ΕΛΛΑΔΑ

Βρούτσης: "Θα κάνω τα πάντα για να αναβαθμίσουμε τον αθλητισμό στην Ελλάδα"

Βρούτσης: "Θα κάνω τα πάντα για να αναβαθμίσουμε τον αθλητισμό στην Ελλάδα"
INTIME

Με την κεντρική εκδήλωση προς τιμήν του Δημητρίου Βικέλα, που έλαβε χώρα στο Θέατρο "Απόλλων" της Ερμούπολης, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις της Εβδομάδας Αθλητικής, Ολυμπιακής, Παραολυμπιακής Παιδείας, Ιστορίας & Αξιών, Δημήτριος Βικέλας", που διοργάνωσε για πρώτη φορά το υπουργείο Αθλητισμού.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, Λοράνς Αουέρ, ο πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της ΔΟΕ, Σπύρος Καπράλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Καπελλάκης, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Παναγιώτης Μπαλτάκος, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες, πρωταθλητές και μέλη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου που κατέκτησε το EURO 2004.

Στην ομιλία του, ο κ. Βρούτσης έκανε λόγο για μία μεγάλη θεσμική παρέμβαση, στην μνήμη του Δημήτριου Βικέλα, την οποία μάλιστα θα θωρακίσει θεσμικά, ώστε η Εβδομάδα Αθλητικής, Ολυμπιακής, Παραολυμπιακής Παιδείας, Ιστορίας & Αξιών να διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια, στο έτος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων. "Αισθάνομαι περηφάνεια, συγκίνηση και τιμή", τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, που χαρακτήρισε τον λόγιο Δημήτριο Βικέλα "αχώριστο δίδυμο με τον Βαρόνο Πιερ ντε Κουμπερτέν, που σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τον κόσμο, αναβίωσαν το θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων".

"Σήμερα εμείς αναβιώνουμε τις μνήμες τους και τις αξίες τους. Πρέπει να είμαστε περήφανοι για την πατρίδα μας, για την ιστορία μας, για τους προγόνους μας", επισήμανε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη "... να εμφυσήσουμε αυτές τις αξίες στα νέα παιδιά, για να διαμορφώσουμε μία νέα κοινωνία", ενώ χαρακτήρισε τον αθλητισμό ως "τη μεγαλύτερη δύναμη στον πλανήτη, που μπορεί να τα αλλάξει όλα".

Κατά την τοποθέτησή του, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ζήτημα των αθλητικών εγκαταστάσεων, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση διέθεσε πρωτοφανείς πόρους στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα για τη συντήρηση και αναβάθμισή τους και κάλεσε τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να κάνουν το ίδιο για τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην κυριότητά τους. Τόνισε ακόμη ότι για πρώτη φορά αναγνωρίζεται η ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας, ενώ μίλησε και για το θέμα της αθλητικής βίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν δίστασε να συγκρουστεί με όλους για την αντιμετώπισή της, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα φανούν οι καρποί αυτής της προσπάθειας. Μίλησε επίσης για αθλητικό νόμο, που μετά από 25 χρόνια θα αλλάξει και θα συνδιαμορφωθεί με τους ανθρώπους του αθλητισμού, "από κάτω προς τα πάνω", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Για όσο διάστημα βρίσκομαι σε αυτή τη θέση, θα κάνω τα πάντα για να αναβαθμίσουμε τον αθλητισμό στην Ελλάδα", κατέληξε ο Γιάννης Βρούτσης.

Η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, Λοράνς Αουέρ, στο χαιρετισμό της τόνισε ότι "οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μία ιδέα που μας ήρθε από την Ελλάδα, πρωτίστως από τον Δημήτριο Βικέλα. Χάρη στον Δημήτριο Βικέλα ορίσαμε τις αξίες του Ολυμπισμού. Η Γαλλία δεν ξεχνά ότι χάρη σε αυτές τις δύο χώρες, έχουμε σήμερα Ολυμπιακούς Αγώνες, που σε λίγους μήνες θα φιλοξενηθούν στο Παρίσι, 100 χρόνια μετά τους Αγώνες του 1924". Παράλληλα, η κα. Αουέρ επισήμανε ότι από τις 22 Απριλίου θα λειτουργεί στο Μουσείο του Λούβρου έκθεση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου μεταξύ των εκθεμάτων θα βρίσκεται το κύπελλο που απονεμήθηκε στον Σπύρο Λούη για τη νίκη του στον μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το 1896, και το οποίο παραχωρήθηκε για την έκθεση από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, συνεχάρη τον υπουργό Αθλητισμού και τους διοργανωτές της εκδήλωσης, δεν έκρυψε όμως την απογοήτευσή του από την εικόνα των αθλητικών εγκαταστάσεων στη Σύρο, καλώντας τις τοπικές αρχές να αναλάβουν δράση. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Καπελλάκης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στενή συνεργασία του με τον Γιάννη Βρούτση, προκειμένου οι αθλητικές εγκαταστάσεις ανά την Ελλάδα να καταστούν προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρία.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθηναν επίσης ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στη σύνδεση Αθλητισμού και Παιδείας, ο δήμαρχος Σύρου, Αλέξης Αθανασίου, ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, και ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Λεονταρίτης.

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ