OPINIONS

Το "χρυσό" συμβόλαιο του Γιάννη Αντετοκούνμπο

Το "χρυσό" συμβόλαιο του Γιάννη Αντετοκούνμπο

Ο Άντονι Ντέιβις απέρριψε τη supermax επέκταση των Νιου Ορλίανς Πέλικανς και στις ΗΠΑ αναφέρουν πως ο Γιάννης είναι ο επόμενος που θα πάρει την ίδια απόφαση. Ο Χάρης Σταύρου εξηγεί γιατί αυτό δεν θα συμβεί και παρουσιάζει το μυθικό συμβόλαιο που θα προσφέρουν οι Μιλγουόκι Μπακς στον Greek Freak.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν φοβάται κανέναν και φέτος διεκδικεί το βραβείο του MVP της κανονικής περιόδου, κυρίως όμως θέλει να φτάσει μακριά στα playoffs και υπό τις οδηγίες του Μάικ Μπούντενχολζερ να πετύχει όσα δεν πέτυχε στις πέντε πρώτες χρονιές του στη Λίγκα.

Ο 24χρονος Greek Freak ετοιμάζεται να συμμετάσχει στο πέμπτο All-Star Weekend και στο τρίτο κατά σειρά All-Star Game ως starter, φέτος θα είναι μάλιστα και captain με αποτέλεσμα να έχει το δικαίωμα να στελεχώσει όπως αυτός θέλει το ρόστερ της Team Giannis που θα παλέψει στις 17 Φεβρουαρίου στο παρκέ του Spectrum Center της Σάρλοτ. Στο μεταξύ έχει "χωρέσει" δύο φορές στην δεύτερη καλύτερη πεντάδα (σεζόν 2016/17 και σεζόν 2017/18), έχει αναδειχθεί πιο βελτιωμένος παίκτης της σεζόν 2016/17, έχει κερδίσει πολλούς τίτλους MVP εβδομάδων και μηνών στην Ανατολική Περιφέρεια και ακόμη δεν έχει πλησιάσει τα πιο παραγωγικά του χρόνια.

Σε αυτά θα μπει έχοντας υπογράψει το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία της Λίγκας. Το αστρονομικό ποσό που θα λάβει ανέρχεται στα 251.517.000 δολάρια.

ΘΑ ΒΑΔΙΣΕΙ ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟ Ο GREEK FREAK

Η απαίτηση του Άντονι Ντέιβις να αποχωρήσει με ανταλλαγή από τους Πέλικανς είναι το θέμα των τελευταίων ημερών στο ΝΒΑ, με τον 25χρονο ψηλό να έχει δώσει στους παράγοντες της ομάδας της Νέας Ορλεάνης και λίστα με προορισμούς στους οποίους είναι διατεθειμένος να μείνει για πολλά χρόνια υπογράφοντας επέκταση το καλοκαίρι του 2020. Τότε θα κάνει opt-out, θα αφήσει 28.751.775 δολάρια στο τραπέζι, ώστε να πάρει μια νέα πολυετή συμφωνία. Ουδείς γνωρίζει που θα καταλήξει ο Ντέιβις, τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς, οι Λέικερς και οι Σέλτικς πιέζουν (οι πρώτοι για να τον πάρουν άμεσα, οι δεύτεροι για να τον διεκδικήσουν το καλοκαίρι) και ο κορυφαίος ψηλός της Λίγκας είναι εγκλωβισμένος σε μια πολύ αμήχανη κατάσταση που ο ίδιος δημιούργησε.

Milwaukee Bucks forward Giannis Antetokounmpo (34) is held back by Milwaukee Bucks guard Eric Bledsoe (6) as he argues with an official in the second half of an NBA basketball game against the Atlanta Hawks Sunday, Jan. 13, 2019, in Atlanta. Milwaukee won 133-114. (AP Photo/John Bazemore)
Milwaukee Bucks forward Giannis Antetokounmpo (34) is held back by Milwaukee Bucks guard Eric Bledsoe (6) as he argues with an official in the second half of an NBA basketball game against the Atlanta Hawks Sunday, Jan. 13, 2019, in Atlanta. Milwaukee won 133-114. (AP Photo/John Bazemore) AP

Πως "κολλάει" ο Ντέιβις με τον Αντετοκούνμπο; Η απάντηση είναι απλή. Ο πρώτος απέρριψε το supermax συμβόλαιο που του έδωσαν οι Νιου Ορλίανς Πέλικανς, ο δεύτερος είναι ο επόμενος στην... ουρά στον οποίο θα προταθεί μια τέτοια συμφωνία. Οι Μιλγουόκι Μπακς θα προσπαθήσουν να τον "δέσουν" το καλοκαίρι του 2020 για να μην τον δουν να βγαίνει στην αγορά ως unrestricted free agent το καλοκαίρι του 2021, ωστόσο τα δεδομένα στην περίπτωση του Γιάννη δείχνουν αυτή τη στιγμή πολύ διαφορετικά σε σχέση με όσα γνωρίζουμε για την σχέση Πέλικανς - Ντέιβις.

Ο AD βρίσκεται εδώ και επτά χρόνια σε μια μικρομεσαία ομάδα της Δυτικής Περιφέρειας, με αποτέλεσμα να μην έχει τις ευκαιρίες να διεκδικήσει μια καλή πορεία στα playoffs. Για την ακρίβεια, δυσκολεύεται ακόμη και να φτάσει σε αυτά, με αποτέλεσμα να βλέπει την ταμπέλα " κορυφαίος ψηλός στο ΝΒΑ" στο στήθος του, αλλά να μη μπορεί να συνδυάσει το δικό του πληθωρικό ταλέντο με ομαδικές επιτυχίες. Το πάλεψε, υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο αξίας 127.171.313 δολαρίων που ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2021 ή έναν χρόνο νωρίτερα αν κάνει (θα κάνει) opt-out, έφτασε όμως σε ένα σημείο στο οποίο αισθάνθηκε την ανάγκη να ζήσει κάτι νέο, κάτι διαφορετικό. Δεν ήταν άσχημες οι κινήσεις των Πέλικανς αυτά τα χρόνια, οι παράγοντες του οργανισμού επένδυσαν σε καλούς αθλητές, δεν έκαναν όμως το κάτι παραπάνω και ίσως και να μη μπορούσαν να το κάνουν σε αυτή την τόσο ανταγωνιστική Δύση. Κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο ο Ντέιβις να ζητά ανταλλαγή, να λέει πως έδωσε όσα είχε στην Νέα Ορλεάνη και να εξηγεί πως θέλει στα "καλά" χρόνια που έχει μπροστά του να διεκδικήσει τίτλους σε ένα πιο δυναμικό περιβάλλον.

Τα πράγματα με τον Γιάννη είναι πολύ διαφορετικά. Οι Μπακς έχουν χτιστεί γύρω του, το περασμένο καλοκαίρι πήραν έναν σπουδαίο προπονητή, επένδυσαν σε παίκτες που ταιριάζουν στο δικό του στυλ (σουτέρ που ανοίγουν το γήπεδο δηλαδή), μπήκαν στο νέο τους σπίτι που θεωρείται ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στο ΝΒΑ και μετά από 52 αγώνες είναι πρώτοι ΣΕ ΟΛΗ τη Λίγκα με ρεκόρ 39-13, την ώρα που οι δεύτεροι στην Ανατολική Περιφέρεια, Τορόντο Ράπτορς, τους ακολουθούν σε απόσταση τριών νικών. Η επιτυχημένη -έως τώρα τουλάχιστον- έκτη σεζόν του Γιάννη συνδυάζεται με σπουδαίους αριθμούς (26.7 πόντοι με 63.5% στο δίποντο, 19.3% στο τρίποντο και 71.8% στις βολές, 12.6 ριμπάουντ, 5.9 ασίστ, 1.4 κλεψίματα, 1.4 κοψίματα ανά 33.1 λεπτά συμμετοχής) και όσο οι Μπακς κερδίζουν, τόσο περισσότερο θα πλησιάζει στα χέρια του το βραβείο του MVP του 2019.

Milwaukee Bucks forward Giannis Antetokounmpo plays in the first half of an NBA basketball game against the Detroit Pistons in Detroit, Tuesday, Jan. 29, 2019. (AP Photo/Paul Sancya)
Milwaukee Bucks forward Giannis Antetokounmpo plays in the first half of an NBA basketball game against the Detroit Pistons in Detroit, Tuesday, Jan. 29, 2019. (AP Photo/Paul Sancya) AP

Οι εξελίξεις με τον Άντονι Ντέιβις έχουν θορυβήσει το κοινό του Μιλγουόκι, δημοσιεύματα αναφέρουν πως " ο Γιάννης θα είναι ο επόμενος που θα απορρίψει την supermax επέκταση", ωστόσο τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά. Ο Greek Freak αισθάνεται ευτυχισμένος στο Μιλγουόκι, απολαμβάνει την πόλη και την βελτίωση του οργανισμού που κάνει συνεχώς βήματα προς τα εμπρός. Οι ιδιοκτήτες έχουν αποφασίσει εδώ και έναν χρόνο πως πρέπει να στηρίξουν τον Έλληνα φόργουορντ και να διεκδικήσουν τίτλους άμεσα, οπότε ο Αντετοκούνμπο δεν έχει αυτή τη στιγμή λόγο για να ψάξει μια ιδανικότερη κατάσταση από αυτή που του προσφέρει η ομάδα που επένδυσε σε εκείνον το καλοκαίρι του 2013 όταν ουδείς έβλεπε σε εκείνον κάτι πραγματικά σπουδαίο.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΒΑ

Αν, λοιπόν, εξελιχθούν όλα... ομαλά και δεν προκύψει κάποιο εμπόδιο έως το καλοκαίρι του 2020, οι Μπακς θα ρίξουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όχι μια απλά καλή, όχι μια σπουδαία πρόταση, αλλά το supermax των προβλεπόμενων αποδοχών, τη μεγαλύτερη επέκταση στην ιστορία της Λίγκας για να κρατήσουν τον Γιάννη στο Μιλγουόκι έως το καλοκαίρι του 2026! Με τα δεδομένα που γνωρίζουμε, με τα κριτήρια που πληροί ο Greek Freak, με τα ύψη του salary cap που ξέρουμε και με εκείνα που προβλέπονται για την περίοδο 2021/22, το ποσό που θα προσφερθεί στον Αντετοκούνμπο θα φτάνει σε επίπεδα που δεν έχουμε δει έως σήμερα. Ο αριθμός επιβεβαιώνεται και από τον guru του salary cap, Έρικ Πίνκους με τον οποίο επικοινώνησε το Sport24.gr.

ΣΕΖΟΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ
2021/22 43.365.000 δολάρια
2022/23 46.834.200 δολάρια
2023/24 50.303.400 δολάρια
2024/25 53.772.600 δολάρια
2025/26 57.241.800 δολάρια
ΣΥΝΟΛΟ 251.517.000 δολάρια

Σε αντίθεση με ό,τι έγινε το καλοκαίρι του 2016, όταν ο Γιάννης προτίμησε να πάρει τετραετές αντί για πενταετές συμβόλαιο μετά από συζήτηση με τους εκπροσώπους του αφήνοντας στην άκρη ένα αρκετά σημαντικό οκταψήφιο ποσό, οι Μπακς σκοπεύουν να τον "δέσουν" ως designated player για να του προσφέρουν τη supermax συμφωνία που θα τον κρατήσει έως τα 31 του στο Μιλγουόκι.

Τότε ο Αντετοκούνμπο θα έχει ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια δολάρια σε μισθούς αποκλειστικά από τα συμβόλαιά του με τους Μπακς, θα έχει κερδίσει δεκάδες διακρίσεις και ευχόμαστε και ένα ή περισσότερα πρωταθλήματα που θα τον βοηθήσουν να πετύχει τον απόλυτο στόχο του.

Να γίνει ο κορυφαίος στην ιστορία του μπάσκετ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ