ΕΛΛΑΔΑ

Το πρόστιμο στη Σάλκε, μάθημα για την Ελλάδα

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η Σάλκε τιμωρήθηκε με πρόστιμο για τη χρήση βεγγαλικών στο παιχνίδι με την Ντόρτμουντ, αλλά με την δυνατότητα να διαθέσει το 1/3 του ποσού σε έργα ασφάλειας στο γήπεδο της. Το γερμανικό παράδειγμα θα μπορούσε να εμπνεύσει την ελληνική νομοθεσία.

Στις 8 Δεκεμβρίου η Σάλκε υποδέχθηκε την Ντόρτμουντ στην Βέλτινς Αρίνα για το ντέρμπι της Ρηνανίας. Οι γηπεδούχοι θέλοντας να δημιουργήσουν εκρηκτική ατμόσφαιρα έκαναν χρήση περίπου 35 καπνογόνων, ενώ ανήρτησαν και πανό με υβριστικό περιεχόμενο προς τις φιλοξενουμένους.

Ως εκ τούτου, η Πειθαρχική Επιτροπή της γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (DFB) επέβαλλε στη Σάλκε την Τρίτη (2/4) πρόστιμο 27.000 ευρώ. Το ενδιαφέρον σε αυτή την περίπτωση είναι το γεγονός ότι η DFB επιτρέπει τους θύτες να διαθέσουν 9.000 ευρώ από το συνολικό ποσό της ποινής σε βελτιωτικά έργα εντός γηπέδου για την ασφάλεια των θεατών και την αποφυγή μελλοντικών παρόμοιων περιστατικών.

Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι μιλάμε για την Γερμανία, όπου τα γήπεδα είναι άρτια εξοπλισμένα, ειδικά στο θέμα της ασφάλειας. Κάπου εδώ, το ζήτημα θα μπορούσε να συνδεθεί με την ελληνική περίπτωση.

Στην Ελλάδα, η αντίστοιχη Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ είναι υπεύθυνη για την επιβολή τιμωριών στις ομάδες που παραβιάζουν τους κανόνες. Η ποινή τις περισσότερες φορές είναι ένα απλό χρηματικό πρόστιμο, το οποίο σε εκτεταμένα επεισόδια συνοδεύεται από αποκλεισμό της έδρας.

Τα ελληνικά πρόστιμα τις περισσότερες φορές δεν έχουν κανένα παντελώς αντίκρισμα, καθώς οι παραβάσεις (βεγγαλικά, επεισόδια, υβριστικά πανό) δεν δείχνουν να μειώνονται. Αυτό συμβαίνει διότι οι επίδοξοι οπαδοί που προκαλούν τις παρανομίες δεν επηρεάζονται σε καμία περίπτωση από τις εκάστοτε ποινές, ενώ δεν λαμβάνονται μέτρα προστασίας εντός γηπέδων για να τους εμποδίσουν.

Τρανό παράδειγμα είναι το ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, όπου οπαδοί των γηπεδούχων σουλάτσαραν ανενόχλητοι στο κουλουάρ του ΟΑΚΑ.

Σε αυτό το σημείο τίθεται το ερώτημα, τι θα γινόταν αν η ελληνική νομοθεσία ακολουθούσε το παράδειγμα της Γερμανίας, αν δηλαδή η ΕΠΟ επέτρεπε στις ομάδες να διαθέσουν μέρος των προστίμων σε έργα στα γήπεδα που αφορούν την προστασία και την αποτροπή επεισοδίων. Τα ελληνικά γήπεδα στο ζήτημα της ασφάλειας έχουν περιθώρια τεράστιων διορθώσεων και ένα τέτοιο μέτρο θα βοηθούσε τους διοικούντες να ελέγξουν σε μεγάλο βαθμό τις έδρες τους, αλλά και να προστατέψουν το φίλαθλο κοινό, σε περίπτωση που τα πράγματα ξεφύγουν.

Με αυτόν το τρόπο, οι ομάδες θα περνούσαν από τα λόγια περί καταπολέμησης της βίας και της παρανομίας, σε πραγματικές λύσεις στα θέματα που ταλανίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πιθανόν, να μην εξαφανίζονταν εντελώς τα περιστατικά, καθώς κάτι τέτοιο πρέπει να συνοδευτεί με μία βαθύτερη συζήτηση. Όμως, θα γινόταν ένα ενθαρρυντικό πρώτο βήμα για την πρόληψή τους.

Η Ελλάδα απέχει χιλιόμετρα από την Γερμανία σε ποδοσφαιρικά θέματα, όμως το παράδειγμα της νομοθεσίας τους θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για τη χώρα μας. Άλλωστε το μαχαίρι... μπαίνει βαθιά στο κόκκαλο, με τέτοια υγιή μέτρα και όχι με ηχηρές δηλώσεις και τυμπανοκρουσίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
Ο Πελέ έκανε τον Εμπαπέ... Βραζιλιάνο σε ιστορικο ραντεβού!
Μπαρτσελόνα: Ο Μέσι ισοφάρισε τον Κριστιάνο στα γκολ!
TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ