφεραν την παραμονή στην κατηγορία.

Ένα πανηγύρισε. Στην εντός έδρας ισοπαλία κόντρα στον Ιωνικό. Και ο υποβιβασμός δεν αποτράπηκε.

Το καλοκαίρι της κρίσης και η απόφαση του Γιοβάνοβιτς

Όπως προβλέπονταν, το καλοκαίρι εντάχθηκε στην προετοιμασία του Παναθηναϊκού, χωρίς να διαφοροποιηθεί ο αρχικός σκοπός αυτής της ένταξης. Ούτε προφανώς και η θέση του στην ιεραρχία αν και εφόσον αποφασίζονταν να παραμείνει. Δεν ήταν σίγουρο. Και άργησε να οριστικοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Ενδεικτικό – για παράδειγμα - ότι πέραν της αρχικής, της πρώτης πρώτης, κατάθεσης στην UEFA της ευρωπαϊκής λίστας των «πράσινων» για την πρώτη αναμέτρηση με την Ντνίπρο στα προκριματικά του Champions League, οπότε μάλιστα και παραμονές του παιχνιδιού αντικαταστάθηκε σε μια από τις αλλαγές που είχε δικαίωμα να κάνει ο Παναθηναϊκός, δεν συμπεριλήφθηκε σε καμία από τις ακόλουθες λίστες, ως και την τελευταία για τη φάση πλέον των ομίλων του Europa League.

Κάτι όμως οι διάφορες συγκυρίες αναφορικά με τη διαμόρφωση του ρόστερ και κάτι τα πολύ συγκεκριμένα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του, έπεισαν τον Γιοβάνοβιτς και κράτησαν τον Σουηδό, όπως από την πρώτη στιγμή της άφιξης του στην Ελλάδα αναμένονταν, ως εναλλακτική επιλογή για τη θέση του φουνταριστού πίσω από το δίπολο Ιωαννίδη, Σπόραρ.

Κυρίως γιατί ακριβώς ο υψηλόσωμος (1.90 το μπόι του) Γερεμέγεφ είναι φουνταριστός τελείως διαφορετικής κοπής. Κλασικός φουνταριστός. Κινείται, ζει και αναπνέει στην περιοχή. Μόνο. Έξω από αυτή, ασφυκτιά, είναι και έξω από τα νερά του.

Ποτέ στην καριέρα του δεν έκανε κάτι άλλο, ποτέ δεν πούλησε κάτι διαφορετικό. Καλές, σεντερφορίσιες (άλλης ποδοσφαιρικής λογικής ίσως) κινήσεις, καλά τελειώματα (κοινά αποδεκτό στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού), αποτελεσματικότητα εφόσον "ταϊστεί" καλά, κατάλληλα.

Στο ελληνικό πρωτάθλημα τέτοιου στιλ επιθετικοί είναι ακόμη χρήσιμοι, πάντα θα βγάζουν (και θα βρίσκουν) μεροκάματο, ειδικά σε ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό και συνεπώς διαθέτει το απαραίτητο ποιοτικό… σέρβις στο "εννιάρι".

Το δικό του μεροκάματο ο Γερεμέγεφ το κέρδισε χτες βράδυ στην παρθενική φορά που κλήθηκε να δουλέψει για δαύτο στον Παναθηναϊκό, κάνοντας αυτό ακριβώς με το οποίο συστήνονταν στα νιάτα του και εξακολουθεί να τον χαρακτηρίζει σε όλη του την καριέρα.

Να είναι δηλαδή ένας επιθετικός του κουτιού.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ