PREMIER LEAGUE

Λίβερπουλ: Η κατάρα των Χριστουγέννων που θέλουν να σπάσουν οι κόκκινοι

Liverpool's manager Jurgen Klopp during the English Premier League soccer match between Wolverhampton Wanderers and Manchester City at the Molineux Stadium in Wolverhampton, England, Friday, Dec. 27, 2019. (AP Photo/Rui Vieira)
Liverpool's manager Jurgen Klopp during the English Premier League soccer match between Wolverhampton Wanderers and Manchester City at the Molineux Stadium in Wolverhampton, England, Friday, Dec. 27, 2019. (AP Photo/Rui Vieira) AP PHOTO/RUI VIEIRA

Με τον ερχομό του 2020 η Λίβερπουλ κάνει μόνο μία ευχή: να σπάσει την κατάρα που την θέλει όταν είναι πρώτη τα Χριστούγεννα να μην παίρνει το πρωτάθλημα επί εποχής Premier League!

Στην Μαδρίτη σήκωσε το Champions League κόντρα στην Τότεναμ στον αγγλικό εμφύλιο, στην γούρικη για αυτήν Κωνσταντινούπολη (βλέπε τελικό 2005 με Μίλαν) νίκησε μία άλλη Λονδρέζα, την Τσέλσι, στη διαδικασία των πέναλτι, και έκανε δικό της το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, ενώ στο Καταρ χρειάστηκε την παράταση για να λυγίσει την Φλαμένγκο και να πανηγυρίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Με τρεις διεθνείς τίτλους μέσα σε επτά μήνες αφήνει το 2019 και μπαίνει στο 2020 η Λίβερπουλ και το εντυπωσιακό είναι πως για την πλειονότητα των οπαδών της οι κούπες που προηγήθηκαν ναι μεν εκτόξευσαν τη φήμη και το πρεστίζ του συλλόγου όμως άλλη είναι αυτή για την οποία λαχταρούν, αδημονούν, προσεύχονται και μετρούν αντίστροφα.

Αναφερόμαστε φυσικά στον διακαή πόθο που δεν είναι άλλος από την επιστροφή στο θρόνο της Premier League μετά από τρεις γεμάτες δεκαετίες, με τον Γιούργκεν Κλοπ να έχει χτίσει μία ομάδα που φαντάζει πλέον πανέτοιμη να ξεπεράσει και το πιο υψηλό εμπόδιο (Μάντσεστερ Σίτι) και να φτάσει τον Μάιο του 2020 στη πηγή όχι απλά για να βρέξει τα χείλη της αλλά για να ξεδιψάσει.

Στα υπερ της στο δρόμο προς το πρώτο πρωτάθλημα μετά το 1990 και 19ο συνολικά είναι φυσικά η σεβαστή βαθμολογική διαφορά που έχει από τους διώκτες, με τους κόκκινους να είναι στο +13 από την πρωταθλήτρια του 2016 Λέστερ και στο +14 από την πρωταθλήτρια Αγγλίας των δύο τελευταίων ετών, Μάντσεστερ Σίτι, έχοντας και ματς λιγότερο, αυτό της 29ης Ιανουαρίου στο Λονδίνο κόντρα στην Γουέστ Χαμ.

Liverpool's Sadio Mane celebrates after scoring the opening goal during the English Premier League soccer match between Liverpool and Wolverhampton Wanderers at Anfield Stadium, Liverpool, England, Sunday Dec. 29, 2019. (AP Photo/Jon Super)
Liverpool's Sadio Mane celebrates after scoring the opening goal during the English Premier League soccer match between Liverpool and Wolverhampton Wanderers at Anfield Stadium, Liverpool, England, Sunday Dec. 29, 2019. (AP Photo/Jon Super) AP PHOTO/JON SUPER

Αν αναλογιστεί κανείς πως έχουμε ήδη συμπληρώσει το μισό πρωτάθλημα, όλα δείχνουν πως οι κόκκινοι έχουν κάνει την περισσότερη δουλειά, ωστόσο υπάρχει μία παράδοση που δεν είναι υπέρ τους και την οποία καλούνται να γκρεμίσουν αν θέλουν να πάρουν τον πρώτο τους τίτλο επί εποχής Premier League.

Ποιά είναι αυτή; Το γεγονός πως τέσσερις φορές στο παρελθόν βρέθηκαν στην κορυφή την ημέρα των Χριστουγέννων και καμία από αυτές δεν πανηγύρισαν στο φινάλε τον τίτλο, με τέσσερις διαφορετικούς προπονητές να χάνουν την ευκαιρία να μπουν στα βιβλία της ιστορίας.

Το 1996-97 και το 2008-09 έκοψαν πρώτοι το νήμα με τους Ρόι Έβανς και Ράφα Μπενίτεθ στον πάγκο αντίστοιχα αλλά είδαν την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στο τέλος της σεζόν, ενώ το 2013-14 και την περασμένη σεζόν οι Μπρένταν Ρότζερς και Γιούργκεν Κλοπ είχαν πρώτους τους κόκκινους στα Χριστούγεννα αλλά τερμάτισαν δεύτεροι στο τέλος της σεζον, με τον τίτλο να καταλήγει στην έτερη ομάδα του Μάντσεστερ, την Σίτι.

Ένα ακόμα γεγονός που στενοχωρεί τους φίλους της ομάδας του Μέρσεϊσαϊντ είναι πως μόνο εκείνη απέτυχε να πάρει τον τίτλο τη δεκαετία που έφυγε έχοντας βρεθεί στην κορυφή τα Χριστούγεννα, με την Τσέλσι (τρεις φορές), την Μάντσεστερ Σίτι (δύο φορές), την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (δύο φορές) και την Λέστερ να έχουν μετατρέψει το χριστουγενιάτικο πάρτι σε... πάρτι τίτλου!

Liverpool's Mohamed Salah, right, celebrates with his teammate Jordan Henderson after scoring his side's second goal during the English Premier League soccer match between Liverpool and Tottenham Hotspur at Anfield stadium in Liverpool, England, Sunday, Oct. 27, 2019. (AP Photo/Jon Super)
Liverpool's Mohamed Salah, right, celebrates with his teammate Jordan Henderson after scoring his side's second goal during the English Premier League soccer match between Liverpool and Tottenham Hotspur at Anfield stadium in Liverpool, England, Sunday, Oct. 27, 2019. (AP Photo/Jon Super) AP PHOTO/JON SUPER

Συνολικά, 14 φορές από τις 27 συνολικά σεζόν επί εποχής Premier League (από το 1992 και μετά), οι ομάδες που ήταν πρώτες τα Χριστούγεννα πήραν τον τίτλο στο τέλος της σεζόν, με την Λίβερπουλ να φιλοδοξεί φέτος να κάνει το"15 στα 28" και να σπάσει την κατάρα που την θέλει να μην το έχει πετύχει ποτέ στο παρελθόν.

Πέρα μάλιστα από τη διψήφια διαφορά που έχει από τις άμεσες διώκτριές της, η Λίβερπουλ έχει και άλλους αριθμούς να είναι σύμμαχοί της. Ποιοι είναι αυτοί; Το ότι δεν έχει χάσει ούτε ένα ματς τη φετινή σεζόν στην Premier League (18 νίκες - 1 ισοπαλία), το ότι έχει κατακτήσει 79 βαθμούς από τους 81 συνολικά που διεκδίκησε από τον Μάρτιο και μετά και το ότι μετράει μόλις μία ήττα (από την Μάντσεστερ Σίτι τον Ιανουάριο του 2019) στους τελευταίους 19 μήνες στο πρωτάθλημα!

Την ώρα μάλιστα που ο Κλοπ έχει μετατρέψει το Άνφιλντ το φρούριο του παρελθόντος, με την ομάδα του να μετράει 17 διαδοχικές εντός έδρας νίκες στο πρωτάθλημα και να είναι αήττητη στο σπίτι της εδώ και 50 σερί παιχνίδια, με απολογισμό 40 νίκες και 10 ισοπαλίες.

Αν λοιπόν οι παραδόσεις είναι για να σπάνε, η Λίβερπουλ έχει τώρα μία χρυσή ευκαιρία να πει αντίο στην κατάρα των Χριστουγέννων που φαντάζει ως βαριά αλυσίδα δεμένη στα πόδια της και δεν της επιτρέπει να ελευθερωθεί και να ανοίξει τα φτερά της για υψηλές ποδοσφαιρικές πτήσεις...

Liverpool's Roberto Firmino celebrates after scoring his side's second goal during the Club World Cup semifinal soccer match between Liverpool and Monterrey at the Khalifa International Stadium in Doha, Qatar, Wednesday, Dec. 18, 2019. (AP Photo/Hussein Sayed)
Liverpool's Roberto Firmino celebrates after scoring his side's second goal during the Club World Cup semifinal soccer match between Liverpool and Monterrey at the Khalifa International Stadium in Doha, Qatar, Wednesday, Dec. 18, 2019. (AP Photo/Hussein Sayed) AP PHOTO/HUSSEIN SAYED

Οι πρωτοπόροι τα Χριστούγεννα και οι τελικοί πρωταθλητές επί εποχής Premier League:

Σεζόν Κορυφή τα Χριστούγεννα Νικητής Premier League
1992-93 Νόριτς Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
1993-94 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
1994-95 Μπλάκμπερν Μπλάκμπερν
1995-96 Νιούκαστλ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
1996-97 Λίβερπουλ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
1997-98 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Άρσεναλ
1998-99 Άστον Βίλα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
1999-00 Λιντς Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
2000-01 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
2001-02 Νιούκαστλ Άρσεναλ
2002-03 Άρσεναλ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
2003-04 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Άρσεναλ
2004-05 Τσέλσι Τσέλσι
2005-06 Τσέλσι Τσέλσι
2006-07 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
2007-08 Άρσεναλ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
2008-09 Λίβερπουλ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
2009-10 Τσέλσι Τσέλσι
2010-11 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
2011-12 Μάντσεστερ Σίτι Μάντσεστερ Σίτι
2012-13 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
2013-14 Λίβερπουλ Μάντσεστερ Σίτι
2014-15 Τσέλσι Τσέλσι
2015-16 Λέστερ Λέστερ
2016-17 Τσέλσι Τσέλσι
2017-18 Μάντσεστερ Σίτι Μάντσεστερ Σίτι
2018-19 Λίβερπουλ Μάντσεστερ Σίτι
2019-20 Λίβερπουλ ?

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Λίβερπουλ: Let's talk about seven baby
Κλοπ: "Ποιος νοιάζεται για τους πόντους τον Δεκέμβριο;"
Λίβερπουλ - Γουλβς 1-0: Αγχωτική νίκη μεν, +13 από την Λέστερ δε!
TAGS PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ