CHAMPIONS LEAGUE

Όβρεμπο: "Υπήρχαν πολλά λάθη στο Τσέλσι - Μπαρτσελόνα του 2009"

Όβρεμπο: "Υπήρχαν πολλά λάθη στο Τσέλσι - Μπαρτσελόνα του 2009"
AP PHOTO/JON SUPER

Η "πέτρα του σκανδάλου" στο Τσέλσι - Μπαρτσελόνα του 2009, ο διαιτητής Τομ Χένινγκ Όβρεμπο, μίλησε στη "Marca" και παραδέχθηκε ότι υπέπεσε σε πολλά λάθη που ευνόησαν τους Καταλανούς (video).

Η Τσέλσι να περιμένει την Μπαρτσελόνα στο "Στάμφορντ Μπριτζ" για ακόμα μία φορά σε επίπεδο Champions League και αναπόφευκτα ξυπνούν οι μνήμες από τον αξέχαστο ημιτελικό της σεζόν 2008-2009, που κρίθηκε από το γκολ του Αντρές Ινιέστα στο τέλος και από τις διαιτητικές αποφάσεις του Τομ Χένινγκ Όβρεμπο.

Ο Νορβηγός διαιτητής εξελίχθηκε σε αρνητικό πρωταγωνιστή της αναμέτρησης, που έληξε ισόπαλη 1-1 από το γκολ του Ισπανού στο 93'. Ο Μίχαελ Μπάλακ και ο Ντιντιέ Ντρογκμπά με... παντόφλες ήταν από τους παίκτες των "μπλε" που διαμαρτυρήθηκαν πιο έντονα από τους υπολοίπους για τέσσερα πέναλτι που θεωρούν ότι έπρεπε να καταλογίσει ο Όβρεμπο.

Εννέα χρόνια αργότερα, ο 51χρονος δεν ασχολείται πια με τη διαιτησία, παρά μόνο "όταν οι συνάδελφοί μου χρειάζονται κάποια συμβουλή, ειδικά από ψυχολογικής άποψης".

Παραχωρώντας μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στη " Marca", ο Όβρεμπο παραδέχθηκε ότι έκανε πολλά και σοβαρά λάθη σε εκείνο το παιχνίδι, χωρίς να τα αναλύσει.

Ας πάμε στο ψητό: 6 Μαΐου 2009. Είστε περήφανος για την απόδοσή σας εκείνη τη βραδιά;

"Όχι, καθόλου. Δεν είναι μία από τις καλύτερες μέρες μου, αλήθεια. Όμως εκείνα τα λάθη μπορούν να γίνουν από έναν διαιτητή και μερικές φορές από έναν παίκτη ή έναν προπονητή. Μερικές μέρες δεν είσαι στο επίπεδο που πρέπει να είσαι, αλλά όχι, δεν μπορώ να είμαι περήφανος γι' αυτήν την απόδοση".

Είδατε ολόκληρο το παιχνίδι κάποια στιγμή μετά από εκείνη τη βραδιά;

"Πάντα βλέπω τα παιχνίδια μερικές φορές ακόμα και μαθαίνω από πιθανά λάθη. Όμως εκείνο το παιχνίδι ήταν πολλά χρόνια πριν και δεν πρέπει πλέον να βελτιώσω κάτι, αφού δεν είμαι πια διαιτητής. Θυμάμαι εκείνη τη μέρα ξανά, μόνο όταν δημοσιογράφοι όπως εσείς μου τη θυμίζετε. Δεν με πειράζει να μιλάω γι' αυτό, επειδή αποτελεί μέρος της καριέρας μου".

Η Τσέλσι ζητάει τουλάχιστον τέσσερα πέναλτι. Ποιο θεωρείτε ότι αποτελεί το πιο σοβαρό σφάλμα;

"Υπήρξαν πολλά λάθη και όλοι έχουν την άποψή τους γι' αυτές τις φάσεις. Όμως, επιμένω, οι παίκτες και οι προπονητές επίσης κάνουν σφάλματα και τίποτα δεν συμβαίνει. Είμαι υπερήφανος που είχα μία μακρά καριέρα και ήμουν στην ευρωπαϊκή ελίτ για λίγο και μεταξύ των κορυφαίων, στη χώρα μου τουλάχιστον. Γι' αυτό δεν γίνεται να θυμάστε εμένα ή την καριέρα μου μόνο γι' αυτό το παιχνίδι, αν και μερικοί άνθρωποι, όπως εσείς, το κάνετε... δυστυχώς".

Ήταν ημιτελικός Champions League...

"Ναι, είναι ξεκάθαρο ότι επρόκειτο για ρεβάνς ημιτελικών και όλοι αισθάνθηκαν το σοκ. Μόνο από αυτήν την οπτική είναι κατανοητό ότι αρκετοί με θυμούνται για εκείνη τη μέρα στο 'Στάμφορντ Μπριτζ'".

Θυμάστε τα δύο χέρια του Πικέ και του Ετό;

"Φυσικά και ναι, ήταν δύο περιπτώσεις χεριών. Τα έκρινα στον αγωνιστικό χώρο και νομίζω ότι δεν έχει ενδιαφέρον να μάθετε τι θεωρώ γι' αυτές τις πράξεις από τη στιγμή που τις έκρινα, αν και καταλαβαίνω ότι ο κόσμος σκέφτεται διαφορετικά για τις αποφάσεις που πήρα εκείνη τη στιγμή. Η συζήτηση θα συνεχίσει αιώνια".

Όβρεμπο: "Υπήρχαν πολλά λάθη στο Τσέλσι - Μπαρτσελόνα του 2009"
AP PHOTO/KIRSTY WIGGLESWORTH

Ο Μπάλακ διαμαρτυρήθηκε με οργή. Γιατί δεν τον αποβάλατε;

"Μετά από τον αγώνα είναι εύκολο να πεις 'γιατί έγινε αυτό κι όχι το άλλο;' Για μένα, το σημαντικό ήταν να μάθω από τα λάθη μου. Πήρα την απόφαση να μην τον αποβάλω και αυτό ήταν. Και είναι δύσκολο να εξηγήσω γιατί λαμβάνονται μερικές αποφάσεις στο γήπεδο και κάποιες άλλες όχι. Ίσως οφείλεται στην πίεση ή διότι στη συγκεκριμένη περίσταση ο Μπάλακ διαμαρτυρόταν από πίσω μου και δεν τον έβλεπα. Μπορούν να υπάρχουν πολλοί λόγοι σε κάθε απόφαση".

Αισθανθήκατε πίεση; Το χέρι του Ετό ήταν στο τέλος...

"Όχι, είχα συνηθίσει στην πίεση. Απλά βλέπεις διαφορετικά τις φάσεις. Αυτό ήταν".

Σας έδωσε συγχαρητήρια κάποιος παίκτης της Μπαρτσελόνα;

"Όχι, μετά από το παιχνίδι δεν μίλησα με κανέναν ποδοσφαιριστή. Έφυγα το γήπεδο με αξιοπρέπεια. Πήγα στα αποδυτήρια και τέλος. Φυσικά, θυμάμαι ότι έπρεπε να αλλάξουμε ξενοδοχείο και ότι υπήρχε πολύς κόσμος εναντίον μας. Έπρεπε να προσέξουμε εκείνη τη μέρα και την επόμενη".

Θεωρείτε ότι είναι άδικη η περιγραφή της διαιτησίας σας ως "η πιο σκανδαλώδης στην ιστορία του Champions League";

"Μπορεί να είναι, δεν γνωρίζω. Δεν μπορώ να αλλάξω την άποψη του κόσμου, αλλά θα ήταν ενδιαφέρον να ρωτήσετε τους φίλους της Ρεάλ Μαδρίτης, για παράδειγμα, αν ήταν υπέρ της ομάδας τους αντί για την Μπαρτσελόνα, θα είχαν την ίδια άποψη για μένα; Σέβομαι τον τρόπο σκέψης καθενός, ακόμα κι αν δεν συμπίπτει με την πλειονότητα".

Όβρεμπο: "Υπήρχαν πολλά λάθη στο Τσέλσι - Μπαρτσελόνα του 2009"
AP PHOTO/JON SUPER

Δεν θεωρείτε τον εαυτό σας ένοχο για τον αποκλεισμό της Τσέλσι εκείνη τη μέρα;

"Εξαρτάται πώς το βλέπετε. ήμουν υπεύθυνος για πολλές αποφάσεις και μπορούμε να πούμε ότι εάν έπαιρνα διαφορετικές, ίσως η Τσέλσι να είχε προκριθεί στον τελικό. Ποτέ δεν θα μάθουμε. Πήρα αποφάσεις και δεν ήταν οι καλύτερες. Όμως είναι δύσκολο να πεις εάν, χωρίς τη διαιτησία μου, η Μπαρτσελόνα θα είχε αποκλειστεί ή όχι".

Δεχθήκατε θανατικές απειλές από οπαδούς της Τσέλσι;

"Εκείνη την εποχή, ναι. Τώρα όλα ανήκουν στο μακρινό παρελθόν. Μέχρι το 2012 το ζήτημα ήταν ακόμα 'καυτό' και βγήκε προς τα έξω. Και σίγουρα, μετά από τη δημοσιοποίηση αυτής της συνέντευξης που δίνω τώρα, κάποιοι φίλαθλοι θα με θυμηθούν ξανά, όμως, δεν έχω πρόβλημα. Ο κόσμος μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Έχω μια χαρούμενη ζωή με τους φίλους και την οικογένειά μου στο Όσλο. Ήδη έχω αποδεχθεί τα λάθη μου".

Σκεφτήκατε να αποσυρθείτε μετά από το παιχνίδι στο "Στάμφορντ Μπριτζ";

"Όχι, καθόλου, αν και νομίζω ότι επηρέασε μερικώς την καριέρα μου και έχασα τον σεβασμό αρκετών, φυσικά. Όμως συνέχισα τη διαιτησία και μετά".

Photo credits: AP Photo/ Jon Super

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ