ΑΕΚ

ΑΕΚ: Ο "λοχίας" Μουκουντί έχει μάθει να παίζει σε τριάδα και ήθελε να μοιάσει στον Μπουμσόνγκ

Ο Αρόλντ Μουκουντί κατά την άφιξή του στην Αθήνα
Ο Αρόλντ Μουκουντί κατά την άφιξή του στην Αθήνα EUROKINISSI

Ο Αρόλντ Μουκουντί έχει έρθει στην Αθήνα και βρίσκεται προ των πυλών της ΑΕΚ. Μαζί του φέρνει ύψος και δύναμη στα μετόπισθεν της Ένωσης, αλλά και παραστάσεις από το κορυφαίο επίπεδο του γαλλικού ποδοσφαίρου.. Οι αφρικανικές ρίζες που δεν ξέχασε ποτέ, Ζαν - Αλέν Μπουμσόνγκ ως πρότυπο και η στάση ζωής του.

Η ΑΕΚ εντόπισε στο πρόσωπο του Αρόλντ Μουκουντί, του 24χρονου Καμερουνέζου κεντρικού αμυντικού που ανήκει στη Σεντ Ετιέν, τον δεύτερο εκλεκτό στην προσπάθεια ενίσχυσης των μετόπισθεν.

Η Ένωση έψαχνε έναν ποδοσφαιριστή που θα προέρχεται από επίπεδο υψηλότερο της Super League, θα είναι σε καλή ηλικία, θα έχει μεταπωλητική αξία και θα αναβαθμίσει την ανασταλτική λειτουργία, ωφελώντας την τόσο αγωνιστικά όσο και (πιθανόν) οικονομικά.

Ο Μουκουντί ήταν μια από τις περιπτώσεις που η Ένωση είχε στη λίστα της και προσπάθησε να φέρει. Η επιλογή δεν προέκυψε από τύχη, καθώς όλο αυτό το διάστημα η αναζήτηση είχε εστιαστεί στη Γαλλία. Μεταξύ άλλων είχαν βρεθεί στα ραντάρ της ο Ουσμάν Καμαρά και ένας παλιός γνώριμος, ο Νταμιέν Ντα Σίλβα.

Με τον Μουκουντί η ΑΕΚ έχει καλύψει (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) το κενά στο κέντρο της άμυνάς της και στρέφεται πλέον στην ενίσχυσή της των άλλων θέσεων (ακραίος επιθετικός, φορ). Μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής ο Ματίας Αλμέιδα έχει την αποστολή να τον χωρέσει στην ομάδα του και να του βρει ρόλο στην τριάδα.

Γνωρίζει από τριάδα στην άμυνα ο Μουκουντί

Ο Αλμέιδα φαίνεται ότι έχει κλειδώσει στο μυαλό του την άμυνα των τριών τουλάχιστον για το πρώτο κομμάτι της σεζόν, προκειμένου να είναι θωρακισμένα τα μετόπισθεν αλλά και να αναδειχθεί ο άξονάς της, ο οποίος τη φετινή σεζόν μετατρέπεται σε όπλο (από αχίλλειο πτέρνα).

Την περσινή σεζόν στη Σεντ Ετιέν ο Μουκουντί έμαθε να κινείται σε τριάδα και μάλιστα έχοντας παρουσίες και στις τρεις θέσεις. Όντας ωστόσο δεξιοπόδαρος, χρησιμοποιούταν κατά κύριο λόγο είτε ως δεξιός στόπερ είτε ως ο κεντρικός - σκούπα. Δεξιοπόδαρος είναι και ο Βίντα, ο οποίος προορίζεται για τα δεξιά (σε αυτή τη θέση έπαιξε και απέναντι στην Προοδευτική).

Πλέον με την έλευση του Μουκουντί δεν αποκλείεται κάποια ανακατάταξη. Αλλά όλα θα ξεκαθαριστούν αφού προπονηθεί κανονικά με την ομάδα ο Καμερουνέζος διεθνής, ο οποίος συμμετείχε κανονικά στην προετοιμασία των στεφανουά που προετοιμάστηκαν για την άμεση επάνοδο στη Ligue 1.

Τα στοιχεία του Μουκουντί

Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που είναι τρομερά αξιόπιστος στο ψηλό παιχνίδι (1.91) σχετικά γρήγορος για το μπόι του, με πολλή δύναμη (το παρατσούκλι του στη Γαλλία είναι "λοχίας), κάτι που ζητά ο Αλμέιδα από τους παίκτες του, αλλά και με τη δυνατότητα να βοηθάει στην επιθετική ανάπτυξη. Υπενθυμίζεται ότι ο Αργεντινός κόουτς της Ένωσης "έκοψε" τον Φάλι, γιατί είχε πρόβλημα σε αυτό το κομμάτι, αν και είχε αμυντικές αρετές.

Ο Καμερουνέζος στόπερ είναι ένας ποδοσφαιριστής που έχει ένα ταβάνι μεγαλύτερο από αυτό που έχει φτάσει μέχρι στιγμής και θα προσπαθήσει μέσω της ΑΕΚ να το φτάσει. Μέχρι τότε ας θυμηθούμε κάποιους από τους πιο σημαντικούς της έως τώρα πορείας του.

Η ακαδημία της Χάβρης

Η Χάβρη έχει μια από τις πιο φημισμένες ακαδημίες στο γαλλικό ποδόσφαιρο, αν όχι την κορυφαία όπως θεωρείται από αρκετούς ειδήμονες του ποδοσφαίρου, ασχέτως του αν απέχει από τη Ligue 1 για χρόνια.

Πολ Πογκμπά, Ριγιάντ Μαχρέζ, Ντμίτρι Παγέτ, Λασανά Ντιαρά, Έντουαρ Μεντί, Φερλάν Μεντί και Στιβ Μανταντά είναι ορισμένοι από τους ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί στο κορυφαίο επίπεδο και έχουν περάσει από το ποδοσφαιρικό "σχολείο" της ομάδας του γαλλικού βορρά.

Στο παρακάτω σκαλοπάτι οι ποδοσφαιριστές που έχουν περάσει από τη Χάβρη είναι πολύ περισσότεροι, μεταξύ των οποίων και ο Αντονί Λε Ταλέκ, αδερφός του Νταμιέν (που ανήκει στην ΑΕΚ αλλά δεν υπολογίζεται από τον Αλμέιδα).

Ο Μουκουντί πήγε για πρώτη φορά στην ακαδημία της Χάβρης το 2009, αποχώρησε για δύο χρόνια για την ερασιτεχνική Σαντιγί και επέστρεψε μετά από δύο σεζόν. Στην πρώτη ομάδα εντάχθηκε το 2016, μένοντας για τρία χρόνια, μέχρι και να αποχωρήσει ως ελεύθερος για τη Σεντ Ετιέν.

Η επιλογή του Καμερούν

Ο Μουκουντί γεννήθηκε στη Γαλλία, όμως δεν ξέχασε τις ρίζες του. Αν και με τα μικρότερα ηλικία κλιμάκια αγωνίστηκε με την εθνική Γαλλίας, σε επίπεδο ανδρών επέλεξε το Καμερούν. Από μικρός ήθελε να υπηρετήσει την εθνική της πατρίδας των γονιών του.

Και μέχρι στιγμής φαίνεται να δικαιώνεται για την επιλογή του. Ήδη έχει "γράψει" 11 συμμετοχές με τα "αδάμαστα λιοντάρια" και έδωσε το "παρών" στο τελευταίο Κύπελλο Εθνών, στο οποίο έγινε στο Καμερούν, δίνοντας το "παρών" σε τρεις αναμετρήσεις της διοργάνωσης, ενώ στο τέλος πανηγύρισε την τρίτη θέση.

Πλέον στοχεύει στο να είναι στην αποστολή για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αν το κάνει τότε θα αντιμετωπίσει την Ελβετία του Στίβεν Τσούμπερ και τη Σερβία του Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς, εφόσον κληθούν κι αυτοί με τη σειρά τους

Ο Μπόατενγκ, ο Μπουμσόνγκ και οι ομάδες που ενδιαφέρθηκαν

Όντας ακόμα ποδοσφαιριστής της Χάβρης, ο Μουκουντί είχε παραχωρήσει συνέντευξη στη γαλλική ιστοσελίδα onzemondial το 2018, στην οποία μιλούσε σε αρκετά κομμάτια της ποδοσφαιρικής ζωής του, όπως και για τους παίκτες που είχε ως πρότυπα, τα οποία κρατούσαν από το Καμερούν.

Πρόκειται για τον Ζερόμ Μπόατενγκ και τον Ζαν - Αλέν Μπουμσόνγκ, παίκτες που κατάφεραν και έπαιξαν στο υψηλότερο επίπεδο, ενώ ο τελευταίος πέρασε και από τη χώρα μας για λογαριασμό του Παναθηναϊκού. Μάλιστα ο Μπουμσόνγκ είναι ένα παράδειγμα για τον ίδιο ενώ είχε την τύχη να συνομιλήσει μαζί του.

"Μου αρέσει ο Ζερόμ Μπόατενγκ και τον παρακολουθώ. Έχει τον ίδιο σωματότυπο με εμένα. Πάντα με συνέκριναν με τον Μπουμσόνγκ όταν ήμουν πιο μικρός. Οπότε ακούγοντας όλα αυτά, μου άρεσε να παρακολουθώ παιχνίδια τους. Είχα την τύχη να μιλήσω μαζί του κάποιες φορές. Είναι ένας ήρεμος και έξυπνος τύπος και με έχει βοηθήσει", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια συνέντευξη αναφέρθηκε και στο ενδιαφέρον που υπήρχε εκείνη την περίοδο για εκείνον. Ήταν πολύ κοντά στο να πάει στη Ρεν, ενώ είχε μαγνητίσει το ενδιαφέρον των Μαρσέιγ, Λιόν, Λιλ και Άστον Βίλα.

Δεν ονειρεύεται, αλλά θέτει στόχους και δουλεύει

Στην ίδια συνέντευξη ο Μουκουντί μιλούσε και για το μέλλον για το πώς έβλεπε τα πράγματα και τον εαυτό του, αποκαλύπτοντας σε ένα βαθμό τον εαυτό του. Σε ερώτηση για το αν έχει κάποια όνειρα απάντησε ως εξής: "Δεν έχω όνειρα. Έχω στόχους. Ξέρω τι θέλω να κάνω, τη καριέρα θέλω να κάνω. Και πέραν αυτών, ξέρω τι είδους άνθρωπος θέλω να γίνω εκτός αγωνιστικού χώρου."

Φυσικά ο στόχος του είναι να παίξει μια μέρα στην Premier League, διότι θεωρεί ότι μπορεί να ανταποκριθεί πολύ καλύτερα σε αυτού του είδους το πρωτάθλημα που είναι από τα κορυφαία στην Ευρώπη. Το μότο του και το οποίο θέλει πάντα να επαναλαμβάνει είναι ότι "το ταλέντο δεν αντικαθιστά τη δουλειά". Ο χρόνος θα δείξει τι πορεία θα ακολουθήσει με την ΑΕΚ, εφόσον όλα πάνε καλά.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ