ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός είχε ύφος, τα έσπασε και το πλήρωσε ακριβά

Ο Σλούκας απογοητευμένος στο Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός
Ο Σλούκας απογοητευμένος στο Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός πήρε πολύ μεγάλη νίκη στο ΣΕΦ, έβαλε τρομερά σουτ στο τέλος, απέδειξε ότι αυτά τα ματς δεν έχουν φαβορί και ο Παντελής Διαμαντόπουλος γράφει για την ανύπαρκτη προετοιμασία του Ολυμπιακού να αντιμετωπίσει μια ζώνη που είχε φανεί από την Πέμπτη ότι θα τον απειλούσε με πνιγμό

Η νίκη του Παναθηναϊκού ήταν μεγάλη! Ήταν μεγαλύτερη από άλλες παλαιότερες που χάρισαν στο "τριφύλλι" ακόμη και τίτλους. Καταλαβαίνετε πως το γράφω και γιατί το γράφω. Ήταν ελάχιστοι αυτοί που πίστευαν στο διπλό. Κι όμως εκεί πήγε η ιστορία. Και για όλα υπάρχει εξήγηση. Για τα πάντα! Οι "πράσινοι" άντεξαν. Άντεξαν σε διάρκεια. Άντεξαν στα ξεσπάσματα. Άντεξαν σε όλα αυτά που συνέβησαν στο δεύτερο μέρος γιατί ουσιαστικά εκεί ο Ολυμπιακός αποφάσισε να παίξει. Οι Πειραιώτες μπήκαν για να κερδίσουν με τον... αέρα της Ευρωλίγκας. Έτσι όμως δεν κερδίζονται οι αγώνες. Η ομάδα ήταν παραδόξως κακή και απροετοίμαστη για κάτι πολύ απλό που έκανε ο αντίπαλος προπονητής.

Θα τα διαβάσετε πιο κάτω. Ο Παναθηναϊκός έφερε παίκτες από τον πάγκο, μικρότερης αξίας από αυτούς του Ολυμπιακού. Αλλά και τι έγινε; Και κυρίως ο Παναθηναϊκός στην τελευταία περίοδο, έβαλε 7/10 τρίποντα , όταν ο αντίπαλός του είχε 0/9. Σημείωσαν μεγάλα σουτ οι "πράσινοι" και τιμώρησαν την... άνεση και την χαλαρότητα. Τιμώρησαν όλα τα στραβά των "ερυθρόλευκων" ακόμη και τις άθλιες βολές τους. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε τις εντυπώσεις με την τακτική του στο πρώτο ημίχρονο και με την ευστοχία του στο τέλος. Ο Ολυμπιακός κατάφερε να μην κερδίσει κάτι.

Ο Ολυμπιακός οδηγήθηκε σε ήττα που δικαιωματικά θα συζητηθεί

Περίμενε πολύ καιρό ο κόσμος του Ολυμπιακού να δει ένα ντέρμπι για... εσωτερική υπόθεση. Και από μόνο του αυτό ήταν έξτρα κίνητρο. Καταλαβαίνετε λοιπόν ακόμη κι αν δεν είδατε το ματς, το κλίμα που επικράτησε στο ΣΕΦ από τις πρώτες επιθέσεις των "αιωνίων". Όσον αφορά στα "θέλω" και τα "πρέπει" , τα πράγματα ήταν απλά. Δεν είχε περιθώριο για κάτι άλλο η ομάδα του λιμανιού, από το να πιέσει, να βγάλει ένταση, να τρέξει όσο γινόταν καλύτερα και πάνω απ' όλα να πείσει τον αντίπαλό της, ότι θα έφευγε χαμένος από την αναμέτρηση. Δεν το έκανε ποτέ και οδηγήθηκε σε μια ήττα που δικαιωματικά θα συζητηθεί.

Η αλήθεια είναι ότι και οι δυο ομάδες μπήκαν με αμυντική προσήλωση, όσο μπορούσαν τέλος πάντων, έτσι ώστε και να διατηρηθούν στην ψυχολογία του ματς, αλλά και να μην χαλάσουν την εικόνα τους από νωρίς και μπουν σε άλλου είδους μπελάδες. Σίγουρα ο Ολυμπιακός ως πιο "δεμένος" και καλύτερος σε υλικό και συνοχή, ήταν ευκολότερο να αντιδράσει. Άσχετα αν στο τέλος τα έκανε μαντάρα. Οι πόντοι που δέχθηκαν αρχικά οι "ερυθρόλευκοι" ήταν ξεκάθαρα από ατομικές ενέργειες των "πράσινων", αλλά μ' αυτά και μ' αυτά, όσο και να η εικόνα του ματς δεν το φανέρωνε, όταν τελείωσε το δεκάλεπτο αυτός που κέρδιζε ήταν ο Παναθηναϊκός.

Νωρίς σίγουρα, αλλά αυτό δεν είχε συμβεί στην τύχη. Η ζώνη του Πρίφτη, του έδωσε πράγματα με κυριότερο να μπερδέψει τον Ντόρσεϊ. Παράλληλα μπήκαν στο ματς οι Νέντοβιτς και Σαν Ρός, οι οποίοι πρόσφεραν επιθετικές επιλογές στον προπονητή τους. Με το άνοιγμα του ροτέισον και για τους δυο, είδαμε πράγματα ενδιαφέροντα. Η άμυνα του ΠΑΟ δούλεψε καλά στον Σλούκα, αλλά την ίδια ώρα γινόταν και από την άλλη πλευρά το ίδιο με τον Μέικον. Ο Λαρεντζάκης μπήκε καλά στο ματς και ήταν η κύρια αιτία ενός 9-0 που ξεσήκωσε το γήπεδο και μαζί και τον... Ελ Αραμπί που έβλεπε τον διεθνή γκαρντ να βάζει τρίποντο και να ...βγάζει πιστόλια.

Μόνο τυχαία δεν κέρδιζε ο Παναθηναϊκός όταν πήγε στα αποδυτήρια

Ωστόσο αν πρέπει να μιλάμε για την αλήθεια της εικόνας, το 20λεπτο αυτού του παιχνιδιού πήγε εκεί που ήθελε ο Παναθηναϊκός και μόνο τυχαία δεν κέρδιζε όταν πήγαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα. Γεμάτες επιθέσεις, αξιοποίηση του χρόνου και χαμηλό σκορ. Ο Ολυμπιακός έβαλε σε ένα ημίχρονο, τους πόντους που συνήθως βάζει σε ένα δεκάλεπτο. Χάλια θέαμα, με χαμηλό τέμπο, μακριά από την ομορφιά της Ευρωλίγκας και με έναν Ολυμπιακό να 'χει 6 ασίστ ημίχρονο, τραγικό νούμερο για την ποιότητα και την ικανότητα της ομάδας. Όμως παίζουν δυο πάντα και για αυτό, είχε φροντίσει ο Πρίφτης...

Η ζώνη 2-3, την οποία εμφάνισε και στο Μόναχο ο προπονητής του Παναθηναϊκού, στιγμάτισε το μισό παιχνίδι. Η συνέχεια ήταν δεδομένο πως θα έβρισκε έναν Ολυμπιακό πιο πιεστικό. Και αυτό συνέβη χάρη στην εύρεση κάποιον πόντων με ανοργάνωτη την "πράσινη" άμυνα. Όσο κυλούσε αντίστροφα ο χρόνος θα έπαιζαν ρόλο και οι λύσεις και οι αποφάσεις κάποιων από τους πρωταγωνιστές. Ήταν βελτιωμένοι οι "ερυθρόλευκοι" σε θέμα ταχύτητας και του να φεύγει η μπάλα από τα χέρια τους. Το κλέψιμο του Ντόρσεϊ στον Μέικον (κάπου κοίταζε!!!) και το κάρφωμά του, δεν έστειλε απλά την διαφορά στους 11!

Ο Φαλ άλλαξε κάθε ισορροπία

Εκτίναξε την κόκκινη ψυχολογία και ανάγκασε για άλλη μια φορά τον Πρίφτη να πάρει τάιμ-άουτ στην προσπάθειά του να κόψει τον ρυθμό. Αυτός όμως που δεν είχε σταματημό στο συγκεκριμένο διάστημα ήταν ο Φάλ. Ο Γάλλος άλλαξε κάθε ισορροπία , ήταν πραγματικός μπαμπούλας και στα δυο καλάθια με αποτέλεσμα να δώσει πολλά από αυτά που δεν είχε η ομάδα του στο πρώτο μέρος.

Λίγο τον έβγαλε ο Μπαρτζώκας και η διαφορά από τους 14 πήγε στους 6!! Και βέβαια η γλώσσα των αριθμών είπε: Ολυμπιακός πρώτου μέρους 33 πόντοι. Ολυμπιακός τρίτης περιόδου: 26 πόντοι. Και επιμέρους σκορ 26- 12. Η αστοχία έξω από τα 6,75 ήταν και για τους δυο πρόβλημα. Ο Βεζένκοβ "έχτισε" τα ποντάκια του αθόρυβα, αφού δεν έχει παίκτη ο Παναθηναϊκός για να τον περιορίσει, αλλά όλο το δεύτερο ημίχρονο είχε την σφραγίδα του γαλλικού θωρηκτού!

Το παιχνίδι πήγε στην... ρουλέτα και ο Νέντοβιτς ήταν έτοιμος να ποντάρει σωστά

Ούρλιαζαν από τον πάγκο του Παναθηναϊκού (με το δίκιο τους) στον -όποιο- έξτρα παίκτη να δώσει βοήθειες στον Παπαγιάννη πάνω στο μαρκάρισμα του Γάλλου. Ο Φαλ κάθε φορά που πήγαινε στο "ένας με έναν σκότωνε" και δεν το συζητούσε. Ήταν όμως και μονάχος κάτι που οι "πράσινοι" θέλησαν και κατάφεραν να εκμεταλλευτούν. Για παράδειγμα, την ώρα που οι συμπαίκτες του Φαλ έχαναν ελεύθερα τρίποντα (είπαμε 0/9), το "τριφύλλι" έβρισκε λύσεις ώστε να μαζέψει την κατάσταση. Γι' αυτό εξάλλου το παιχνίδι οδηγήθηκε στην... ρουλέτα με τον Νέντοβιτς να είναι έτοιμος να ποντάρει σωστά.

Και αν ο κόσμος του Ολυμπιακού δυσανασχέτησε με ελεύθερα άστοχα τρίποντα του Γουόκαπ από την γωνία, πρέπει να πούμε ότι αυτά προκλήθηκαν και από την άμυνα του ΠΑΟ, αλλά επίσης ήταν και σωστή η επιλογή των Πειραιωτών να πασάρουν στον συμπαίκτη τους. Άσχετα αν δεν τα σημείωσε... Με 14% σουτάρει το παιδί... Την ίδια ώρα οι παίκτες του Πρίφτη έβαλαν τρία μεγάλα καλάθια (Κασελάκη, Νέντοβιτς, Σαντ Ρός) και έτσι έφτασαν σε μια πολύ μεγάλη νίκη.

Ο Ολυμπιακός όφειλε να είναι πιο έτοιμος για την αναμενόμενη ζώνη που θα έπαιζε ο Πρίφτης. Έχασαν ένα ημίχρονο, τρακάροντας και προσπαθώντας με λάθος τρόπους να την χαλάσουν. Είχαν ένα εξαιρετικό τρίτο δεκάλεπτο και ένα εφιαλτικό τέταρτο. Ο δρόμος είναι μακρύς, αποδείχθηκε για άλλη μια φορά, πως όταν παίζουν αυτοί δυο προγνωστικά δεν χωράνε, ενώ όπως και να το κάνουμε είναι μια ήττα που θα πρέπει να απασχολήσει πολύ σοβαρά τα κόκκινα αποδυτήρια και ταυτόχρονα δώσει έξτρα κουράγιο στον Δημήτρη Πρίφτη που σε μια δύσκολη σεζόν για την ομάδα του, το παλεύει όπως μπορεί και όσο μπορεί...

Στην Game Night ο Παντελής Βλαχόπουλος μαζί με τους Βασίλη Σκουντή, Παντελή Διαμαντόπουλο και Σπύρο Καβαλιεράτο από στο ΣΕΦ σχολίασαν το μεγάλο ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός για την Stoiximan Basket League. Καλεσμένος ο Νίκος Οικονόμου, ο οποίος ανέλυσε τη μεγάλη αναμέτρηση.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ