EUROLEAGUE

EuroLeague: Το Βελιγράδι θα φιλοξενήσει πρώτα τους Ρώσους και μετά το Final Four

Ο Αλεξέι Σβεντ και ο Μάριο Χεζόνια στον αγώνα της ΤΣΣΚΑ με την Ούνικς
Ο Αλεξέι Σβεντ και ο Μάριο Χεζόνια στον αγώνα της ΤΣΣΚΑ με την Ούνικς UNICS_RU

Όλοι για Βελιγράδι. Και οι ρωσικές ομάδες που θα παίξουν ως γηπεδούχες στη σερβική πρωτεύουσα και το Final Four της EuroLeague, που μετακομίζει οριστικά από το Βερολίνο στην Stark Arena και μάλιστα μια εβδομάδα νωρίτερα (20-22 Μαΐου). Το SPORT24 έχει το ρεπορτάζ.

Στο Βελιγράδι φαίνεται ότι θα μετακομίσουν οι ρωσικές ομάδες για να παίξουν τα εντός έδρας παιχνίδια τους μέχρι να ολοκληρωθεί η κανονική περίοδος της φετινής EuroLeague. Η απόφαση θα ληφθεί τη Δευτέρα, ενώ ήδη στην πρώτη συνάντησή των 18 ομάδων, η διοργάνωση ανακοίνωσε ότι τα εντός έδρας ματς των ρωσικών κλαμπ μεταφέρονται σε ουδέτερο έδαφος.

Εν τω μεταξύ η πρωτεύουσα της Σερβίας αναμένεται να φιλοξενήσει και το φετινό Final Four μετά τους ενδοιασμούς των Γερμανών για την παρουσία του κόσμου και τα εμβόλια.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή μεταφέρει τα τρία ρωσικά κλαμπ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ούνικς Καζάν και Ζενίτ) εκτός Ρωσίας. Αν και στην σύσκεψη που προηγήθηκε προσπάθησαν να πείσουν τους υπόλοιπους ότι "δεν συμβαίνει τίποτε στη χώρα, και η ζωή συνεχίζεται κανονικά", το να παίξουν εντός έδρας, για ευνόητους λόγους, ήταν αδύνατο. Το Βελιγράδι προκρίθηκε από την αρχή, ήδη οι ομάδες έχουν συζητήσει με τους Σέρβους και όλα δείχνουν ότι εκεί θα μετακομίσουν και οι τρεις.

Μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου, με γηπεδούχους τους Ρώσους, υπολείπονται δεκαπέντε ματς. Στην ουσία 13, αφού τα δυο εξ αυτών (Ζενίτ-Καζάν και Ζενίτ-ΤΣΣΚΑ Μόσχας) δεν συντρέχει λόγος να διεξαχθούν σε ουδέτερο έδαφος και θα γίνουν κανονικά στην Αγία Πετρούπολη. Υπάρχει και μια πληροφορία ότι η Ζενίτ σκέφτεται να δώσει το ματς με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ψάχνουν, λοιπόν, στέγη δεκατρία παιχνίδια. Της ΤΣΣΚΑ με Ρεάλ (4/3), Μονακό (17/3), Ζαλγκίρις (25/3), Μπασκόνια (7/4) και Μπαρτσελόνα (πρέπει να οριστεί ημερομηνία), της Ούνικς Καζάν με Βιλερμπάν (3/3), Μακάμπι (7/3), Παναθηναϊκό (24/3) και Φενέρ (31/3) και της Ζενίτ με Βιλερμπάν (1/3), Παναθηναϊκό (11/3), Ζαλγκίρις (8/4) και Μπαρτσελόνα σε ημερομηνία που πρέπει να οριστεί. Φυσικά, για την ομαλή λειτουργία του προγράμματος ενδέχεται τροποποίηση των ημερομηνιών, καθώς υπάρχουν στη μέση οι εντός έδρας αγώνες του Ερυθρού Αστέρα, αλλά και της Παρτιζάν (στο Eurocup). Σημειώνεται ότι ουδέτερη έδρα ψάχνει και η Λοκομοτίβ Κουμπάν που παίζει στο Eurocup

Όσο για το Final Four; Από το Βερολίνο μετακομίζει οριστικά στο Βελιγράδι και μάλιστα μια εβδομάδα νωρίτερα (20-22/5). Οι Γερμανοί -λόγω Covid- δεν μπορούσαν να εγγυηθούν την προσέλευση του κόσμου αλλά και την έγκριση όλων των εμβολίων, που ενδέχεται να έχουν κάνει κάποιοι από τους συμμετέχοντες. Αντίθετα στη Σερβία δεν τίθεται τέτοιο θέμα, άρα η απόφαση για διεξαγωγή του κορυφαίου ραντεβού στην Stark Arena θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Οι τριγμοί του πολέμου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί τριγμούς και στις σχέσεις των παικτών με τις ρωσικές ομάδες. Ήδη από την Ζενίτ αποχώρησε ο Σάμπαζ Νέιπιερ και ετοιμάζει βαλίτσες ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, ενώ είναι άγνωστο τι θα κάνει ο Αρτούρας Γκουντάιτις. Οι Λιθουανοί, που παραδοσιακά βρίσκονται στην αντίπερα όχθη με τους Ρώσους, ήταν από τους πρώτους που εναντιώθηκαν, η Ζαλγκίρις μάλιστα αποφάσισε να μην αγωνιστεί εναντίον των ρωσικών ομάδων.

Κάτι τέτοιο, βέβαια, επισείει το μηδενισμό της ομάδας του Κάουνας και χρηματικό πρόστιμο, αφού τα ρωσικά κλαμπ δεν έχουν αποκλειστεί από τη διοργάνωση (σε κανένα σπορ, άλλωστε, δεν έχει ληφθεί μια τέτοια απόφαση).

Στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας ο Γεωργιανός Τόκο Σενγκέλια έβαλε την σημαία της Ουκρανίας στον λογαριασμό του στα social media, ωστόσο δεν είπε ότι φεύγει από την Ρωσία, όπως πολλοί νόμιζαν. Ο Νίκος Βαρλάς, στέλεχος του γραφείου που τον εκπροσωπεί στην αγορά, έκανε δήλωση-διευκρίνηση, ενώ την Κυριακή οι παίκτες και το σταφ της ΤΣΣΚΑ είχαν συνάντηση με τον Αντρέι Βατούτιν για να συζητήσουν την διαμορφωμένη κατάσταση.

Μην ξεχνάμε ότι η ΤΣΣΚΑ είναι η ομάδα του στρατού, που αυτή τη στιγμή έχει εισβάλλει στην Ουκρανία.

Προφανώς όσοι παίκτες εγκαταλείπουν τις ομάδες τους και δεσμεύονται από συμβόλαιο δεν σημαίνει ότι μένουν αυτόματα ελεύθεροι.

TAGS EUROLEAGUE ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ ΟΥΝΙΚΣ ΚΑΖΑΝ ΖΕΝΙΤ FINAL 4 FINAL FOUR
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ