ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Ρούμπιο: "Ένιωθα δειλός όταν δεν είχα δύναμη, το να μιλάς για τη ψυχική υγεία είναι μια νίκη για την κοινωνία"

Ο Ρίκι Ρούμπιο
Ο Ρίκι Ρούμπιο LLUIS GENE/AFP

Ο Ρίκι Ρούμπιο έσωσε τον εαυτό του από τις δύσκολες καταστάσεις που βίωσε με την ψυχική του υγεία και δίνει στο μπάσκετ μια νέα ευκαιρία, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του από την Μπαρτσελόνα το απόγευμα της Δευτέρας (26/2).

Η Μπαρτσελόνα παρουσίασε τον Ρίκι Ρούμπιο το απόγευμα της Δευτέρας (26/2) σε συνέντευξη Τύπου, με την παρουσία Ισπανών δημοσιογράφων. Ο πολύπειρος γκαρντ να στάθηκε στην περιπέτειες με την ψυχική του υγεία, εξήγησε πόσο σημαντικό ήταν που μοιράστηκε όσα βίωνε και αναφέρθηκε στην επιλογή του να επιστρέψει στους Καταλανούς. Δεν παρέλειψε να μιλήσει για το συμβόλαιο του με τους "μπλαουγκάνα" και για τον τραυματισμό του στο γόνατο.

Για τις δύσκολες καταστάσεις που βίωσε με την ψυχική του υγεία: "Ήμουν στο σκοτάδι, αλλά δουλεύοντας με τη βοήθεια των απαραίτητων επαγγελματιών βγήκα έξω από αυτό. Μια λέξη, μια αγκαλιά, ένα "είμαι εδώ", όλα βοηθούν. Ανέπτυξα χρόνιο στρες, κάτι σαν την αγχώδη διαταραχή. Ο μόνος τρόπος να επιστρέψω ήταν να καταλάνω γιατί έφτασα σε αυτό το σημείο. Έχω σώσει τον εαυτό μου και τώρα είμαι πάλι εδώ. Ήταν μάθημα ζωής για εμένα. Είμαι περήφανος για τον εαυτό μου και δεν είμαι τόσο απαιτητικός με εκείνον. Δίνω στο μπάσκετ μια νέα ευκαιρία. Είναι ένα παιχνίδι. Κάποιες φορές το εκλαμβάνουμε σαν να είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Δεν είναι έτσι."

Για το ότι μοιράστηκε όσα βίωνε: "Είμαι ειλικρινής και μιλάω για αυτό, γιατί πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσω και άλλους ανθρώπους. Μερικές φορές βιώνουμε κάποια γεγονότα και δεν καταλαβαίνουμε τη ζημιά που κάνουμε στον εαυτό μας. Ένιωθα δειλός που δεν είχα δύναμη. Δεν ήξερα ποιος ήμουν. Φοβόμουν, αλλά μπορείς να διαχειριστείς τους φόβους σου και να τους ξεπεράσεις. Για πρώτη φορά έδωσα προτεραιότητα σε έμενα και ήταν η σωστή απόφαση.

Στην αρχή σκέφτηκα: 'προσποιήσου έναν τραυματισμό και μετά δεν θα χρειαστεί να εξηγήσεις', αλλά νομίζω ότι μπορώ να βοηθήσω άλλους που περνούν το ίδιο πράγμα. Το να μιλάς γι 'αυτό είναι μια νίκη για την κοινωνία. Όταν βλέπουμε τον εαυτό μας να αντανακλάται σε κάποιον, δεν νιώθουμε μόνοι. Δυστυχώς, όλοι χρειαζόμαστε βοήθεια κάποια στιγμή και το να το ζητήσουμε είναι μια πράξη γενναιότητας."

Για το πώς αποφάσισε να επιστρέψει στη δράση: "Από την 1η Αυγούστου, κάθε μέρα που σηκωνόμουν, το μπάσκετ είχε τελειώσει, γιατί ο άνθρωπος Ρούμπιο είχε εξαφανιστεί. Μέχρι πριν από τρεις ή τέσσερις μήνες δεν σκεφτόμουν καν να επιστρέψω στο παρκέ. Μια μέρα περπατούσα με τον θεραπευτή μου στα βουνά και αισθάνθηκα καλύτερα. Είπα ότι αν σταματήσω το μπάσκετ τώρα και θελήσω να επιστρέψω στα 40, δεν θα είναι εφικτό. Τώρα στα 33, μπόρεσα να επιστρέψω στη ζωή που είχα και αυτό ήταν κάτι που με παρακίνησε".

Για το ποιος είναι ο αλλαγμένος Ρίκι Ρούμπιο: "Τώρα χτίζεται ο σημερινός Ρίκι, είμαι πολύ περήφανος για τη διαδικασία. Η ουσία είναι αυτή, αλλά νιώθω περίεργα. Άλλαξα μηχανισμούς που είχα πριν. Είναι μια διαδικασία με σκαμπανεβάσματα, αλλά είσαι ασφαλής όταν τα πράγματα γίνονται καλά και έχεις γερές βάσεις. Αισθάνομαι λίγο διαφορετικός, αλλά δεν σταματώ να είμαι ο Ρίκι. Είμαι ειλικρινής με τη διαδικασία, γιατί πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσει και άλλους ανθρώπους".

Για το αν θα αποσυρθεί στην Μπαρτσελόνα: "Όταν έφυγα για το NBA, δεν πίστευα ότι θα επέστρεφα. Η ζωή είναι απρόβλεπτη και όσο κι αν κάνεις σχέδια, η ζωή τα αλλάζει πολύ γρήγορα. Αν θα αποσυρθώ στην Μπάρτσα; Θα πάω μέρα με τη μέρα. Τώρα σκέφτομαι μόνο αυτή τη σεζόν"

Για τις προσδοκίες της τρέχουσας σεζόν: "Θέλω να το απολαύσω τόσο εγώ, όσο και ο κόσμος του μπάσκετ. Θέλω βοηθήσω την ομάδα να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει. Μέχρι χθες το μυαλό μου ήταν στα παράθυρα της FIBA, όταν τελειώσει η σεζόν θα δούμε ποια είναι η επόμενη πρόκληση".

Για τον Ρότζερ Γκριμάου: "Με βοήθησε πολύ να πάρω την απόφαση να γυρίσω στη Μπάρτσα".

Για την προσαρμογή του στις προπονήσεις: "Έχω νιώσει πολύ περίεργα συναισθήματα, αλλά το λαμβάνω ως παιχνίδι. Έπαιζα για να βρω τον εαυτό μου και να νιώσω άνετα. Τα αποδυτήρια με βοήθησαν πολύ αντιμετωπίζοντάς με σαν δικό τους. Φαίνεται προφανές, αλλά στον επαγγελματικό κόσμο υπάρχει εγωισμός. Για ό,τι αφορά σε αυτό, είχα απόλυτο δίκιο που επέλεξα την Μπαρτσελόνα για να επιστρέψω".

Για το συμβόλαιό του με την Μπαρτσελόνα: "Το συμβόλαιο είναι μόνο για αυτή τη χρονιά. Είμαι 100% αφοσιωμένος, αλλά αν κάποια στιγμή αυτό (σ.σ. το ζήτημα με την ψυχική του υγεία) επανέλθει, θα πρέπει να σταματήσω. Είμαι εδώ για να συνεισφέρω όσο το δυνατόν περισσότερο αυτή τη σεζόν."

Για τις ενοχλήσεις στο γόνατο: "Προσαρμόζουμε το μηχάνημα (σ.σ. γέλια) μετά από 7 μήνες εκτός δράσης. Αλλά είμαι καλά. Για το ντεμπούτο υπάρχει πλάνο. Θα μπω στην ομάδα και θα δούμε πότε θα είναι η καλύτερη στιγμή για να συμμετάσχω σε αγώνες".

TAGS ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ