CHAMPIONS LEAGUE

Άγιαξ - Γιουβέντους: Τα μώρα του Τεν Χαγκ στο δρόμο του Ρονάλντο

Juventus' Cristiano Ronaldo celebrates at the end of the Champions League round of 16, 2nd leg, soccer match between Juventus and Atletico Madrid at the Allianz stadium in Turin, Italy, Tuesday, March 12, 2019. Ronaldo scored the three goals in Juventus 3-0 win.(AP Photo/Antonio Calanni)
Juventus' Cristiano Ronaldo celebrates at the end of the Champions League round of 16, 2nd leg, soccer match between Juventus and Atletico Madrid at the Allianz stadium in Turin, Italy, Tuesday, March 12, 2019. Ronaldo scored the three goals in Juventus 3-0 win.(AP Photo/Antonio Calanni) AP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Ο Άγιαξ έκανε την υπέρβαση κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης στους "16" του Champions League και τώρα κοντράρεται στα προημιτελικά με την Γιουβέντους, που πήρε τον Ρονάλντο για να σηκώσει την κούπα!

Στις 22 Μαΐου 1996 η Γιουβέντους του Μαρτσέλο Λίπι αντιμετώπισε στο "Ολίμπικο" της Ρώμης τον πρωταθλητή Ευρώπης Άγιαξ του Λουίς Φαν Χάαλ στον τελικό του Champions League, ο οποίος κριθηκε στη ρωσική ρουλέτα. Τα πρώτα 120 λεπτά (90λεπτο + ημίωρη παράταση) δεν έβγαλαν νικητή, με τον Λίτμανεν να "απαντάει" στο 41' στο γκολ του Ραβανέλι από το 13' για να "μιλήσει" στα πέναλτι η ψυχραιμία των Τορινέζων.

Οι Φεράρα, Πεσότο, Παντοβάνο και Γιούγκοβιτς ευστόχησαν και στα τέσσερα πέναλτι που εκτέλεσε η "βέκια σινιόρα" ενώ οι Ντάβιντς και Σιλόι απέτυχαν να νικήσουν τον Περούτσι, με το 4-2 να χαρίζει στην "Γιούβε" το δεύτερο τρόπαιο "με τα μεγάλα αυτιά" στην ιστορία της.

Τώρα, 23 χρόνια μετά, οι δύο ιστορικές αυτές ομάδες της "Γηραιάς Ηπείρου" με τα έξι Κύπελλα Πρωταθλητριών στην ιστορία τους (4 ο Άγιαξ και 2 η Γιουβέντους), ανταμώνουν ξανά, με την ομάδα του Αλέγκρι να έχει τον τίτλο του μεγάλου φαβορί αλλά και εκείνη του Τεν Χαγκ να έχει τις δικές της πιθανότητες ως ισχυρό αουτσάιντερ και να είναι αποφασισμένη να τις διεκδικήσει μέχρι τέλους.

Ajax's Dusan Tadic celebrates after scoring his side's third goal during the Champions League round of 16 second leg soccer match between Real Madrid and Ajax at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Tuesday, March 5, 2019. (AP Photo/Bernat Armangue)
Ajax's Dusan Tadic celebrates after scoring his side's third goal during the Champions League round of 16 second leg soccer match between Real Madrid and Ajax at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Tuesday, March 5, 2019. (AP Photo/Bernat Armangue) AP PHOTO/BERNAT ARMANGUE

Ο Άγιαξ, ο οποίος δίνει σκληρή μάχη με την Αϊντχόφεν για την κατάκτηση του τίτλου στην Eredivisie (ισοβαθμούν στην κορυφή με 71 πόντους λίγες αγωνιστικές πριν το φινάλε), μπορεί να καμαρώνει φέτος για το γεγονός πως διαθέτει μία εξαιρετική φουρνιά νεαρών και υπερταλαντούχων ποδοσφαιριστών που στην ημέρα τους μπορούν να προβληματίσουν και τον πιο ισχυρό αντίπαλο.

Η πορεία άλλωστε της ομάδας του Άμστερνταμ στο φετινό Champions League το αποδεικνύει περίτρανα. Πήρε τη δεύτερη θέση σε όμιλο με Μπάγερν Μονάχου, Μπενφίκα και ΑΕΚ χωρίς ούτε μία ήττα (3 νίκες - 3 ισοπαλίες ο απολογισμός) ενώ στη φάση των "16" έκανε την απόλυτη υπέρβαση, αποκλείοντας την πρωταθλήτρια Ευρώπης των τριών προηγουμένων ετών Ρεάλ Μαδρίτης.

Το έκανε μάλιστα με τρόπο εμφατικό, αφού ηττήθηκε στον πρώτο αγώνα στο Άμστερνταμ με 2-1 αλλά τα έφερε όλα τούμπα θριαμβεύοντας με 4-1 στη ρεβάνς του "Μπερναμπέου", έχοντας τον Ντούσαν Τάντιτς σε ρόλο μαέστρου ( έκανε εμφάνιση παγκόσμιας κλάσης και είναι πλέον τρίτος σκόρερ του φετινού Champions League με 6 τέρματα) και τους Νέρες, Σένε, Ζιγές, Ντε Λιχτ και Ντε Γιονγκ να συνθέτουν μία καλοκουρδισμένη ορχήστρα.

"Η Γιουβέντους είναι έμπειρη ομάδα και μπορεί να βγάλει στο γήπεδο διάφορες στρατηγικές. Μετά την Μπάγερν και την Ρεάλ, έχουμε ένα ακόμα μεγάλο εμπόδιο να ξεπεράσουμε: θα παίξουμε όπως πάντα, θα πρέπει να είμαστε δυνατοί και να διαβάσουμε καλά το ματς.

Λίγους μήνες πριν ο Άγιαξ βρήκε το σωστό δρόμο για να γίνει ξανά η ισχυρή ομάδα που ήταν, όχι μόνο στην Ολλανδία αλλά και στην Ευρώπη", τόνισε στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης ο Έρικ Τεν Χαγκ ενόψει του πρώτου ραντεβού των δύο ομάδων την Τετάρτη και πρόσθεσε:

"Όλοι οι παίκτες μας είναι ικανοί να παίξουν σε μεγάλες διοργανώσεις αλλά θα προσπαθήσουμε να τους κρατήσουμε επειδή θέλουμε να τα πάμε καλά και την επόμενη χρονιά στην Ευρώπη. Είμαστε ικανοποιημένοι που αποτελούμε μία από τις εκπλήξεις του φετινού Champions League".

Στον αντίποδα, η Γιουβέντους έχει εξασφαλίσει εδώ και καιρό το όγδοο συνεχόμενο σκουντέτο (η διαφορά της από τη 2η Νάπολι είναι στους 20 βαθμούς και με νίκη επί της ΣΠΑΛ το ερχόμενο Σάββατο παίρνει και μαθηματικά τον τίτλο έξι αγωνιστικές πριν το φινάλε) και έχει στρέψει όλη την προσοχή της στο Champions League.

Juventus' Cristiano Ronaldo celebrates after scoring his side's third goal during the Champions League round of 16, 2nd leg, soccer match between Juventus and Atletico Madrid at the Allianz stadium in Turin, Italy, Tuesday, March 12, 2019. (AP Photo/Antonio Calanni)
Juventus' Cristiano Ronaldo celebrates after scoring his side's third goal during the Champions League round of 16, 2nd leg, soccer match between Juventus and Atletico Madrid at the Allianz stadium in Turin, Italy, Tuesday, March 12, 2019. (AP Photo/Antonio Calanni) AP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Με τον Μάσιμο Αλέγκρι στον πάγκο ήταν φιναλίστ στους τελικούς του 2015 (έχασε από την Μπαρτσελόνα) και του 2017 (έχασε από την Ρεάλ Μαδρίτης), όμως από το καλοκαίρι του 2018 έχει τον "πολύ" Κριστιάνο Ρονάλντο στο ρόστερ της και φιλοδοξεί πως ο πεντάκις κάτοχος της Χρυσής Μπάλας θα της επιτρέψει να φτάσει στη βρύση και να ξεδιψάσει.

Στη φάση των ομίλων δεν είχε πρόβλημα να πάρει την πρώτη θέση σε γκρουπ που είχε μαζί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Βαλένθια και Γιουνγκ Μπόις, ενώ στους "16" βρέθηκε αρχικά σε άβολη θέση ελέω της ήττας με 2-0 στην Μαδρίτη από την Ατλέτικο αλλά βγήκε από αυτήν χάρη στο κρεσέντο του Κριστιάνο Ρονάλντο που πέτυχε χατ-τρικ στη ρεβάνς του Τορίνου (3-0).

Το ευχάριστο μάλιστα για τους "μπιανκονέρι" είναι πως ο "CR7" ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού που απεκόμισε στο πρόσφατο Πορτογαλία-Σερβία και θα δηλώσει παρών στην "Γιόχαν Κρόιφ Αρένα", σε αντίθεση με τους Κιελίνι και Τζαν που τέθηκαν νοκ-άουτ λόγω τραυματισμού.

"Ο Άγιαξ είναι δυνατή ομάδα που απέκλεισε την Ρεάλ Μαδρίτης και έπαιξε στα ίσα την Μπάγερν, έχει παίκτες με τεχνική ενώ έχει αναμετρηθεί ήδη σε δύο τελικούς Πρωταθλητριών με την Γιουβέντους. Περιμένω ένα ανοιχτό ματς και θεωρώ πως είναι αδύνατο να μείνει στο 0-0.

Είναι μία ομάδα με πολύ καλή φυσική κατάσταση, δυνατή στον αέρα και στα τάκλιν, οπότε εκεί θα κριθεί το παιχνίδι. Εάν είναι επιθετικοί, θα πρέπει να είμαστε και εμείς επιθετικοί", τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο Αλέγκρι.

Σημειώνεται πως Άγιαξ και Γιουβέντους έχουν αναμετρηθεί συνολικά 12 φορές σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με τους Ιταλούς να είναι αήττητοι στα 10 τελευταία ραντεβού των δύο ομάδων έχοντας επικρατήσει έξι φορές.

Οι πιθανές συνθέσεις:

ΑΓΙΑΞ: Ονανά, Φέλτμαν, Μπλιντ, Ντε Λιχτ, Ταγλιαφίκο, Φαν Ντε Μπεκ, Σένε, Ντε Γιονγκ, Ζιγές, Τάντιτς, Νέρες

ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ: Στσέσνι, Κανσέλο, Μπονούτσι, Ρουγκάνι, Σάντρο, Μπεντανκούρ, Πιάνιτς, Ματουιντί, Μπερναρντέσκι, Μάντζουκιτς, Ρονάλντο

Photo Credits: AP Photo/Antonio Calanni, AP Photo/Bernat Armangue

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ