ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γιατί η ΕΟΕ θέλει να βάλει "φρένο" στην ανανέωση του ελληνικού αθλητισμού;

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος
Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος EUROKINISSI

Η ΕΟΕ συνεχίζει την κόντρα της με το υφυπουργείο αθλητισμού και το ψήφισμα που εξέδωσε, προκαλεί αρκετά ερωτήματα, την στιγμή που επιχειρείται μια προσπάθεια για ανανέωση και φρέσκο αίμα στις αθλητικές Ομοσπονδίες.

Η κόντρα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής με το υφυπουργείο αθλητισμού αναφορικά με το αθλητικό νομοσχέδιο καλά κρατεί, την στιγμή που αυτό βρίσκεται σε διαβούλευση από τις 6 Αυγούστου και η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την προσεχή Κυριακή, 23 Αυγούστου.

Η ΕΟΕ συνεχίζει να διατηρεί σκληρή στάση, ζητώντας για μια ακόμη φορά να μην ισχύει η αναδρομικότητα στις θητείες των προέδρων των Ομοσπονδιών. Μάλιστα, στο ψήφισμα που εξέδωσε, κάνει λόγο για αντισυνταγματικότητα και πως καταστρατηγείται η αρχή του αυτοδιοίκητου των αθλητικών φορέων.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η ΕΟΕ αυτό που ζητάει από τον Λευτέρη Αυγενάκη, είναι ο περιορισμός των τριών θητειών για κάθε πρόεδρο Ομοσπονδίας να ισχύει από 'δω και πέρα και ουσιαστικά κάποιος που συμπληρώνει ήδη τρεις θητείες στην ηγεσία, να μπορεί να διεκδικήσει άλλες τρεις την προεδρία. Εν ολίγοις, να ισχύσει ο νόμος για ορισμένους... 12 (!) χρόνια μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Σε άλλο σημείο το ψήφισμα στηλιτεύει το γεγονός πως η διαβούλευση γίνεται τον Αύγουστο, ξεχνώντας βέβαια πως επίκεινται εκλογές στις Ομοσπονδίες ως το τέλος του χρόνου και τα περιθώρια είναι στενά, ενώ για μια ακόμη φορά κάνει λόγο για "αυτορρύθμιση", όταν το ίδιο έλεγε πως θα κάνει εντός εξαμήνου τον Νοέμβριο του 2019, αλλά φτάσαμε Αύγουστο και τίποτα.

Η ΕΟΕ και ο Σπύρος Καπράλος ζητούν ουσιαστικά να μην "πιάνει" ο νόμος τους παλαιούς παράγοντες και να μπορεί κάποιος απρόσκοπτα να συνεχίσει για αρκετά ακόμη χρόνια, έστω και αν είναι ήδη πολλά στην ηγεσία. Αυτό σε μεγάλο βαθμό "φράζει" το δρόμο σε νέα και φρέσκα πρόσωπα να μπουν μπροστά, να αναλάβουν πρωτοβουλίες και ρόλο στις Ομοσπονδίες, αποτελώντας το "νέο αίμα". Το νομοσχέδιο αυτό θέλει να πετύχει, να βάλει ένα όριο σε όσους έχουν ηγηθεί για χρόνια και επίσης να μην μπορεί κάποιος να είναι... εσαεί πρόεδρος. Το έχουμε δει να συμβαίνει, δεν είναι κάτι καινούργιο.

Βέβαια, οι επιτροπές όπως και η ολομέλεια της ΕΟΕ αποτελούνται και από νυν προέδρους των ομοσπονδιών, δεδομένο που εξηγεί εν μέρει και τη στάση της. Θυμίζουμε μάλιστα, πως στις 7 Οκτωβρίου 2019 το Sport24.gr είχε αναφερθεί στους προέδρους που επηρεάζονταν από τις αλλαγές στον αθλητικό νόμο.

Ας τα πάρουμε, λοιπόν, από την αρχή:

1. Η ΕΟΕ στο ψήφισμά της αναφέρει πως η κατάθεση του επίμαχου Σχεδίου Νόμου προς διαβούλευση γίνεται στην "καρδιά" των θερινών διακοπών, τη στιγμή που όλα τα στελέχη του αθλητικού κινήματος της χώρας βρίσκονται σε διακοπές. Η διαβούλευση ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 23 (πήρε και τριήμερη παράταση από το υφυπουργείο), ώστε να υπάρχει η δυνατότητα διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων απ' όλες τις πλευρές, την στιγμή μάλιστα που τα χρονικά περιθώρια είναι έτσι και αλλιώς στενά.

Μην ξεχνάμε ότι μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου, πρέπει να γίνει εναρμόνιση με όλα τα καταστατικά των Ομοσπονδιών, ώστε να πάμε σε εκλογές το τελευταίο δίμηνο του χρόνου. Αν η διαβούλευση γινόταν αργότερα, πιθανότατα θα κρατούσε πολύ λιγότερο και θα γινόταν βιαστικά και παράλληλα θα υπήρχε ο κίνδυνος να μην προλάβει να γίνει η καταστατική εναρμόνιση εντός χρονικών ορίων μέχρι τις εκλογές.

2. Σε άλλο σημείο του ψηφίσματος, η ΕΟΕ αναφέρει πως σε δεύτερη ανάγνωση το Σχέδιο νόμου, διακρίνεται για αντισυνταγματικότητα με την επανάληψη διατάξεων αναδρομικής ισχύος, δηλώνοντας βέβαια πως δεν είναι σε καμία περίπτωση αντίθετη με την θεσμοθέτηση περιορισμού θητειών. Εν ολίγοις, δεν είναι αντίθετη στον περιορισμό, αρκεί να ισχύει από 'δω και πέρα και να μην αφορά το... πριν. Δηλαδή κάποιος που συμπληρώνει 12 χρόνια ως πρόεδρος σε μια Ομοσπονδία, να μπορεί άλλα 12, αρκεί βέβαια να μην έχει συμπληρώσει το 71ο έτος της ηλικίας του.

Μόνο που το συγκεκριμένο έχει ήδη ψηφιστεί από τις 15 Νοεμβρίου του 2019. Το Σχέδιο Νόμου ψηφίστηκε επί της αρχής από τους βουλευτές της Κυβέρνησης, του Κινήματος Αλλαγής και από την Ελληνική Λύση. Μάλιστα, υπήρξε ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά του άρθρου 8 του αθλητικού Σ/Ν περί αναδρομικής ισχύος και επιβολής ηλικιακού ορίου στις θητείες των Ομοσπονδιών, την οποία υπέβαλε ο αναπληρωτής τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς.

Για το λόγο αυτό, πριν συζητηθεί η ένσταση αντισυνταγματικότητας, ο υφυπουργός Αθλητισμού ουσιαστικά αναδιατύπωσε το επίμαχο άρθρο, ώστε να μην υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα. Έτσι, το συγκεκριμένο άρθρο που αφορά τις θητείες διαμορφώθηκε με τον παρακάτω τρόπο: "Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, όποιος έχει συμπληρώσει τρεις (3) συνολικά πλήρεις ή μερικές θητείες στο αξίωμα αυτό".

Η διατύπωση είναι ξεκάθαρη. Όποιος έχει συμπληρώσει τρεις θητείες, δεν μπορεί να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία. Επομένως, αν κάποιος ήταν στην πρώτη του θητεία, θα μπορούσε να διεκδικήσει δυο ακόμη. Αν είχε διατελέσει ήδη μια φορά πρόεδρος και βρισκόταν στην δεύτερη θητεία του, θα μπορούσε να διεκδικήσει μια ακόμη φορά την προεδρία. Αν ήταν στην τρίτη, θα ήταν και η τελευταία του. Αυτό ήταν ψηφισμένο από τον Νοέμβριο του 2019.

3. Επίσης, το ψήφισμα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κάνει λόγο για "αυτορρύθμιση", αναφέροντας πως δεν είναι σε καμία περίπτωση αντίθετη με την θεσμοθέτηση περιορισμού θητειών αρκεί να τίθεται εντός του πλαισίου της καταστατικής ελευθερίας του κάθε αθλητικού φορέα (αυτορρύθμιση). Πλέον αυτού οι εν λόγω ρυθμίσεις πρέπει να είναι εναρμονισμένες με τα ισχύοντα στα καταστατικά των Παγκόσμιων Αθλητικών Ομοσπονδιών του κάθε αθλήματος.

Μόνο που η ΕΟΕ μιλούσε για αυτορρύθμιση από τις 22 Νοεμβρίου 2019 και πως αυτή θα γινόταν εντός έξι μηνών. Στην ανακοίνωσή της είχε αναφέρει το εξής: "Τέλος, τα μέλη της Oλομέλειας αποφάσισαν ότι μέσα σε διάστημα έξι μηνών, οι αθλητικές ομοσπονδίες τους θα προχωρήσουν στην εναρμόνιση των καταστατικών τους στο θέμα των θητειών και των ορίων ηλικίας με τις διατάξεις που ισχύουν στις αντίστοιχες διεθνείς ομοσπονδίες τους".

Η αυτορρύθμιση, λοιπόν, έπρεπε να γίνει μέχρι τον Μάιο του 2020 βάσει των όσων έλεγε η ΕΟΕ, αλλά έχουμε φτάσει 18 Αυγούστου και κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμα. Είχαν μισό χρόνο οι Ομοσπονδίες να προχωρήσουν στην εναρμόνιση των καταστατικών τους στο θέμα των θητειών και των ορίων ηλικίας με τις αντίστοιχες διεθνείς Ομοσπονδίες τους, αλλά αυτό δεν συνέβη μέχρι και σήμερα.

Εν κατακλείδι, αρκετά ερωτήματα προκύπτουν από το ψήφισμα που εξέδωσε η ΕΟΕ, το οποίο έρχεται σε κόντρα με την διάθεση που υπάρχει για ανανέωση και για "μπάσιμο" νέων και φρέσκων ιδεών στις αθλητικές Ομοσπονδίες της χώρας. Το Sport24.gr μάλιστα είχε αναλύσει τα δεδομένα μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας που πρέπει να έχει στόχο τη νέα εποχή στον ελληνικό αθλητισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ