NBA

Άνω-κάτω οι σχέσεις των Ρόκετς και του ΝΒΑ με την Κίνα λόγω ενός tweet

Άνω-κάτω οι σχέσεις των Ρόκετς και του ΝΒΑ με την Κίνα λόγω ενός tweet
AP Photo/Pat Sullivan, File AP PHOTO/PAT SULLIVAN, FILE

Ενα tweet του Ντάριλ Μόρεϊ - που αργότερα σβήστηκε - με το οποίο ζητούσε ελευθερία στο Χονγκ Κονγκ έφερε τα πάνω-κάτω στις σχέσεις των Ρόκετς, αλλά και του ΝΒΑ με την Κίνα, με την Λίγκα να απολογείται!

Ο Ντάριλ Μόρεϊ θέλησε να πάρει θέση για όσα συμβαίνουν στο Χονγκ Κονγκ και την προσπάθειά του να αποσχιστεί από την Κίνα. Αποτέλεσμα; Οι σχέσεις των Ρόκετς με την Κίνα διαλύθηκαν, ενώ οι αντίστοιχες του ΝΒΑ με την Κίνα περνάνε πλέον κρίση!

Πριν από μερικές ημέρες ο τζένεραλ μάνατζερ των Ρόκετς - που βρίσκονται στην Ιαπωνία για φιλικά - μοιράστηκε μία φωτογραφία στον λογαριασμό του στο twitter - την οποία αργότερα έσβησε - που ανέφερε: " Παλέψτε για την ελευθερία. Σταθείτε στο Χονγκ Κονγκ". Όπως αποδείχθηκε, αυτό ήταν αρχή για να δημιουργηθεί πανικός.

Στην Κίνα ενημερώθηκαν για αυτό το γεγονός και η αντίδρασή τους ήταν άμεση, αφού η κινεζική Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι διακόπτει οποιαδήποτε σχέση είχε με τους Ρόκετς, ενώ λίγο αργότερα ενημέρωσε το ΝΒΑ ότι την σεζόν 2019/20 δεν θα δείξει αγώνες του Χιούστον! Κάπως έτσι, ξεκίνησε ένα ντόμινο εξελίξεων.

Αρχικά, ο Ιδιοκτήτης των Ρόκετς, Τίλμαν Φερτίτα, ανακοίνωσε μέσω twitter ότι οι " οι απόψεις του Μόρεϊ ΔΕΝ αντιπροσωπεύουν τους Ροκετς. Η παρουσία μας στο Τόκιο αφορά την προώθηση του ΝΒΑ παγκοσμίως και ΔΕΝ είμαστε πολιτικός οργανισμός".

Σαν να μην έφτανε αυτό, λίγο αργότερα υποχρεώθηκε να απολογηθεί και το ΝΒΑ (!), λέγοντας σε ανακοίνωσή του: " Αναγνωρίζουμε ότι οι απόψεις που εξέφρασε ο GM των Ρόκετς, Ντάριλ Μόρεϊ, έχουν προσβάλλει πολλούς φίλους μας στην Κίνα, κάτι το οποίο είναι λυπηρό. Ενώ ο Ντάριλ έκανε ξεκάθαρο ότι το tweet του δεν αντιπροσωπεύει τους Ρόκετς ή το ΝΒΑ, οι αξίες της λίγκας υποστηρίζουν τους ανθρώπους να εκπαιδεύσουν τους εαυτούς τους και να μοιραστούν τις απόψεις τους για θέματα που είναι σημαντικά για αυτούς".

Λίγο αργότερα, ο Ντάριλ Μόρεϊ θεώρησε ότι έπρεπε να τοποθετηθεί εκ νέου για το θέμα, τονίζοντας μεταξύ άλλων μέσω twitter: " Δεν ήθελα με το tweet μου να προσβάλλω τους φιλάθλους των Ρόκετς και τους φίλους μου στην Κίνα. Απλώς εξέφρασα μία σκέψη μου, βασισμένη σε μία ερμηνεία που έχει δοθεί σε ένα περίπλοκο θέμα. Από τότε που έκανα αυτό το tweet είχα την ευκαιρία να ακούσω και να σκεφτώ και τις άλλες οπτικές".

Το τι θα ακολουθήσει δεν το ξέρει ακόμα κανείς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ΝΒΑ βρέθηκε σε τρομερά δύσκολη θέση, αφού ενώ υποστηρίζει την ελευθερία του λόγου, το tweet του Μόρεϊ έβαλε σε μπελάδες την λίγκα, η οποία - μεταξύ άλλων - έχει υπογράψει πενταετές συμβόλαιο αξίας 1.5 δις δολαρίων με κινεζικό δίκτυο, το οποίο σαφώς δεν θα ήθελε να διακινδυνεύσει να χαθεί...

AP Photo/Pat Sullivan, File

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ