ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Στάση... Ταβάρες για τον Ολυμπιακό

Ο Ταβάρες στο εκτός έδρας παιχνίδι της Ρεάλ Μαδρίτης με τον Παναθηναϊκό για την EuroLeague 2020/21
Ο Ταβάρες στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό EUROKINISSI

Ο Ταβάρες που σκέπασε το γήπεδο, τα 3/16 σουτ των σέντερ του Ολυμπιακού και ο καθοριστικός Ντεκ. Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την ήττα του Ολυμπιακού στην Μαδρίτη.

Ο Ολυμπιακός πήγε στην Μαδρίτη για να αντιμετωπίσει μία πληγωμένη αλλά γεμάτη κίνητρο Ρεάλ που έπαιζε για την ζωή της. Πάλεψε. Στο τέλος όμως ηττήθηκε μάλλον εύκολα με 72-63.

Οι “ερυθρόλευκοι” βρεθηκαν από νωρίς να κυνηγούν στο σκορ, είχαν μόνο ξεσπάσματα, δεν βρήκαν ποτέ λύσεις στην άμυνα της Ρεάλ όταν ήταν ο Έντι Ταβάρες στο παρκέ και είδαν τον Γκάμπριελ Ντεκ να ορίζει τα δεδομένα στην επίθεση, γνωρίζοντας μία φυσιολογική ήττα, σε ένα παιχνίδι που κράτησαν την Ρεάλ στους 72 πόντους στην Μαδρίτη.

Ο ΤΑΒΑΡΕΣ ΚΑΘΟΡΙΣΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Ο Έντι Ταβάρες είναι ο άνθρωπος γύρω από τον οποίο έχει χτίσει η Ρεάλ όλη την αμυντική της φιλοσοφία. Τα 220 εκατοστά του κορμιού του κρύβουν το καλάθι στους αντιπάλους, οι οποίοι αισθάνονται έναν (λογικό) πανικό όποτε βρίσκεται στο παρκέ. Και αυτό τον δικαιολογημένο πανικό αισθανθηκε και ο Ολυμπιακός Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Ταβάρες χρειάστηκε να μαρκάρει άμεσα 15 προσπάθειες των “ερυθρόλευκων”, με τους παίκτες του Ολυμπιακού να έχουν 2/11 δίποντα και 0/3 τρίποντα στα σουτ που μάρκαρε ο πανύψηλος σέντερ:

Οι προσπάθειες για σουτ του Ολυμπιακού που μάρκαρε άμεσα ο Έντι Ταβάρες
Οι προσπάθειες για σουτ του Ολυμπιακού που μάρκαρε άμεσα ο Έντι Ταβάρες INSTAT SCOUT

Οι προσπάθειες για σουτ του Ολυμπιακού που μάρκαρε άμεσα ο Έντι Ταβάρες (Πηγή: InStat Scout)

Ο Ταβάρες όμως στην πραγματικότητα δεν επηρέασε απλώς αυτά τα 15 σουτ, αλλά πολύ περισσότερα. Και αυτό φαίνεται από ένα ακόμα στοιχείο του InStat Scout, αφού στα 34 λεπτά και 31 δευτερόλεπτα που βρέθηκε ο θηριώδης σέντερ στο παρκέ, οι “ερυθρόλευκοι” είχαν σε καταστάσεις σετ παιχνιδιού (πέντε εναντίον πέντε) μόλις 6/25 δίποντα και 4/16 τρίποντα.

Οι προσπάθειες για σουτ του Ολυμπιακού σε καταστάσεις 5 εναντίον 5 με τον Έντι Ταβάρες στο παρκέ
Οι προσπάθειες για σουτ του Ολυμπιακού σε καταστάσεις 5 εναντίον 5 με τον Έντι Ταβάρες στο παρκέ INSTAT SCOUT

Οι προσπάθειες για σουτ του Ολυμπιακού σε καταστάσεις 5 εναντίον 5 με τον Έντι Ταβάρες στο παρκέ (Πηγή: InStat Scout)

Ο Ολυμπιακός τελείωσε τον αγώνα με την Ρεάλ σημειώνοντας 16 πόντους από τους 63 πόντους του σε καταστάσεις αιφνιδιασμού. Κοινώς, όταν έβρισκαν απέναντί τους οργανωμένη άμυνα σημείωσαν μόλις 47 πόντους, σε ένα ακόμα ξεκάθαρο σημάδι της επιρροής του Ταβάρες. Αυτοί δε που επηρεάστηκαν περισσότερο από όλους ήταν οι τρεις παίκτες των “ερυθρόλευκων” που αγωνίστηκαν στην θέση του σέντερ, οι οποίοι είχαν παρέα 3/16 σουτ (1/9 δίποντα ο Κουφός, 2/5 δίποντα ο Έλις και 0/2 τρίποντα ο Ζαν-Σαρλ).

Για την ακρίβεια, η τριάδα των ψηλών του Ολυμπιακού σημείωσε μόλις ένα καλάθι με τον Ταβάρες στο παρκέ: Ένα φόλοου κάρφωμα του Κουφού, το οποίο όμως ήταν και αχρείαστο, αφού έτσι κι αλλιώς η μπάλα θα κατέληγε στο καλάθι μετά από προσπάθεια του Λαρεντζάκη. Τα δύο καλάθια του Έλις ήρθαν στην δεύτερη περίοδο, στο διάστημα που ο Ταβάρες καθόταν στον πάγκο για ανάσες.

Ο ΝΤΕΚ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

Την ίδια στιγμή που ο Ταβάρες σκέπαζε το καλάθι στην άμυνα, στην επίθεση ο Ντεκ ήταν αυτός που ανέλαβε από νωρίς τον ρόλο του εκτελεστή της Ρεάλ. Ο Αργεντινός φόργουορντ σημείωσε αρχικά δύο γρήγορα καλάθια με προσωπική φάση με αντίπαλο τον Σάσα Βεζένκοβ και κατόπιν ήταν αυτός που έστηνε τα σκριν στους πόιντ γκαρντ της Ρεάλ, χτυπώντας την επιλογή του Ολυμπιακού να κάνει αλλαγές.

Αποτέλεσμα ήταν ο Ντεκ να αναλάβει είτε εκτελεστικό ρόλο ποστάροντας κοντύτερο αντίπαλο, είτε δημιουργικό, πασάροντας την κατάλληλη στιγμή όταν ερχόταν βοήθεια. Η στατιστική δείχνει ότι είχε 18 πόντους (με 7/7 δίποντα μάλιστα) και 2 ασίστ, ωστόσο οι δύο ασίστ του Ντεκ δεν δείχνουν τον βαθμό της επιρροής του στο παιχνίδι.

Το Shot Chart του Γκάμπριελ Ντεκ κόντρα στον Ολυμπιακό
Το Shot Chart του Γκάμπριελ Ντεκ κόντρα στον Ολυμπιακό INSTAT SCOUT

Το Shot Chart του Γκάμπριελ Ντεκ κόντρα στον Ολυμπιακό (Πηγή: InStat Scout)

Η Ρεάλ δεν βρέθηκε σε καλή μέρα επιθετικά. Εκμεταλλεύτηκε όμως τα μιτς-ματς που δημιουργήθηκαν με τον Ντεκ (και στην συνέχεια με τον Ταβάρες όταν ο Ολυμπιακός έπαιξε αλλαγές σε όλα τα σκριν), σημάδεψε στην τέταρτη περίοδο τον Κώστα Κουφό σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ με τους περιφερειακούς της να ευστοχούν σε τρίποντα μετά από ντρίμπλα και έφτασε σχετικα εύκολα στην νίκη.

ΤΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΣΕ, ΤΟΣΟ ΕΠΑΙΞΕ

Ο Ολυμπιακός πιθανόν να ήθελε να διεκδικήσει κάτι περισσότερο στην Μαδριτη. Από την στιγμή ωστόσο που οι παίκτες του δεν έβαλαν σουτ μετά από ντρίμπλα για να εκθέσουν την Flat άμυνα που παίζει ο Ταβάρες στο Πικ εν Ρολ – με τον Σλούκα να είναι κιόλας καλά κλεισμένος από τον Τζέφρι Τέιλορ – ώστε να τον βγάλουν πιο μακριά από το καλάθι, ήταν δύσκολο να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο.

Η Ρεάλ χτύπησε τον Ολυμπιακό στην έλλειψη μεγέθους που έχει στην περιφέρεια μετά την απώλεια του Παπανικολάου, έκλεινε την ρακέτα της προκαλώντας τους “ερυθρόλευκους” να σουτάρουν, με τους – πλην Βεζένκοβ που είχε 3/5 τρίποντα – παίκτες του Ολυμπιακού να έχουν όλοι μαζί 4/16 τρίποντα, πίεσε ασφυκτικά τον Σλούκα με τον Τέιλορ μέχρι να τον σκάσει. Λίγο-πολύ δηλαδή οι Μαδριλένοι έκαναν ό,τι έχει κάνει σχεδόν κάθε αντίπαλος του Ολυμπιακού φέτος.

Στο τέλος της ημέρας, ο Ολυμπιακός ήξερε ότι το να διεκδικήσει την νίκη στην Μαδρίτη δεν ήταν τόσο απλό. Υπάρχουν πολύ καλύτερες ομάδες που λύγισαν στην έδρα της Ρεάλ. Οι “ερυθρόλευκοι” τόσο μπορούσαν, τόσο έπαιξαν, ξέροντας ότι τους έχει μείνει ακόμα ένας αγώνας φέτος πριν ξεκινήσουν τον σχεδιασμό τους για την επόμενη σεζόν.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE BASKETBALL ANALYSIS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ