EUROLEAGUE

Παναθηναϊκός - Ρεάλ Μαδρίτης 85-69

Παναθηναϊκός - Ρεάλ Μαδρίτης 85-69
STOLISVAGGELIS

Μετά από τρεις σερί ήττες, ο Παναθηναϊκός κέρδισε -κατά κράτος- τη Ρεάλ Μαδρίτης (85-69), κάνοντας ακόμη ένα βήμα για την πρόκριση στα πλέι οφ της Euroleague. Εντυπωσιακός -ξανά- ο Παππάς, που σταμάτησε στους 22 πόντους.

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε εντός έδρας τη Ρεάλ Μαδρίτης με 85-69 και επέστρεψε στον δρόμο των επιτυχιών, μετά από τρία διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα. Πως τα κατάφερε; Οι παίκτες του Ντούσκο Ιβάνοβιτς έδειξαν... ενοχλημένοι από όσα έγιναν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και παίζοντας εξαιρετικά σε άμυνα και επίθεση, πήραν με σχετική άνεση τη νίκη.

Πολυτιμότερος παίκτης των "πρασίνων" ήταν ο Νίκος Παππάς, που σημείωσε 22 πόντους, ενώ έκανε career high στο ranking (30). Άξιος συμπαραστάτης του ήταν ο ΝτεΜάρκους Νέλσον που πραγματοποίησε την καλύτερη φετινή του εμφάνιση, ενώ πολύ καλός ήταν επίσης ο Τζέιμς Γκιστ, βγάζοντας ενέργεια στις δύο πλευρές του παρκέ.

Από την άλλη, αυτή ήταν η πιο βαριά φετινή ήττα των Μαδριλένων, που είδαν τον Παναθηναϊκό να επικρατεί εύκολα και να... βάζει τη Μπαρτσελόνα στο κόλπο της πρωτιάς στον πέμπτο όμιλο.

Τα στατιστικά του αγώνα

Τι δήλωσε ο Πάμπλο Λάσο

Τι είπε ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς

Ο αγώνας

Από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, ο Παναθηναϊκός έδειξε την πρόθεσή του να "φορτώσει" παιχνίδι κοντά στο καλάθι. Γι αυτό οι ψηλοί του αποτέλεσαν τους κύριους εκφραστές των plays που επέλεγε ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς, συν το γεγονός πως οι Γκιστ, Μπατίστα και Μαυροκεφαλίδης πέτυχαν τους οκτώ από τους δέκα πρώτους πόντους του "τριφυλλιού" (10-7 στο 6').

Από την άλλη, η Ρεάλ Μαδρίτης έβλεπε πως το "ζωγραφιστό" ήταν... άβατο, με αποτέλεσμα οι περισσότερες επιθέσεις να εκδηλώνονται πίσω από τη γραμμή των 6μ75. Παρόλ' αυτά, ο Παναθηναϊκός διατήρησε το πάνω χέρι στο σκορ (15-10 στο 8'), με τον Γκιστ να είναι ο παίκτης που έκανε τη διαφορά, κυρίως χάρη στην ενέργεια που έβγαζε στις δύο πλευρές του παρκέ.

Μέσα σε όλα, ο προπονητής των "πρασίνων" αποφάσισε να ανοίξει από νωρίς το ροτέισον, χρησιμοποιώντας εννιά παίκτες στο πρώτο δεκάλεπτο. Αυτό πάντως δεν επηρέασε αρνητικά την ομάδα του (βλ. ρυθμός), αλλά θετικά (βλ. ενέργεια).

Ριμπάουντ και άμυνα

Η απουσία του Διαμαντίδη από το παρκέ ουδόλως προβλημάτισε πάντως τον Παναθηναϊκό, αφού ο Νέλσον -που πέρασε στη θέση του- έκανε πολύ καλά τη δουλειά του. Ο Αμερικανός πλεϊμέικερ ήταν αυτός που μαζί με τον Παππά "έχτισαν" το +8 (25-17) του 12ου λεπτού, με τη "Βασίλισσα" όμως να βρίσκει τον τρόπο να επιστρέψει στο παιχνίδι.

Ποιος ήταν αυτός ο τρόπος; Τα περιφερειακά σουτ! Ο Γιούλ σκόραρε από τα 6μ75 και η Ρεάλ Μαδρίτης μπόρεσε να ισοφαρίσει το παιχνίδι (29-29) στο 16ο λεπτό, την ώρα που οι "πράσινοι" αναζητούσαν εναγωνίως αξιόπιστη επιθετική λύση.

Ο Σλότερ ήταν ο πρώτος παίκτης του Παναθηναϊκού που σκόραρε από την περιφέρεια (μετά από έξι σερί άστοχες προσπάθειες), την ώρα που η είσοδος του Λαουάλ έδωσε περισσότερη ενέργεια και αθλητικά προσόντα στη φροντ λάιν.

Με τον Αμερικανονιγηριανό να σκοράρει τέσσερις διαδοχικούς πόντους, άλλωστε ο Παναθηναϊκός βρήκε τον τρόπο να αποκτήσει εκ νέου διαφορά ασφαλείας (38-29 στο 18'), με το πρώτο ημίχρονο να ολοκληρώνεται στο +6 (41-35).

Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς

Στο τρίτο δεκάλεπτο, η λογική του "τριφυλλιού" δεν άλλαξε, με το αποτέλεσμα να είναι ίδιο. Η Ρεάλ Μαδρίτης έμοιαζε εκτός κλίματος, την ώρα που ο Παππάς άρχισε να σκοράρει ασταμάτητα. Ο 25χρονος γκαρντ εξελίχθηκε στον παίκτη για όλες τις δουλειές αφού στην άμυνα έκανε ό,τι έπρεπε για να σταματήσει τους κοντούς της ισπανικής ομάδας, ενώ στην επίθεση δεν σταμάτησε να σκοράρει.

Γι αυτό και αποτέλεσε τον βασικό λόγο για τον οποίο ήρθε το +16 (69-53) του 30ου λεπτού, με τη νίκη να μοιάζει κοντά. Μέσα σε όλα, ο Διαμαντίδης συνέχισε να ξεκουράζεται, όντας φρέσκος σε περίπτωση που τον χρειαστεί ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης.

Έκανε τα βασικά

Με μπόλικο νερό να έχει κυλήσει στο αυλάκι, το τέταρτο δεκάλεπτο δεν αποτέλεσε παρά την ευκαιρία των γηπεδούχων να "χτυπήσουν" τη διαφορά της ήττας τους στο παιχνίδι του πρώτου γύρου. Όχι ότι υπάρχει περίπτωση να ισοβαθμήσουν με τους Μαδριλένους, απλά θα ήταν σημαντικό για το ψυχολογικό κομμάτι.

Ο Παππάς συνέχισε να ξεδιπλώνει το ταλέντο του, σκοράροντας με ατομικές ενέργειες, η άμυνα εξακολουθούσε να κλείνει όλους τους διαδρόμους και το καλάθι του Μαυροκεφαλίδη στο 34ο λεπτό έφεραν το "τριφύλλι" για πρώτη φορά στο +20 (78-58).

Από κι έπειτα, τίποτα δεν μπορούσε να αλλάξει ως προς τον νικητή, με τους γηπεδούχους να κρατούν με άνεση τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα και το εντυπωσιακό κάρφωμα του Γκιστ λίγα δευτερόλεπτα πριν το φινάλε να γράφει με ιδανικό τρόπο τον επίλογο, σε μία ιστορία που θύμισε... το ξεκίνημα της σεζόν.

Τα δεκάλεπτα: 19-15, 41-35, 69-53, 85-69.

Τα στατιστικά του αγώνα

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ