NBA

Το ΝΒΑ προετοιμάζεται για Αρμαγεδδώνα

Security personnel line up near a promotion board for an NBA preseason game to be held at the Mercedes Benz Arena in Shanghai, China, Thursday, Oct. 10, 2019. All media events such as news conferences have been canceled inside the arena hosting Thursday's NBA preseason game in China between the Los Angeles Lakers and Brooklyn Nets, though the matchup itself remains on as scheduled. (AP Photo)
Security personnel line up near a promotion board for an NBA preseason game to be held at the Mercedes Benz Arena in Shanghai, China, Thursday, Oct. 10, 2019. All media events such as news conferences have been canceled inside the arena hosting Thursday's NBA preseason game in China between the Los Angeles Lakers and Brooklyn Nets, though the matchup itself remains on as scheduled. (AP Photo) AP

Διπλοβάρδιες δουλεύουν οι capologists των ομάδων του ΝΒΑ, για να υπολογίσουν τη ζημιά που θα προκληθεί από τον πόλεμο της Λίγκας με την Κίνα. Η μείωση του salary cap και το συμβόλαιο του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια φαίνεται πως θα είναι η ζημιά που θα προκληθεί σε βάθος χρόνου στο ΝΒΑ από το tweet του Ντάριλ Μόρι , που τάχθηκε πριν από μερικές υπέρ των εξεγερθέντων στο Χονγκ Κονγκ για να εκνευρίσει την Κίνα και την κυβέρνησή της. Το ματς των Λέικερς με τους Νετς διεξήχθη κανονικά , έστω και σε ένα άδειο από διαφημίσεις γήπεδο στη Σαγκάη, ουδείς γνωρίζει αν το δεύτερο παιχνίδι θα γίνει χωρίς πρόβλημα στη Σαγκάη, την ώρα που ο Άνταμ Σίλβερ έχει χάσει τον ύπνο του και πηγαίνει από ραντεβού σε ραντεβού κι από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο σε μια προσπάθεια να μαζέψει την κατάσταση που δημιούργησε ο GM των Ρόκετς.

Σημαντικές εταιρείες της Κίνας έκαψαν τις γέφυρές τους με το ΝΒΑ, η μεγαλύτερη αγορά του κόσμου προσπαθεί με πρωτοφανή τρόπο να επιβάλλει τους δικούς της κανόνες στην κορυφαία μπασκετική Λίγκα του πλανήτη, ο Κομισάριος δεν ξέρει αν πρέπει να βάλει νερό στο κρασί του ή αν πρέπει να τραβήξει κι αυτός το σκοινί στα άκρα, ενώ πληροφορίες από την Κίνα αναφέρουν πως δεν έχει κοιμηθεί εδώ και αρκετές ημέρες με αποτέλεσμα ο οργανισμός του να έχει εξαντληθεί σε ανησυχητικό βαθμό.

Αυτή τη στιγμή, πάντως, όλα μοιάζουν να κρέμονται σε μια λεπτή κλωστή, η οποία μπορεί να σπάσει ανά πάσα στιγμή με απρόβλεπτες εξελίξεις για το παγκόσμιο μπάσκετ. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, επειδή ουδείς μπορεί να μαντέψει τι θα ξημερώσει η Παρασκευή, η επόμενη εβδομάδα, ο επόμενος μήνας, αρκετοί οργανισμοί του ΝΒΑ έχουν ζητήσει από τους capologists τους, από τους ανθρώπους δηλαδή που ασχολούνται με αριθμούς, μισθούς και προβλέπουν τις αυξομειώσεις του salary cap, να ετοιμάσουν πλάνο για τη σεζόν 2020/21 σύμφωνα με το οποίο τα οικονομικά δεδομένα του ΝΒΑ θα είναι πολύ διαφορετικά εξαιτίας των ακραίων αντιδράσεων της κινεζικής κυβέρνησης.

Το φετινό salary cap έχει οριστεί στα 109 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η πρόβλεψη για τη σεζόν 2020/21 αναφέρει πως θα αγγίξει τα 117 εκατομμύρια. Πλέον μοιάζει απίθανο αυτό το νούμερο να μην αλλοιωθεί, καθώς στο ΝΒΑ έχουν ήδη κάνει τους υπολογισμούς τους από τη ζημιά που θα προκαλέσει η κόντρα με την Κίνα και γνωρίζουν ότι αυτή θα είναι από σημαντική έως πάρα πολύ μεγάλη. Όπως αναφέρει το Yahoo, οι οργανισμοί της Λίγκας υπολογίζουν πτώση 10 έως 15% στο salary cap, μια πτώση 12 έως 17 εκατομμυρίων δολαρίων που φυσικά θα αλλάξει τα δεδομένα και θα "πονέσει" τους παίκτες που θα έχουν το δικαίωμα να πάρουν maximum συμβόλαια.

Ένας από αυτούς που θα πληγούν, σε περίπτωση που η ζημιά είναι όντως τόσο μεγάλη, θα είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο που το καλοκαίρι του 2020 θα μπορεί να υπογράψει την πρόωρη supermax επέκταση της συνεργασίας του με τους Μιλγουόκι Μπακς για να πάρει το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία του ΝΒΑ (με τα τωρινά δεδομένα). Είναι πολύ διαφορετικό το 35% του συνολικού salary cap της ομάδας αν αυτό βρίσκεται στα +117 εκατομμύρια δολάρια από το 35% σε ένα πιθανό salary cap 100-105 εκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, θα υπάρξουν σημαντικές μειώσεις σε όλα τα συμβόλαια, στις συμφωνίες με τους rookies που θα μπαίνουν στη Λίγκα, με απλά λόγια το ΝΒΑ θα επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό, ενώ ομάδες που έχουν υπολογίσει πως θα μπορούν να ξοδέψουν αρκετά χρήματα το καλοκαίρι του 2020, ενδέχεται να μην διαθέτουν χώρο στο salary cap τους την ώρα που άλλες θα βρεθούν ξαφνικά πολύ πάνω από το όριο για τον φόρο πολυτελείας και θα πρέπει να ξοδέψουν εκατομμύρια για να καλύψουν επενδύσεις των προηγούμενων χρόνων.

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ