ΕΘΝΙΚΗ ΣΕΡΒΙΑΣ

Γιατί ο Τρίσταν Βούκτσεβιτς δεν μπορεί να παίξει με την Εθνική Σερβίας μέχρι να γίνει 21 ετών

Γιατί ο Τρίσταν Βούκτσεβιτς δεν μπορεί να παίξει με την Εθνική Σερβίας μέχρι να γίνει 21 ετών
ABA LEAGUE J.T.D. / DRAGANA STJEPANOVIC

Ο Σβέτισλαβ Πέσιτς ήθελε να καλέσει τον Τρίσταν Βούκτσεβιτς στην Εθνική Σερβίας για τα πρώτα προκριματικά παράθυρα του EuroBasket 2025, όμως αυτό δεν κατέστει δυνατό για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο, ο οποίος δεν του επιτρέπει να αγωνιστεί με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Σερβίας μέχρι να συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας του.

Την προετοιμασία της για τα πρώτα προκριματικά παράθυρα του EuroBasket 2025 ξεκίνησε η Εθνική Σερβίας, με 10 από τους 15 παίκτες που επέλεξε ο Σβέτισλαβ Πέσιτς να αγωνίζονται στην EuroLeague. Ο πολύπειρος τεχνικός θα ήθελε να έχει στη διάθεσή ακόμα περισσότερους αθλητές από την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό για διάφορους λόγους που εξήγησε ο ίδιος.

"Επιλέξαμε 15 παίκτες. Δεν δεν μπορούσαμε να βασιστούμε σε κάποιους άλλους που θα θέλαμε. Θέλαμε να είναι ο Νίκολα Μιλουτίνοβ και τον Νίκολα Τόπιτς, αλλά δεν τα κατάφεραν λόγω τραυματισμών. Θέλαμε να συμπεριλάβουμε στις κλήσεις και τον Τριστάν Βούκτσεβιτς από την Παρτιζάν, αλλά γίνεται 21 ετών τον επόμενο μήνα και μπορεί να παίξει για την εθνική μας ομάδα μόνο από τον επόμενο μήνα σύμφωνα με τους κανόνες της FIBA.

Δεν μπορούμε να υπολογίζουμε στον Λούτσιτς, ήταν στη λίστα, αλλά είχε μια υποτροπή στον τραυματισμό του. Δεν είναι κάτι επικίνδυνο. Ο Γιόβιτς έφτασε, έμεινε στη Νις, μάλλον δεν μπορούμε να τον υπολογίζουμε, λόγω της κατάστασης στην οικογένειά του, γιατί δεν έχει αλλάξει από τη Μανίλα. Ο Σμάιλαγκιτς είναι άρρωστος, δεν έπαιξε στο Κύπελλο Σερβίας, κάνει εξετάσεις. Ψάχνουν τους λόγους που συνέβη ξανά.

Τώρα ήρθαν και ο Μάρκο Γκούντουριτς με τον Φιλίπ Πετρούσεβ. Είναι σε καλή διάθεση, καθώς αμφότεροι κέρδισαν το Κύπελλο (σσ. ο ένας με τη Φενέρ στην Τουρκία και ο άλλος με τον Ολυμπιακό στην Ελλάδα)", ανέφερε ενδεικτικά ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Σερβίας και αμέσως γεννήθηκε σε όλους η απορία σχετικά με την αδυναμία συμμετοχής του Τρίσταν Βούκτσεβιτς.

Ο γιος του άλλοτε παίκτη του Απόλλωνα Πάτρας και του Ολυμπιακού, Ντούσαν Βούκτσεβιτς, έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα στην Ελλάδα, ενώ πήρε μεταγραφή για τη Ρεάλ Μαδρίτης πριν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Σε περιπτώσεις μεταγραφών ανήλικων παικτών η FIBA θα πρέπει να δώσει το Letter of Clearance έχοντας λάβει υπόψη της κάποιες παραμέτρους.

Μία εξ'αυτών είναι ότι ο εν λόγω αθλητής ή εν λόγω αθλήτρια θα πρέπει να είναι διαθέσιμος/η να συμμετάσχει στις υποχρεώσεις της εθνικής ομάδας της χώρας από την οποία πήρε μεταγραφή (σσ. στην προκειμένη περίπτωση με την Ελλάδα) μέχρι να γίνει 21 ετών. Για αυτό ακριβώς και ο Τρίσταν δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να παίξει με την Εθνική Σερβίας, κάτι το οποίο θα μπορεί να κάνει από τις 11 Μαρτίου 2024 και έπειτα, αφού τότε γίνεται 21.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΣΕΡΒΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ