ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τρίσταν Βούκτσεβιτς: Ανοιχτό το θέμα της επιλογής Εθνικής, ποια τα δεδομένα για Ελλάδα και διαβατήριο

Ο Τρίσταν Βούκτσεβιτς με τον Κάιλ Κούζμα
Ο Τρίσταν Βούκτσεβιτς με τον Κάιλ Κούζμα Ⓒ 2024 JOHN MCDONNELL/ ASSOCIATED PRESS

Ο Σπύρος Καβαλιεράτος μίλησε με τον Παντελή Διαμαντόπουλο στην εκπομπή "Show Must Go On" για το θέμα του Τρίσταν Βούκτσεβιτς και την Εθνική Ελλάδας. Τα δεδομένα που ισχύουν, η επιλογή εθνικής που παραμένει ανοιχτή και το διαβατήριό του.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δημιούργησε θόρυβο με την αποκάλυψή του ότι ο Τρίσταν Βούκτσεβιτς ανέφερε σε κουβέντα που είχαν ότι θέλει να αγωνιστεί στην Εθνική Ελλάδας, σε μία προοπτική που είναι λογικό να δημιουργεί ενθουσιασμό.

Ο Σπυρος Καβαλιεράτος ανέλυσε τα δεδομένα που ισχύουν αυτή την στιγμή μιλώντας στο "Show Must Go On" του Παντελή Διαμαντόπουλου, καθώς και σε ποιο σημείο βρίσκεται η υπόθεση.

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι πλέον το θέμα της επιλογής της εθνικής άνοιξε ξανά από πλευράς του παίκτη. Και αυτό έχει την δική του σημασία, αφού μέχρι πρόσφατα στην Σερβία εμφανίζονταν απόλυτα σίγουροι ότι ο Βούκτσεβιτς θα επιλέξει την δική τους εθνική ομάδα, περιμένοντας απλώς να κλείσει τα 21 του χρόνια (κάτι που συνέβη τον περασμένο μήνα). Αυτό εξάλλου είχε δηλώσει και ο Σβέτισλαβ Πέσιτς πριν από μερικούς μήνες, εμφανίζοντας πρακτικά ως δεδομένο ότι η επιλογή είχε γίνει.

Όπως φαίνεται όμως μετά και από αυτά που μετέφερε ο ψηλός των Γουίζαρντς στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, όλα παραμένουν ανοιχτά. Το "Ελλάδα ή Σερβία" εξακολουθεί να υπάρχει στο μυαλό του Βούκτσεβιτς, ο οποίος ενδεχομένως βλέποντας τις επιλογές του να διαπίστωσε ότι τον συμφέρει περισσότερο να φορέσει την ελληνική φανέλα. Η Ελλάδα εξάλλου είναι η χώρα στην οποία μεγάλωσε, έκανε τους πρώτους φίλους του και έπαιξε μπάσκετ για πρώτη φορά. Παρ' όλα αυτά, η Σερβία εξακολουθεί να έχει τον πρώτο λόγο, με δεδομένο ότι είναι η χώρα της καταγωγής του.

Ο Σπύρος Καβαλιεράτος τόνισε ότι το θέμα του διαβατηρίου ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο, αφού ο γιος του παλαίμαχου γκαρντ Ντούσαν Βούκτσεβιτς έχει αυτή τη στιγμή τέσσερα διαβατήρια (ελληνικό, σερβικό, σουηδικό και ιταλικό) και πως - θεωρητικά - αυτή την στιγμή θα έπιανε θέση νατουραλιζέ αν αγωνιζόταν με την γαλανόλευκη φανέλα . Την ίδια στιγμή ωστόσο, αν τελικά πάρει αυτή την απόφαση, υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που μπορούν να τον μετατρέψουν σε γηγενή παίκτη.

Συγκεκριμένα, ο Βούκτσεβιτς πρέπει αρχικά να αποδείξει ότι έχει ελληνικό διαβατήριο, το οποίο έβγαλε πριν κλείσει τα 16 του χρόνια, καθώς και να αποδείξει ότι έχει ελληνική μπασκετική παιδεία. Το δεύτερο είναι επίσης εύκολο να διαπιστωθεί, αφού ο Βούκτσεβιτς μεγάλωσε στην Ελλάδα και ξεκίνησε την καριέρα του στην "Triple Crown Academy" των Φραγκίσκου Αλβέρτη, Ευθύμη Ρεντζιά και Δημήτρη Παπανικολάου και κατόπιν μετακινήθηκε στον Ολυμπιακό. Με τους "ερυθρόλευκους" αγωνίστηκε στα τμήματα υποδομής - έφτασε μέχρι την παιδική ομάδα - πριν αποχωρήσει για λογαριασμό της Ρεάλ το 2018.

Συγκεκριμένα ο Σπύρος Καβαλιεράτος τόνισε: "Να εξηγήσουμε κάτι λίγο. Χθες, όπως μιλησε για το θέμα ο Γιάννης, κάποιοι θεώρησαν ότι ο Βούκτσεβιτς είναι ήδη παίκτης της Εθνικής. Να πούμε ότι η μόνη διαφορά σε σχέση με την κατάσταση που προϋπήρχε είναι ότι έχει ανοίξει και πάλι το θέμα

Μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν δεδομένο ότι ο Τρίσταν Βούκτσεβιτς, θα επέλεγε την πατρίδα του πατέρα του. Το είχαμε πάρει απόφαση. Φαίνεται όμως ότι κάτι υπάρχει στον ορίζοντα, στον αέρα. Για αυτό και εκφράστηκε από τον Τρίσταν στον Γιάννη.

Είναι ανοιχτό θέμα, αλλά δεν είναι φαβορί η Ελλάδα. ο Βούκτσεβιτς έχει 4 διαβατήρια. Η χώρα των γονιών του είναι η Σερβία και η Σουηδία. Θα έλεγα ότι ακόμα και τώρα ότι τον πρώτο λόγο έχουν οι Σέρβοι, αλλά δεν είναι σίγουρο πλέον ότι θα πάει εκεί. Κρατάμε ότι είναι ανοιχτό θέμα, αλλά σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν είναι το φαβορί.

Όσον αφορά το διαβατήριο και αν θεωρείται νατουραλιζέ, τα δεδομένα είναι τα εξής: Βάσει κανονισμών, ένας παίκτης πρέπει μέχρι τα 16 να διαλέξει εθνική. Ο Βούκτσεβιτς δεν το έχει κάνει αυτό. Είχε παίξει απλώς σε κάποια φιλικά με την Ελλάδα, που δεν λαμβάνονται υπόψη. Για αυτό δεν είχε αγωνιστεί τότε σε επίσημο παιχνίδι με την Εθνική Παίδων, ώστε να μην πιάνει θέση νατουραλιζέ στην Σερβία αν αποφάσιζε να την επιλέξει.

Επειδή λοιπόν δεν έχει παίξει σε καμία μικρή εθνική ομάδα, αλλά έχει ελληνική μπασκετική παιδεία, τότε αν αποφασίσει να παίξει για την Ελλάδα, η ΕΟΚ μπορεί να πάει με χαρτιά που θα αποδεικνύουν ότι μεγάλωσε στην Ελλάδα, έχει ελληνική μπασκετική παιδεία και δεν έχει παίξει πουθενά αλλού.

Δεν έχει τελειώσει το θέμα το αν λογίζεται ως νατουραλιζέ, αλλά είναι πολλές οι πιθανότητες να σβήσει αυτός ο αστερίσκος. Πιστεύω ότι θα βγάλουμε τον αστερίσκο, αλλά αυτό δεν είναι ακόμα σίγουρο. Το γεγονός ότι έχει ελληνική μπασκετική παιδεία βοηθάει. Κρατάμε μόνο ότι είναι ανοιχτό το θέμα, χωρίς να είναι σίγουρο. Δεν είναι απίθανο και είναι κάτι που άνοιξε ξανά για εμάς μετά τις δηλώσεις του Γιάννη Αντετοκούνμπο".

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΡΙΣΤΑΝ ΒΟΥΚΤΣΕΒΙΤΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΛΛΑΔΑ NBA ΗΠΑ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΓΟΥΙΖΑΡΝΤΣ THE SHOW MUST GO NORTH LIVE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ