ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ψάξτε τον... κοντό

Ο Ολυμπιακός ψάχνει για "κοντό". Προτάθηκαν Αρσλάν και Στεφάνοφ. Ενδιαφέρουν Πόποβιτς-Ράνικο.

Αυτό σημαίνει ότι ο Πίνι Γκέρσον κι οι συνεργάτες του εκτός τον ξένο ψηλό (για την Ευρωλίγκα) εξετάζουν και περιπτώσεις "κοντών", οι οποίοι προέρχονται κυρίως από ομάδες που αποκλείστηκαν στην κανονική διάρκεια της Ευρωλίγκα.
Από τους παίκτες που προτάθηκαν ξεχωρίζει ο Τούρκος (1.88, 23) Εντέρ Αρσλάν της Ολίμπια Λουμπλιάνα κι ο Σκοπιανός Βρίμπα Στεφάνοφ (1.85, 33). Ο πρώτος καταξιώθηκε στην Εφές Πίλσεν, φτάνοντας ακόμη και στην εθνική ομάδα. Φέτος, όμως, είχε μικρή συμμετοχή λόγω τραυματισμού.

Όσο για τον Στεφάνοφ; Ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ, της Σιένα και της Φενέρμπαχτσε (σ.σ που αποτελεί κι έναν από τους αγαπημένους παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς), δεν έπαιξε μπάσκετ φέτος λόγω προσωπικών προβλημάτων, παρά το γεγονός ότι είχε συμφωνήσει έναντι 350.000 ευρώ με τον Ερυθρό Αστέρα.

Ακόμη "ακούγεται" το όνομα του Κροάτη πλέι-μέικερ, Μάρκο Πόποβιτς, ο οποίος πέρσι έπαιξε στην Εφές Πίλσεν και φέτος στη Ζαλγκίρις Κάουνας. Ο βραχύσωμος γκαρντ αποτελεί έναν από τους καλύτερους Ευρωπαίους σουτέρ και ένα σταθερό μέλος της εθνικής ομάδας της χώρας του.

Yπό προϋποθέσεις θα ενδιαφέρει τους "ερυθρολεύκους" κι ο Τιμού Ράνικο, ο οποίος δεν αναμένεται να συνεχίσει την καριέρα του στην Ολίμπια Λουμπλιάνας, ειδικά μετά τις πολύ καλές εμφανίσεις του στην Ευρωλίγκα. Ο Φινλανδός γκαρντ (αγωνίζεται και στις δύο θέσεις) διακρίνεται για την ταχύτητα και την εκτελεστική του δεινότητα, κάτι που σημαίνει ότι ταιριάζει γάντι στον Ολυμπιακό.

Τέλος, ένας παίκτης που φόρεσε τη φανέλα του Ιωνικού Ν.Φ., ο Λάρι Αγιούσο βρίσκεται ανάμεσα στα ονόματα των υποψηφίων.

Ο Στακ μίλησε για όλους και για όλα

Ο Ράιαν Στακ είναι ο προσκεκλημένος της εκπομπής «Κόκκινα Καλάθια» που θα προβληθεί το βράδυ της Τρίτης (9/1 - 21.00) στο Magic. Ο ξανθομάλλης Αμερικανός μίλησε για το σήμερα, το χθες και το αύριο. Αναφέρθηκε στο καλό πρόσωπο που δείχνει στα τελευταία παιχνίδια, στις δυνατότητες της ομάδας του και πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει ο Ολυμπιακός, ενώ στο τέλος ομολόγησε ότι θα ήθελε να μείνει για πάντα στην Ελλάδα!

- Ράιαν, το 2007 ξεκίνησε καλά για τον Ολυμπιακό κι ακόμα καλύτερα για σένα.

- Ναι, έχουμε κάνει καλή αρχή ως τώρα και είμαι χαρούμενος που πήρα την ευκαιρία να βοηθήσω την ομάδα και να είμαι μέρος του Ολυμπιακού. Ελπίζω να συνεχίσουμε και να κάνουμε βήματα μπροστά.

- Θα είμαστε λίγο σκληροί. Ποιο ήταν το πρόβλημα όλους αυτούς τους μήνες και δεν έπαιζες όπως μπορείς;

- Μεταξύ των άλλων ίσως να έφταιξε το γεγονός ότι έπαιξα πολύ κουμπωμένα, αντί να βγω στο γήπεδο και να τα δώσω όλα. Νομίζω ότι δεν είχα εμπιστοσύνη στον εαυτό μου όταν ήρθα γιατί ήταν ένα νέο πρόγραμμα για μένα κι έπαιζα πολύ πιο μουδιασμένα απ’ ότι αισθανόμουν ότι μπορώ να παίξω. Μου πήρε λίγο χρόνο να προσαρμοστώ, αλλά τώρα είμαι έτοιμος.

- Μήπως ζήτησες από τον Αϊ Βασίλη να σε φέρει σε καλή κατάσταση;

- Ήταν μια από τις ευχές μου για τα Χριστούγεννα που πέρασαν. Να με βοηθήσει λίγο. Η ευχή μου πραγματοποιήθηκε και είμαι ευτυχισμένος τώρα.

- Ο Ολυμπιακός στα τελευταία δυο παιχνίδια έδειξε ένα διαφορετικό πρόσωπο. Ένα καλύτερο πρόσωπο. Μοιάζει περισσότερο με ομάδα, παίζει κοντά στο καλάθι κι αυτό είναι η διαφορά. Και παίζεται και άμυνα...

- Η επιτυχία μας στα τελευταία παιχνίδια ξεκινά από την άμυνα. Όποτε παίζεις καλή και σκληρή άμυνα, τότε η επίθεσή σου γίνεται πιο εύκολη. Νομίζω ότι αυτό μας οδήγησε στις επιτυχίες. Ότι πολλοί παίκτες πήραν αποφάσισαν κι έπαιξαν καλή άμυνα. Πετύχαμε εύκολα καλάθια.

- Ο Ολυμπιακός γίνεται καλύτερος μέρα με τη μέρα. Τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε από την ομάδα;

- Αυτή την περίοδο είμαστε στη μέση του ελληνικού πρωταθλήματος και είμαστε κοντά στο να προκριθούμε στην επόμενη φάση της Ευρωλίγκα. Νομίζω ότι συνέχεια θα δείχνουμε πρόοδο και θα γινόμαστε καλύτεροι. Αυτό θέλουμε. Ποτέ μια ομάδα δεν μπορεί να φτάσει στην κορυφή της απόδοσής της πολύ νωρίς ή πολύ αργά. Νομίζω ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Τα παιδιά δουλεύουν σκληρά. Οι προπονητές κάνουν τρομερή δουλειά και μας προετοιμάζουν για το τι να περιμένουν στον επόμενο γύρο. Έχουμε μια ομάδα νέων παιδιών που θέλει να μάθει και να τα κάνει καλά και νομίζω ότι τους έχουμε στο σωστό μονοπάτι.

- Ο Ολυμπιακός έχει ήδη προκριθεί στο ΤΟΠ - 16. Πιστεύεις ότι μπορεί να τερματίσει στην πρώτη θέση.

- Όλα είναι πιθανά στο μπάσκετ. Έχουμε δει να συμβαίνουν πολλά πράγματα φέτος. Καλά πράγματα για μας, αλλά και κακά. Το θέμα είναι να σκεφτόμαστε ένα, ένα παιχνίδι κάθε φορά, να είμαστε συγκεντρωμένοι κι έτοιμοι να παίξουμε κάθε παιχνίδι. Όλα τα άλλα παιχνίδια δεν έχουν σημασία. Εμείς πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι.

- Την Πέμπτη παίζεται απέναντι στη Λε Μαν. Δεν θα είναι εύκολο παιχνίδι.

- Είναι πολύ καλή ομάδα και παίζουν πολύ καλά εκτός έδρας. Είναι πολύ επικίνδυνη ομάδα γιατί έχουν πολλούς ταλαντούχους παίκτες κι εμείς πρέπει να μπούμε συγκεντρωμένοι, να παίξουμε το δικό μας στυλ μπάσκετ και την άμυνα των τελευταίων παιχνιδιών.

- Ράιαν, από την αρχή της σεζόν όλοι μιλούν για τον Ολυμπιακό, αλλά θέλουν ο Ολυμπιακός να κερδίσει έναν τίτλο. Μεγάλοι παίκτες, μεγάλες προσδοκίες, μεγάλη ομάδα. Μπορείτε να τα καταφέρετε;

- Ναι μπορούμε. Οι παίκτες και οι προπονητές, ο κόσμος πιστεύει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Είμαστε νέα ομάδα, με καινούργιους παίκτες και θέλουμε χρόνο για να βρεθούμε εκεί που θέλουμε αλλά είμαστε στη σωστή κατεύθυνση.

- Τι πιστεύεις για το φάιναλ φορ; Ποιες ομάδες έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να προκριθούν;

- Είναι αστείο γιατί πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να δώσουν προβλέψεις για το φάιναλ φορ. Νομίζω ότι όπως πάνε τα πράγματα φέτος στην Ευρωλίγκα είναι δύσκολο να πεις ποιος θα είναι στο φάιναλ φορ. Ελπίζω ότι μια ομάδα, αν συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά, θα είναι ο Ολυμπιακός. Μόνο γι’ αυτή την ομάδα ανησυχώ.

- Για το ελληνικό πρωτάθλημα. Χάσατε από τον Παναθηναϊκό, τον Άρη και τον Πανιώνιο. Πιστεύετε ότι μπορείτε επιστρέψετε πριν το τέλος της κανονικής περιόδου; Να κερδίσετε την πρώτη θέση;

- Ναι. Όπως είπα και πριν όλα είναι πιθανά σ’ αυτό το πρωτάθλημα. Πρέπει να έχουμε αυτές τις τρεις ήττες ως μάθημα και να μην συμβεί ξανά.

- Έχετε χάσει δυο φορές από τον Παναθηναϊκό και ξέρεις καλά τι σημαίνει ένα παιχνίδι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός. Μπορείτε να τους κερδίσετε;

- Μπορούμε. Πρέπει να πάμε εκεί και να πάρουμε το παιχνίδι. Δεν θα είναι εύκολο αλλά είναι πιθανό.

- Ράιαν, ψηφίζεις την Αθήνα και τον Πειραιά ή τη Θεσσαλονίκη;

- Αυτή την ερώτηση με ρωτάνε πιο πολύ. Και οι δυο πόλεις είναι όμορφος αλλά προτιμώ την Αθήνα γιατί έχει περισσότερες δυνατότητες, περισσότερα πράγματα να κάνεις, είναι πιο διεθνής και είναι πιο εύκολο για την οικογένειά μου.

- Πέρασες τέσσερα χρόνια στον Άρη. Ήταν δύσκολη απόφαση να αφήσεις την ομάδα για τον Ολυμπιακό;

- Έψαχνα διάφορα πράγματα, αλλά αυτό που με οδήγησε στο να αποφασίσω υπέρ του Ολυμπιακού είναι το γεγονός ότι ήθελα να παίξω για μια ομάδα που έχει παράδοση στην Ευρωλίγκα. Ο στόχος μου με τον Άρη ήταν να βοηθήσω την ομάδα να προκριθεί στην Ευρωλίγκα. Τον πέτυχα αυτό τον τίτλο. Τώρα ο στόχος μου είναι να κερδίσω έναν τίτλο. Αυτό θέλω να κάνω. Κι αυτός είναι ο κύριος λόγος που ήρθα στον Ολυμπιακό.

- Όταν αποφάσισες να παίξεις για τον Ολυμπιακό το περασμένο καλοκαίρι. Τι περίμενες να βρεις στον Ολυμπιακό και τι έχεις βρει;

- Περίμενα να βρω πολλά πράγματα και τα βρήκα. Ο επαγγελματισμός, οι υψηλές προσδοκίες, οι άνθρωποι του Ολυμπιακού θέλουν περισσότερα κι έχουν τους παίκτες να δώσουν τα περισσότερα. Και οι παίκτες έχουν τους ίδιους στόχους. Να προκριθούν στο φάιναλ φορ, να κερδίσουν έναν τίτλο. Να πετύχουν στο ελληνικό πρωτάθλημα και να κατακτήσουν τον τίτλο.

- Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ¶ρη και ποιες οι ομοιότητες;

- Δύσκολη ερώτηση. Υπάρχουν πολλές ομοιότητες. Και οι δυο ομάδες έχουν σπουδαία ιστορία, οι οπαδοί είναι τρελαμένοι για τις ομάδες τους, είναι επαγγελματίες και οι δυο σύλλογοι έχουν υψηλές προσδοκίες. Νομίζω ότι η διαφορά όπως εξήγησα πριν, οι στόχοι του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα είναι να κερδίσει τον τίτλο. Στον ¶ρη είναι για πρώτη φορά στη διοργάνωση ύστερα από πολλά χρόνια και ίσως οι σκέψεις τους να είναι διαφορετικές. Σχετικά με το που θέλουν να είναι, αν μόνο θέλουν να προκριθούν στον επόμενο γύρο. Τους εύχομαι κάθε επιτυχία, αλλά εγώ θέλω να κερδίσω έναν τίτλο κι αυτό είναι το σημαντικό για μένα.

- Ονειρεύεσαι; Ποιο είναι το μεγαλύτερό σου όνειρο;

- Το μεγαλύτερο μου όνειρο όπως εξήγησα πριν είναι να κερδίσω έναν τίτλο. Ελπίζω να κερδίσω την Ευρωλίγκα και το πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό.

- Έχεις δουλέψει σκληρά στην καριέρα σου;

- Ναι. Η σκληρή δουλειά με έχει κάνει αυτό που είμαι σήμερα. Ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ σε μεγάλη ηλικία, όταν ήμουν σε ηλικία 16 - 17 ετών. Δεν ήρθε εύκολα σε μένα όσο σε άλλα παιδιά, αλλά η σκληρή δουλειά είναι η βάση της επιτυχίας μου.

- Τα σχέδιά σου μετά το μπάσκετ;

- Είναι αστείο ότι με ρωτάς αυτή την ερώτηση. Εγώ και η γυναίκα μου το συζητάμε πολύ το τελευταίο καιρό. Για τα σχέδιά μας τα τελευταία χρόνια. Θέλω να παίξω όσο περισσότερο μπορώ αλλά μετά απ’ αυτό θέλω να ασχοληθώ με την προπονητική γιατί βλέπω ότι στις μέρες μας, τα μικρά παιδιά δεν μαθαίνουν τα βασικά του μπάσκετ. Γι’ αυτό το λόγω βλέπουμε περισσότερους ευρωπαίους να πετυχαίνουν και είδατε τι έγινε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα όπου οι Ευρωπαίοι κυριάρχησαν. Αυτό είναι που θέλω να κάνω όταν σταματήσω. Να μάθω στα νέα παιδιά τα βασικά.

- Ξέρουμε κάποια πράγματα για το ψευδώνυμό σου. Σε αποκαλούν Ηλιόλουστο. Η Ελλάδα είναι ηλιόλουστη χώρα. Θέλεις να μείνεις για πάντα στην Ελλάδα;

- Θα το ήθελα. Αγαπώ πολύ την Ελλάδα. Μου φέρθηκε πολύ καλά, οι άνθρωποι είναι πολύ φιλικοί και έχω πολλές καλές αναμνήσεις. Αν μπορέσω να πείσω τη γυναίκα μου θα ήταν όμορφα;

- Είναι δύσκολο;

- Στην πραγματικότητα έκανε ένα σχόλιο ότι θέλει να μείνει όλο το καλοκαίρι, οπότε είμαστε στη σωστή κατεύθυνση...




















































TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ