ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

ΠΑΟ-ΟΣΦΠ: 84-89

Ο... αγνώριστος Ολυμπιακός άλωσε ύστερα από 8 χρόνια το ΟΑΚΑ με 84-89. Κέρμα στον "Ζοτς"

Σε ένα ντέρμπι που τα είχε ο όλα, ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε έτοιμος να τα διεκδικήσει. Άλλωστε, τα χρόνια είναι πολλά και οι ήττες ακόμη περισσότερες σε όλο αυτό το διάστημα. Όμως, ο Πίνι Γκέρσον μπορεί πλέον να ισχύριζεται ότι νίκησε τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και επί ελληνικού εδάφους, αλλά μάλλον αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους δύο εκ των κορυφαίων προπονητών της Ευρώπης.
Οι δυο τους έφυγαν αγκαλιασμένοι από το παρκέ, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τη ρίψη αντικειμένων από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, που κάτα λάθος βρήκαν στόχο και πάνω στον "Ζοτς". Αν κάποιος ψάχνει για κορυφαίους, από το νικητή Ολυμπιακό η επιλογή είναι δύσκολη, αλλά ο Γιάννης Μπουρούσης έδωσε και την ψυχή του μέσα στο γήπεδο, ο Άντρια Ζίζιτς έριξε κι έφαγε πολύ "ξύλο", ενώ ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης έδωσε την απαιτούμενη δύναμη.

Ο Σκούνι Πεν οργάνωσε ιδανικά την ομάδα με... βοηθό τον Χρήστο Χαρίση, ενώ ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος μάρκαρε πολύ καλά τον Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος αντιμετώπισε πρόβλημα με τις καλές βοήθειες των ερυθρολεύκων.

Από τον Παναθηναϊκό, τα λόγια είναι περιττά για τον Σισκάουσκας που ήταν ο "δολοφόνος" των αμυντικών συστημάτων του Γκέρσον, ενώ ο Κώστας Τσαρτσαρής ήταν σταθερότατος σε όλο το παιχνίδι κι ας αστόχησε στο πιο κρίσιμο τρίποντο.

Ο αγώνας

Θα το πάμε λίγο ανάποδα… Το σκορ του πρώτου δεκαλέπτου ήταν 24-26. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι το παιχνίδι πήγε πόντο-πόντο. Ο Ολυμπιακός στα πρώτα λεπτά του αγώνα ήταν πολύ συγκεντρωμένος, τόσο στην άμυνα όσο και την επίθεση και το κυριότερο ήταν, ότι δεν επηρεάστηκε από τα δύο συνεχόμενα «πράσινα» τρίποντα (ένα του Τσαρτσαρή κι ένα του Σισκάουσκας), αλλά αντίθετα απαντούσε με πόντους σε κάθε καλάθι του Παναθηναϊκού.

Με το σκορ 8-5, ο Δημήτρης Διαμαντίδης πήγε νωρίς στον πάγκο, καθώς χρεώθηκε δις με φάουλ. Σε εκείνο το σημείο οι ερυθρόλευκοι πέρασαν μπροστά με 8-10 και άρχισαν να πατάνε καλύτερα στο παρκέ. Το 13-12 έγινε 13-23 με καλή κυκλοφορία της μπάλας, σωστές επιλογές στα σουτ και άμυνα με βασικό «εργάτη» τον Γιάννη Μπουρούση, που έκλεινε σωστά σε κάθε περίπτωση και παράλληλα βοηθούσε πολύ στα ριμπάουντ.

Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός ήταν λογικό να μην κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια και με τον Κώστα Τσαρτσαρή να του δίνει «βαθιές» επιθετικές ανάσες μείωσε τη διαφορά σε 19-24 και με τρίποντο του Μίλος Βούγιανιτς έφερε το ματς στο καλάθι. Παρόλα αυτά, ο Ολυμπιακός δεν έχασε την πρωτοπορία, αλλά ούτε και τον προσανατολισμό του.

Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης είχε περάσει στο παρκέ και έδειχνε ορεξάτος (έκανε ένα πολύ δυναμικό κάρφωμα στη δεύτερη επαφή του με την μπάλα), ενώ στη συνέχεια ένα αντιαθλητικό φάουλ του Δήμου Ντικούδη (αγκωνιά στον Άντρια Ζίζιτς) έδωσε το δικαίωμα στην ομάδα του Πίνι Γκέρσον να προηγηθεί με 24-31, 25-37 και με τη μεγαλύτερη διαφορά των 13 ποντών ύστερα από τρίποντο του Μπουρούση (27-40).

Το ΟΑΚΑ «πάγωσε», αλλά ο Παναθηναϊκός αντέδρασε άμεσα με ένα 5-0 σερί (ο Σισκάουσκας ήταν διαρκής απειλή για το καλάθι του Ολυμπιακού), ενώ παράλληλα ανέβαζε στροφές και ο Διαμαντίδης. Οι ερυθρόλευκοι έδειχναν να βγαίνουν από το αγωνιστικό πλάνο τους, ενώ η φθορά των φάουλ (στο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός είχε εκτελέσει 23 βολές και ο Ολυμπιακός μόλις 9) αποσυντόνισε ακόμη και τον Πίνι Γκέρσον που αδυνατούσε (ένεκα των συνθηκών) να κρατήσει στο παρκέ την πεντάδα της αρεσκείας του.

Βέβαια και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε να σκεφτεί στα αποδυτήρια τα τρία φάουλ των Σισκάουσκας και Τσαρτσαρή, αλλά αυτό ήταν η μικρότερη θυσία μπροστά στο come back που έκανε η ομάδα του μέχρι την ανάπαυλα, όπου τότε ο ηλεκτρονικός πίνακας του ΟΑΚΑ ανέγραφε 49-51.

Στο τρίτο δεκάλεπτο καλύτερος ήταν ο Ολυμπιακός ή αν το θέλετε διαφορετικά, δεν είχε ρυθμό ο Παναθηναϊκός που πλήρωσε και τα πολλά άστοχα σουτ από την περιφέρεια. Κι αν η περίοδος άρχισε με τις δύο ομάδες να είναι κοντά στο σκορ, δύο συνεχόμενα τρίποντα του Πεν (το ένα από τα 8 μέτρα στη λήξη της επίθεσης) έβαλαν κάθισαν πιο… άνετα τους ερυθρόλευκους στη θέση του οδηγού (53-61).

Στη συνέχεια ο Ολυμπιακός δεν απώλεσε τη διαφορά, αφού εξακολούθησε να παίζει καλή άμυνα και έριξε το ρυθμό του αγώνα. Το σκορ έγινε ακόμη και 58-70 με τρίποντο του εκπληκτικού Μπουρούση, ενώ το δεκάλεπτο έληξε με τον Ολυμπιακό να προηγείται 61-72.

Το τελευταίο δεκάλεπτο ήταν για ατσάλινα νεύρα και αποδείχθηκε ότι τα είχε ο Ολυμπιακός που παρά το ξύπνημα του Παναθηναϊκού στα πρώτα λεπτά (66-72) της περιόδου, δεν λύγισε. Ούτε στο σημείο, όπου οι γηπεδούχοι πλησίασαν στους τέσσερις πόντους (73-77) και το ΟΑΚΑ πήρε φωτιά! Αλλά εκεί έβαλαν στην κυριολεξία το χέρι τους οι Πεν και Βασιλόπουλος που με δύο κλεψίματα και ισάριθμα λέι απ έφεραν τη διαφορά στους 11 πόντους.

Ο Σισκάουσκας έκανε τα πάντα για να κρατήσει τον Παναθηναϊκό ζωντανό… Τα πάντα. Όμως, δεν ήταν αρκετά, αφού και από την άλλη πλευρά οι ερυθρόλευκοι προσπαθούσαν να φύγουν με τη νίκη. Όταν το σκορ έγινε 84-87, πολλοί πίστεψαν, ότι οι πρωταθλητές Ελλάδας θα κλέψουν τη νίκη. Ο Σχορτσιανίτης κέρδισε φάουλ και ήταν εύστοχος μόνο στη μία βολή, σχεδόν ένα λεπτό πριν το τέλος, αλλά στην αμέσως επόμενη επίθεση του Παναθηναϊκού, ο πολύ καλός Τσαρτσαρής αστόχησε στο πιο κρίσιμο τρίποντο. Εκεί, όλα κρίθηκαν και αφού πήγε και ο Πεν στη γραμμή των βολών (ευστοχώντας μόνο στη μία) το ματς έληξε με σκορ 84-89 και τα αντικείμενα να πέφτουν βροχή…

Τα δεκάλεπτα: 24-26, 49-51, 61-72, 84-89

Παναθηναϊκός (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Ντελκ 2, Μπετσίροβιτς 2, Μπατίστ 8, Σισκάουσκας 28 (3), Χατζηβρέττας 4, Ντικούδης 5, Τσαρτσαρής 14 (3), Διαμαντίδης 16 (2), Βούγιανιτς 4 (1), Γιαβτόκας 1.

Ολυμπιακός (Πίνι Γκέρσον): Πεν 13 (2), Παπαμακάριος, Ακερ 16 (1), Ζίζιτς 18, Μπουρούσης 14 (3), Ντόμερκαντ 3 (1), Χαρίσης 6, Μπάρλος, Βασιλόπουλος 7 (1), Στεφάνοφ, Σχορτσιανίτης 12.





































TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ