ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Σκαριόλο για Ιτούδη και Εθνική Ελλάδας: "Είμαι εδώ για αυτόν, αν χρειαστεί κάτι"

Ο Σέρτζιο Σκαριόλο
Ο Σέρτζιο Σκαριόλο EUROKINISSI

Ο προπονητής της Βίρτους Μπολόνια, αλλά και της εθνικής Ισπανίας, Σέρτζιο Σκαριόλο, μίλησε στην Cosmote TV για την πρόσληψη του Δημήτρη Ιτούδη στην Εθνική Ελλάδας και τις συμβουλές που του έδωσε, τονίζοντας ότι αν ο Έλληνας τεχνικός χρειαστεί βοήθεια θα είναι στο πλευρό του.

Ο Σέρτζιο Σκαριόλο δεν είναι απλώς ένας σπουδαίος προπονητής. Είναι και ένας πολύ καλός άνθρωπος. Και αυτό φάνηκε και στην συνέντευξη που έδωσε στην Cosmote TV στην εκπομπή Pick n' Roll, όπου σχολίασε και την πρόσληψη του Δημήτρη Ιτούδη στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας.

Ο τεχνικός της Βίρτους Μπολόνια, αλλά και της εθνικής Ισπανίας, αποθέωσε τον Έλληνα τεχνικό, ενώ δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι θα βοηθήσει τον Δημήτρη Ιτούδη σε ό,τι του ζητήσει και ας είναι... ανταγωνιστές πλέον.

Αναλυτικά ο Σέρτζιο Σκαριόλο δήλωσε:

Για το αν είχε επικοινωνία με τον Δημήτρη Ιτούδη μετά την πρόσληψή του στην Εθνική Ελλάδας: "Για την ακρίβεια είχαμε μια καλή κουβέντα πριν από μερικές μέρες με τον Δημήτρη. Και απλά του είπα ότι είμαι εδώ για αυτόν. Είναι καλός μου φίλος, ένας προπονητής που σέβομαι πολύ.

Οτιδήποτε κι αν νιώσει ότι μπορεί να χρειαστεί από μένα, θα είμαι χαρούμενος να του πω την άποψη μου. Όχι την συμβουλή μου, γιατί δεν χρειάζεται συμβουλές. Την οπτική μου και την εμπειρία μου. Απλά αυτό είναι, να είσαι ο εαυτός σου και να καταλάβεις γρήγορα τις διαφορές μεταξύ εθνικών ομάδων και συλλόγων. Και πρέπει να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου όπως κάνεις πάντα, γιατί, αν είσαι καλός προπονητής, τότε παραμένεις καλός προπονητής.

Δεν ξέρω αν πρέπει να πω ότι είμαι χαρούμενος για αυτό. Γιατί πλέον έχω έναν πολύ δυνατό ανταγωνιστή να εμφανίζεται. Και την ίδια στιγμή, εμείς κόβουμε λίγο ταχύτητα. Χάσαμε όλους τους πιο σημαντικούς παίκτες μας. Βρισκόμαστε σε μια φάση που πρέπει να ξαναχτίσουμε. Αλλά θα είναι μια πρόκληση".

Για το αν μπορεί ο Δημήτρης Ιτούδης να λύσει μαζί με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο τον "γρίφο" του παζλ της FIBA: "Νομίζω ότι με μεγαλύτερη εμπειρία στις διοργανώσεις της FIBA o Γιάννης θα είναι εξαιρετικός. Ο Γιάννης είναι ένας από τους τρεις, τέσσερις καλύτερους παίκτες στον κόσμο. Επομένως είναι σίγουρο.

Καταλαβαίνω τις δυσκολίες που βρήκε στην αρχή γιατί για το παιχνίδι του. Το να έχει λιγότερο χώρο στο παρκέ για να δείξει τις αθλητικές του ικανότητες, το ταλέντο και τις δεξιότητες του. Είναι λίγο περίεργο. Αλλά είναι έξυπνος τύπος και έτσι σίγουρα θα βρει την άκρη".

Για την ψυχραιμία που φάνηκε να δείχνει στο νικητήριο buzzer-beater του Κουάι Λέοναρντ στην σειρά των Ράπτορς με τους Σίξερς το 2019 όταν ήταν ασίσταντ στο Τορόντο: "Ξέρετε, ξεκίνησα όταν έγινε το σουτ, το είδα να φεύγει «φλατ»… Και σκέφτηκα: «Εντάξει, έχουμε παράταση».Πως, λοιπόν, πρέπει να ξεκινήσουμε στην παράταση; Αυτή ήταν η πρώτη μου σκέψη.

Όταν όμως η μπάλα χτύπησε στην στεφάνη και αναπήδησε δεύτερη φορά, τότε σκέφτηκα: «Κοίτα που ίσως μπει!» Και φυσικά μετά έγινε. Η επόμενη φωτογραφία, το επόμενο καρέ ήταν αυτό της τεράστιας χαράς. Αλλά και πάλι μετά από τις επόμενες τρεις ώρες, ήδη είχαμε μπει στην προετοιμασία για τους τελικούς της περιφέρειας και πάλι απέναντι στον Γιάννη και τους Μπακς.

Στο μπάσκετ έχεις πολύ λίγο χρόνο να απολαύσεις αυτή την προσωρινή ευτυχία. Πάντα έχεις την επόμενη πρόκληση μπροστά σου. Μέχρι να φτάσεις στο τελευταίο ματς, έχεις αυτό το γρήγορο συναίσθημα και μετά πάλι πίσω στη δουλειά".

Για το αν πίστεψε ποτέ ότι θα αναβαθμιστεί από ασίσταντ κόουτς σε πρώτο προπονητή στο NBA: " Όχι, ποτέ δεν είχα αυτή την αίσθηση. Ακόμα κι όταν πέρασα από συνεντεύξεις για θέσεις πρώτου προπονητή ποτέ δεν την είχα. Ποτέ δεν ένοιωσα ότι ήταν πραγματικά πρόθυμοι να κάνουν αυτό το βήμα αυτή τη στιγμή.

Ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει στο μέλλον, αλλά δεν βλέπω τον τρόπο. Ένας Ευρωπαίος προπονητής να κάνει άμεσα το άλμα από την Ευρώπη kαι να γίνει πρώτος προπονητής στο ΝΒΑ χωρίς να περάσει κάποια χρόνια σαν βοηθός. Το ερώτημα είναι πόσα χρόνια αυτοί πιστεύουν ότι χρειάζεσαι. Είναι, λοιπόν, πολύ περίεργο.

Είναι η δική τους δουλειά, είναι ο δικός τους κόσμος. Καλωσορίζουν τον ταλέντο, παίκτες, προπονητές ακόμα και παράγοντες όταν μπορούν να βοηθήσουν την διοργάνωση να βελτιωθεί. Αλλά το να δώσουν σε «ξένους» τα κλειδιά σε μια κορυφαία θέση ηγέτη θεωρώ ότι είναι κάτι που χρειάζεται ακόμα μερικά χρόνια για να συμβεί".

Για τους λόγους που τον κάνουν να πιστεύει ότι σωστά αποφάσισε να αποχωρήσει από το NBA και να επιστρέψει στην Ευρώπη για χάρη της Βίρτους Μπολόνια: " Λοιπόν, νομίζω ότι είναι ακόμα νωρίς. Νομίζω ότι είναι νωρίς για να κάνω ταμείο. Θέλω να περιμένω λίγο. Θλω να πω ότι ακόμα δεν είμαι σίγουρος ότι πήρα την σωστή απόφαση. Πρέπει να δω πως θα πάνε τα πράγματα. Έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε αυτή τη σεζόν και τις σεζόν που έρχονται.

Νιώθω ότι βρίσκομαι στην πρώτη σεζόν με όλα τα μεγάλα, φυσιολογικά προβλήματα που βρίσκει ένας προπονητής σε αυτή. Συν κάποια επιπλέον ζητήματα με μια τρελή και απίστευτη σειρά τραυματισμών. Και φυσικά λίγος COVID που και που, ο οποίος επηρεάζει τους πάντες. Επομένως νομίζω ότι κρατάμε το καράβι στην σωστή κατεύθυνση, παρά τα σκαμπανεβάσματα. Κι ας δούμε πως θα τελειώσουμε".

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ NBA ΒΙΡΤΟΥΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ