ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Τα βάσανά του ένα φορτίο που το πηγαίνει εδώ κι εκεί

Παναθηναϊκός: Τα βάσανά του ένα φορτίο που το πηγαίνει εδώ κι εκεί
ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ / INTIME SPORTS

Ο Παναθηναϊκός αδυνατούσε να παίξει άμυνα της προκοπής για πολλοστή φορά φέτος, με αποτέλεσμα να υποστεί ακόμη μια ήττα. Ο τρόπος με τον οποίο έληξε (και) το παιχνίδι με τη Βαλένθια είναι συνηθισμένος για μια ομάδα που παλεύει να βρει τη χαμένη ελπίδα. Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγκας.

Το μεγάλο σουτ του Κρις Τζόουνς στο φινάλε ήρθε για να επιβεβαιώσει τη μοίρα του Παναθηναϊκού. Η ανάγνωση περί τύχης/ατυχίας είναι πολύ επιδερμική για να περιγράψει την κατάσταση που βίωσαν οι πράσινοι για πολλοστή φορά φέτος στο ΟΑΚΑ. Πολύ απλά γιατί ακόμη ένα παιχνίδι κρίθηκε στους 80+ πόντους, με τον Παναθηναϊκό να αδυνατεί να κάνει τα βασικά στο πίσω μέρος του παρκέ.

Κι αν η νέα ήττα στην EuroLeague δεν του αλλάζει τη ζωή στη διοργάνωση, το ψυχολογικό πλήγμα μοιάζει πολύ σημαντικότερο δεδομένων αυτών που έρχονται (βλ. το Final Eight του Κυπέλλου Ελλάδας ΟΠΑΠ).

Μπορούν οι συνήθειες ενός ολόκληρου έτους να αλλάξουν σε μια βδομάδα; Ρητορικό το ερώτημα. Με την παρούσα μορφή πάντως, ο Παναθηναϊκός δεν έχει το δικαίωμα ούτε να συζητά το ενδεχόμενο της κατάκτησης του τροπαίου στα "Δύο Αοράκια".

Οι παθογένειες μιας ολόκληρης σεζόν

Ο Παναθηναϊκός χαρακτηρίζεται στο σύνολο της φετινής αγωνιστικής περιόδου από την πνευματική ασυνέπεια. Είτε μιλάμε για ολόκληρο σαραντάλεπτο είτε για χρονικά διαστήματα που είναι κρίσιμα σε έναν αγώνα. Εν προκειμένω, ο τρόπος με τον οποίο μπήκε στο παιχνίδι με τη Βαλένθια εξηγούσε πολλά για την έλλειψη κατανόησης των βασικών, προκειμένου να μπουν οι βάσεις για τη νίκη

Κι αυτό γιατί η πρώτη περίοδος μπορεί να τον βρήκε στο +5 (26-21), αλλά με ρυθμό που σαφώς βόλευε τη Βαλένθια, αλλά -πολύ περισσότερο- με τους παίκτες του Ντέγιαν Ράντονιτς να κλείνουν το δεκάλεπτο με (μόλις) δύο ομαδικά φάουλ.

Αμφότερα δε, πάνω σε προσπάθεια για σουτ! Κάτι που δεν επέτρεψε στον Παναθηναϊκό να εκμεταλλευτεί την σπουδαία -σε επίπεδο αριθμών- απόδοσή του, στο μπροστινό μέρος του παρκέ, όπου είχε 9/16 εντός παιδιάς με 8 ασίστ.

Το ακαταλόγιστο του Ματ Τόμας

Μιας κι η συζήτηση πήγε στην επίθεση, ο ρόλος που -μπορεί να- έχει ο Ματ Τόμας ήταν εμφανής εξ αρχής. Ο νεοαποκτηθείς γκαρντ/φόργουορντ μπορεί δείχνει να έχει το... ελεύθερο από τον Ντέγιαν Ράντοντις σε ό,τι αφορά στην περιφερειακή εκτέλεση -ακόμη και πάνω σε άμυνα. Οι πρώτες κατοχές που εκδηλώθηκαν από τα χέρια του υποδεικνύουν πως ο 53χρονος τεχνικός έχει αποφασίσει να του δώσει την σχετική ελευθερία, προκειμένου να τον "εκμεταλλευτεί" σε απόλυτο βαθμό.

Το βιογραφικό του Ματ Τόμας έχει άλλωστε σε περίοπτη θέση αυτή τη συνθήκη. Αν ο Παναθηναϊκός δεν τον αφήσει να... είναι ο εαυτός του (όπως για παράδειγμα έχει γίνει με άλλους), τότε δεν θα μπορέσει να αδράξει το μέγιστο της επένδυσής του.

Η χαμένη βολή στο φινάλε μικρή σημασία έχει, είναι το δέντρο μπροστά στο δάσος. Κάτι που φάνηκε άλλωστε κι από τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε, δεδομένου πως ο Ντέγιαν Ράντονιτς τον άφησε στο παρκέ για 23'12'' απέναντι στη Βαλένθια.

Από άμυνα;

Η ουσία βέβαια είναι άλλη -για πολλοστή φορά- για τον Παναθηναϊκό. Πότε θα μπορέσει να αποδώσει στο πίσω μέρος του παρκέ στο επίπεδο που επιτάσσει η EuroLeague. Το 80+ ως παθητικό αποτελεί την πράσινη καθημερινότητα και είναι το στοιχείο που έχει οδηγήσει την ομάδα στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης.

Το μείζον βέβαια είναι ότι η παρούσα εικόνα δεν μπορεί να προσφέρει την ελάχιστη αισιοδοξία εν όψει του Final Eight του Κυπέλλου Ελλάδας ΟΠΑΠ. Εκεί όπου ο Παναθηναϊκός θα διεκδικήσει το δεύτερο τρόπαιο της σεζόν, έχοντας ως υποχρέωση να ξεπεράσει το εμπόδιο του Κολοσσού (σε πρώτη φάση) και του Ολυμπιακού (αν όλα πάνε... καλά στον προημιτελικό).

Η απλή μέθοδος των τριών

Το παιχνίδι με τη Βαλένθια ανήκει στο παρελθόν και -εκ των πραγμάτων- δεν ήταν ιδιαίτερης (βαθμολογικής) σημασίας για τον Παναθηναϊκό. Το ψυχολογικό υπόβαθρο που δημιούργησε είναι πολύ σημαντικότερο άλλωστε.

Ας το αφήσουμε προσωρινά στην άκρη όμως. Αυτά που έρχονται είναι (πολύ) μεγαλύτερης αξίας για τον οργανισμό, δεδομένου ότι ακολουθούν η εντός έδρας αναμέτρηση με τον Προμηθέα για τη Basket League και το Final Eight του Κυπέλλου Ελλάδας ΟΠΑΠ.

Εδώ λοιπόν προκύπτει κι η πρώτη πολύ απαιτητική εξίσωση για τον Ντέγιαν Ράντονιτς. Δεδομένου πως το θέμα του Άντριου Άντριους παραμένει άλυτο, ο 53χρονος τεχνικός καλείται να αποφασίσει για την πρώτη (από τις δύο) αλλαγή με φόντο το πιθανό συναπάντημα με τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό του Σαββάτου 18 Φεβρουαρίου.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, εντός της επτάδας (6+1) είναι ο Ματέους Πονίτκα, ο οποίος βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της επανένταξης στο πλήρες πρόγραμμα προπόνησης. Στη "γωνία" όμως περιμένουν ο Μάριους Γκριγκόνις (εδώ και δυόμιση μήνες είναι ενεργός μόνο στην EuroLeague) και ο Ματ Τόμας.

Αν λοιπόν, δεν προκύψει πλήρης ανατροπή σκηνικού με τον Άντριου Άντριους και παραμείνει δηλωμένος στην ελληνική λίστα, ποιος περιφερειακός θα πάρει το χρίσμα; Η απάντηση μοιάζει να είναι εύκολη: ο Ματ Τόμας. Οι λόγοι είναι προφανείς.

Η χαμένη ελπίδα

Μ' αυτά και μ' αυτά, ο Παναθηναϊκός είδε την ψυχολογία του να πληγώνεται ακόμη περισσότερο. Να χάνει την ευκαιρία στην ελπίδα, που γέννησαν οι δύο προσθήκες. Ως οργανισμός δείχνει να κουβαλάει κάθε βδομάδα, όλα τα λάθη που έχουν γίνει από το καλοκαίρι. Σαν ένα φορτίο, που το πηγαίνει εδώ κι εκεί...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ