BASKETBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Ο Νεντοβιτς είχε μεγαλύτερη σκιά από τον Φαλ

Ο Νέντοβιτς σε προσπάθειά του μπροστά στον Φαλ
Ο Νέντοβιτς σε προσπάθειά του μπροστά στον Φαλ INTIME SPORTS

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού. Ο Ολυμπιακός που μάρκαρε και τα 66 σουτ του Παναθηναϊκού, το αμυντικό “κουτί” των “πράσινων” που εγκλώβισε τους “ερυθρόλευκους”, η κλάση του Νέντοβιτς και ο Κασελάκης.

Ο Παναθηναϊκός ήταν ο μεγάλος νικητής στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, καταφέρνοντας να επικρατήσει με 81-76 στο ΣΕΦ. Οι “πράσινοι” κατάφεραν να γίνουν η πρώτη ομάδα φέτος σε Ελλάδα και Ευρώπη που άλωσαν το ΣΕΦ στηριζόμενοι σε ένα μαγικό τέταρτο δεκάλεπτο, στην άμυνα ζώνης αλλά και σε έναν διαστημικό Νεμάνια Νέντοβιτς, που κατάφερε να επισκιάσει τον ύψους 2.18 μέτρων Μουστάφα Φαλ. Πώς έφτασαν όμως στην νίκη οι “πράσινοι”;

Ένα κουτί με "συρτάρι" τον Παπαγιάννη

Έχει γίνει μεγάλη κουβέντα για την ζώνη του Παναθηναϊκού και πώς εγκλώβισε τον Ολυμπιακό. Το θέμα είναι γιατί χρησιμοποίησε αυτή την άμυνα ο Δημήτρης Πρίφτης και - κυρίως - τι ήταν αυτό που δυσκόλεψε τον Ολυμπιακό.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Έλληνας τεχνικός πήρε μία μεγάλη απόφαση, εφαρμόζοντας μία ζώνη με προσαρμογές. Μία ζώνη που ξεκινούσε συχνά ως 3-2 (με τον Παπαγιάννη στο κέντρο), ενώ συχνά κατέληγε σε 2-1-2 και 2-3. Κλειδί σε όλη αυτή την περίπτωση ήταν ο ύψους 2.20 μέτρων Παπαγιάννης, ο κινείτο σαν το… συρτάρι. Όταν ο Παναθηναϊκός αμυνόταν σε άμυνα 3-2, ο Παπαγιάννης ξεκινούσε μπροστά, κατέβαινε στην μέση και μετά στην πίσω γραμμή της άμυνας όταν πόσταρε ο Μουστάφα Φαλ, παίζοντας ουσιαστικά μαν του μαν τον Γάλλο. Ιδού ένα παράδειγμα με τον Παπαγιάννη μπροστά σε άμυνα 3-2.

Ο Γιώργος Παπαγιάννης βρίσκεται στην κορυφή της ζώνης του Παναθηναϊκού
Ο Γιώργος Παπαγιάννης βρίσκεται στην κορυφή της ζώνης του Παναθηναϊκού PRINTSCREEN

Όταν οι "πράσινοι" έπαιζαν άμυνα 2-1-2 ή 2-3, ο Παπαγιάννης συχνά ανέβαινε πιο ψηλά όταν έστηνε σκριν ο Φαλ σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ και στην συνέχεια επέστρεφε προς τα πίσω όταν ρόλαρε ο Φαλ. Ο λόγος ήταν ότι δεν ήθελε να δώσει τόσο πολύ χώρο στους σουτέρ του Ολυμπιακού.

Ο Παπαγιάννης ανεβαίνει πιο ψηλά σε ζώνη 2-1-2
Ο Παπαγιάννης ανεβαίνει πιο ψηλά σε ζώνη 2-1-2 PRINTSCREEN

Πρακτικά δηλαδή οι “πράσινοι” περισσότερο έπαιζαν με τέσσερις παίκτες σε σχήμα “κουτιού” και τον Παπαγιάννη να κινείται στον άξονα. Καθόλου τυχαία, οι δύο μπροστινοί της ζώνης ήθελαν να στείλουν τους χειριστές της μπάλας του Ολυμπιακού στο κέντρο και πάνω στον διεθνή σέντερ.

Γιατί όμως το έκανε αυτό ο Παναθηναϊκός; Για να δώσει μέγεθος στην περιφέρειά του. Έχοντας κοντούς γκαρντ, ο Δημήτρης Πρίφτης εφάρμοσε την ζώνη για να σβήσει αυτό το πρόβλημα και ανέβασε τον Παπαγιάννη πιο ψηλά για να κερδίσει σε μέγεθος. Έχοντας πλέον καθυστερήσει την επίθεση του Ολυμπιακού και παίζοντας με το “μυαλό” των γκαρντ των “ερυθρόλευκων”, στην συνέχεια άφηνε συχνά τον Παπαγιάννη να μαρκάρει στο ποστ τον Φαλ, δίνοντας βοήθεια από τις γωνίες.

Φαλ και άμυνα κράτησαν τον Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός είχε ξεκάθαρο πρόβλημα με την άμυνα του Παναθηναϊκού. Κι αυτό ήταν γιατί δεν μπορούσε να τρέξει και να δημιουργήσει όπως ήθελε. Σύμφωνα με το InStat Scout, οι “ερυθρόλευκοι” είδαν σε 12 περιπτώσεις τους χειριστές της μπάλας να επιχειρούν σουτ έπειτα από Πικ εν Ρολ που έστησαν, σημειώνοντας μόλις 7 πόντους (0.58 ανά κατοχή). Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ είχε μόλις 3 πόντους σε 5 τέτοιες κατοχές, ο Κώστας Σλούκας 2 πόντους σε 4 κατοχές. Με τους δύο πυλώνες του στον τομέα της εκτέλεσης σε άσχημη βραδιά, ο Ολυμπιακός είχε πρόβλημα. Και τότε εμφανίστηκε ο Φαλ (17 πόντοι, 11 ριμπάουντ).

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Με το σουτ να αποτελεί άλυτο πρόβλημα για τους “ερυθρόλευκους”, ο Γάλλος ήταν αυτός που τους κουβάλησε στην επίθεση. Ο Ολυμπιακός αντιλήφθηκε το τρικ με τον Παπαγιάννη κι έτσι απλώς πέρασε την μπάλα κοντά στο καλάθι στον Γάλλο, που έδωσε πόντους στο post σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το InStat Scout ο Γάλλος σημείωσε 9 από τους 19 πόντους του ποστάροντας (συμπεριλαμβάνοντας και τις βολές).

Την ίδια στιγμή, η άμυνα του Ολυμπιακού στην τρίτη περίοδο προκάλεσε τεράστια προβλήματα στον Παναθηναϊκό. Οι “ερυθρόλευκοι” άφησαν στην άκρη την λογική του “Flat” στο Πικ εν Ρολ - αλλά και του “ICE” που εφάρμοσαν κυρίως στον Ντάριλ Μέικον - και επέλεξαν να αμυνθούν με αλλαγές. Παράλληλα, έκλειναν τους χώρους στους χειριστές της μπάλας με βοήθειες από τον πιο κοντινό παίκτη, αφού ο Παναθηναϊκός δεν είχε καλές αποστάσεις με τον Οκάρο Γουάιτ στο παρκέ. Κάπως έτσι ξέφυγαν στο σκορ. Τότε όμως ανέλαβε δράση ο Νέντοβιτς.

Ο “καυτός” Νέντοβιτς και ο Κασελάκης

Ο Παναθηναϊκός ήταν σε δύσκολη θέση. Ο Δημήτρης Πρίφτης έψαχνε λύσεις. Την πρώτη του την έδωσε ο Λεωνίδας Κασελάκης. Ο διεθνής φόργουορντ έδωσε πόντους σε κρίσιμα σημεία στην τρίτη περίοδο όταν πήγε να ξεφύγει ο Ολυμπιακός, αφού επιτέθηκε σε close out άμυνες των “ερυθρόλευκων” - έτρεχαν να τον μαρκάρουν στην περιφέρεια και έκανε διείσδυση δηλαδή - προσφέροντας αυτό που δεν μπορούσε να δώσει ο Γουάιτ: Μία απειλή από την θέση του πάουερ φόργουορντ. Ήταν όμως ο Νέντοβιτς που θα έκανε το ματς άνω-κάτω.

Ο Σέρβος γκαρντ είναι ένας προικισμένος σκόρερ. Βλέποντας τον Ολυμπιακό να παίζει με αλλαγές, ήξερε ότι ήταν η στιγμή του. Εκμεταλλευόμενος το εκρηκτικό πρώτο του βήμα άρχισε να περνάει τον προσωπικό του αντίπαλο και να σκοράρει στο “ζωγραφιστό”, δείχνοντας ότι πατάει καλά στα πόδια του. Αυτό υποχρέωσε τους “ερυθρόλευκους” αμυντικούς να πάνε μισό βήμα πίσω. Αυτό όμως του έδωσε την ευκαιρία να ευστοχήσει στο τρίποντο που έκανε το σκορ 69-70. Μία φάση αργότερα, ο Σέρβος έδωσε την ασίστ στον Κασελάκη για το 69-73.

Ο Σέρβος σημείωσε 16 από τους 24 πόντους στου στην τέταρτη περίοδο. Ήταν όμως υπεύθυνος για 22 πόντους στο ίδιο διάστημα, αφού οι δύο ασίστ του (σε Παπαπέτρου και Κασελάκη) έδωσαν άλλους 6 πόντους. Το δε Shot Chart του δείχνει την πολύπλευρη απειλή του.

Το Shot Chart του Νέντοβιτς στον αγώνα με τον Ολυμπιακό
Το Shot Chart του Νέντοβιτς στον αγώνα με τον Ολυμπιακό INSTAT SCOUT

Σύμφωνα με το InStat Scout ο Νέντοβιτς σκόραρε με κάθε πιθανό τρόπο. Συγκεκριμένα, οι πόντοι του ήρθαν ως εξής:

Catch and Shoot: 6 πόντοι σε 4 προσπάθειες

Πικ εν Ρολ όπου ήταν χειριστής της μπάλας: 3 πόντοι σε 3 προσπάθειες

Off screen (βγαίνοντας από σκριν): 4 πόντοι σε 2 προσπάθειες

Isolation (Ένας εναντίον ενός): 5 πόντοι σε 2 προσπάθειες

Transition (κατάσταση αιφνιδιασμού): 4 πόντοι σε 2 προσπάθειες

Catch and Drive (Ξεμαρκάρισμα και διείσδυση): 2 πόντοι σε μία προσπάθεια.

Ήταν μία σπάνια παράσταση του Σέρβου, που έδειξε ότι στην μέρα του παραμένει ένας από τους καλύτερους σκόρερ στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, ο Κασελάκης έδωσε πράγματα που ίσως δεν περίμενε ο Ολυμπιακός, σημειώνοντας 11 πόντους. Αυτό ωστόσο που δείχνει την επίδρασή του στο παιχνίδι είναι ότι είχε +22 στον δείκτη "+/-", το οποίο ήταν με διαφορά το καλύτερο ανάμεσα στους συμπαίκτες του.

Ο Παναθηναϊκός είχε το κάτι παραπάνω

Ο Παναθηναϊκός νίκησε επειδή δεν πανικοβλήθηκε. Ο Ολυμπιακός έχασε γιατί… βιάστηκε να νικήσει. Ξεφεύγοντας με 14 πόντους διαφορά οι “ερυθρόλευκοι” στην αρχή χαλάρωσαν. Όταν η διαφορά έπεσε στους 11 πόντους στην τέταρτη περίοδο όμως πήγαν να ανεβάσουν στροφές απότομα, έκαναν βιαστικές επιλογές και το πλήρωσαν. Αν αυτό συνδυαστεί με την κούραση του Φαλ, καταλαβαίνει κάποιος τι πήγε στραβά.

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Ολυμπιακός μάρκαρε και τα 66 σουτ του Παναθηναϊκού, κάτι που είναι σχεδόν αδιανόητο. Οι “πράσινοι” όμως δεν είχαν πρόβλημα να βάλουν τα σουτ που χρειάστηκε. Την ίδια στιγμή ο Παναθηναϊκός μάρκαρε τα 56 από τα 61 σουτ του Ολυμπιακού. Ο Ολυμπιακός όμως αστόχησε και στα 5 ελεύθερα σουτ που πήρε. Στα δε τελευταία 5.5 λεπτά ο Ολυμπιακός είχε μόλις 1/10 σουτ, με το μοναδικό του εύστοχο να είναι το δίποντο του Σλύκα στο τέλος, όταν είχε κριθεί στο παιχνίδι.

Ο Παναθηναϊκός πήρε μία σπουδαία νίκη. Μία νίκη που θα του δώσει πολλά στον τομέα της ψυχολογίας. Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του γνώρισε μία ήττα που πονάει κυρίως επειδή ήρθε από τον “αιώνιο” αντίπαλο και έδειξε ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να λύσει στην επίθεση. Εκεί όπου όταν οι Σλούκας και Ντόρσεϊ δεν βρίσκουν λύσεις, τότε μεγαλώνει το πρόβλημα. Η σεζόν έχει ακόμα δρόμο. Αμφότερες οι ομάδες έχουν πολλά να δουλέψουν. Στην πρώτη κόντρα τους πάντως, ο Παναθηναϊκός επικράτησε κατά κράτος.

S24 Bet - Το Στοίχημα επιστρέφει στο SPORT24

Το SPORT24 απέκτησε νέα ενότητα με έγκυρο και μοναδικό περιεχόμενο για το Στοίχημα! Προγνωστικά στοιχήματος, προτάσεις και αναλύσεις με την υπογραφή του SPORT24 και της έμπειρης ομάδας δημοσιογράφων του. Καθημερινό περιεχόμενο με προτάσεις για το στοίχημα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ στο S24 BET.

Στην Game Night ο Παντελής Βλαχόπουλος μαζί με τους Βασίλη Σκουντή, Παντελή Διαμαντόπουλο και Σπύρο Καβαλιεράτο από στο ΣΕΦ σχολίασαν το μεγάλο ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός για την Stoiximan Basket League. Καλεσμένος ο Νίκος Οικονόμου, ο οποίος ανέλυσε τη μεγάλη αναμέτρηση.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ