EUROLEAGUE

Το πρώτο σερβικό ντέρμπι στην EuroLeague, οι Ρώσοι και το Final Four που πάει Κωνσταντινούπολη

Το πρώτο σερβικό ντέρμπι στην EuroLeague, οι Ρώσοι και το Final Four που πάει Κωνσταντινούπολη
EUROKINISSI

Οι δυο κορυφαίες σερβικές ομάδες (Ερυθρός Αστέρας - Παρτιζάν) θα παίξουν για πρώτη φορά αντίπαλοι στην EuroLeague, εκτός αν ... πάνε στην VTB μαζί με ελληνικές (!) και τουρκικές ομάδες που ονειρεύονται οι Ρώσοι. Η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση βγάζει τη λίστα συμμετοχών σύντομα μαζί με την ανάληψη του Final Four από την Κωνσταντινούπολη.

Παρά τα επεισόδια στους τελικούς της Αδριατικής Λίγκας, παρά την εκκένωση της εξέδρας στον πέμπτο αγώνα, μετά από την απαίτηση των διαιτητών και αφού στο παρκέ είχε πέσει βροχή (καταιγίδα καλύτερα) από αντικείμενα, η Παρτιζάν φαίνεται ότι θα ακολουθήσει το δρόμο του πρωταθλητή Ερυθρού Αστέρα και θα αγωνιστεί με wild card στην EuroLeague της νέας περιόδου.

Η απουσία των ρωσικών ομάδων και η έλλειψη άλλων ενδιαφερομένων, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς θα είναι παρούσα του χρόνου στην κορυφαία διοργάνωση. Για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2013-14 οι δυο κορυφαίες ομάδες του Βελιγραδίου θα βρεθούν μαζί στην EuroLeague με μια σημαντική διαφορά. Θα παίξουν και μεταξύ τους, κάτι που σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ!

Η EuroLeague 2022-23 θα φιλοξενήσει το πρώτο ευρωπαϊκό Ερυθρός Αστέρας - Παρτιζάν κι ο ... Θεός βοηθός, αν λάβουμε υπόψη το τι έγινε φέτος στους τελικούς της Αδριατικής Λίγκας. Θα' ναι πάντως ένα ακόμη εγχώριο ντέρμπι, που παίρνει ευρωπαϊκή διάσταση, μετά το κλάσικο Ρεάλ - Μπαρτσελόνα στην Ισπανία, φυσικά το "αιώνιο" Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός και βέβαια το Βίρτους Μπολόνια - Ολύμπια Μιλάνου, που επίσης θα δούμε του χρόνου (παρεμπιπτόντως οι δυο ομάδες ξεκινούν την Τετάρτη 8/6 την κούρσα για το σκουντέτο) στην Ευρωλίγκα.

Μετρημένα τα κουκιά

Καθώς η EuroLeague αναζητά τη φόρμουλα για την μη συμμετοχή της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στη νέα περίοδο (δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς η ρωσική ομάδα εξακολουθεί να είναι μέτοχος της εταιρείας) τα κουκιά είναι μετρημένα για τη νέα σεζόν. Η έξοδος των Ρώσων θεωρείται δεδομένη, η παραμονή της Μονακό (που βρέθηκε στην πρώτη οκτάδα) επίσης, όπως και η επιστροφή της Βίρτους Μπολόνια μετά από 14 χρόνια και μετά από την κατάκτηση του Eurocup.

Οι υπόλοιπες δεκατέσσερις είναι οι γνωστές: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός (Ελλάδα), Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια (Ισπανία), Ολύμπια Μιλάνου (Ιταλία), Μακάμπι (Ισραήλ), Φενέρ, Εφές (Τουρκία), Ζαλγκίρις (Λιθουανία), Μπάγερν, Άλμπα (Γερμανία), Βιλερμπάν (Γαλλία) και Ερυθρός Αστέρας (ABA). Μένουν δυο κενές θέσεις, που θα καλυφθούν με wild card.

Η Βαλένθια (εκτός αν η Μπανταλόνα κάνει τη μεγάλη έκπληξη στα ισπανικά πλέι-οφ) και η Παρτιζάν θεωρούνται σχεδόν σίγουρες, αφού δεν υπάρχουν άλλες σοβαρές υποψηφιότητες, ελλείψει των ρωσικών ομάδων και την πρόθεση της Γαλατασαράι να παίξει στο BCL, όπως δήλωσαν οι υπεύθυνοι της. Αυτή θα είναι πιθανότατα η 18άδα της νέας χρονιάς, με μεγάλες επιστροφές αλλά και την τρανταχτή απουσία της ΤΣΣΚΑ.

Η Παρτιζάν έχει να αγωνιστεί εννιά χρόνια στην Ευρωλίγκα. Τη σεζόν 2013-14 ήταν η τελευταία της φορά, ενώ μέχρι τότε μετρούσε 14 σερί συμμετοχές (από το 2000-1, στην Σουπρολίγκα). Στην τελευταία της εμφάνιση συνυπήρχε με τον Ερυθρό Αστέρα, αλλά σε διαφορετικούς ομίλους της κανονικής περιόδου. Από το 2013-14 και μετά οι "ερυθρόλευκοι" είναι μόνιμοι θαμώνες της EuroLeague, εκτός από τη σεζόν 2018-19 όταν την ABA εκπροσώπησε η Μπούντουτσνοστ.

Στο Βελιγράδι, εν τω μεταξύ, ο απόηχος των επεισοδίων έχει σκεπάσει τους πανηγυρισμούς του Ερυθρού Αστέρα για την κατάκτηση του τίτλου. Ο Ζόραν Ράντονιτς ζητούσε συγγνώμη από τους παίκτες της Παρτιζάν και τον Ομπράντοβιτς, ο οποίος από την πλευρά του άφησε ανοιχτό το θέμα της συμμετοχής της ομάδας του στα playoffs του σέρβικου πρωταθλήματος.

Η πρόταση της VTB με σενάριο...

Την ίδια ώρα όπως αποκάλυψαν τα σέρβικα μέσα ενημέρωσης η VTB League έχει κάνει πρόταση και στις δυο σερβικές ομάδες εν όψει της νέας σεζόν, έτσι ώστε να αντικαταστήσουν την πολωνική Ζιελόνα Γκόρα και την λετονική Κάλεβ, που λόγω της εισβολής στην Ουκρανία αποχώρησαν από τη λίγκα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Sportske.net τόσο ο Αστέρας όσο και η Παρτιζάν είναι ενήμεροι της ρωσικής πρόσκλησης, δεν έχουν ακόμη απαντήσει θετικά ή αρνητικά, ενώ όπως επισημαίνεται το θέμα δεν είναι μόνο μπασκετικό, αφού είναι γνωστό ότι η Σερβία διατηρεί άριστες σχέσεις με την (απομονωμένη από την Δύση) Ρωσία.

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος για ενδεχόμενη πρόσκληση σε... ελληνικές και τουρκικές ομάδες, κάτι που αυτή τη στιγμή μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Έτσι κι αλλιώς μια μετακόμιση στην VTB για τις σερβικές ομάδες (και όχι μόνο) είναι ένα ρίσκο, μόνο και μόνο για τα ταξίδια που θα έχει να κάνει κάθε ομάδα στην αχανή Ρωσία.

Από την άλλη θυμηθείτε το ρωσικό σχέδιο για μια "νέα Ευρωλίγκα" που είδε το φως της δημοσιότητας τον προηγούμενο Απρίλιο. Υποτίθεται ότι θα είναι χορηγός η Gazprom που θα προσφέρει με το καλημέρα 5 εκατομμύρια ευρώ. Το σχέδιο υποτίθεται ότι το επεξεργάζεται ο Αντρέι Βατούτιν και θα' ναι η απάντηση των Ρώσων στον αποκλεισμό τους από την Ευρωλίγκα. Εκεί Παρτιζάν και Αστέρας ήταν οι δυο ομάδες, που θα εκπροσωπούσαν την Σερβία, ενώ προσκλήσεις θα έστελναν οι διοργανωτές σε Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία και Μαυροβούνιο.

Λέτε να ξεκινάει από τώρα μια τέτοια επιχείρηση; Δύσκολο το βλέπουμε, αφού πλην των Σέρβων, στην πραγματικότητα δεν έχει προσκληθεί καμιά άλλη ομάδα. Εκτός αν κληθεί η ... Μύκονος, που σε ένα ρεσιτάλ της στο twitter αποφάσισε να ζητήσει wild card από την EuroLeague!

Το Final Four στην Κωνσταντινούπολη

Η Ευρωλίγκα πάντως δεν θα αργήσει να ανακοινώσει την (έτοιμη) λίστα της νέας χρονιάς, μαζί και με την ανάληψη του Final Four του 2023 από την Κωνσταντινούπολη. Η τουρκική υποψηφιότητα είναι σχεδόν ακλόνητη και όπως φαίνεται μετά από πέντε χρόνια η κορυφαία τετράδα της Ευρώπης θα επιστρέψει στην Τουρκία (που θα γιορτάζει και τα 100 χρόνια απο την ίδρυση του κράτους).

Μένει να μάθουμε ποιο γήπεδο (Σινάν Ερντέμ ή Ούλκερ Αρένα) θα φιλοξενήσει το Final Four, τον ερχόμενο Μάιο.

Είναι δυο-τρία ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν άμεσα, μετά την τελευταία συνάντηση των μετόχων, εκεί όπου έγινε μια προσπάθεια παραμονής (για ένα χρόνο ακόμα) του Τζόρντι Μπερτομέου στον θώκο του προέδρου, χωρίς όμως επιτυχία. Στη συνέλευση των μετόχων επισημάνθηκε ότι υπήρχε ήδη μια απόφαση του ΔΣ, η οποία για να αλλάξει θα έπρεπε να ξαναγίνει ψηφοφορία.

Κάπως έτσι ο πρόεδρος και CEO συνειδητοποίησε αυτό που είχαμε γράψει μετά το Final Four. Η αλλαγή σελίδας στις 30/6 είναι δεδομένη και σύντομα θα μάθουμε και τις σχετικές λεπτομέρειες για το πως θα πάμε στην μετά Μπερτομέου εποχή. Μετά από 22 χρόνια η μετάβαση, είτε έτσι, είτε αλλιώς, έχει τεράστιο ενδιαφέρον...

TAGS EUROLEAGUE ABA LEAGUE VTB LEAGUE ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΑΡΤΙΖΑΝ ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ