ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Μπάγερν - Ντόρτμουντ: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το Der Klassiker

Dortmund's Marco Reus, from left, Bayern's Franck Ribery and Bayern's Leon Goretzka challenge for the ball during the German Bundesliga soccer match between Borussia Dortmund and FC Bayern Munich in Dortmund, Germany, Saturday, Nov. 10, 2018. (AP Photo/Martin Meissner)
Dortmund's Marco Reus, from left, Bayern's Franck Ribery and Bayern's Leon Goretzka challenge for the ball during the German Bundesliga soccer match between Borussia Dortmund and FC Bayern Munich in Dortmund, Germany, Saturday, Nov. 10, 2018. (AP Photo/Martin Meissner) AP

Το Σάββατο (6/4) η Μπάγερν υποδέχεται την Μπορούσια Ντόρτμουντ στην Allianz Arena με φόντο την κατάκτηση του φετινού γερμανικού πρωταθλήματος και το Sport24.gr σας παρουσιάζει 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το Der Klassiker.

H κορυφή της Bundesliga τη φετινή σεζόν έχει πάρει φωτιά. Επτά αγωνιστικές πριν το τέλος, Μπάγερν καιΝτόρτμουντχωρίζονται μόνο από δύο βαθμούς, με τηνΜπορούσιανα βρίσκεται στην πρώτη θέση. Επομένως, το παιχνίδι του Σαββάτου (6/4) χαρακτηρίζεται ως ξεκαθάρισμα λογαριασμών, αφού θα δώσει το προβάδισμα για την κατάκτηση του τίτλου. Το κλασικό ντέρμπι της Γερμανίας ή αλλιώςDerKlassiker, όπως το ονομάζουν, κρύβει από πίσω του μία ολόκληρη ιστορία και το Sport24.gr θα σας παρουσιάσει τα πιο σημαντικά στοιχεία του.

Ο ΕΝΑΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΗΝ... ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ

Η κόντρα μεταξύ της Μπάγερν και τηςΝτόρτμουντδεν κρατάει από τις καταβολές του γερμανικού πρωταθλήματος, αλλά αποτελεί μία σχετικά πρόσφατη ιστορία. Συγκεκριμένα την δεκαετία του 90’ όταν οι δύο ομάδες παρουσίασαν τεράστιες επιτυχίες, άρχισε η περιβόητη αυτή αντιπαλότητα.

Οι μεν πάντως, συχνά, αμφισβητούν την ιστορικότητα των δε. Η πλευρά τηςΝτόρτμουντδιαφημίζει το γεγονός ότι βρισκόταν μεταξύ των ιδρυτικών μελών τηςBundesliga το 1963. Η Βαυαρία εκπροσωπείτο από την Νυρεμβέργη και το Μόναχο 1860, με αποτέλεσμα η Μπάγερν να μείνει εκτός έως και την σεζόν 1965/1966.

Από την άλλη, η ομάδα του Μονάχου θεωρείται η πιο επιτυχημένη στην Γερμανία, καθώς διαθέτει μία μεγάλη τροπαιοθήκηπου αποτελείται από 27 πρωταθλήματα, 18 κύπελλα και 5 ChampionsLeague. Σαφώς περισσότερα από τις κατακτήσεις 8 πρωταθλημάτων, 4 κυπέλλων και 1ChampionsLeague της Ντόρτμουντ.

Επιπλέον, οι Βαυαροί καυχιούνται ότι, αφότου ανέβηκαν δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ. Απεναντίας, οιΒεστφαλοί έπεσαν στην δεύτερη κατηγορία την σεζόν 71/72. Μάλιστα, η Μπάγερν είχε κερδίσει εκείνη την χρονιά τηΝτόρτμουντμε το εντυπωσιακό 11-1, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο σκορ τους στηνBundesliga.

ΤΕΛΙΚΟΣ CHAMPIONS LEAGUE 2013

H υπέρτατη στιγμή τουDerKlassikerήταν φυσικά ο τελικός του ChampionsLeague το 2013. ΣτοΓουέμπλεϊτου Λονδίνου αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά μεταξύ τους δύο γερμανικές ομάδες με φόντο την κούπα της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η Μπάγερν κατέκτησε το τρόπαιο με σκορ 2-1 κάνοντας μάλιστα και τοτρεμπλεκείνη τη σεζόν. ΗΝτόρτμουντήταν αυτή που είχε μπει πιοδυνατά στο παιχνίδι σημειώνοντας αρκετές κλασικές ευκαιρίες. Βέβαια, όσο περνούσε ο χρόνος οιΒαυαροίέβρισκαν περισσότερες φορές τον δρόμο προς την περιοχή τουΒάιντενφελερ.

Στο 60ο λεπτό οΜάντζουκιτς, σκοράροντας σε κενή εστία, έδωσε το προβάδισμα στην Μπάγερν. Η απάντηση δεν άργησε να έρθει λίγα λεπτά αργότερα. Στο 67ο λεπτό ο ΜάρκοΡόιςκέρδισε πέναλτι, με τονΙλκάιΓκουτογκάννα φέρνει το παιχνίδι στα ίσα. Οι Βαυαροί κατάφεραν να πάρουν το τρόπαιο στο Μόναχο με γκολ τουΡόμπενστο 89'.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΜΠΑΓΕΡΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ

Οι δύο ομάδες φαίνεται, πάντως, να σέβονται η μία την άλλη. Τεράστια απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι η Μπάγερν έδωσε δάνειο 2.000.000 ευρώ στηνΝτόρτμουνττο 2004. Η ομάδα της Βεστφαλίας περνούσε μία κρίσιμη οικονομική φάση, 9 χρονιά μετά την κατάκτηση τουChampionsLeague, με την διοίκηση των Κίτρινων να αδυνατεί να πληρώσει ποδοσφαιριστές και προσωπικό με τα χρέη να φτάνουν τα 200.000.000 ευρώ.

Η Μπάγερν με το δάνειο αυτό βοήθησε τηνΝτόρτμουντδίνοντας της το χέρι την στιγμή που βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής . ΟΓιούπΧάινχεςείχε δηλώσει λίγο πριν τον τελικό του 2013, ότι κάπως έτσι φάνηκε η αλληλεγγύη που υπάρχει μεταξύ των ομάδων τηςBundesliga: “Έγινε πριν κάποια χρόνια και νομίζω ότι είναι θετικό που υπάρχειαλληλεγύηστο πρωτάθλημα”.

Πάντως, ο Τόμας Τρες, οικονομικός διευθυντής των Βεστφαλών, είχε αναφέρει ότι ήταν μία έντιμη κίνηση, αλλά δεν ήταν καταλυτική για την σωτηρία τους: "Ήταν έντιμη κίνηση από την Μπάγερν, να βοηθάει άλλες ομάδες σε δύσκολες στιγμές. Αλλά δεν έσωσε την Ντόρτμουντ γιατί μιλάμε για 2.000.000 ευρώ. Για να καταλάβετε το χρέος έφτανε τα 200.000.000 ευρώ. Πάντως βοήθησε και τι άλλο να πω γι΄αυτό;".

Η Ντόρτμουντ αποπλήρωσε το δάνειο πλήρως μέχρι τον Ιούνιο του 2005. Να σημειωθεί ότι η Μπάγερν έχει συνδράμει και σε άλλες ομάδες που τα έχουν βρει σκούρα, όπως το Μόναχο 1860 και η Ζάνκτ Πάουλι.

Η ΜΠΑΓΕΡΝ... ΨΩΝΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΣΤΦΑΛΕΝ

Τα τελευταία χρόνια η Μπάγερν γλυκοκοίταξε αρκετές φορές τα αστέρια της Ντόρτμουντ και μάλιστα έκανε τις απαραίτητες κινήσεις για να τα αποκτήσει. Τα δύο μεγαλύτερα πλήγματα που δέχθηκαν οι Βεστφαλοί ήταν φυσικά οι απώλειες του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και του Μάριο Γκέτσε.

Ο Πολωνός ήταν ο πρώτος σκόρερ της Bundesliga τις σεζόν 11/12 και 13/14, ενώ ο δεσμός των οπαδών της Ντόρτμουντ με τον Λέβα ήταν μεγάλος. Γι' αυτό ξέσπασαν απέναντι του, όταν υπέγραψε με την Μπάγερν τον Ιανουάριο του 2014 πριν ακόμη ολοκληρωθεί η σεζόν. Μάλιστα, η πικρία των Κίτρινων ήταν τέτοια που έκλεψαν μέχρι και τα λάστιχα του αυτοκινήτου του.

Την ίδια βαρύτητα είχε και η μεταγραφή του Γκέτσε. Ο Μάριο ήταν προϊόν των τμημάτων υποδομής της Ντόρτμουντ και μαζί με τον Λεβαντόφσκι και τον Μάρκο Ρόις είχαν σχηματίσει μία απίθανη τριανδρία. Οι Βαυαροί και ο Πεπ Γκουαρδιόλα ήθελαν το ταλέντο του και ενεργοποίησαν την ρήτρα πώλησης του για 37.000.000 ευρώ, ώστε να τον κάνουν κάτοικο Μονάχου. Βέβαια το 2016 γύρισε πίσω στην ομάδα που τον μεγάλωσε ποδοσφαιρικά.

Dortmund's Mario Goetze, from left, and Dortmund's Robert Lewandowski of Poland during the German first division Bundesliga soccer match between BvB Borussia Dortmund and SC  Freiburg in Dortmund, Germany, Sunday, April 17, 2011. (AP Photo/Frank Augstein)  NO MOBILE USE UNTIL 2 HOURS AFTER THE MATCH, WEBSITE USERS ARE OBLIGED TO COMPLY WITH DFL-RESTRICTIONS, SEE INSTRUCTIONS FOR DETAILS
Dortmund's Mario Goetze, from left, and Dortmund's Robert Lewandowski of Poland during the German first division Bundesliga soccer match between BvB Borussia Dortmund and SC Freiburg in Dortmund, Germany, Sunday, April 17, 2011. (AP Photo/Frank Augstein) NO MOBILE USE UNTIL 2 HOURS AFTER THE MATCH, WEBSITE USERS ARE OBLIGED TO COMPLY WITH DFL-RESTRICTIONS, SEE INSTRUCTIONS FOR DETAILS ASSOCIATED PRESS

Η περίπτωση του Ματς Χούμελς είναι ακόμη πιο περίεργη και κερδισμένη από την ιστορία μάλλον βγήκε η Ντόρτμουντ αυτή την φορά. Ο Γερμανός κεντρικός αμυντικός ανήκε στην Μπάγερν από μικρή ηλικία, όμως δόθηκε δανεικός στο Βεστφάλεν με τους Κίτρινους να τον αγοράζουν το 2009 για μόλις 4.000.000 ευρώ. Οι Βαυαροί, μετά τις επιτυχημένες σεζόν του Χούμελς, θέλησαν να τον ξανακάνουν δικό τους το 2016. Όμως αυτή την φορά έπρεπε να χρυσοπληρώσουν την Ντόρτμουντ με 38.000.000 ευρώ.

Εκτός από το πρόσφατο παρελθόν, οι δύο ομάδες είχαν και περαιτέρω συναλλαγές ποδοσφαιριστών. Συγκεκριμένα, ο Τόρστεν Φρίνγκς, λίγο πριν σημειώσει τις εντυπωσιακές σεζόν με την ομάδα της Βέρντερ Βρέμης δίπλα στους Κλόζε και Μέρτερσακερ, είχε περάσει αρχικά από την Ντόρτμουντ και έπειτα από την Μπάγερν.

Στην δεκαετία του 90' παίκτες που φόρεσαν τα χρώματα των δύο πιο επιτυχημένων ομάδων της Γερμανίας ήταν ο Τόμας Χέλμερ και ο Κρίστιαν Νέρλινγκερ.

ΟΠΑΔΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΜΟΦΟΒΙΑΣ

Μπορεί μέσα στο γήπεδο να χωρίζουν τις δύο ομάδες τόσα πολλά, όμως έξω από αυτό και σε οπαδικό επίπεδο έχουν αρκετά πράγματα που τις ενώνουν. Οι οπαδοί της Μπάγερν και της Ντόρτμουντ μοιράζονται τις ίδιες κοινωνικές και πολιτικές απόψεις έχοντας απεμπολήσει από τα πέταλα τους τον ρατσισμό, την ομοφοβία και γενικότερα ακροδεξιές τάσεις.

Στο διάσημο "Gelbe Wand", δηλαδή Κίτρινο Τείχος, την δεκαετία του 80' και του 90' τα ηνία είχε η ακροδεξιά οργάνωση Borussenfront. Οι οπαδοί της Ντόρτμουντ με περισσότερο αντιφασιστικές συνειδήσεις προσπάθησαν να πάρουν τον έλεγχο και τα κατάφεραν με τα γκρουπ των "Desperados and the JuBos" και της "Unity 2001" να συστήνουν μία αντιρατσιστική ρητορική στην κερκίδα. Βέβαια, ο πολιτικός πόλεμος ποτέ δεν σταμάτησε, αφού μέχρι και το 2015 η Borussenfront απειλούσε τα ηγετικά στελέχη του Κίτρινου Τείχους.

Η ίδια αντιρατσιστική και αντιομοφοβική πολιτική επικρατεί και στην SudKurve, το πέταλο οργανωμένων της Μπάγερν. Την κερκίδα κοσμεί αρκετά συχνά η σημαία της LGBTQ κοινότητας, ενώ τα μηνύματα κατά της εμπορευματοποίησης του ποδοσφαίρου και της UEFA είναι κανόνας.

'Αλλωστε, οι οπαδοί της Μπάγερν τιμούν την ιστορία τους και συγκεκριμένα τον μεγάλο Εβραίο πρόεδρο των Βαυαρών, Κουρτ Λαντάουερ, ο οποίος το 1938 συνελήφθη από το ναζιστικό καθεστώς και οδηγήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
Στα ημιτελικά του Κυπέλλου η Μπάγερν, 5-4 τη Χάιντενχαϊμ!
Το πρόστιμο στη Σάλκε, μάθημα για την Ελλάδα
TAGS ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ