BASKETBALL ANALYSIS

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Σλούκας - Βεζένκοβ απενεργοποιησαν την ζωνη και άνοιξαν τον δρόμο στον ΜακΚίσικ

Ο ΜακΚίσικ στον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ
Ο ΜακΚίσικ στον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ EUROKINISSI SPORTS

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού. Η λύση στον γρίφο της ζώνης, ο οίστρος των Σλούκα και Βεζένκοβ, ο ρόλος του ΜακΚίσικ και η μοναξιά του Παπαγιάννη. 

Ένας διαβασμένος Ολυμπιακός εμφανίστηκε στο ΟΑΚΑ. Έπαιξε το δικό του μπάσκετ, είχε απάντηση σε κάθε πρόβλημα που του έθεσε ο Παναθηναϊκός και στο τέλος πήρε μία πανάξια νίκη με 65-84 για την 17η αγωνιστική της EuroLeague, δείχνοντας ότι έμαθε από τα λάθη που είχε κάνει πριν μερικές εβδομάδες στον αγώνα πρωταθλήματος των δύο ομάδων.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Ολυμπιακός ήταν ανώτερος του Παναθηναϊκού από την αρχή του αγώνα. Είχε περισσότερες λύσεις και διακριθέντες, δεν έδειξε πανικό όταν οι “πράσινοι” κατάφεραν χάρη στον συγκλονιστικό Γιώργο Παπαγιάννη να μειώσουν την διαφορά και στο τέλος χτύπησε σχεδόν κυνικά τις - δεδομένες - αδυναμίες του “τριφυλλιού” για να πάρει μία σημαντική νίκη.

Τα δύο φάουλ του Γουόκαπ ελευθέρωσαν τον... Σλούκα

Ο αγώνας πρωταθλήματος των δύο ομάδων σημαδεύτηκε από την ματς-απ ζώνη του Παναθηναϊκού που εγκλώβισε τον Ολυμπιακό σε μεγάλες επιθέσεις και κακές επιλογές. Μερικές εβδομάδες αργότερα, οι “ερυθρόλευκοι” φάνηκαν πιο διαβασμένοι, δείχνοντας εξ αρχής έτοιμοι να χτυπήσουν με ταχύτητα, βρίσκοντας τις αδυναμίες της συγκεκριμένης άμυνας. Και, για να το κάνουν καλύτερα αυτό έμελλε να ευνοηθούν από μία συγκυρία: Τα δύο φάουλ του Τόμας Γουόκαπ που είχαν ως αποτέλεσμα να περάσει νωρίς στο παρκέ ο Κώστας Σλούκας.

Ο διεθνής γκαρντ ήταν αυτός που χτυπούσε διαρκώς σε πρώτο χρόνο την άμυνα 2-3 των “πράσινων”. Τι έκανε; Επίθεση κατά μέτωπο, προσφέροντας γρήγορα καλάθια μετά από ντρίμπλα. Η άμυνα του Παναθηναϊκού ξεκινούσε ψηλά για να καθυστερήσει την επίθεση του Ολυμπιακού. Όλο αυτό όμως δεν είχε σημασία από την στιγμή που ο Σλούκας έσπαγε την πρώτη γραμμή άμυνας άμεσα.

Η πρώτη άμεση πάσα δημιουργούσε γρήγορη κυκλοφορία. Λίγο αργότερα αυτό είχε ως αποτέλεσμα για τον Σλούκα να πάρει την μπάλα ακριβώς εκεί που ήθελε: Όντας σε κίνηση. Αυτό οδήγησε σε τρία καλάθια μετά από ντρίμπλα που δημιούργησαν άμεσα έναν προβληματισμό στον Παναθηναϊκό, ο οποίος την ίδια στιγμή είχε να διαχειριστεί τον οίστρο του Τάιλερ Ντόρσεϊ, που σημείωσε 3 τρίποντα στην πρώτη περίοδο.

Ο Σλούκας έκανε ένα σχεδόν τέλειο παιχνίδι οργανωτικά και εκτελεστικά, όντας ο στρατηγός του Ολυμπιακού. Ο διεθνής γκαρντ είχε 16 πόντους και 6 ασίστ, από τις οποίες ο Ολυμπιακός πήρε άλλους 15 πόντους. Κοινώς, πρακτικά ο διεθνής γκαρντ ήταν υπεύθυνος για 31 από τους 84 πόντους της ομάδας του.

Ο Βεζένκοβ στο κενό της κορυφής

Τα καλάθια του Σλούκα έδειξαν πολλά. Αυτό που έδειξε όμως ακόμα περισσότερο ήταν η επιλογή του Ολυμπιακού να τοποθετήσει τον Σάσα Βεζένκοβ στο κενό της ζώνης, ανάμεσα στους δύο γκαρντ των “πράσινων”. Μία επιλογή που έμελλε να ξεχαρβαλώσει το αμυντικό πλάνο της ομάδας του Δημήτρη Πρίφτη.

Το σύστημα του Ολυμπιακού ήταν απλό: Ο Βεζένκοβ ξεκινούσε κάτω από το καλάθι (όπου βρισκόταν ο Παπαγιάννης) και έπαιρνε ένα down screen από τον σέντερ της ομάδας (Φαλ ή Μάρτιν). Μόλις ανέβαινε στην κορυφή και έπαιρνε την μπάλα, η άμυνα έπρεπε να αντιδράσει για να μην σουτάρει ο Βούλγαρος Το μόνο που έπρεπε να κάνει ο φόργουορντ του Ολυμπιακού ήταν να πάρει την σωστή επιλογή. Και αυτό έκανε σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις: Στην πρώτη περίπτωση στην πρώτη περίοδο βρήκε τον Τάιλερ Ντόρσεί ελεύθερο στην γωνία για ένα τρίποντο, ενώ στην δεύτερη - έχοντας τραβήξει πάνω του τον Παπαγιάννη που ανέβηκε ψηλά - πάσαρε αμέσως στον Σλούκα, ο οποίος με την σειρά του πάσαρε γρήγορα στον Μάρτιν για το κάρφωμα. Ιδού και τα δύο σχετικά στιγμιότυπα:

Πρώτη φάση: Ο Βεζένκοβ παίρνει το σκριν από τον Φαλ και ανεβαίνει στις 45 μοίρες:

Ο Βεζένκοβ έχει δεχθεί σκριν και ανεβαίνει στις 45 μοίρες. Ο Παπαπέτρου δείχνει στον Γουάιτ να ανέβει
Ο Βεζένκοβ έχει δεχθεί σκριν και ανεβαίνει στις 45 μοίρες. Ο Παπαπέτρου δείχνει στον Γουάιτ να ανέβει PRINTSCREEN

Ο Γουάιτ αναγκάζεται να δώσει βοήθεια, αφήνοντας όμως μόνο του τον Ντόρσεϊ:

Με τον Γουάιτ να δίνει βοήθεια, ο Βεζένκοβ βρίσκει τον Ντόρσεϊ στην γωνία
Με τον Γουάιτ να δίνει βοήθεια, ο Βεζένκοβ βρίσκει τον Ντόρσεϊ στην γωνία PRINTSCREEN

Ο Βεζένκοβ βρίσκει τον Ντόρσεϊ, ο οποίος ευστοχεί σε τρίποντο:

Ο Ντόρσεϊ επιχειρεί ελεύθερο τρίποντο
Ο Ντόρσεϊ επιχειρεί ελεύθερο τρίποντο PRINTSCREEN

Δεύτερη φάση: Ο Βεζένκοβ παίρνει το σκριν από τον Μάρτιν και ανεβαίνει στην κορυφή

Ο Βεζένκοβ δέχεται σκριν και ανεβαίνει στην κορυφή
Ο Βεζένκοβ δέχεται σκριν και ανεβαίνει στην κορυφή PRINTSCREEN

Ο Σλούκας πασάρει την μπάλα στο Βεζένκοβ, που εξετάζει τις επιλογές του. Την ίδια στιγμή ο ΜακΚίσικ πηγαίνει προς την δεξιά γωνία, τραβώντας πάνω του τον Οκάρο Γουάιτ, ενώ ο Παπαγιάννης υποχρεώνεται να ανέβει προς τα πάνω.

Ο Βεζένκοβ παίρνει την μπάλα και εξετάζει τις επιλογές του
Ο Βεζένκοβ παίρνει την μπάλα και εξετάζει τις επιλογές του PRINTSCREEN

Ο Βεζένκοβ επιλέγει να πασάρει άμεσα στον Σλούκα, ο οποίος βλέπει τον Παπαγιάννη πιο ψηλά από ότι πρέπει και τον Μάρτιν μόνο του κάτω από το καλάθι:

Ο Σλούκας έχει μόλις πάρει την μπάλα και βλέπει ότι ο Μάρτιν είναι μόνος του κάτω από το καλάθι
Ο Σλούκας έχει μόλις πάρει την μπάλα και βλέπει ότι ο Μάρτιν είναι μόνος του κάτω από το καλάθι PRINTSCREEN

Ο Σλούκας βγάζει no look πάσα στον Μάρτιν για να τραβήξει τον Γουάιτ προς τον ΜακΚίσικ και ο Αμερικανός καρφώνει:

Ο Χασάν Μάρτιν καρφώνει την μπάλα
Ο Χασάν Μάρτιν καρφώνει την μπάλα PRINTSCREEN

Ιδού η δεύτερη φάση και σε VIDEO:

Ο Ολυμπιακός ήταν διαβασμένος και αυτό φάνηκε. Σύμφωνα με το InStat Scout, τα 7 από τα 17 σουτ που επιχείρησαν οι “ερυθρόλευκοι” στην πρώτη περίοδο ήταν αμαρκάριστα, κάτι που τους έδωσε 10 πόντους. Με το ένα ελεύθερο σουτ να διαδέχεται το άλλο, ο Δημήτρης Πρίφτης δεν είχε πλέον άλλη επιλογή από το να γυρίσει την άμυνά του σε μαν του μαν. Τα δεδομένα είχαν ήδη αλλάξει

Ο Παπαγιάννης κράτησε μόνος του τον Παναθηναϊκό

Πιθανόν να ακούγεται βαρύ και κυνικό όταν κάποιος αναφέρεται σε ντέρμπι “αιωνίων”, αλλά είναι μία πραγματικότητα: Με τα δεδομένα αμυντικά προβλήματα του Παναθηναϊκού στην περιφέρεια, την απουσία του Χάουαρντ Σαντ-Ρος και την ποιότητα των γκαρντ του Ολυμπιακού στον τομέα της εκτέλεσης και της δημιουργίας, την στιγμή που το “τριφύλλι” επέλεξε να επιστρέψει την άμυνά του σε μαν του μαν το παιχνίδι είχε πάρει τον δρόμο του.

Έχοντας απέναντί του μία ομάδα με δεδομένα αμυντικά προβλήματα, ο Ολυμπιακός σημάδεψε αλύπητα τους γκαρντ των “πράσινων” (και ειδικά τον Νεμάνια Νέντοβιτς) στο Πικ εν Ρολ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργεί διαρκώς καταστάσεις για ελεύθερα σουτ, χτυπώντας στις καθυστερημένες αντιδράσεις του Παναθηναϊκού στις περιστροφές. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλο τον αγώνα οι παίκτες του Ολυμπιακού είχαν συνολικά 19 uncontested σουτ (δηλαδή ελεύθερα), από τα οποία πήραν συνολικά 21 πόντους. Συγκεκριμένα, είχαν 5/14 τρίποντα και 3/5 δίποντα σε τέτοιες καταστάσεις. Κοινώς, αν ήταν έστω οριακά σε καλύτερη βραδιά, η διαφορά θα είχε ξεφύγει πολύ νωρίτερα.

Ο Παναθηναϊκός πρακτικά έμεινε στο παιχνίδι για σχεδόν 35 λεπτά για έναν λόγο: Τον Γιώργο Παπαγιάννη, ο οποίος υπήρχαν στιγμές που έπαιζε άμυνα για όλους, καλύπτοντας κάθε αμυντικό στραβοπάτημα των συμπαικτών του. Η στατιστική εικόνα της βραδιάς του είναι εντυπωσιακή (14 πόντοι, 11 ριμπάουντ, 5 κοψίματα). Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι με αυτόν ως κύριο αμυντικό ο Ολυμπιακός είχε 6/14 σουτ (και μόλις 4/10 στο “ζωγραφιστό), με τον Παπαγιάννη να δέχεται μόλις 0.8 πόντους ανά κατοχή σε αυτές που κλήθηκε να μαρκάρει κάποιον αντίπαλό του. Το δε αμυντικό Shot chart του δείχνει την πραγματικότητα:

Το Shot Chart των σουτ που μάρκαρε ο Παπαγιάννης κόντρα στον Ολυμπιακό
Το Shot Chart των σουτ που μάρκαρε ο Παπαγιάννης κόντρα στον Ολυμπιακό INSTAT SCOUT

Ο παράγοντας ΜακΚίσικ

Ο Ολυμπιακός συνάντησε μεγάλες δυσκολίες λόγω του Παπαγιάννη. Τότε ήταν που ενεργοποιήθηκε ο Σακίλ ΜακΚίσικ, δίνοντας αυτό που μόνο αυτός μπορεί να προσφέρει σε αυτή την ομάδα με συνέπεια: Επίθεση κάθετα προς το καλάθι κόντρα στην άμυνα με αλλαγές.

Είναι αλήθεια ότι το τρίποντο του Αμερικανού που έκανε το σκορ 51-57 στην τέταρτη περίοδο ήταν καθοριστικό. Εξίσου σημαντικά ωστόσο είναι τα δύο καλάθια που σημείωσε με διεισδύσεις, χτυπώντας αρχικά τον Παπαγιάννη για να σημειώσει καλάθι και φάουλ για το 54-59 και στην συνέχεια τον Γουάιτ για το 56-63.

Η ικανότητα του Αμερικανού να ορμάει σαν ταύρος προς το καλάθι αποδείχθηκε καθοριστική, αφού ο Παναθηναϊκός δεν βρήκε τρόπο να βάλει ένα κορμί πάνω του όταν έπρεπε, με τον ΜακΚίσικ να αποδεικνύεται κομβικός για τους “ερυθρόλευκους”. Ο ΜακΚίσικ ώρες-ώρες μοιάζει με καμικάζι. Δίνει την εντύπωση ότι απλώς βάζει το κεφάλι κάτω και ορμάει προς το καλάθι. Φέτος έχει αρκετά σκαμπανεβάσματα. Όταν όμως βρίσκεται στο παρκέ ταυτόχρονα με παίκτες που του ανοίγουν το γήπεδο τότε είναι πολύ επικίνδυνος. Και αυτό φάνηκε κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Με την ζώνη των "πράσινων" να έχει απενεργοποιηθεί και να έχουν επιστρέψει στο μαν του μαν, ο ΜακΚίσικ δεν είχε αντίπαλο στα μέτρα του. Πρακτικά δηλαδή ο Σλούκας, ο Ντόρσεί και ο Βεζένκοβ άνοιξαν τον δρόμο στον ΜακΚίσικ, αφού νωρίτερα είχαν απενεργοποιήσει την ζώνη του Παναθηναϊκού.

Ένα δίκαιο αποτέλεσμα

Το τελικό +19 του Ολυμπιακού δεν ανταποκρίνεται απολύτως στην εικόνα του αγώνα. Η ευκολία με την οποία όμως με την οποία η ομάδα του Πειραιά ανέβασε την διαφορά σε αυτά τα ύψη είναι ενδεικτική της ποιότητας του φετινού συνόλου των “ερυθρόλευκων”, αφού ο Ολυμπιακός έχει αποδείξει αρκετές φορές φέτος ότι χρειάζεται ελάχιστο χρόνο και χώρο για να καθαρίσει έναν αγώνα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η πραγματικότητα είναι ότι ο Ολυμπιακός ήταν εμφανώς ανώτερος από την αρχή μέχρι το τέλος. Έπαιξε στοχευμένα, χτύπησε κάθε (γνωστή) αδυναμία του Παναθηναϊκού, εκμεταλλεύτηκε την απουσία του Χάουαρντ Σαντ-Ρος, κατέδειξε το πρόβλημα των “πράσινων” στον τομέα της δημιουργίας, αφού εν τη απουσία καθαρού πλέι-μέικερ το “τριφύλλι” έχει ξεκάθαρα προβλήματα σε αυτό τον τομέα. Και νίκησε δίκαια.

Ο Παναθηναϊκός από την πλευρά του βρέθηκε ξανά μπροστά στον καθρέφτη. Διαπίστωσε ξανά ότι εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από την ημέρα των Μέικον και Νέντοβιτς, είδε σε ακόμα ένα παιχνίδι τον Παπαγιάννη να παλεύει να κλείσει τρύπες και τον Παπαπέτρου να ψάχνει την ισορροπία ανάμεσα στον ρόλο του δημιουργού και του εκτελεστή. Και παράλληλα κατάλαβε ότι η ζώνη δεν γίνεται να είναι η απάντηση σε όλα. Δεν γίνεται εξάλλου το “κρυφό” σου χαρτί να το παίζεις πρώτο.

Στην Game Night της Πέμπτης, ο Παντελής Βλαχόπουλος μαζί με τους Παντελή Διαμαντόπουλο, Σπύρο Καβαλιεράτο σχολίασαν τη μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ, ενώ οι Βασίλης Σκουντής και Γιάννης Φιλέρης μετέφεραν όλες τις εξελίξεις από το γήπεδο.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ