Αξιωματούχος της FIFA παραδέχθηκε δωροληψία 1.000.000 δολαρίων

Αξιωματούχος της FIFA παραδέχθηκε δωροληψία 1.000.000 δολαρίων

Ο Ρίτσαρντ Λάι από το Γκουάμ, υψηλά ιστάμενος της FIFA, αποδέχθηκε κατηγορητήριο για δωροληψία 1.000.000 δολαρίων από το 2009 μέχρι το 2014.

Ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Γκουάμ, Ρίτσαρντ Λάι, παραδέχθηκε ενώπιον δικαστηρίου την ενοχή του για δύο υποθέσεις δωροδοκίας συνολικού ύψους σχεδόν 1.000.000 ευρώ.

Ο Λάι, ο οποίος ήταν μέλος της Επιτροπής Ελέγχου και Συμμόρφωσης της FIFA και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας της Ασίας (AFC), αποδέχθηκε την ενοχή του στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν όπου εκδικάζεται η υπόθεσή του, μετά από έρευνα της αμερικανικής εισαγγελίας για τη FIFA.

Ο Λάι, ο οποίος είναι Αμερικανός πολίτης αφού το κρατίδιο από το οποίο προέρχεται αποτελεί αποικία των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό, παραδέχθηκε την ενοχή του σε δύο υποθέσεις απάτης σχετικές με δωροδοκία και δωροληψία, καθώς και την ενοχή του για απόκρυψη τραπεζικών λογαριασμών του εξωτερικού.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Λάι έλαβε 100.000 δολάρια σε δωροδοκία το 2011 από έναν αξιωματούχο της AFC ο οποίος τότε κατέβαινε υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της FIFA, με αντάλλαγμα την ψήφο του. Ο τότε πρόεδρος της AFC, Μοχάμεντ μπιν Χαμάμ ήταν ο αντίπαλος του Ζεπ Μπλάτερ σε εκείνες τις εκλογές, ωστόσο τιμωρήθηκε με δια βίου αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο για διαφθορά.

Ο Λάι αποδέχθηκε την ενοχή του για δωροληψία πάνω από 850.000 δολαρίων μεταξύ 2009 και 2014 από μία ομάδα ποδοσφαιρικών αξιωματούχων από την Ασία, με αντάλλαγμα την επιρροή του στην προώθηση των συμφερόντων αυτών των αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και η βοήθεια ώστε να εντοπιστούν άλλοι αξιωματούχοι που θα δέχονταν δωροδοκία.

Ο Λάι συμφώνησε να αποπληρώσει 1.100.000 δολάρια και προστίθεται στα περισσότερα από 40 άτομα και εταιρίες μάρκετινγκ που έχουν καταδικαστεί ή αποδεχθεί την ενοχή τους κατά τη διάρκεια της αμερικανικής έρευνας για τη διαφθορά στη FIFA.

Photo credits: AP Photo/Michael Probst

 
SHARE

24MEDIA NETWORK

Το μαύρο τζιν θα σώσει και φέτος το στυλ σου

10 διαφορετικά black jeans για να διαλέξεις αυτό που θα ταιριάξει τέλεια στο σώμα σου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24