ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Άγγελε, τώρα ξέρεις...

UEFA NATIONS LEAGUE / ΕΛΛΑΔΑ - ΕΣΘΟΝΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
UEFA NATIONS LEAGUE / ΕΛΛΑΔΑ - ΕΣΘΟΝΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η Εθνική άλλαξε προπονητή, αλλά όχι και συνήθειες. Έκλεισε με ήττα το Nations League, βγήκε 3η σε όμιλο τεσσάρων και οφείλει να κοιτάξει το αύριο. Πλέον, ο Άγγελος Αναστασιάδης ξέρει τι έχει να αντιμετωπίσει.

Αν στην ΕΠΟ θεωρούσαν πως με μια αλλαγή προπονητή όλα τα κακώς κείμενα θα λύνονταν ως δια μαγείας, πήραν την απάντησή τους χθες το βράδυ στο εντελώς άδειο ΟΑΚΑ με την αδύναμη Εσθονία. Η Εθνική κατάφερε να χάσει από την τελευταία του ομίλου της που δεν είχε ούτε μια νίκη και βγήκε τρίτη σε γκρουπ τεσσάρων.

Αν κάποιος ρίξει το φταίξιμο για τα κακώς κείμενα στον Άγγελο Αναστασιάδη, τότε προφανώς και είναι εκτός πραγματικότητας. Όποιος, δε, θεωρούσε ότι με τον ερχομό του 65χρονου τεχνικού αντί του Μίχαελ Σκίμπε, οι παίκτες θα άρχιζαν να κεντάνε στο χορτάρι και να "τρώνε" τους αντιπάλους τους από την όρεξη που θα έβγαζαν στο γήπεδο, τότε ας γυρίσουν πλευρό στο κρεβάτι τους και ας συνεχίσουν να ονειρεύονται...

"Είμαι απογοητευμένος. Ίσως να μην μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο, φτάνουμε να σκεφτόμαστε αυτό το πράγμα. Μιλάμε μεταξύ μας για να βρούμε τι φταίει. Πρέπει κι εμείς να δούμε τις ευθύνες μας. Βάζω πρώτα τον εαυτό μου και τον Τοροσίδη, που είμαστε αρχηγοί. Πρέπει να βρούμε λύσεις, διότι λυπάμαι να έρχομαι στην Ελλάδα και να χάνουμε από ομάδες πολύ κατώτερες από εμάς. Είναι κρίμα για όλους μας", ανέφερε μετά τον αγώνα με τους Εσθονούς ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος.

Ο αρχηγός, Βασίλης Τοροσίδης, ο οποίος μάλιστα συμπλήρωσε 100 συμμετοχές με το εθνόσημο, τόνισε με τη σειρά του: " Πρέπει να αλλάξουμε πάρα πολλά για να προχωρήσουμε. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Είμαι εδώ και ως αρχηγός. Εάν δεν μάθουμε να νικάμε και να έχουμε άλλη νοοτροπία είναι πρόβλημα".

Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΠΕΤΥΧΕ, Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΠΛΕΟΝ ΞΕΡΕΙ

Αμφότεροι κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου και αντιλαμβάνονται ότι χρειάζεται πολλή δουλειά και ακόμα περισσότερες αλλαγές, προκειμένου η γαλανόλευκη να επανέλθει στον ίσιο δρόμο. Μαγικά ραβδάκια δεν υπάρχουν, ούτε εύκολες λύσεις. Όπως στρώσαμε, θα κοιμηθούμε...

Το Nations League ολοκληρώθηκε άδοξα για την Εθνική, η ομάδα δεν περιμένει καν πλέον το τι θα κάνει η Φινλανδία στα προκριματικά του Euro 2020, ώστε να ελπίζει να της πάρει τη θέση στα playoffs της νεοσύστατης διοργάνωσης και οφείλει να κοιτάξει το αύριο, την επόμενη μέρα. Καλώς ή κακώς, απέτυχε σε μια ακόμη διοργάνωση και πήρε αυτό που άξιζε, δηλαδή απολύτως τίποτα!

Ο Άγγελος Αναστασιάδης δεν μπορεί να λέει τώρα ότι δεν ξέρει. Ο ίδιος είπε κατ' επανάληψη σε δηλώσεις του ότι θέλει να δει το ρόστερ, να το αξιολογήσει, να μιλήσει με τους παίκτες, να τους προπονήσει, να αντιληφθεί με λίγα λόγια ποιο είναι το περιβάλλον στο οποίο καλείται να δουλέψει, ώστε να στείλει την γαλανόλευκη στα τελικά του επόμενου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Αυτός είναι ο στόχος, τίποτα λιγότερο.

Πλέον, γνωρίζει επακριβώς ποιες είναι οι ανάγκες της ομάδας, ποιοι παίκτες κάνουν και ποιοι δεν κάνουν, ποιους "κανόνες" πρέπει να βάλει και τι να αλλάξει προς το καλύτερο, ώστε να μην δούμε μια ακόμη τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης με πίτσες, σουβλάκια και μπύρες από τον καναπέ. Γι' αυτό προσλήφθηκε, γι' αυτο κρίθηκε ως ο πλέον κατάλληλος από την διοίκηση της ΕΠΟ και από 'δω και πέρα θα κρίνεται για τις αποφάσεις του. Δεν υπάρχει άλλη περίοδος χάριτος...

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ, ΠΛΑΝΟ, ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Ο 65χρονος προπονητής ανέφερε επανειλημμένως σε δηλώσεις του πως είναι ικανοποιημένος από την διάθεση των παικτών του, ότι είναι όλοι τους πολύ έξυπνα παιδιά και τα εμπιστεύεται, πως είναι ευχαριστημένος από την προσπάθειά τους και πως είναι αισιόδοξος για το μέλλον της Εθνικής. Επίσης, μετά τη Φινλανδία είπε μαζί του θα τα δούμε όλα. Δικά του λόγια είναι, εκείνος τα εκστόμισε, όπως και το ότι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν δεκάρια, εξάρια και πεντάρια.

Αυτό που ο Έλληνας ποδοσφαιρόφιλος θέλει να δει από την Εθνική ομάδα, είναι ταυτότητα. Μια ομάδα που να τη βλέπεις και να έχει αρχή, μέση και τέλος. Να μπαίνει στο χορτάρι και να υπηρετεί ένα πλάνο, μια φιλοσοφία. Φυσικά, οφείλει να έχει και τα κατάλληλα εργαλεία για να πετύχει κάτι τέτοιο, αυτό δεν έρχεται από μόνο του.

Άρα, λοιπόν, εύλογα η κουβέντα πάει και στις επιλογές που θα πρέπει να γίνονται. Έχουμε δει πολλά παράλογα πράγματα να συμβαίνουν στην Εθνική από το Μουντιάλ της Βραζιλίας και έπειτα, γι' αυτό άλλωστε και οι αποτυχίες είναι συνεχόμενες. Όλα εξηγούνται στον αθλητισμό και τα λάθη σε βάθος χρόνου πληρώνονται.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΚΟΡΜΟΣ ΠΑΙΚΤΩΝ

Η Εθνική βγήκε πληγωμένη από το Nations League. Αν στα προκριματικά του Μουντιάλ της Ρωσίας και η παρουσία στα μπαράζ έδειξαν ότι η κανονικότητα επανήλθε, σε αυτή τη νέα διοργάνωση της UEFA φάνηκαν ξανά παθογένειες της διετίας 2014-16 και έγιναν βήματα προς τα πίσω. Λες και βιώνουμε ξανά τις βραδιές που χάναμε από κάθε απίθανο αντίπαλο που βρισκόταν μπροστά μας...

Μέχρι τον Μάρτιο που ξεκινούν τα προκριματικά υπάρχει χρόνος για ανασύνταξη. Όμως, δεν λέει τίποτα από μόνος του αυτός ο χρόνος, αν δεν παρθούν γενναίες αποφάσεις. Η Εθνική πρέπει να αποκτήσει έναν κορμό παικτών που θα δουλεύει πάνω σε συγκεκριμένα πράγματα, να αποφασίσει τι μπορεί να κάνει στο χορτάρι και τι όχι και φυσικά να μπουν "κανόνες" στα αποδυτήρια και να μην κάνει ο καθένας ό,τι γουστάρει. Ναι, να γίνει "κλειστό κλαμπ", αυτό που όλοι... δαιμονοποιούσαν και κατέκριναν.

Αυτή είναι δουλειά του Αναστασιάδη, του Μπασινά και της ίδιας της ΕΠΟ που οφείλει να δει την Εθνική ομάδα ως κάτι σοβαρό και όχι ως ένα... πείραμα που ακόμα και αν αποτύχει, δεν έγινε και κάτι. Έγινε και παραέγινε. Μια ακόμη απουσία από μεγάλο ραντεβού θα είναι μέγιστο πισωγύρισμα σε εποχές που θέλουμε να ξεχάσουμε, αλλά που δυστυχώς ολοένα και πλησιάζουμε!

Κόουτς Άγγελε, είδες, αξιόλογησες, πειραματίστηκες. Πλέον, ξέρεις και κρίνεσαι για τις επιλογές σου και τα αποτελέσματά σου...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ