BASKETBALL ANALYSIS

Παναθηναϊκός - Βαλένθια: Ο Γκουντάιτις που δέχθηκε 25 πόντους χωρίς να φταίει πάντα, ο εγκλωβισμός του Μπέικον και ο "καυτός" Τζόουνς

Ο Αρτούρας Γκουντάιτις τη στιγμή του τραυματισμού του στο παιχνίδι με τη Βαλένθια
Ο Αρτούρας Γκουντάιτις τη στιγμή του τραυματισμού του στο παιχνίδι με τη Βαλένθια INTIME

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με τη βοήθεια του InStat Scout την οριακή ήττα του Παναθηναϊκού από την Βαλένθια. Ο συγκλονιστικός στην επίθεση Γκουντάιτις που είχε θέματα στην άμυνα (αλλά δεν έφταιγε μόνο αυτός), ο Κλαβέρ που κλείδωσε τον Μπέικον, ο “καυτός” Τζόουνς και ο Τόμας που θα δώσει κάτι διαφορετικό στους “πράσινους”.

Ο Παναθηναϊκός δεν τα κατάφερε κόντρα στην Βαλένθια. Σε ένα παιχνίδι που κρίθηκε στους 90 πόντους, οι “πράσινοι” πλήρωσαν τις αμυντικές τους αδυναμίες και ηττήθηκαν με 91-92, με τον Κρις Τζόουνς να σημειώνει το νικητήριο καλάθι.

Το "τριφύλλι" είχε καλά διαστήματα στην επίθεση και (πολύ) άσχημα διαστήματα στην άμυνα, σε ένα ματς που θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί διαφορετικά αν το σουτ του Τζόουνς στο τέλος δεν έβρισκε στόχο. Με τα "ΑΝ" όμως δεν γίνεται να έχει μία ομάδα απαιτήσεις.

Το SPORT24 αναλύει την ήττα του Παναθηναϊκού με την βοήθεια του InStat Scout.

Το δίκοπο μαχαίρι με Γκουντάιτις και το ρόστερ που τον εκθέτει

Δεν είναι ακριβώς είδηση ότι ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει αμυντικά προβλήματα φέτος. Οι απουσίες των Πονίτκα κα Παπαγιάννη κόντρα στην Βαλένθια απλώς διόγκωσαν ακόμα περισσότερο, κάτι που φαίνεται από έναν ενδιαφέρον αριθμό: Οι "πράσινοι" δέχονται φέτος 0.99 πόντους ανά κατοχή στην EuroLeague και κόντρα στην Βαλένθια δέχθηκαν 1.11 πόντους ανά κατοχή. Και - όπως κατάλαβε όποιος είδε το παιχνίδι - όλα για τους Ισπανούς ξεκινούσαν με το Pick and Roll στην επίθεση, όπου σημάδεψαν αλύπητα τον Αρτούρας Γκουντάιτις.

Ο Λιθουανός είναι κακός αμυντικός στο Pick and Roll, αφού - μετά και τους τραυματισμούς των προηγούμενων χρόνων - έχει μεγάλα προβλήματα. Σύμφωνα με το InStat Scout, ο έμπειρος σέντερ ήταν κύριος αμυντικός σε 16 κατοχές κόντρα στην Βαλένθια και δέχθηκε 25 πόντους σε αυτές, σε ένα καταστροφικό νούμερο. Σε καταστάσεις Pick and Roll μάλιστα δέχθηκε 17 πόντους σε 10 κατοχές (10 από τον ψηλό που ρόλαρε και 7 από τον γκαρντ). Ιδού και το σχετικό Shot Chart:

Το Shot Chart των σουτ που κλήθηκε να μαρκάρει ο Αρτούρας Γκουντάιτις
Το Shot Chart των σουτ που κλήθηκε να μαρκάρει ο Αρτούρας Γκουντάιτις INSTAT SCOUT

Ο Λιθουανός - που ήταν συγκλονιστικός στην επίθεση με 23 πόντους - δέχθηκε όλο το… ανάθεμα για ό,τι έγινε στην άμυνα. Το θέμα ωστόσο είναι πως ο Γκουντάιτις δεν είναι ο μόνος που ευθύνεται για αυτή την εικόνα. Στο επίπεδο της EuroLeague είναι πράγματι δύσκολο να κρύψεις έναν κακό αμυντικό, αλλά όχι αδύνατο. Όταν όμως στο παρκέ βρίσκονται ταυτόχρονα δύο ή περισσότεροι κακοί αμυντικοί, τότε πράγματι είναι αδύνατο.

Ο Γκουντάιτις έχει μεγάλα ζητήματα. Την ίδια στιγμή όμως μοιραζόταν το παρκέ με τους - κακούς - αμυντικούς Ντέρικ Γουίλιαμς και Ντουέιν Μπέικον, ενώ για ένα διάστημα αυτή την τριάδα συνόδευε ο - επίσης κακός αμυντικός - Ματ Τόμας. Κοινώς, ο Παναθηναϊκός είχε ανά διαστήματα 4 κακούς αμυντικούς στο παρκέ.

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Μπέικον ήταν κύριος αμυντικός σε 8 κατοχές μισού γηπέδου και δέχθηκε 15 πόντους, με τις περισσότερες εξ αυτών να έρχονται έπειτα από Pick and Roll των Ισπανών, όπου είτε έβγαινε αργά σε βοήθεια στον παίκτη που ρόλαρε (όπου ήταν υπεύθυνος να το κάνει, ως ο παίκτης που βρισκόταν στην γωνία) είτε έβγαινε αργά στον παίκτη που μάρκαρε στην γωνία. Ο Γουίλιαμς ήταν κύριος αμυντικός σε 8 κατοχές της Βαλένθια και δέχθηκε 9 πόντους. Ο Τόμας ήταν κύριος αμυντικός σε 9 κατοχές και δέχθηκε 8 πόντους. Όπως γίνεται σαφές, εδώ διαμορφώνεται ένα… μοτίβο αμυντικής αδυναμίας και ο Γκουντάιτις δεν είναι ο μόνος αδύναμος κρίκος στην άμυνα.

Ο Τζόουνς εξέθεσε τον Παναθηναϊκό

Έχοντας απέναντί του τόσους πολλούς διαφορετικούς στόχους για να… διαλέξει, ο Κρις Τζόουνς πραγματοποίησε τρομερή εμφάνιση με 24 πόντους και 5 ασίστ, από τις οποίες η Βαλένθια πήρε άλλους 13 πόντους. Ο Αμερικανός δηλαδή ήταν συνολικά υπεύθυνος για 37 πόντους των Ισπανών. Ιδού και το Shot Chart:

Το Shot Chart του Κρις Τζόουνς κόντρα στον Παναθηναϊκό
Το Shot Chart του Κρις Τζόουνς κόντρα στον Παναθηναϊκό INSTAT SCOUT

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Τζόουνς σημείωσε 11 πόντους (σε 6 κατοχές) σε κατάσταση Pick and Roll (1.83 πόντοι ανά κατοχή, σε ένα αδιανόητο νούμερο), 8 πόντους σε Isolation (ένας εναντίον ενός) σε 4 κατοχές και άλλους 3 σε handoff (πάσα χέρι με χέρι και σουτ). Κοινώς, σχεδόν όλα τα καλάθια του ήρθαν από προσωπική ενέργεια, με τον Παναθηναϊκό να αδυνατεί να τον σταματήσει.

Οι "πράσινοι" αρχικά έπαιξαν "ICE" στο Pick and Roll, αρνούμενοι δηλαδή το σκριν για να στείλουν τον Τζόουνς στην πλάγια γραμμή. Ο Γκουντάιτις - που μάρκαρε τον αντίπαλο σέντερ - ήταν όμως πολύ πίσω, με αποτέλεσμα ο Τζόουνς να έχει χώρο και χρόνο να αποφασίσει τι ήθελε να κάνει. Αυτό ξεκλείδωσε την άμυνα των “πράσινων”, κάτι που αν συνδυαστεί με τις κακές περιστροφές της ομάδας οδήγησε στο ρεσιτάλ του.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κάπως έτσι, ο Παναθηναϊκός έφτασε και στην τελευταία άμυνά του. Όντας μπροστά στο σκορ με 91-89 οι “πράσινοι” έπρεπε να βγάλουν αυτή την άμυνα. Έβαλαν μία ευέλικτη πεντάδα για να κάνουν αλλαγές σε κάθε σκριν. Αυτή η πεντάδα αποτελείτο από έναν καλό αμυντικό (Λι), έναν άνω του μετρίου αμυντικό (Καλαϊτζάκης) και τρεις κακούς αμυντικούς (Μπέικον, Τόμας, Γουίλιαμς). Τζόουνς είχε τρεις παίκτες για να… διαλέξει. Επέλεξε τον Γουίλιαμς και δικαιώθηκε.

Το "Τόμας Effect" και ο Κλαβέρ που κλείδωσε τον Μπέικον

Αν κάποιος έλεγε πριν από μερικές εβδομάδες ότι ο Παναθηναϊκός θα σημείωνε 91 πόντους αγώνα EuroLeague με τους Γουόλτερς, Πονίτκα, Παπαγιάννη εκτός και με τον Μπέικον να σημειώνει 10 πόντους με 4/14 σουτ, τότε μάλλον δεν θα το πίστευε κανείς. Κι όμως, αυτό πράγματι συνέβη. Ο λόγος που συνέβη αυτό έχει ονοματεπώνυμο: Ματ Τόμας.

Ο Αμερικανός έκανε θετικότατο ντεμπούτο, με 13 πόντους σε 23 λεπτά. Ο Τόμας έδωσε στους “πράσινους” κάτι που τους έλειπε: Κίνηση, αφού τρέχει διαρκώς για να βρει από σκριν για να σουτάρει. Οι 9 από τους 13 πόντους του άλλοτε NBAερ ήρθαν από off screen καταστάσεις (βγαίνοντας από σκρίν). Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Παναθηναϊκός πήρε συνολικά 11 πόντους από off screen καταστάσεις, επίδοση-ρεκόρ για φέτος σε 7 κατοχές (επίσης επίδοση-ρεκόρ). Ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα με τις λιγότερες off screen κατοχές στην EuroLeague φέτος (μόλις 2.7 ανά αγώνα). Κόντρα στην Βαλένθια σχεδόν τριπλασίασε αυτό τον αριθμό. Και σημείωσε 91 πόντους σε ένα βράδυ που έλειπε ο Γουόλτερς και έμεινε στα ρηχά ο Μπέικον.

Και μιλώντας για τον Μπέικον… Ο Αμερικανός έμεινε στους 10 πόντους, ενώ έδωσε “έμμεσα” άλλους 10 από τις 5 ασίστ του. Είχε όμως ξεκάθαρα θέματα από την άμυνα της Βαλένθια. Οι Ισπανοί έχουν στο ρόστερ τους έναν από τους λίγους παίκτες στην Ευρώπη με το κατάλληλο μέγεθος, ταχύτητα, μάκρος και εμπειρία να μαρκάρει τον Μπείκον: Τον Βίκτορ Κλαβέρ. Ο Ισπανός διεθνής κλείδωσε τον Αμερικανό, στέλνοντάς τον αριστερά, ενώ - με την Βαλένθια να παίζει Hedge Out στο Pick and Roll, δηλαδή ο ψηλός έβγαινε δυναμικά - ο Κλαβέρ έβαζε πάντα το σώμα του με τέτοιο τρόπο που έφερνε σε δύσκολη θέση τον Μπέικον.

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Μπέικον είχε μόλις 2/9 σουτ με κύριο αμυντικό τον Κλαβέρ, με τον Ισπανό να δίνει ένα αμυντικό ρεσιτάλ, όταν την ίδια στιγμή εξέθεσε τον σταρ του Παναθηναϊκού και στην άλλη πλευρά του παρκέ (13 πόντοι με 3/4 τρίποντα). Καθόλου τυχαία, ο Κλαβέρ είχε +11 στο σύστημα +/-, το καλύτερο ανάμεσα στους συμπαίκτες του.

Κρίνοντας από το αποτέλεσμα, ή… περίπου από αυτό

Έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι το μπάσκετ είναι ένα άθλημα στιγμών. Ένα εύστοχο ή ένα άστοχο σουτ αλλάζουν την μοίρα ενός αγώνα. Σε αυτή την διαχωριστική γραμμή, κάποιοι κρίνουν την εικόνα του Παναθηναϊκού από το τελικό αποτέλεσμα και προσάπτουν πολλά στους “πράσινους”. Κάποιοι άλλοι πιθανόν να αποθέωναν το “τριφύλλι” αν ο Τζόουνς αστοχούσε, στεκόμενοι τα θετικά πράγματα που έδειξε ο Παναθηναϊκός σε ένα βράδυ που του έλειπαν τρεις κομβικοί παίκτες του. Κάπου εκεί, ανάμεσα στον ενθουσιασμό και την απογοήτευση, υπάρχει και η πραγματικότητα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σε ένα παιχνίδι, μία ομάδα οφείλει να κάνει το βέλτιστο που μπορεί για να αυξήσει τις πιθανότητές της να νικήσει. Η Βαλένθια το έκανε αυτό δίνοντας την μπάλα σε έναν παίκτη που ήταν σε σπουδαία μέρα (Τζόουνς), αποφασίζοντας να ζήσει και να πεθάνει με αυτόν. Ο Παναθηναϊκός απάντησε θέλοντας να παίξει άμυνα, με αλλαγές, ρίχνοντας στο παρκέ μία πεντάδα με τρεις αμυντικούς “στόχους”. Δημιούργησε δηλαδή και ο ίδιος τις προϋποθέσεις για την τελευταία φάση, έχοντας μία πεντάδα με αδυναμίες.

Πολύς κόσμος υποστηρίζει ότι ο Παναθηναϊκός έπρεπε να κάνει φάουλ για να έχει την τελευταία επίθεση. Είναι και αυτή μία σκέψη. Πολλοί προπονητές ωστόσο συχνά πιστεύουν πως όταν η ομάδα τους έχει προβάδισμα δύο πόντων, τότε είναι προτιμότερο να παίξουν άμυνα από το να δώσουν πιθανόν δύο πόντους στον αντίπαλό τους. Δεν είναι δηλαδή ότι ο Παναθηναϊκός ήταν μπροστά στο σκορ με 3 πόντους και ήθελε να κάνει φάουλ για να μην πάει ο αγώνας στην παράταση με τρίποντο.

Στο τέλος της ημέρας, θα υπάρχει πάντα ο κόσμος που θα κρίνει ένα άθλημα στιγμών με βάση το αποτέλεσμα ή… περίπου από το αποτέλεσμα. Η ιστορία ωστόσο είναι μία: Στην τελευταία επίθεση της Βαλένθια, οι Ισπανοί είχαν δημιουργήσει τις καλύτερες - για αυτούς - συνθήκες για να πετύχουν τον στόχο τους. Το αν το σουτ του Τζόουνς θα έμπαινε ή όχι δεν είχε σημασία από την στιγμή που έκαναν το σωστό. Ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να το κάνει αυτό. Και τιμωρήθηκε.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΒΑΛΕΝΘΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ