NFL

Χάος μια αγωνιστική πριν το τέλος

Χάος μια αγωνιστική πριν το τέλος

Χάρη στο αποτέλεσμα του ντέρμπι της Νέας Υόρκης και την ήττα των Jets από τους Giants, η τελευταία θέση των πλέι-οφ μπορεί να κριθεί ακόμα και σε τετραπλή ισοβαθμία. Όλα τα σενάρια για όλες τις θέσεις ενόψει της τελευταίας αγωνιστικής.

Στην NFC τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα, με την μόνη θέση που εκκρεμεί να παίζεται στο Giants-Cowboys της τελευταίας αγωνιστικής, ενώ στην AFC επικρατεί πανικός τόσο για την κατάταξη των ομάδων που έχουν προκριθεί, όσο και για το ποια θα είναι εκείνη που θα συμπληρώσει την 6άδα.

Την ώρα που μισή ντουζίνα ομάδες παλεύουν να στριμωχτούν στα πλέι-οφ, ένας quarterback γράφει ιστορία: O Drew Brees καταρρίπτει το άπιαστο, αραχνιασμένο ρεκόρ του Dan Marino από το 1984 (για περισσότερες γυάρδες από πάσα σε μία σεζόν) με ένα παιχνίδι λιγότερο μάλιστα.

Πριν δούμε αναλυτικά τα αποτελέσματα και τα σενάρια, θυμίζουμε πως μπορείς να διαβάσεις τους κανονισμούς του NFL εδώ και να δεις την παρουσίαση όλων των ομάδων του πρωταθλήματος εδώ.

Το παιχνίδι της αγωνιστικής

New York Jets - New York Giants 14-29

(Passer: Mark Sanchez, NYJ, 258 yds / Rusher: Shonn Greene, NYJ, 58 yds / Receiver: Victor Cruz, NYG, 164 yds)

Quarters: 7-0, 0-10, 0-7, 7-12

Τα είπαμε πολύ αναλυτικά για τη μάχη της Νέας Υόρκης, η οποία έβγαλε για μια ακόμα φορά νικητή τους μπλε μέσα από μια σειρά εντυπωσιακών μίνι-ανατροπών: Το απίστευτο touchdown 99 γυαρδών του Victor Cruz, το safety που έληξε το παιχνίδι, την αδυναμία των Jets να κινηθούν μετά το πρώτο τους touchdown, τη νίκη των Giants παρά τις λιγοστές γυάρδες του Manning.

Μετά το παιχνίδι, την ώρα που ο Rex Ryan λογομαχούσε ακατανόητα με τον Brandon Jacobs (ζόρικο πράγμα η ήττα, ειδικά αν έχεις πει πολλά πριν τον αγώνα), οι Cowboys έβλεπαν τον Tony Romo να τραυματίζεται στο παιχνίδι με τους Eagles, κρατώντας τον για σιγουριά στον πάγκο για την υπόλοιπη διάρκεια: Χάρη στη νίκη των Giants είχαν εξάλλου αποκλειστεί και μαθηματικά οι Eagles, κάτι που σήμαινε πως ό,τι κι αν συνέβαινε στο Ντάλλας, το division θα κρινόταν στο ντέρμπι της κορυφής την τελευταία αγωνιστική.

Και οι Jets την ίδια στιγμή διαπίστωναν το μέγεθος του κακού: Όλοι οι κοντινοί τους αντίπαλοι είχαν κερδίσει, κάνοντας έτσι τους πράσινους της Νέας Υόρκης το απόλυτο αουτσάιντερ στο κυνήγι της 6ης θέσης. Μιας 6ης θέσης που πριν από αυτό το παιχνίδι, είχαν στα χέρια τους.

Ο πρωταγωνιστής

Drew Brees, quarterback των New Orleans Saints

Στο βιβλίο που έγραψε ο προπονητής Sean Payton για την ιστορία πίσω από τον θρίαμβο των Saints στο προπέρσινο Super Bowl, υπάρχει ένα κεφάλαιο με τίτλο ‘Getting Drew’. Είναι το πρώτο κεφάλαιο που διαδραματίζεται μετά την άφιξη του ίδιου του Payton στη Νέα Ορλεάνη, και εξιστορεί το πώς ο νεαρός κόουτς βάσισε όλο το χτίσιμο των μελλοντικών πρωταθλητών του NFL στην έλευση ενός παίχτη, τον οποίον ο Payton κίνησε Γη και ουρανό για να τον φέρει στη Λουιζιάνα. Έναν quarterback που στα 27 του χρόνια, το καλοκαίρι του 2006, οι San Diego Chargers τον άφησαν για σχεδόν τελειωμένο να πάει όπου θέλει, και που οι Miami Dolphins τον απέρριψαν από φόβο για έναν (σοβαρό) τραυματισμό του.

Όταν οι Saints έβλεπαν τον νέο τους προπονητή να βασίζει τη νέα τους εποχή σε έναν quarterback που δύο ομάδες είχαν ήδη αφήσει να τους φύγει, δεν θα μπορούσαν να ξέρουν πως 3 σεζόν μετά, θα κέρδιζε για αυτούς το πρώτο Super Bowl στην ιστορία τους. Κι όταν ο Drew Brees ταξίδευε με την οικογένειά του σε μια Νέα Ορλεάνη ισοπεδωμένη από την οργή του τυφώνα Κατρίνα, δε θα μπορούσε να ξέρει πως έγραφε το όνομά του στη Χρυσή Βίβλο του NFL, σπάζοντας το πιο θρυλικό, αραχνιασμένο, άπιαστο ρεκόρ του πρωταθλήματος.

Χάος μια αγωνιστική πριν το τέλος

Στην πραγματικότητα, ο Dan Marino είχε ανησυχήσει ξανά πριν 3 χρόνια. Το 2008 οι Saints μπορεί να μην έφτασαν στα πλέι-οφ, όμως ο Brees είχε φτάσει μια ανάσα από το να σπάσει το ρεκόρ για τις περισσότερες γυάρδες από πάσα σε μία σεζόν, που κατείχε από το 1984 ο Dan Marino με 5,084. Η τελευταία του πάσα εκείνη τη σεζόν ήταν πιο κοντή από ό,τι έπρεπε, και σταμάτησε στις 5,069. Ήταν ο μόνος quarterback στην ιστορία που ξεπερνούσε τις 5,000 μετά τον Marino, αλλά έμελλε να μείνει απλώς δεύτερος. Κοντά στην πηγή, αλλά δίχως να δροσιστεί. Το συναίσθημα δεν ήταν για τον Brees ξένο.

To 2006, την πρώτη του χρονιά στους Saints, οδήγησε τη νέα του ομάδα, στη χρονιά της θριαμβευτικής της αναγέννησης τόσο ως αθλητικό franchise όσο και ως μέρος μιας κοινωνίας που ξανασηκώνεται ξεπερνώντας αδιανόητες δυσχέρειες, στον τελικό της περιφέρειας. Εκεί ηττήθηκε.

Ηττήθηκε επίσης στην κούρσα για τον MVP της σεζόν, όπου βγήκε 2ος πίσω από τον Tomlinson.

Ηττήθηκε ξανά στην κούρσα για τον MPV το 2009, τη χρονιά που τελικά τα κέρδισε όλα. Και μην προδικάσουμε τίποτα, αλλά και φέτος πάλι 2ος θα βγει, πίσω από τον Rodgers. Δε θα τον δεις να διαμαρτύρεται.

Στους Chargers, όπου επελέγη στον δεύτερο γύρο του draft του 2001, έπρεπε διαρκώς να αποδεικνύει τον εαυτό του. Πρώτα απέναντι στον qb Doug Flutie, από τον οποίο έπαιρνε και έχανε και ξανάπαιρνε τη θέση του βασικού, κι έπειτα απέναντι στον νεοεισελθόντα Philip Rivers, έναν πανάκριβο και πολύ ελπιδοφόρο νεαρό quarterback, η έλευση του οποίου μόνο μήνυμα πίστης δεν ήταν από μέρους της ομάδας απέναντι στον Brees. Ύστερα από μια μονοετή επέκταση που του έκαναν οι Chargers το 2005, κι ενώ μια σεζόν τους είχε ήδη οδηγήσει στα πλέι-οφ με ρεκόρ 12-4, η πρόταση νέου συμβολαίου που του έκαναν δεν ήταν αυτή που περίμενε. Το συμβόλαιο, για να το πούμε λαϊκά, ήταν της λογικής “ό,τι κάνεις, θα πάρεις“. Ο Brees αισθάνθηκε πως η ομάδα δεν πίστευε σε αυτόν και άρχισε να εξετάζει προσφορές.

Μάλλον θα πήγαινε στο Μαϊάμι αν ένας τραυματισμός τους δεν έκανε τους ανθρώπους του ιατρικού τιμ της ιστορικής ομάδας να εκφράσουν τις ενστάσεις τους.

Να όμως κάτι που δεν σηκώνει καμία ένσταση: Πρωταθλητής Super Bowl 2009. MVP Super Bowl 2009. 42 συνεχόμενα παιχνίδια με touchdown, το μεγαλύτερο σερί από εν ενεργεία παίκτη. Το μεγαλύτερο ποσοστό εύστοχων πασών σε μία σεζόν. Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό εύστοχων πασών σε μία σεζόν. (Ναι.) 5,087 γυάρδες από πάσα μέσα σε μία σεζόν. Αυτό είναι πλέον το νέο ρεκόρ. Και το έκανε με ένα παιχνίδι να απομένει.

Πώς κατάφερε ο Sean Payton να φέρει έναν παίχτη-σόλο επιθετική ορχήστρα στους διαλυμένους Saints της διαλυμένης Νέας Ορλεάνης; Πίστεψε σε αυτόν απόλυτα. Όταν άλλοι κοίταζαν μια τέλεια μηχανή πάσας και ρωτούσαν τον εαυτό τους, ‘Είναι αρκετά καλός;’, ο Payton έχτισε πάνω στις τεράστιες δυνατότητές του, την τέλεια πάσα του, την εξωπραγματική του ακρίβεια, την συναρπαστικά παραπλανητική γλώσσα του σώματός του (δες τον Brees να πασάρει και πρόσεξε πόσο σπάνια προδίδει με την κίνηση ή με το βλέμμα του τον επικείμενο στόχο του), μια εν δυνάμει δυναστεία.

Ο Drew Brees πήγε στη Νέα Ορλεάνη και αγάπησε την πόλη όσο αγαπήθηκε από αυτήν. Κατευθείαν άρχισε να συμμετέχει σε ένα σωρό προγράμματα οικονομικής (και έμπρακτης) στήριξης σε πληγέντες. Το Brees Dream Foundation, για παράδειγμα, είχε σκοπό να ξαναχτίσει και να ενδυναμώσει τους χώρους άθλησης των νέων. “Βοήθησε την πόλη να αναγεννηθεί μετά την τραγωδία της Κατρίνα,” έγραφε για τον Brees το Sports Illustrated όταν τον έχριζε Αθλητή της Χρονιάς το 2010.

Σχεδόν δυο χρόνια μετά το Super Bowl-επιβεβαίωση, ήρθε το πιο γλυκό ρεκόρ. Με το Mercedes-Benz Superdome κατάμεστο από φανς-ακόλουθους του Who Dat Nation, λίγο πριν το φινάλε του παιχνιδιού με τους Falcons (που θεωρητικά είχε χαρακτήρα ντέρμπι κορυφής για το division, αλλά στην πράξη μοιάζει διαδικαστικό), κι ενώ όλη η βραδιά ήταν απλώς μια αντίστροφη μέτρηση για τον Brees, στην 4η περίοδο ξαφνικά τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά.

Ο Drew Brees είναι τρομερά αγχωμένος. Δεν τον έχω ξαναδεί ποτέ αγχωμένο, ούτε στο Super Bowl όταν οι Colts ήταν μπροστά στο α’ ημίχρονο. Σε 3 συνεχόμενες κατοχές έχει πάρει απλώς μια γυάρδα. Πετάει άστοχες πάσες, πετάει ριψοκίνδυνες πάσες, πετάει ζορισμένες πάσες. Δεν είναι ο εαυτός του. Το πλήθος ουρλιάζει ιαχές “Drew” περιμένοντας τον ήρωά τους να πιάσει το μαγικό αριθμό - στο twitter έχει γίνει trending topic απλώς από την αναμονή - το ESPN βγάζει κάρτες μετά την κάθε πάσα με το πόσες γυάρδες απομένουν - το τηλεοπτικό κοινό παρακολουθεί μέχρι τέλους ένα ανούσιο παιχνίδι τη βραδιά μετά τα Χριστούγεννα. Όλοι, όλα, τα πάντα, περιμένοντας Εκείνη την πάσα.

5 λεπτά πριν το τέλος, ο Brees απέχει ακόμα 30 γυάρδες. Και οι Falcons δίνουν τη μπάλα στους Saints στις 33. Λες κι ήταν γραμμένο. Ο συγκεντρώνεται, και με 3 πάσες αμίμητης σιγουριάς, σκοράρει. Η touchdown πάσα (και μάλιστα στον Sproles, που οι Saints απέκτησαν το καλοκαίρι ως free agent από -κι όμως ναι- τους Chargers) είναι και η πάσα του ρεκόρ.

Το γήπεδο ξεσπάει σε ιαχές, οι συμπαίκτες του τον αγκαλιάζουν, οι αντίπαλοι του δίνουν χειραψία, ο διαιτητής Jeff Tiplette τον συγχαίρει.

Χάος μια αγωνιστική πριν το τέλος

Έξω από τις γραμμές του γηπέδου, ο Sean Payton πανηγυρίζει απλά και στιβαρά, υψώνοντας τις δύο γροθιές του στον αέρα. Χαμογελάει. Και ύστερα καλεί time-out. Απλώς ώστε αυτός ο πανηγυρισμός να κρατήσει λίγο παραπάνω, πριν συνεχιστεί το παιχνίδι.

Με ένα χαμόγελο ταπεινό και ειλικρινές να μαρτυρά πως το άγχος πλέον έχει φύγει από τους (κατόχους, πλέον, του μεγαλύτερου των ρεκόρ) ώμους του, και με τη συγκίνηση έκδηλη καθώς οι 70,000 παρόντες έκαναν όλη τη Νέα Ορλεάνη να αντηχεί με το “Who Dat?“ προς τιμήν του, ο Drew Brees απόψε ζει τη στιγμή του.

Η 16η αγωνιστική

Κάπως συνοπτικά θα σχολιάσουμε απλώς 3 παιχνίδια ιδιαίτερα ενδιαφέροντος, για να περάσουμε στην κατάταξη και τα σενάρια πρόκρισης, μια αγωνιστική πριν το τέλος.

Seattle Seahawks - San Francisco 17-19

Οι Seahawks έγιναν η πρώτη ομάδα φέτος όλη τη σεζόν που σκοράρουν εναντίον των 49ers με τρέξιμο, και ο Marshawn Lynch, ο φορμαρισμένος σαν διάολος running back, ο πρώτος που κάνει 100 γυάρδες απέναντι στην άμυνά τους. Δεν ξέρουμε αν είναι σημάδι αδυναμίας για τους 49ers, πάντως η αλήθεια είναι πως για 2η βδομάδα έδειξαν χαρακτήρα όταν βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο. Με field goal του Ackers πέρασαν μπροστά στο σκορ ένα λεπτό πριν το τέλος, σε ένα παιχνίδι που έχαναν σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της βραδιάς. Ένα fumble του Travaris Jackson στο τελευταίο drive έδωσε τέλος στις ελπίδες του Σιατλ για εκ νέου παρουσία στα πλέι-οφ, ύστερα από ένα φρενήρες β’ μισό πρωταθλήματος.

Cincinnati Bengals - Arizona Cardinals 23-16

Η άλλη ομάδα που λέγαμε πως μπορεί με απίστευτο σπριντ να προλάβει το τρένο, ήταν οι Cardinals, όμως κι αυτοί έχασαν στις λεπτομέρειες. Με διαφορετικό τρόπο από τους Seahawks όμως. Γιατί οι Bengals κράταγαν γερά το παιχνίδι, με 23-0 μάλιστα, μέχρι που οι Cardinals αναστήθηκαν από το πουθενά, είδαν τον Fitzgerald πάλι να οργιάζει, έφτασαν πολύ κοντά, όμως τελικά έχασαν την ισοφάριση χάρη σε ένα γλίστρημα. Ναι.

Kansas City Chiefs - Oakland Raiders 13-16 (OT)

Άλλη μια οριακή μάχη σε μια βδομάδα με μπόλικες, ένα παιχνίδι μάλλον άσχημο, που όμως πήγε μέχρι τέλους μέ δύο ομάδες τους ίδιου division να μάχονται μέχρι τέλους για το δικαίωμα να πάνε στην τελευταία αγωνιστική να αποκλείσουν τον Tebow. Οι Raiders που τελικά επικράτησαν, χάρη στα field goals του Janikowski, θα χρειαστούν τώρα τη βοήθεια των Chiefs, τους οποίους ουσιαστικά απέκλεισαν: Η ομάδα που την περασμένη βδομάδα έκανε ένα θαύμα υποχρεώνοντας τους Packers στην πρώτη τους ήττα, πρέπει να κάνουν τώρα ένα ακόμα, να υποχρεώσουν σε ήττα και τους Broncos. Επιτρέποντας έτσι στον Kyle Orton να πάρει τη δική του εκδίκηση απέναντι στην ομάδα που τον έκανε στην άκρη.

Τα υπόλοιπα αποτελέσματα

Οι Colts νίκησαν, αδιανόητα, με νικητήριο drive του Orlovsky στο τελευταίο λεπτό τους αδιάφορους Texans, οι Bills στραγγάλισαν τους Broncos (καμία Tebow Time κι αυτή την αγωνιστική), οι Patriots ανέρεψαν προβάδισμα 17 πόντων του Μαϊάμι, Titans και Ravens πέτυχαν επαγγελματικές νίκες που τους διατήρησαν στο κυνήγι των στόχων τους, οι Steelers κράτησαν στον μηδέν τους Rams νικώντας τους με αναπληρωματικό QB, Lions και Panthers πέτυχαν εμφατικές νίκες, ενώ οι Packers κέρδισαν και μαθηματικά το #1 seed της NFC νικώντας εύκολα τους Bears. Τέλος, οι Jacksonvile Jaguars συνεχίζουν να υπάχουν. Συνοπτικά τα αποτελέσματα:

Indianapolis Colts - Houston Texans 19-16

Buffalo Bills - Denver Broncos 40-14

New England Patriots - Miami Dolphins 27-24

Baltimore Ravens - Cleveland Browns 20-14

Tennessee Titans - Jacksonville Jaguars 23-17

Washington Redskins - Minnesota Vikings 26-33

Carolina Panthers - Tampa Bay Buccaneers 48-16

Pittsburgh Steelers - St. Louis Rams 27-0

Detroit Lions - San Diego Chargers 38-10

Dallas Cowboys - Philadelphia Eagles 7-20

Green Bay Packers - Chicago Bears 35-21

New Orleans Saints - Atlanta Falcons 45-16

Οι φάσεις

Κι όμως το touchdown 99 γυαρδών του Victor Cruz δεν ήταν το καλύτερο της εβδομάδας. Μη λέτε εμάς τρελούς, στον Jerome Simpson πείτε τα που έκανε touchdown που θα ζήλευε και ο Ιωάννης ο Μελισσανίδης.

Σε άλλα νέα, ο Cam Newton δείχνει τι θα πει να είσαι quarterback με ικανότητες running back. Σα να λέει, αν ο Tebow μπορεί να ξεφεύγει και να βουτάει για touchdown, εγώ θα το τρέξω από τη σέντρα. Δες και πίστεψε:

To Tebowing της εβδομάδας

Και γιατί όχι ένα Tebowing δίπλα σε μια σαρκοφάγο του Met της Νέας Υόρκης.

Χάος μια αγωνιστική πριν το τέλος

Η κατάταξη

Και 5ο division έχει πλέον νικητή καθώς πλέον 9 ομάδες έχουν προκριθεί στα πλέι-οφ και 7 κυνηγούν τις υπόλοιπες 3 θέσεις.

NFC North

1. GREEN BAY PACKERS (14-1)

2. Detroit Lions (10-5)*

3. Chicago Bears (7-8)

4. Minnesota Vikings (3-12)

Οι Lions προκρίνονται στα πλέι-οφ για πρώτη φορά από το 1999, κλείνοντας τη σεζόν με όση φόρα την είχαν ξεκινήσει.

NFC South

1. NEW ORLEANS SAINTS (12-3)

2. Atlanta Falcons (9-6)*

3. Carolina Panthers (6-9)

4. Tampa Bay Buccaneers (4-11)

H νίκη των Saints σημαίνει πως το NFC South συνεχίζει να μην έχει βγάλει ποτέ τον ίδιο διαδοχικό νικητή στα 10 της ύπαρξής του ως division.

NFC East

1. New York Giants (8-7)

2. Dallas Cowboys (8-7)

3. Philadelphia Eagles (7-8)

4. Washington Redskins (4-11)

Οι Eagles με ένα τρομερό σπριντ έχουν φτάσει μια νίκη από την κορυφή, όμως από τη στιγμή που Giants και Cowboys παίζουν μεταξύ τους, κάποιος αναγκαστικά θα φτάσει στις 9, κερδίζοντας και το division.

NFC West

1. SAN FRANCISCO 49ERS (12-3)

2. Seattle Seahawks (7-8)

3. Arizona Cardinals (7-8)

4. St. Louis Rams (2-13)

Seahawks και Cardinals έφτασαν κι οι δύο κοντά, όμως το μεταξύ τους παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής θα φέρει απλά τη 2η θέση της παρηγοριάς για το νικητή, καθώς και τα εύσημα του μη-losing season.

AFC North

1. Baltimore Ravens (11-4)

2. Pittsburgh Steelers (11-4)*

3. Cincinnati Bengals (9-6)*

4. Cleveland Browns (4-15)

Πάρα πολλά τα σενάρια για την πρωτιά και για το ενδεχόμενο να βγουν και οι 3 ομάδες στα πλέι-οφ.

AFC South

1. HOUSTON TEXANS (10-5)

2. Tennessee Titans (8-7)

3. Jacksonville Jaguars (4-11)

4. Indianapolis Colts (2-13)

Οι Titans μπορεί από το πουθενά να βρεθούν στα πλέι-οφ. Αν δεν είχαν κάνει την ανείπωτη γκέλα να χάσουν από τους Colts την προηγούμενη βδομάδα, θα ήταν ήδη μέσα.

AFC East

1. NEW ENGLAND PATRIOTS (12-3)

2. New York Jets (8-7)

3. Buffalo Bills (6-9)

4. Miami Dolphins (5-10)

Οι Patriots κυνηγάνε το πρώτο seed και οι Jets ένα θαύμα.

AFC West

1. Denver Broncos (8-7)

2. Oakland Raiders (8-7)

3. San Diego Chargers (7-8)

4. Kansas City Chiefs (6-9)

Το απίστευτο δεν είναι που η πρώτη θέση τελικά θα κριθεί τελευταία αγωνιστική ανάμεσα στους Raiders και τους Broncos. Το απίστευτο είναι ότι μπορεί να περάσουν τελικά και οι δύο.

Η εικόνα των πλέι-οφ

Ας μιλήσουμε πρώτα για την ξεκάθαρη κατάσταση της NFC. Οι Packers είναι πρώτοι, οι 49ers με νίκη βγαίνουν 2οι αλλιώς καραδοκούν οι Saints, ομοίως οι Lions είναι 5οι αλλά αν ηττηθούν από τους Packers τελευταία αγωνιστική καραδοκούν οι Falcons. Αυτές είναι οι 5 ομάδες που έχουν προκριθεί.

Η 6η και τελευταία θα είναι η νικήτρια του ντέρμπι Giants-Cowboys, που θα πάρει και το #4 seed.

NFC: 1. PACKERS (14-1), 49ERS (12-3), SAINTS (12-3), Giants (8-7) & LIONS (10-5), FALCONS (9-6)

Στο κυνήγι: Cowboys (8-7)

Στην AFC η μόνη ξεκάθαρη θέση είναι η 3η, που ανήκει στους Texans. Τρεις ομάδες έχουν προκριθεί ακόμα (Patriots, Ravens, Steelers) αλλά διεκδικούν θέσεις ως εξής:

Oι Patriots έχουν εξασφαλίσει το first-round bye αλλά όχι και το #1 seed. Αυτό θα έρθει αν κερδίσουν τους Bills. Σε περίπτωση ήττας τους, οι Patriots θα μείνουν 2οι αν νικήσει έστω ένας εκ των Ravens και Steelers.

Οι Ravens αν νικήσουν τους Bengals εξασφαλίζουν first-round bye. (Με ήττα των Patriots παίρνουν μάλιστα και το #1 seed.) Αν ηττηθούν, τότε διατηρούν το #2 αν χάσουν και οι Steelers, ειδάλλως καταλήγουν 5οι.

Οι Steelers δεν κρατούν την τύχη στα χέρια τους. Αν ηττηθούν βγαίνουν φυσικά 5οι. Αν νικήσουν, τότε εξαρτώνται από τους Ravens. Αν νικήσουν οι Ravens παραμένουν 5οι, ενώ αν εκείνοι ηττηθούν τότε: Οι Steelers θα ανέβουν 2οι αν κερδίσουν οι Patriots και 1οι αν ηττηθούν.

Η γενική λογική για τις θέσεις 1-2-5, είναι πως η κατάταξη εξαρτάται κατά σειρά προτεραιότητας από τις νίκες πρώτα των Patriots, μετά των Ravens, και τέλος των Steelers.

Για το 4ο seed: Αν νικήσουν οι Broncos τους Chiefs (του Kyle Orton), τότε το παίρνουν μαζί με το division. Αν ηττηθούν, και κερδίσουν οι Raiders τους Chargers, τότε το παίρνουν εκείνοι και οι Broncos αποκλείονται.

Το 6ο και τελευταίο seed διεκδικούν οι Bengals (που το κατέχουν τώρα), οι Raiders αν δεν κερδίσουν το division τους, κι οι Titans με τους Jets.

Προφανώς, αν κερδίσουν οι Bengals (τους Ravens), τότε το παίρνουν αυτοί. Σε περίπτωση ήττας των Bengals, το πράγμα περιπλέκεται.

Όλα τα παρακάτω σενάρια προϋποθέτουν ήττα των Bengals:

Ακόμα κι έτσι, οι Bengals μπορούν να προκριθούν, αρκεί να χάσουν οι Jets (οι οποίοι τους κερδίζουν στην ισοβαθμία) και ένας εκ των Broncos/Raiders (ώστε ο 2ος αυτού του division να είναι στο 8-8). Τότε οι Bengals προκρίνονται επί των Titans.

Οι Broncos είπαμε ως wild card δε μπορούν να προκριθούν, όμως αυτό δεν αποκλείεται να το καταφέρουν οι Raiders. Πρέπει να κερδίσουν το παιχνίδι τους προφανώς, και μαζί όλοι οι υπόλοιποι (Titans, Jets). Στην τετραπλή ισοβαθμία, παίρνουν την 6η θέση. Κάτι που θα συμβεί κι αν κερδίσουν οι Jets αλλά χάσουν οι Titans. Στην τριπλή ισοβαθμία χάνουν οι Bengals (που έχουν ισοπεδωθεί στην περιφέρειά τους από Ravens και Steelers) και οι Raiders έχουν κερδίσει τους Jets φέτος.

Αν όμως κερδίσουν οι Raiders, κερδίσουν οι Titans, αλλά χάσουν οι Jets, τότε σε εκείνη την τριπλή ισοβαθμία (Bengals-Raiders-Titans) περιέργως προκρίνονται οι Titans βάσει δυνατότερου προγράμματος (σε όλα τα προηγούμενα κριτήρια είναι στα ίσα). Αν χάσουν οι Raiders, τότε με νίκη των Jets πάλι προκρίνονται οι Titans στην τριπλή ισοβαθμία. Οι Titans βασικά θέλουν τριπλές ισοβαθμίες.

Αυτό μας αφήνει τους Jets, οι οποίοι θέλουν να καταλήξει όλο αυτό το χάος σε μια απλή ισοβαθμία με τους Bengals, τους οποίους αποκλείουν βάσει ρεκόρ περιφέρειας. Για να συμβεί αυτό πρέπει να νικήσουν οι Jets στο Μαϊάμι, να χάσουν οι Titans και να χάσει έστω ένας εκ των Broncos και Raiders.

H εικόνα:

AFC: PATRIOTS (12-3), RAVENS (11-4), TEXANS (10-5), Broncos (8-7) & STEELERS (11-4), Bengals (9-6)

Στο κυνήγι: Titans (8-7), Raiders (8-7), Jets (8-7)

Επόμενη αγωνιστική

Τελευταία αγωνιστική, αποτελούμενη μόνο από αγώνες divisions. Ξεχωρίζει το Giants-Cowboys με έπαθλο μια θέση στα πλέι-οφ για τον νικητή. Πολύ σημαντικό το Bengals-Ravens για την άλλη περιφέρεια και το κυνήγι τόσο του 1ου seed, όσο και των πλέι-οφ. Στο Broncos-Chiefs, o Kyle Orton επιστρέφει στο Ντένβερ για να πετάξει έξω από τα πλέι-οφ την παλιά του ομάδα και τον άνθρωπο που του πήρε τη θέση, τον Tim Tebow.

TAGS NFL
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ