ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σούπερ Μπόουλ αλα ελληνικά

TAMPA, FL - JANUARY 30: The Vince Lombardi trophy is seen between a Pittsburgh Steelers helmet and an Arizona Cardinals helmet during the NFC Head coach press conference prior to Super Bowl XLIII held at the Tampa Convention Center on January 30, 2009 in Tampa, Florida.   Chris Graythen/Getty Images/AFP
φούτμπολ-Βινς Λομπάρντι AFP

Το SPORT 24 γράφει για το Σούπερ Μπόουλ. Το μεγαλύτερο ετήσιο αθλητικό σόου στον πλανήτη.

Καλά καταλάβατε, τα ξημερώματα (01.00) το στάδιο "Ρέιμοντ Τζέιμς" στον κόλπο Τάμπα της Φλόριντα φιλοξενεί το 43ο Σούπερ Μπόουλ . Οι πέντε φορές νικητές Στίλερς αντιμετωπίζουν τους πρωτάρηδες Αριζόνα Κάρντιναλς.
Περίπου 41.8 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν την ορκωμοσία του Ομπάμα και σε ακόμα μεγαλύτεα νούμερα περιμένουν οι τηλεοπτικοί ότι θα κινηθεί και το μεγαλύτερο τηλεοπτικό σόου των ΗΠΑ!

Περίπου 100 εκατομμύρια τηλεθεατές σε ολόκληρο τον κόσμο (σ.σ. ανάμεσα τους και η Ελλάδα) παρακολουθούν κάθε χρόνο τον τελικό του αμερικάνικου πρωταθλήματος φούτμπολ.

Το καλύτερο πάρτι γίνεται στου Ομπάμα

Η οικονομική κρίση ανάγκασε το Playboy να ακυρώσει το καθιερωμένο πάρτι του. Στην Τάμπα βρίσκονται δεκάδες διάσημοι και αρκετοί εξ αυτών παραβρέθηκαν στην ορκωμοσία και στα πάρτι του νέου προέδρου.

Το καλύτερο φαγοπότι θα γίνει στον Λευκό Οίκο όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει καλέσει ορισμένους γερουσιαστές που του πηγαίνουν κόντρα από το Πίτσμπουργκ και την Αριζόνα να παρακολουθήσουν μαζί τον αγώνα. Δύσκολο να τον δούμε να στήνει τη ψησταριά και να ψήνει λουκάνικα και μπιφτέκια στον κήπο.

Μάλλον επίσημο θα είναι το γεύμα. Ο Ομπάμα υποστηρίζει τους Στίλερς γιατί ο Ρεπουμπλικάνος ιδιοκτήτης τους, στήριξε οικονομικά την προεκλογική καμπάνια του! Βέβαια ευχήθηκε τα καλύτερα και στους Κάρντιναλς.

Αυτό που μας ενώνει

Ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος οδήγησε τις δύο ομάδες το 1943 στη συγχώνευση. Ο συνδυασμός της "Card-Pitt" όπως ονομάστηκε δεν ήταν καθόλου επιτυχημένος. Ολοκλήρωσαν τη σεζόν χωρίς νίκη με έδρα ή το Πίτσμπουργκ ή το Σικάγο (σ.σ. εκεί βρισκόταν η βάση των "Καρντς". Μετά το τέλος του πολέμου πήραν ο καθένας το δρόμο του.

Πόσο διαφορετικές όμως είναι οι ομάδες. Τον έλεγχο των Στίλερς έχει από τη δεκαετία του 30’ η οικογένεια Ρούνεϊ. Το Πίτσμπουργκ είναι πάντα το σπίτι τους και οι Στίλερς χρειάζονται μία ακόμα πρόκριση στο Σούπερ Μπόουλ για να ισοφαρίσουν το καλύτερο ρεκόρ.

Οι Κάρντιναλς από την άλλη μετακόμισαν σε τρεις πόλεις μέσα σε τριάντα χρόνια. Από το Σικάγο στο Σεντ Λούις και από εκεί στο Φοίνιξ το 1987. Μετά από έξι χρόνια πήραν το όνομα "Αριζόνα Κάρντιναλς".

Κατέκτησαν φέτος για πρώτη φορά τον τίτλο στην περιφέρεια Νάσιοναλ (σ.σ. απέκλεισαν τους Φιλαδέλφεια Ιγκλς) και αφιέρωσαν την επιτυχία τους στον Πατ Τίλμαν, η ιστορία του οποίου έχει γραφτεί στο SPORT 24. Πρόκειται για ένα πρώην αμυντικό της ομάδας που έπεσε νεκρός από φιλικά πυρά στο Αφγανιστάν. Ένα άγαλμα με τη μορφή του κοσμεί το νέο στάδιο στο Γκλέντεϊλ.

Ρίξε μου καλή πάσα

Οι quarterbacks δηλαδή οι πασέρ αντιπροσωπεύουν ότι και τα 10άρια στο ποδόσφαιρο. Οι υπόλοιποι τρώνε ξύλο για να προφυλάξουν τον πασέρ και ο τελευταίος να δώσει μεγάλη μπαλιά στον τελικό αποδέκτη, τον wide receiver. Ο τελευταίος θα κάνει touchdown δηλαδή θα βάλει γκολ. Είναι βέβαιο ότι ο ανέτοιμος Χάινς Γουόρντ (Στίλερς) και ο Λάρι Φιτζέραλντ (Κάρντιναλς) θα έχουν προετοιμάσει ένα ξεχωριστό πανηγυρισμό.

Το πρόσωπο του φετινού Σούπερ Μπόουλ είναι ο 37χρονος Κερτ Γουάρνερ. Έχει αναδειχθεί δύο φορές πολυτιμότερος παίκτης και πρωταθλητής με τους Σεντ Λούις Ραμς. Η… ανικανότητα του πρώην συντρόφου της Πάρις Χίλτον, Ματ Λέιναρτ να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του ως πασέρ έδωσαν θέση στο αρχικό σχήμα στον Γουάγκνερ. Χάρις σε αυτόν οι Κάρντιναλς άλλαξαν εικόνα και έγιναν winning team που λένε οι Αμερικάνοι.

Στον αντίποδα δεσπόζει ο Μπιγκ Μπεν. Ο Μπεν-με το μαραθώνιο επίθετο-Ροθλισμπέργκερ έχει κατακτήσει έναν τίτλο με τους Στίλερς από το 2001 που επελέγη στο ντραφτ. Το 2005 ο συνταξιούχος πλέον Ζερόμ Μπετίς του παρέδωσε τα κλειδιά του αρχηγού και ο Μπιγκ Μπεν ανταποκρίθηκε. Είναι δεδηλωμένος φαν των Φοίνιξ Σανς, της ομάδας μπάσκετ της Αριζόνα και έχει προπονηθεί μαζί τους μετά από πρόσκληση του φίλου του, Στιβ Νας!

Τι κερδίζουν;
Πολλά χρήματα βεβαίως (σ.σ. 78.000 δολάρια κάθε μέλος της νικήτριας ομάδας), ένα κιτς συλλεκτικό δαχτυλίδι και το δικαίωμα να είναι οι πρώτοι αθλητές που θα μπουν στον Λευκό Οίκο επί ημερών του Μπαράκ Ομπάμα. Αυτό που τους ενδιαφέρει βέβαια άμεσα είναι το τρόπαιο "Βινς Λομπάρντι". Ο νικητής του Σούπερ Μπόουλ παίρνει στο σπίτι του μία… ρέπλικα του τροπαίου, που πήρε το όνομα του από τον μεγαλύτερο προπονητή στην ιστορία του φούτμπολ.

Λίγες μέρες μετά την αποχώρηση του πρώτου μαύρου προπονητή που αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής, του Τόνι Ντάντζι των Ιντιανάπολις Κολτς, ο Μάικ Τόμλιν επιθυμεί να τον διαδεχθεί. Όταν οι Στίλερς νίκησαν τους Μπάλτιμορ Ρέιβενς στους τελικούς της αμερικάνικης περιφέρειας έγινε στα 36 του χρόνια ο νεότερος προπονητής που κατακτάει τον τίτλο. Αυτό φιλοδοξεί να κάνει και απόψε.

Bonus
Τρία εκατομμύρια δολάρια κοστίζει μία τηλεοπτική διαφήμιση κατά τη διάρκεια του Σούπερ Μπόουλ. Μία από αυτές που θα προβληθούν είναι το τρέιλερ της ταινίας "GI Joe". Είναι η κινηματογραφική μεταφορά των κινουμένων σχεδίων που βλέπαμε μικροί μετά τα "Transformers".

Τον εθνικό ύμνο των Ηνωμένων Πολιτειών θα τραγουδήσει η βραβευμένη με Όσκαρ, Τζένιφερ Χάντσον. Θα είναι η πρώτη δημόσια εμφάνιση της μετά τη δολοφονία μελών της οικογένειας της.

Τη διασκέδαση του τηλεοπτικού κοινού κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου θα αναλάβουν ο Μπρους Σπρίνγκστιν και το συγκρότημα E Street.

Η ημέρα του Σούπερ Μπόουλ είναι το δεύτερο μεγαλύτερο 24ωρο… κατανάλωσης φαγητού στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την ημέρα των Ευχαριστιών. Δεν είναι η ημέρα που προτιμούν οι Αμερικάνοι για να παντρευτούν ή να αυτοκτονήσουν!

Το Σούπερ Μπόουλ είναι το μοναδικό αθλητικό γεγονός που χρησιμοποιεί ακόμα λατινικούς αριθμούς. Το 43 γράφεται έτσι XLIII.

Ο Μπεν Γκρέιαμ είναι ο πρώτος παίκτης που θα αγωνιστεί στο Σούπερ Μπόουλ και ξεκίνησε την καριέρα του από το Aussie Rules Football. Cheers mate!









































ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ