ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Oι σταρ του Βανκούβερ

Oι σταρ του Βανκούβερ
Λίντσεϊ Βον

Το Sport24.gr παρουσιάζει 12 κορυφαίους αθλητές που θα πρωταγωνιστήσουν στον Καναδά

Σίντνεϊ Κρόσμπι, Καναδάς, Χόκεϊ στον πάγο

Ακόμα και οι πέτρες γνωρίζουν ότι το χόκεϊ είναι το εθνικό σπορ του Καναδά. Αν οι οικοδεσπότες διάλεγαν ένα μόνο χρυσό μετάλλιο να κατακτήσουν, θα ήταν αυτό. Το 2006 στο Τορίνο ολόκληρη η χώρα είχε ντραπεί για την 7η θέση της ανδρικής ομάδας. Στη σύνθεση της εθνικής ομάδας βρίσκεται ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο, ο Σίντνεϊ Κρόσμπι που στα 22 χρόνια του είναι το πρόσωπο του NHL (του επαγγελματικού πρωταθλήματος ΗΠΑ και Καναδά). Πιθανότατα αυτή να είναι η πρώτη και τελευταία ολυμπιακή συμμετοχή του αρχηγού των Πίτσμπουργκ Στίλερς, καθώς ενδέχεται το NHL να απαγορεύσει τη συμμετοχή των επαγγελματιών στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2014.

Λίντσεϊ Βον, ΗΠΑ, Αλπικό Σκι

Η ξανθιά σκιέρ είναι το πρόσωπο των Αγώνων. Δύο Παγκόσμια Κύπελλα (2008-09), δύο παγκόσμιοι τίτλοι (ελεύθερη κατάβαση, υπεργιγαντιαίο σλάλομ) το 2009 και 25 νίκες στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο ενεργητικό της, την έφεραν στο πολυσυζητημένο εξώφυλλο του περιοδικού Sports Illustrated, που ως γνωστόν σπάνια βάζει αθλήτριες στο εξώφυλλο. Τη γνωρίσαμε ως Λίντσεϊ Κίλντοου, αλλά άλλαξε το επώνυμο της όταν παντρεύτηκε τον Ολυμπιονικη Τόμας Βον. Μιλάει άπταιστα γερμανικά και η καλύτερη φίλη της είναι η μεγάλη αντίπαλος της, η Γερμανίδα Μαρία Ρις με την οποία προπονούνται μαζί, ενώ και φέτος η Βον ταξίδεψε στη Γερμανία για να περάσει τις γιορτές των Χριστουγέννων με την οικογένεια της Ρις για 5η συνεχόμενη χρονιά! Θα αγωνιστεί τραυματίας στους αγώνες.



Κιμ Γιου-Να, Νότια Κορέα, Καλλιτεχνικό πατινάζ
Είναι ο εθνικός θησαυρός της πατρίδας της. Η 19χρονη πρωταθλήτρια είναι τόσο δημοφιλής στη Νότια Κορέα και κυκλοφορεί με δύο σωματοφύλακες στο πλευρό της, όταν επισκέπτεται τη Σεούλ. Ζει και προπονείται στον Καναδά υπό τις οδηγίες του δύο φορές αργυρού Ολυμπιονίκη, Μπράιαν Όρσερ. Η Κιμ κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2009 και έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη αθλήτρια που ξεπέρασε τους 200 βαθμούς! Δύο Γιαπωνέζες, η παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2007, η Μίκι Άντο και η διάδοχος της στο θρόνο το 2008, η Μάο Ασάντα λογικά θα είναι οι μεγάλοι αντίπαλοι της.

Σον Γουάιτ, ΗΠΑ, Σνόουμπορντ

Είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής της διοργάνωσης με περισσότερα από 9.000.000 δολάρια ετήσια έσοδα. Τα αξίζει και με το παραπάνω! Γεννήθηκε με μία ανωμαλία στην καδιά και νωρίς αντιμετώπισε πρόβλημα με τα πόδια του. Ξεκίνησε να κάνει σνόουμπορντ στα έξι χρόνια του, επέμεινε και αναδείχθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης στο Τορίνο στο halfpipe. Το παρατσούκλι του είναι "ιπτάμενη ντομάτα" εξαιτίας των κόκκινων μαλλιών του, όμως δεν το αποδέχεται πλέον. Συμμετείχε και στα Χ-Games στο σκέιτμπορντ με ανάλογη επιτυχία. Το Νοέμβριο του 2008 κυκλοφόρησε στην αγορά το δικό του video game "Shaun White Snowboarding". Η νίκη του θεωρείται σχεδόν σίγουρη, αν πραγματοποιήσει αυτό που κάνει στο βίντεο που ακολουθεί:



Άξελ Λουντ Σβίνταλ, Νορβηγία, Αλπικό Σκι

Ο 27χρονος σκιέρ αισθάνεται τυχερός που μπορεί και ξανακάνει αθλητισμό. Το Νοέμβριο του 2007, ο νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου, είχε ένα τρομακτικό ατύχημα την ώρα που έκανε προπόνηση στην ελεύθερη κατάβαση στο Μπίβερ Κρικ (Κολοράντο). Σχεδόν ένα χρόνο μετά εμφανίστηκε ξανά στις πίστες, αρκετά πιο αδύναμος, νίκησε στην ελεύθερη κατάβαση στο Μπίβερ Κρικ και διατήρησε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Σβίνταλ αγωνίζεται φορώντας ένα... μασελάκι στα δόντια και ισχυρίζεται ότι τον βοηθάει να διατηρήσει την ισορροπία του και βελτιώνει την απόδοση του. Φυσικά έγινε μόδα!

Γεβγένι Πλουσένκο, Ρωσία, Καλλιτεχνικό πατινάζ

Όσοι Έλληνες δεν γνωρίζουν πολλά από καλλιτεχνικό πατινάζ, να προσθέσουμε ότι αναφερόμαστε στον ξανθό άνδρα που έκανε πατινάζ στη σκηνή, τη χρονιά που η Ρωσία κέρδισε το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Η αποχώρηση του μεγάλου αντιπάλου του, Αλεξέι Γιαγκούντιν άφησε μόνο του τον Πλουσένκο. Κέρδιζε εύκολα χωρίς μεγάλη προσπάθεια και μετά το Τορίνο το 2006, ο χρυσός Ολυμπιονίκης ανακοίνωσε την αποχώρηση του. Πώς πέρασε τον καιρό του; Παντρεύτηκε με το γάμο του να μεταδίδεται από το ίντερνετ, έγινε μέλος του κοινοβουλίου στην Αγία Πετρούπολη και απέκτησε περισσότερα γρήγορα αυτοκίνητα, που είναι το πάθος του. Βαρέθηκε και πριν από λίγους μήνες επέστρεψε στην ενεργό δράση, όπου και επανέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης.

Όλε Έιναρ Μπγιορντάλεν, Νορβηγία, Δίαθλο

Ο "βασιλιάς του διάθλου" μπορεί να γράψει ιστορία στο Βανκούβερ. Χρειάζεται τέσσερα μετάλλια, προκειμένου να ξεπεράσει τον συμπατριώτη του, Μπγιορν Ντάλι στη λίστα με τους πιο επιτυχημένους αθλητές στην ιστορία των χειμερινών Αγώνων. Έχει κατακτήσει εννέα μετάλλια σε τέσσερις διοργανώσεις, ο Ντάλι σταμάτησε στα 12.
Προπονείται καθημερινά, φοβάται τις αρρώστιες και απολυμαίνει τα χέρια του με μαντηλάκια ποτισμένα με οινόπνευμα κάθε φορά που δίνει το χέρι του! Το 2008 οι συμπατριώτες του έκαναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του στη γενέτειρα του, τη Σιμονστράντα παρουσία του Βασιλιά Χάραλντ. Ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο μεγαλύτερος θαυμαστής του παρά το γεγονός ότι ο Νορβηγός νικάει τους αθλητές της χώρας του!

Λι Χο-Σακ, Νότια Κορέα, Πατινάζ μικρής πίστας

Ο 23χρονος από τη Σεούλ μπορεί να προκαλέσει απελπισία στον Αμερικάνο Απόλο Όνο (με πέντε χρυσά μετάλλια θέλει δύο παραπάνω για να γίνει ο πιο επιτυχημένος αθλητής των ΗΠΑ στην ιστορία). Ο Λι κατέκτησε τρία μετάλλια στο Τορίνο πριν από τέσσερα χρόνια, στην πρώτη μεγάλη διοργάνωση που συμμετείχε και είναι υποψήφιος για τέσσερα χρυσά στο Βανκούβερ. Το παρατσούκλι του είναι "μικρός Αν", καθώς θεωρείται ότι είναι ο διάδοχος του κορυφαίου αθλητή που έχει παρουσιάσει η χώρα στο συγκεκριμένο άθλημα, του Αν Χουν-Σο που είναι 24 ετών!

Σβεν Κρέιμερ, Ολλανδία, Πατινάζ ταχύτητας

Αν περνάει από το χέρι του, το Βανκούβερ θα αναφέρεται πλέον από τους συμπατριώτες του ως Σβενκούβερ! Ο 23χρονος σταρ έχασε μέσα από τα χέρια του το χρυσό στο ομαδικό πουρσουί (ή ομαδική καταδίωξη) στο Τορίνο. Παγκόσμιος πρωταθλητής τα τρία τελευταία χρόνια σε 5.000 και 10.000 μέτρα θέλει τουλάχιστον ένα χρυσό για να πηγαίνει ασορτί με εκείνο της συντρόφου του, της χρυσής Ολυμπιονίκη (στο χόκεϊ επί χόρτου), Ναόμι Φαν Ας.



Τζένιφερ Χέιλ, Καναδάς, Ελεύθερο Σκι

Το χρυσό που κατέκτησε στα moguls το 2006 ήταν το πρώτο για Καναδή αθλήτρια στο άθλημα. Η 26χρονη Χέιλ θα επιδιώξει στο Βανκούβερ να γίνει η πρώτη Καναδή που θα αναδειχθεί χρυσή Ολυμπιονίκης στην πατρίδα της (τόσο το 1976 στο Μόντρεαλ, όσο και το 1988 στο Κάλγκαρι οι αθλήτριες της χώρας δεν τα κατάφεραν). Η Χέιλ είναι το φαβορί για την πρωτιά και έρχεται στους αγώνες με τέσσερις συνεχόμενες νίκες στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Γουάνγκ Μενγκ, Κίνα, Πατινάζ μικρής πίστας

Στόχος της κατόχου τριών ολυμπιακών μεταλλίων είναι να κατακτήσει και τα τέσσερα χρυσά μετάλλια που είναι διαθέσιμα στις γυναίκες. Η Γουανγκ δεν επιτρέπει σε κανέναν να ασχολείται με τον εξοπλισμό της και τα προσέχει όλα η ίδια. Λατρεύει τους υπολογιστές και τα πολυτελή αυτοκίνητα. Αν εκπληρώσει το στόχο της, θα έρθει ολοένα και πιο κοντά στο όνειρο της που είναι η αγορά μίας Bugatti Veyvron.

Τόρα Μπράιτ, Αυστραλία, Σνόουμπορντ

Μία από τις πιο πολυφωτογραφημένες αθλήτριες των Ολυμπιακών Αγώνων, η 23χρονη Αυστραλή φιλοδοξεί να κατακτήσει το πρώτο χρυσό μετάλλιο για λογαριασμό της πατρίδας της στο άκρως θεαματικό Halfpipe. Η οικογένεια της ασχολείται με τα χειμερινά σπορ και η μεγαλύτερη αδερφή της αγωνίστηκε, χωρίς μεγάλη επιτυχία, στο αλπικό σκι στο Σολτ Λέικ Σίτι. Η Μπράιτ κατετάγη 5η στο Τορίνο. Ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο στυλ της. Θα είναι αρκετό για να νικήσει την Κινέζα παγκόσμια πρωταθλήτρια Λίου Ζιάγου ή την Αμερικανίδα Κέλι Κλαρκ;

































ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ