ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νόμος Αυγενάκη: Επιστολή της ΔΟΕ κατά της αναδρομικής ισχύος στη διάταξη για τις θητείες

Two men chat behind the Olympic rings near the New National Stadium in Tokyo, Tuesday, March 24, 2020. IOC President Thomas Bach has agreed "100%" to a proposal of postponing the Tokyo Olympics for about one year until 2021 because of the coronavirus outbreak, Japanese Prime Minister Shinzo Abe said Tuesday. (AP Photo/Jae C. Hong)
Two men chat behind the Olympic rings near the New National Stadium in Tokyo, Tuesday, March 24, 2020. IOC President Thomas Bach has agreed "100%" to a proposal of postponing the Tokyo Olympics for about one year until 2021 because of the coronavirus outbreak, Japanese Prime Minister Shinzo Abe said Tuesday. (AP Photo/Jae C. Hong) AP

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή πήρε θέση εν όψει του αθλητικoύ Νομοσχεδίου και ζήτησε με επιστολή της στον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη να μην ισχύσουν αναδρομικά τα χρονικά όρια για την θητείες.

Η κυβέρνηση και ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, προχωρούν στην ψήφιση του νέου αθλητικού Νόμου, με τα όρια στις θητείες και τα όρια ηλικίας να αλλάζουν το χάρτη στις αθλητικές Ομοσπονδίες.

Η ΔΟΕ, πάντως, αποφάσισε την ύστατη στιγμή να στείλει επιστολή μέσω του Τζέιμς ΜακΛέοντ, Διευθυντή της Ολυμπιακής Αλληλεγγύη, προκειμένου να μην ισχύσουν αναδρομικά τα όρια στις θητείες, "ώστε να αποφύγουμε οποιαδήποτε παρεξήγηση ή νόμιμες διαμάχες".

Η επιστολή του James MACLEOD, Διευθυντή της Ολυμπιακής Αλληλεγγύης και των Σχέσεων της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής:

"Νέος αθλητικός νόμος

Αγαπητέ Κύριε Αυγενάκη,

Έχει έρθει στην προσοχή μας ότι ένας νέος αθλητικός νόμος θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Θα θέλαμε να επαναλάβουμε την θέση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και ταπεινά να ζητήσουμε στις εμπλεκόμενες αρχές να διαβεβαιώσουν ότι ο νέος νόμος είναι ολοκληρωτικά συμβατός με την αρχή της "υπεύθυνης αυτονομίας" για τις αθλητικές διοργανώσεις που ανήκουν στο Ολυμπιακό Κίνημα, όπως ορίζονται στο Ολυμπιακό Καταστατικό, στην παράγραφο 5 των Θεμελιωδών Αρχών του Ολυμπισμού, το οποίο λέει: "Αναγνωρίζοντας ότι ο αθλητισμός συμβαίνει μέσα στα πλαίσια της κοινωνίας, οι αθλητικές οργανώσεις μέσα στο Ολυμπιακό Κίνημα πρέπει να εφαρμόζουν πολιτική ουδετερότητα. Έχουν τα δικαιώματα και της υποχρεώσεις της αυτονομίας, τα οποία περιλαμβάνουν την ελευθερία να θεσπίζουν και να ελέγχουν τους κανόνες του αθλήματος, καθορισμένα από την δομή και την διακυβέρνηση των οργανισμών τους, απολαμβάνοντας το δικαίωμα της ελευθερίας των εκλογών πέρα από κάθε επιρροή και την ευθύνη να εξασφαλίσουν ότι εφαρμόζονται οι αρχές της καλής διακυβέρνησης.

Όπως επαναλαμβανόμενα έχει φανεί στο παρελθόν, ο αθλητικός νόμος ίσως εγκαθιδρύσει έναν αριθμό λογικών συνθηκών (που στοχεύουν, κυρίως, στην εγγύηση ότι οι βασικές αρχές της καλής διακυβέρνησης επιβάλλονται) για του αθλητικούς οργανισμούς να είναι πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να ωφεληθούν από την κυβερνητική υποστήριξη και τις δημόσιες δαπάνες, ωστόσο δεν θα έπρεπε να επιβάλλει προαπαιτούμενο, το οποίο θα ήταν η παραβίαση του Ολυμπιακού Καταστατικού (για την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή) ή το καταστατικό των Διεθνών Ομοσπονδιών που εμπλέκονται (για τις Εθνικές Ομοσπονδίες). Επιπρόσθετα, κάθε τέτοιες συνθήκες θα έπρεπε να συζητούνται εκ των προτέρων με τους εμπλεκόμενους αθλητικούς οργανισμούς.

Αυτή η προσέγγιση συνοψίζεται στο αναφερόμενο έγγραφο, το οποίο έχει δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα της Σύστασης 28 της Ολυμπιακής Ατζέντας 2020 ώστε να διευκολύνει τις αρμονικές παραγωγικές σχέσεις ανάμεσα στις Εθνικές Ομοσπονδίες και τις κυβερνητικές αρχές, ενώ εγγυάται τον πλήρη σεβασμό της αρχής της "υπεύθυνης αυτονομίας" και της κοινής κατανόησης των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών του καθενός.

Τέλος, έχουμε ήδη κάνει ξεκάθαρο σε ορισμένες περιστάσεις ότι οι συγκεκριμένοι χρονικοί περιορισμοί οι οποίοι περιεργάζονται ως μέρος του νόμου δεν πρέπει να εφαρμοστούν αναδρομικά, και καταλάβαμε ότι η κατάλληλη δράση θα λήφθει από τις Ελληνικές Αρχές να διευκρινίσουν και να επιβεβαιώσουν αυτή την ερμηνεία ώστε να αποφύγουμε οποιαδήποτε παρεξήγηση ή νόμιμες διαμάχες.

Υπολογίζουμε στην ολοκληρωτική σας υποστήριξη να εγγυηθείτε ότι η παραπάνω-αναφερθείσα θέση θα ληφθεί προσεκτικά υπόψη στις συζητήσεις αυτή την εβδομάδα, έτσι ώστε να διευθετηθούν αυτά τα θέμα ομαλά και φιλικά, στο ενδιαφέρον του Αθλητικού Κινήματος στην Ελλάδα.

Δυστυχώς δεν είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε αυτοπροσώπως τους τελευταίους μήνες, λόγω των περιορισμών του Covid-19, ωστόσο ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να οργανώσουμε μία συνάντηση.

Ευχαριστώ για την κατανόηση και την συνεργασία σας, και παραμένουμε ολοκληρωτικά στην διάθεσή σας σε περίπτωση που χρειαστείτε καμία επιπλέον διευκρίνιση.

Δικός σας ειλικρινά,

James MACLEOD,

Διευθυντής της Ολυμπιακής Αλληλεγγύης και των Σχέσεων της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ