BASKETBALL ANALYSIS

Παναθηναϊκός - Μακάμπι: Το κλείδωμα του Σλούκα, η δημιουργία του Μπράουν και ο αφανής ήρωας

Ο Κώστας Σλούκας με τον Λούκα Βιλντόσα
Ο Κώστας Σλούκας με τον Λούκα Βιλντόσα INTIME

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την ήττα του Παναθηναϊκού από την Μακάμπι. Ο τρόπος που οι Ισραηλινοί κλείδωσαν τον Σλούκα στο Pick and Roll, ο μαέστρος Μπράουν και ο αφανής ήρωας Κλίβελαντ που έδεσε την άμυνα των Ισραηλινών.

Ο Παναθηναϊκός δεν τα κατάφερε κόντρα στην Μακάμπι, γνωρίζοντας την ήττα με 81-86 στην παράταση για την 4η αγωνιστική της EuroLeague. Οι “πράσινοι” έκαναν μία μεγάλη αντεπίθεση, επέστρεψαν από το -15, αλλά στο τέλος λύγισαν.

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Hudl InStat την ήττα του Παναθηναϊκού.

Η Μακάμπι κλείδωσε την εκτέλεση του Σλούκα στο Pick and Roll

Η Μακάμπι ξεκίνησε έχοντας στο μυαλό της ξεκάθαρα ένα πράγμα: Δεν ήθελε με τίποτα να αφήσει τον Κώστα Σλούκα να βρει ρυθμό. Ο Όντεντ Κάτας ήθελε να πάρει την μπάλα από τα χέρια του διεθνή γκαρντ, παίζοντας πολύ δυναμικά στο Pick and Roll. Πρώτος στόχος ήταν να τον στείλει στο δεξί του χέρι, ωστόσο ούτε αυτό της ήταν αρκετό. Ακόμα και τότε έβγαζε δυναμικά τον ψηλό της, θέλοντας αν διώξει την μπάλα από τα χέρια του. Ιδού ένα παράδειγμα:

Ο Σλούκας παίζει Pick and Roll, με τον Ταμίρ Μπλατ να τον στέλνει δεξιά και τον Ριβέρο να έχει ανέβει πολύ ψηλά.

Παναθηναϊκός - Μακάμπι: Το κλείδωμα του Σλούκα, η δημιουργία του Μπράουν και ο αφανής ήρωας
PRINTSCREEN

Ο Σλούκας πάει προς το καλάθι έχοντας τρεις παίκτες γύρω του και έναν ακόμα (τον Κόλσον) να βρίσκεται στην ρακέτα. Ο Σλούκας πασάρει στον Γκριγκόνις.

Παναθηναϊκός - Μακάμπι: Το κλείδωμα του Σλούκα, η δημιουργία του Μπράουν και ο αφανής ήρωας

Η Μακάμπι έβγαλε τον Σλούκα εκτός ρόλου. Σύμφωνα με το Hudl Instat, ο Σλούκας πήρε μόλις 2 σουτ σε κατάσταση Pick and Roll (που είναι ο κύριος τρόπος που επιτίθεται), σημειώνοντας μόλις 1 πόντο (έπειτα από φάουλ που κέρδισε). Ο διεθνής γκαρντ υποχρεώθηκε να παίξει αρκετά μακριά από την μπάλα και να πάρει προσπάθειες με αυτό τον τρόπο, τελειώνοντας τον αγώνα με 9 πόντους και 2/11 σουτ. Ιδού και ο τρόπος που πήρε τις επιθέσεις του:

Ο Σλούκας έμεινε σε δημιουργικό ρόλο. Διάβασε σωστά την άμυνα της Μακάμπι, μοίρασε 6 ασίστ που πρόσφεραν 18 πόντους στους “πράσινους”. Δεν βρήκε όμως ποτέ ρυθμό.

Η αχτίδα φωτός του Βιλντόσα, ο Κώστας Αντετοκούνμπο και η προσγείωση του Αργεντινού

Σε μία δύσκολη βραδιά για τον Παναθηναϊκό, ήταν ο Λούκα Βιλντόσα (15 πόντοι, 4 ασίστ) αυτός που πήρε το μεγαλύτερο μέρος της εκτέλεσης από την περιφέρεια. Ο Αργεντινός γκαρντ απείλησε μετά από ντρίμπλα, ενώ ήταν αυτός που στην τέταρτη περίοδο ξεκλείδωσε την άμυνα της Μακάμπι στο Pick and Roll, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί επέλεξαν να τον παίξουν flat, δίνοντάς του δηλαδή χώρο.

Ο Βιλντόσα μπόρεσε σε συνεχόμενες επιθέσεις να κάνει την ζημιά στο Pick and Roll, είτε σκοράροντας μετά από ντρίμπλα, είτε πασάροντας στον ψηλό που ρόλαρε στο καλάθι, έχοντας μία καλή σύνδεση με τον Κώστα Αντετοκούνμπο, βγάζοντας συνεργασίες. Ιδού το Shot Chart του Βιλντόσα:

Το Shot Chart του Βιλντόσα κόντρα στην Μακάμπι
Το Shot Chart του Βιλντόσα κόντρα στην Μακάμπι ΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ / INTIME SPORTS / HUDL INSTAT


Με κύκλο τα εύστοχα σουτ και με "x" τα άστοχα σουτ

Ο Βιλντόσα ήταν αυτός που έφερε τα πάνω-κάτω στο ματς με τον αυθορμητισμό του. Όταν ένα ματς γίνεται ροντέο, με πολλά τρεξίματα και επιθέσεις σε άμυνα που έχει ανισορροπία ή του δίνει χώρο, είναι από τους κορυφαίους στην Ευρώπη. Όταν ωστόσο ο ρυθμός ενός ματς κατεβαίνει, τότε ο Αργεντινός αντιμετωπίζει προβλήματα. Αυτό εξηγεί και γιατί έκανε τα 4 από τα 5 λάθη του στην τέταρτη περίοδο και την παράταση.

Ο Μπράουν ήταν υπεύθυνος για το 51% των πόντων της Μακάμπι

Η Μακάμπι τελείωσε το παιχνίδι έχοντας 5 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων. Ο Μπόνζι Κόλσον είχε 21 πόντους. Ο Τζον Ντι Μπαρτολομέο 15 πόντους (5/7 τρίποντα). Ο Λορέντζο Μπράουν των 12 πόντων (με μόλις 4/13 σουτ) και 12 ασίστ ήταν όμως αυτός που καθόρισε τις ισορροπίες.

Ο νατουραλιζέ γκαρντ είχε όλο το βάρος της εκτέλεσης και της δημιουργίας λόγω της απουσίας του Γουέιντ Μπάλντουιν. Ήταν αυτός που έδωσε τον ρυθμό από την αρχή όμως με την δημιουργία του, με την Μακάμπι να σημειώνει 29 πόντους από δικές του ασίστ.

Κοινώς, ο Μπράουν ήταν υπεύθυνος για τους 44 από τους 86 πόντους της Μακάμπι στο παιχνίδι! Η δε συνύπαρξή του με έναν ακόμα καλό δημιουργό - τον Ταμίρ Μπλατ που είχε 12 πόντους και 4 ασίστ - τον απελευθέρωσε στο τέλος.

Ο Κλίβελαντ ήταν ο αφανής ήρωας του αγώνα

Ο Αντόνιους Κλίβελαντ τελείωσε τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό έχοντας 7 πόντους με 3/4 δίποντα, 1/2 βολές, 2 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 1 κλέψιμο σε 15 λεπτά και 16 δευτερόλεπτα συμμετοχής. Παρόλα αυτά, ήταν ο αφανής ήρωας της νίκης της Μακάμπι, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην παράταση.

Ο Κλίβελαντ είναι ένας All Around γκαρντ φόργουορντ, με ύψος 1.96 μέτρα και άνοιγμα χεριών 2.11 μέτρα. Σε αυτή την Μακάμπι πρέπει να κερδίσει τον ρόλο του μέσα από την άμυνά του και τα λεγόμενα hustle plays, τις φάσεις δηλαδή όπου μία μπάλα είναι διεκδικήσιμη - ή την κάνει αυτός διεκδικήσιμη. Και αυτό ακριβώς έκανε στην παράταση, ξεκινώντας από το τζάμπολ του έξτρα πενταλέπτου, όταν άρπαξε την μπάλα στην πλευρά που αμυνόταν ο Παναθηναϊκός και σκόραρε.

Ο Κλίβελαντ ήταν έβγαλε δύο άμυνες στο post (κόντρα σε Μήτογλου και Λεσόρ), ενώ σε ένα Post Up του Γκραντ εμφανίστηκε ξανά σε βοήθεια και χάλασε την επίθεση των "πράσινω", ενώ - για κερασάκι στην τούρτα - έκανε και το κλέψιμο στο φινάλε, διαμορφώνοντας το τελικό σκορ. Στον χρόνο που πέρασε στο παρκέ δε, ήταν από αυτούς που ανέλαβαν το μαρκάρισμα του Σλούκα.

Σύμφωνα με το Hudl Instat, η Μακάμπι είχε defensive Rating (πόντοι που δέχεται ανά 100 κατοχές) μόλις 65.79 πόντους με τον Κλίβελαντ στο παρκέ. Από τους υπόλοιπους 8 παίκτες της ομάδας που αγωνίστηκαν περισσότερα από 10 λεπτά, ο αμέσως επόμενος ήταν ο Τζος Νίμπο με 78.95 πόντους ανά κατοχή!

Για να γίνει ακόμα πιο κατανοητό αυτό το νούμερο, αρκεί ο κόσμος να ξέρει το εξής: Με τον Κλίβελαντ στο παρκέ ο Παναθηναϊκός σε 40 κατοχές σημείωσε μόλις 25 πόντους, έχοντας 6/18 σουτ, 6 λάθη (εκτέλεσε και 15 βολές). Αν κάποιος ψάχνει για αφανή ήρωα, ο τίτλος πάει ξεκάθαρα στον Κλίβελαντ.

Μία κακή ήττα

Δεν υπάρχει τρόπος να χαρακτηρίσει διαφορετικά αυτό το αποτέλεσμα για τον Παναθηναϊκό πέρα από μία κακή ήττα. Οι “πράσινοι” έκαναν μία σπουδαία αντεπίθεση, κόντεψαν να πάρουν ένα ματς στο οποίο ο Σλούκας πρόσφερε λίγα και ο Ερνανγκόμεθ τίποτα, πήραν πράγματα από τον Μήτογλου (άλλαξε τελείως την εικόνα της ομάδας) και είδαν τον Βιλντόσα να ανεβαίνει. Το ταμείο όμως λέει αυτή τη στιγμή 1-3 με δύο εντός έδρας ήττες.

Οι “πράσινοι” ξέρουν ότι πρέπει να αλλάξουν αρκετά πράγματα. Πρέπει να βρουν τρόπο να απελευθερώσουν τον Σλούκα, να βάλουν τον Ερνανγκόμεθ περισσότερο στο παιχνίδι, να βρουν ένα πιο σταθερό ροτέισον, αφού κόντρα στην Μακάμπι χρησιμοποίησαν 31 διαφορετικές πεντάδες. Και καλό είναι αυτό να γίνει σύντομα, πριν χαθεί άλλος δρόμος στην EuroLeague.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ