BASKETBALL ANALYSIS

Το προφίλ της Μακάμπι: Το δίδυμο-φωτιά Μπράουν-Μπάλντουιν στην περιφέρεια και το ανελέητο τρέξιμο

Το προφίλ της Μακάμπι: Το δίδυμο-φωτιά Μπράουν-Μπάλντουιν στην περιφέρεια και το ανελέητο τρέξιμο
24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat το προφίλ της Μακάμπι, την οποία αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός AKTOR στα playoffs της EuroLeague. Το τρομερό δίδυμο των Μπράουν/Μπάλντουιν, η επίθεση στο transition, τα τρικ στην άμυνα, η πιο σταθερή πεντάδα και τα ματς της κανονικής περιόδου που δεν έχουν (;) καμία σημασία.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR ετοιμάζεται να υποδεχθεί σήμερα (23/4, 20:30 Novasports Prime και LIVE από το SPORT24) την Μακάμπι στο ΟΑΚΑ στο Game 1 των playoffs της EuroLeague, ξέροντας ότι έχει δύσκολο έργο κόντρα σε μία δυνατή αντίπαλο.

Οι “πράσινοι” ηττήθηκαν δύο φορές από τους Ισραηλινούς στην κανονική περίοδο, ωστόσο έχουν το πλεονέκτημα έδρας και θέλουν να το εκμεταλλευτούν.

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat το προφίλ της αντιπάλου του Παναθηναϊκού AKTOR.

Η σύγκριση των δύο ομάδων

Οι δύο ομάδες φαίνεται να έχουν παρόμοιο προφίλ λόγω της παρουσίας γκαρντ με ικανότητα σε εκτέλεση και δημιουργία στο Pick and Roll. Στην πραγματικότητα όμως η φιλοσοφία των δύο μοιάζει σε καταστάσεις σετ παιχνιδιού, αλλά στην πραγματικότητα απέχει πολύ, όπως φαίνεται και από τα αναλυτικά στατιστικά του Hudl Instat.

Το προφίλ της Μακάμπι: Το δίδυμο-φωτιά Μπράουν-Μπάλντουιν στην περιφέρεια και το ανελέητο τρέξιμο

ΚΑΤ σημαίνει “κατοχές” και “Π” σημαίνει πόντοι ανά αγώνα σε τέτοια κατάσταση

Το Pick and Roll όπου το σουτ παίρνει ο χειριστής (ball handler) αποτελεί βασικό κομμάτι της φιλοσοφίας και των δύο ομάδων, με την Μακάμπι των Γουέιντ Μπάλτνουιν, Λορέντζο Μπράουν να είναι 1η σε προσπάθειες και τον Παναθηναϊκό AKTOR των Κέντρικ Ναν και Κώστα Σλούκα να είναι 4ος σε όλη την EuroLeague. Αντίστοιχα η Μακάμπι είναι 2η σε καταστάσεις Pick and Roll που την προσπάθεια παίρνει ο ψηλός που ρολάρει στο καλάθι (Νίμπο, Ριβέρο, Σόρκιν) και ο Παναθηναϊκός AKTOR 4ος (Λεσόρ και Αντετοκούνμπο).

Οι ομοιότητες είναι αρκετές. Υπάρχει όμως και μία σημαντική διαφορά: Σύμφωνα με το Hudl Instat η Μακάμπι παίζει στο δεύτερο υψηλότερο τέμπο στην EuroLeague με 84.3 κατοχές ανά αγώνα και ο Παναθηναϊκός AKTOR στο 10ο με 82 κατοχές ανά αγώνα. Η μεγάλη διαφορά ωστόσο βρίσκεται αλλού και δείχνει την διαφορά φιλοσοφίας των δύο αντιπάλων.

Οι Μπράουν-Μπάλντουιν, η πιο σταθερή πεντάδα, ο τρελός ρυθμός και τα επιθετικά ριμπάουντ

Το δίδυμο των Μπάλντουιν (18 πόντοι και 4.9 ασίστ μέσο όρο) και Μπράουν (12.6 πόντοι και 6.2 ασίστ μέσο όρο) οδηγεί την Μακάμπι εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με το Hudl Instat, οι δυο τους τρέχουν σχεδόν το 75% των Pick and Roll της ομάδας τους και πέρα από τους σχεδόν 30 πόντους που σκοράρουν παρέα μοιράζουν άλλους 26 ανά αγώνα με τις ασίστ τους (σ.σ αν αφαιρεθούν οι ασίστ που έχει δώσει ο ένας στον άλλο από το σύνολο, αυτό μεταφράζεται περίπου σε 50 πόντους ανά αγώνα που είναι υπεύθυνοι οι δυο τους). Απολύτως λογικά, είναι και μέλη της πεντάδας που έχει βρεθεί στο παρκέ περισσότερο από κάθε άλλη φέτος στην Μακάμπι.

Το προφίλ της Μακάμπι: Το δίδυμο-φωτιά Μπράουν-Μπάλντουιν στην περιφέρεια και το ανελέητο τρέξιμο

Η Μακάμπι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα… κέφια των δύο γκαρντ της και το πώς θα τους αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός AKTOR στο Pick and Roll (οι “πράσινοι” έχουν την 6η καλύτερη άμυνα σε τέτοιες καταστάσεις με 0.94 πόντους ανά κατοχη παθητικό) θα παίξει σημαίνοντα ρόλο. Το άλλο που ξέρουν οι “πράσινοι” είναι ότι η Μακάμπι σημαδεύει αλύπητα στο Pick and Roll όποιον θεωρήσει αδύναμο κρίκο. Το έδειξε αυτό ξεκάθαρα στο ματς του δεύτερου γύρου, όταν έπαιζε συνεχώς Pick and Roll ανάμεσα σε δύο περιφερειακούς, σημαδεύοντας τον Μάριους Γκριγκόνις, ενώ λογικά θα κάνει το ίδιο κόντρα στον Κώστα Σλούκα. Ιδού ένα παράδειγμα:

Ο Μπάλντουιν έχει την μπάλα και ο Μπράουν (που τον μαρκάρει ο Γκριγκόνις) ανεβαίνει να του δώσει σκριν.

Το προφίλ της Μακάμπι: Το δίδυμο-φωτιά Μπράουν-Μπάλντουιν στην περιφέρεια και το ανελέητο τρέξιμο
PRINTSCREEN

Ο Μπάλντουιν περνάει κατευθείαν με ταχύτητα από το σκριν, πιάνοντας απροετοίμαστο τον Γκριγκόνις.

Το προφίλ της Μακάμπι: Το δίδυμο-φωτιά Μπράουν-Μπάλντουιν στην περιφέρεια και το ανελέητο τρέξιμο
PRINTSCREEN

Ο Μπάλντουιν σκοράρει.

Το προφίλ της Μακάμπι: Το δίδυμο-φωτιά Μπράουν-Μπάλντουιν στην περιφέρεια και το ανελέητο τρέξιμο
PRINTSCREEN

Υπάρχουν ωστόσο δύο ακόμα πράγματα που πρέπει να έχει υπόψη ο Παναθηναϊκός AKTOR: 1. Η Μακάμπι είναι η πρώτη ομάδα σε επιθετικά ριμπάουντ στην EuroLeague (11.2 ανά αγώνα) και 2. Η Μακάμπι είναι η τρίτη πιο παραγωγική ομάδα σε πόντους στο transition (σ.σ κατάσταση αιφνιδιασμού) με 11.69 ανά αγώνα, όταν ο Παναθηναϊκός είναι αυτή που παίρνει λιγότερους πόντους από κάθε άλλη (7.26 ανά αγώνα) και η 3η χειρότερη στους πόντους που δέχεται (11.12).

Χειρότερη ομάδα σε αυτή την κατηγορία; Η Μακάμπι με 11.83 πόντους παθητικό σε κατάσταση αιφνιδιασμού! Το νόημα σαφές: Στην Μακάμπι αρέσει να τρέχει, στον Παναθηναϊκό AKTOR, όχι. Αν το “τριφύλλι” μπει στον ρυθμό των Ισραηλινών, θα έχει πρόβλημα.

Τα τρικ στην άμυνα έχουν τον πρώτο λόγο

Σύμφωνα με το Hudl Instat, η Μακάμπι είχε μόλις την 11η καλύτερη άμυνα - ή 8η χειρότερη, ανάλογα πώς το βλέπει κάποιος - στην EuroLeague, δεχόμενη με 1.01 πόντους ανά κατοχή. Παράλληλα, ήταν η 2η χειρότερη ομάδα στην άμυνα στο Pick and Roll όπου το σουτ έπαιρνε ο χειριστής, με 1.06 πόντους μέσο όρο παθητικό.

Δεδομένου ότι ο Παναθηναϊκός AKTOR ήταν φέτος η 4η ομάδα της EuroLeague σε αριθμό κατοχών (15), πόντους ανά αγώνα (15.1 ανά αγώνα και πόντους ανά κατοχή (1.01) σε καταστάσεις Pick and Roll, είναι λογικό να γίνει μία σύνδεση για το πού πρέπει να χτυπήσουν οι “πράσινοι”. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά.

Η Μακάμπι του Οντέντ Κάτας είναι μία ιδιαίτερη ομάδα. Συνήθως στο Pick and Roll αμύνεται με τον ψηλό του να παίζει level (στο ύψος του σκρινέρ), με τον παίκτη που μαρκάρει τον χειριστή της μπάλας να μένει στον γοφό του ή να σπάει το σκριν. Άλλες φορές παίζει στο δυνατό χέρι. Η παρουσία 5 περιφερειακών που πιέζουν καλά την μπάλα (Μπάλντουιν, Μπράουν, Μπλατ, ΝτιΜπαρτολομέο και Κλίβελαντ) αλλάζει τα δεδομένα, με την Μακάμπι να είναι - μαζί με τον Παναθηναϊκό AKTOR - οι καλύτερες ομάδες στο να υποχρεώνουν σε λάθος τους αντιπάλους τους, που υποπίπτουν σε 13.5 σφάλματα ανά αγώνα. Η Μακάμπι όμως δεν μένει εκεί.

Ο Κάτας φημίζεται για τα τρικ του. Ο Ισραηλινός τεχνικός δεν θα διστάσει να δοκιμάσει περίεργα μαρκαρίσματα για να μπερδέψει τον αντίπαλό του. Υπάρχουν παιχνίδια που μπορεί να ρίξει τον (ύψους 2.08 μέτρων) Ρόμαν Σόρκιν πάνω στον αντίπαλο χειριστή και τον Μπάλντουιν στον αντίπαλο πάουερ φόργουορντ. Άλλες στιγμές παίζει ματς-απ ζώνες για να μπερδέψει τον αντίπαλο. Υπάρχουν παιχνίδια που ο - αμυντικός σπεσιαλίστας - Αντόνιους Κλίβελαντ θα παίξει 5 λεπτά και άλλα που παίζει 20 λεπτά. Γενικά δοκιμάζει πράγματα.

Αυτά που έγιναν στα μεταξύ τους παιχνίδια - που δεν έχουν (;) σημασία - και η στόχευση των “πράσινων”

Το να σταθεί κάποιος στα παιχνίδια των δύο ομάδων ώστε να κρίνει την σειρά έχει ιδιαιτερότητες. Και ο λόγος δεν είναι η κλισέ φράση “τα playoffs είναι διαφορετικά”, αλλά το γεγονός ότι τα δεδομένα είναι πράγματι διαφορετικά σε σχέση με την κανονική περίοδο.

Η πρώτη νίκη της Μακάμπι είχε έρθει - χωρίς τον Γουέιντ Μπάλτουιν - τον περασμένο Οκτώβριο (81-86 στην παράταση στο ΟΑΚΑ) κόντρα σε έναν Παναθηναϊκό AKTOR που δεν είχε ακόμα αποκτήσει τον Κέντρικ Ναν, με τους Ισραηλινούς να εστιάζουν όλο το παιχνίδι στον περιορισμό του Σλούκα, στέλνοντάς τον δεξιά και διώχνοντας την μπάλα από τα χέρια του. Ιδού ένα παράδειγμα:

Ο Σλούκας παίζει Pick and Roll, με τον Ταμίρ Μπλατ να τον στέλνει δεξιά και τον Ριβέρο να έχει ανέβει πολύ ψηλά.

Το προφίλ της Μακάμπι: Το δίδυμο-φωτιά Μπράουν-Μπάλντουιν στην περιφέρεια και το ανελέητο τρέξιμο
PRINTSCREEN

Ο Σλούκας πάει προς το καλάθι έχοντας τρεις παίκτες γύρω του και έναν ακόμα (τον Κόλσον) να βρίσκεται στην ρακέτα. Ο Σλούκας πασάρει στον Γκριγκόνις.

Το προφίλ της Μακάμπι: Το δίδυμο-φωτιά Μπράουν-Μπάλντουιν στην περιφέρεια και το ανελέητο τρέξιμο

Στο ματς του δεύτερου γύρου (νίκη με 90-75 των Ισραηλινών) ο Παναθηναϊκός AKTOR δεν είχε τον τραυματία Σλούκα και έχασε νωρίς στην 3η περίοδο με τραυματισμό τον Ναν. Έχοντας αυτά υπόψη, είναι λογικό να σκέφτεται κάποιος ότι δεν μπορεί να κρίνει κάποιος το τι θα γίνει στην σειρά με βάση όσα έγιναν στην κανονική περίοδο. Δεν γίνεται όμως να τα παραβλέψει και όλα

Αυτό που είναι γεγονός, είναι ότι ο Μπράουν (και στα δύο παιχνίδια) και ο Μπάλντουιν (στο δεύτερο ματς) βρήκαν τρόπους να πληγώσουν τον Παναθηναϊκό AKTOR στο Pick and Roll και στο ανοιχτό γήπεδο, ενώ βρήκαν λύσεις και από τα “φτερά” με τους Κόλσον και Κλίβελαντ. Εκεί είναι που πρέπει να εστιάσει και το “τριφύλλι” την αμυντική του προσέγγιση, περιορίζοντας - στον βαθμό του δυνατού - τους σταρ της Μακάμπι και αποτρέποντας τους αντιπάλους τους να τρέξουν.

Στην επίθεση, τα πράγματα μοιάζουν συγκεκριμένα. Οι “πράσινοι” πρέπει να χτυπήσουν την Μακάμπι στο Pick and Roll, αλλά και να δώσουν μπάλες στο post στους Λεσόρ και Μήτογλου, αφού η άμυνα των Ισραηλινών στο “ζωγραφιστό” σε τέτοιες καταστάσεις είναι μέτρια. Κυρίως όμως πρέπει να αποφύγουν τα λάθη, γιατί κάθε λάθος θα σημαίνει καλάθι στο αμυντικό τρανζίσιον.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR θα μπει στο παρκέ έχοντας το πλεονέκτημα έδρας και τον ρόλο του φαβορί. Αυτό είναι το δεδομένο για μία ομάδα που τερμάτισε στην 2η θέση της κανονικής περιόδου και αντιμετωπίζει μία ομάδα που ήρθε από τα play-in. Οι Ισραηλινοί όμως δεν είναι το συνηθισμένο Νο7 μίας διοργάνωσης. Είναι σκληρή ομάδα. Και θα χρειαστεί απόλυτη συγκέντρωση από τους “πράσινους” για να λυγίσουν τους αντιπάλους τους και να προκριθούν στο Final Four.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS EUROLEAGUE ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ