ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ έστειλε μηνύματα και στον Παναθηναϊκό και στον... εαυτό του

Ο Τέιλορ Ντόρσεϊ πανηγυρίζει στο Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός
Ο Τέιλορ Ντόρσεϊ πανηγυρίζει στο Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός EUROKINISSI

Στο ΣΕΦ είχαν... ύφος και το πλήρωσαν, στο ΟΑΚΑ δεν βρέθηκαν πίσω ούτε ένα δευτερόλεπτο και ο Παντελής Διαμαντόπουλος εξηγεί γιατί οι Πειραιώτες δεν θα χαναν ως το Πάσχα.

Ο Ολυμπιακός είναι πολύ γεμάτος στο ρόστερ, πολύ σκληρός με τον εαυτό του και πολύ πεισματάρης για να χάσει δεύτερο ματς σερί από τον φετινό Παναθηναϊκό. Η διαφορά των δυο αυτών ομάδων αγωνιστικά είναι μεγάλη, κακά τα ψέματα. Και αν η ψαλίδα κλείνει, αυτό γίνεται αποκλειστικά και μόνο χάρη στα ονόματα, την ιστορία και στο ότι είναι... συμπατριώτες. Αν ήταν δυο ξένες ομάδες, δυο άσχετα σύνολα, δεν θα το συζητούσαμε καν. Στο παρκέ του ΟΑΚΑ συγκρούστηκαν ο 17ος με τον 3ο της Ευρωλίγκας.

Με την διαφορά πως όλα αυτά πάνε περίπατο, όταν πρόκειται για τις δυο συγκεκριμένες ομάδες. Πάντως, αν δεν υπήρχε το τρίτο δεκάλεπτο -θα διαβάσετε- πιο κάτω, θα 'χε κάνει ο Ολυμπιακός μια από τις ευκολότερες φετινές νίκες του. Ο Παναθηναϊκός ποτέ δεν προηγήθηκε μέσα στην έδρα του και ήταν μόνο μια μείωση του σκορ στους 3 πόντους για να δημιουργήσει σασπένς. Όμως, αυτή την φορά ούτε η ζώνη αρκούσε στον Πρίφτη, ούτε τα τρίποντα μπήκαν αβέρτα για τους «πράσινους» (6/27) και κυρίως ο Ολυμπιακός φρόντισε από νωρίς να δείξει ότι έχει πάει για να κερδίσει και μάλιστα με διαφορά. Όπως κι έγινε...

Οι ερυθρόλευκοι θα κέρδιζαν κι ας έπαιζαν μέχρι το Πάσχα

Ο Ολυμπιακός θα κέρδιζε κι ας έπαιζαν μέχρι το Πάσχα. Γιατί ήταν ξεκάθαρη η εικόνα μιας ομάδας, που είχε δουλέψει στον περιορισμό παικτών όπως ο Μέικον, στο «χτύπημα» ξεκάθαρων αδυναμιών της περιφέρειας του αντιπάλου και πάνω απ' όλα, η συμπεριφορά των παικτών του Μπαρτζώκα ασχέτως ποιοι έπαιξαν καλά και ποιοι όχι, ήταν διαφορετική από αυτή στην έδρα τους.

Στο ΣΕΦ και μπροστά στο κοινό του ο Ολυμπιακός όπως είχα επισημάνει τότε, είχε ξεκάθαρο... ύφος. Μπλαζέ. Πέταξε στα σκουπίδια δική του διαφορά. Και έχασε δίκαια. Αυτή την φορά, δεν έχασε ποτέ προβάδισμα, έστελνε διαρκώς το μήνυμα ότι μπορεί να αμυνθεί καλά και κυρίως ακόμη και στο διάστημα της... πτώσης (τρίτη περίοδο) είχε παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο και ξέβγαλαν την μπουγάδα. Όπως και να τα έφερε η πορεία της αναμέτρησης, ο Ολυμπιακός ήταν πολύ καλύτερος γιατί απλά έχει καλύτερους παίκτες. Αυτή είναι η μοναδική αλήθεια.

Έγιναν και πράγματα μη αναμενόμενα όταν άρχισε το ματς. Έχω γράψει άλλωστε πολλές φορές σε όλα τα αθλήματα, ότι μπορεί ένας προπονητής να σχεδιάζει πράγματα αλλά να γίνει κάτι και να του ανατραπούν. Δε σημαίνει πως η... ανατροπή αυτή θα αποδειχθεί κακή. Να, πάρτε για παράδειγμα αυτό που έλαχε στην ομάδα του λιμανιού. Δυο φάουλ ξαφνικά ο Γουόκαπ πριν καλά- καλά προλάβει να ζεσταθεί. Και μπήκε στο ματς νωρίτερα του προβλεπόμενου ο Σλούκας, για να βγάλει την πρώτη περίοδο με τρομερή συγκομιδή και δίχως να 'χει χάσει σουτ παρακαλώ. Ο Κώστας με τον Ντόρσεϊ έβαλαν τις βάσεις, αφού και ο Τάιλερ μπήκε δυναμικά και συνδέθηκε με το πράσινο καλάθι. Οι δυο τους από τους 25 πόντους της ομάδας είχαν βάλει στο δεκάλεπτο 18.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού σούταραν με μανία

Ο Πρίφτης μπήκε με ζώνη. Πιστεύω ότι και άσχετος να είναι κάποιος με το μπάσκετ, περίμενε ότι ο Ολυμπιακός θα ήταν έτοιμος. Και τόσο έτοιμος, που από ένα σημείο και μετά οι παίκτες του σούταραν με μανία. Ακόμη και στιγμές που δεν έπρεπε. Σε ένα διάστημα ο Λαρεντζάκης και ο Μακ Κίσικ σούταραν ακόμη και με κακές προϋποθέσεις (πριν αρχίσει το ρεσιτάλ ο Αμερικανός), ο Ολυμπιακός δεν είχε στην πεντάδα Γουόκαπ, Ντόρσεϊ, Βεζένκοβ και η διαφορά έμενε διψήφια. Η μόνη στιγμή που το "τριφύλλι" απείλησε στο πρώτο μέρος, ήταν όταν ο Ολυμπιακός έβγαλε δυο- τρεις αργές επιθέσεις και είχε ταυτόχρονα κακές επιστροφές. Εκεί η διαφορά από τους 16 έπεσε στους 8, αλλά και πάλι η κατάσταση δεν ξέφυγε περισσότερο.

Ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να παίξει ακόμη καλύτερα απ' ότι στο ΣΕΦ για να κερδίσει τον αντίπαλό του. Και κάτι τέτοιο δεν ήταν εύκολο. Ούτε απλό. Όλοι οι μπασκετικοί είχαν κρεμαστεί να δουν αν θα αντιδράσει ο Ολυμπιακός. Το ματς αυτό είχε βαθμολογικά τους Πειραιώτες με το "πρέπει" και τους αντιπάλους τους με το "αν ξανακερδίσουμε θα είναι ψυχολογικός θρίαμβο"». Αυτή είναι και η πραγματικότητα.

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει άλλη λύση στο τρίτο δεκάλεπτο

Όταν το ματς πήγε στο τρίτο δεκάλεπτο για να λύσουμε και εδώ κάποιες απορίες, τα πράγμα κύλησαν πολύ πιο απλά απ' ότι κάποιος τα φαντάστηκε βλέποντάς τα. Ο Παναθηναϊκός δεν είχε άλλη λύση. Φουλ πίεση και ό,τι βγει. Με ένα τρικ , να δίνουν το σουτ στον Γουόκαπ. Ο Αμερικανός ούτως ή άλλως δεν είναι ο καλύτερος σουτέρ του κόσμου και στο ματς δεν μπήκε και ποτέ για τα καλά, λόγω των όσων σας έγραψα πιο πάνω. Η τρίτη περίοδος ήταν λίγο καρμπόν της τέταρτης του ματς στο ΣΕΦ. Μεγάλα σουτ για τους γηπεδούχους και... τρακαρίσματα για τους φιλοξενούμενους. Και σωστά πήγε η μπάλα στον Γουόκαπ και καλά έκανε και αυτός και σούταρε.

Το ημίχρονο είχε ένα +13 για τον Ολυμπιακό, αλλά με το επιμέρους 19-9 , ο πίνακας έδειξε 46- 49 και τότε πολλοί πίστεψαν. Λανθασμένα. Το παιχνίδι αυτό ήταν δεδομένο πως θα το κέρδιζε ο Ολυμπιακός. Πολύ πιο γεμάτος, ήρεμος και με παίκτες- κλειδιά. Το μεγαλύτερο όλων ο Μακ Κίσικ. Γιατί εκεί που πήγε να κολλήσει η κατάσταση, αυτός την ξεκόλλησε. Και δεν γινόταν επίσης να βάλει όλα τα σουτ ο Παναθηναϊκός.

Πέρασε άνετο βράδυ χάρη στο σύστημα Λερναία Ύδρα

Άλλο ένα από τα στραβά των "ερυθρόλευκων" ήταν πως έχοντας πιει θάλασσα στην τρίτη περίοδο έκαναν 7 λεπτά να περάσουν την μπάλα στον Φαλ. Αυτό το διόρθωσαν στο τελευταίο κομμάτι του ματς. Και πήραν και βοήθεια από ένα άλλο... κλειδί. Χασάν Μάρτιν. Καταλαβαίνετε λοιπόν, πως όταν μια ομάδα έχει την άνεση να μην εμφανίζει σε κάθε ματς και διαφορετικά βαρόμετρα, είναι και πιο εύκολα να βλάψει ένα σύνολο που στηρίζεται μόνιμα σε συγκεκριμένες μονάδες.

Τα 8 λάθη που έκανε η ομάδα του Πειραιά σε τέτοιο παιχνίδι είναι μικρός αριθμός και φανερώνει επίσης ότι είχε πάει στο ΟΑΚΑ διαβασμένη και ήρεμη. Κάτι που συνήθως το χάνει στο δικό της γήπεδο. Και χάρη στο σύστημα Λερναία Ύδρα πέρασε σχετικά άνετο βράδυ. Ποιο είναι αυτό το σύστημα; Ε, αν δεν μπορούν δυο- τρεις εμφανίζονται άλλοι. Στην Ευρωλίγκα οι "αιώνιοι" έχουν πλέον παίξει 9 φορές στο ΟΑΚΑ, ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει τις 5. Και έτσι όπως είναι η κατάσταση η νίκη αυτή είναι σημαντική για την συνέχειά του στην διοργάνωση. Γιατί επαναλαμβάνω, αυτό που έγραψα και στον πρόλογο, επί της ουσίας ο Ολυμπιακός χρειαζόταν το παιχνίδι και για το πρεστίζ και για τις καλές γιορτές, αλλά και για την βαθμολογία. Τετάρτη, ΤΣΣΚΑ. Καλά Χριστούγεννα...

Στην Game Night της Πέμπτης, ο Παντελής Βλαχόπουλος μαζί με τους Παντελή Διαμαντόπουλο, Σπύρο Καβαλιεράτο σχολίασαν τη μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ, ενώ οι Βασίλης Σκουντής και Γιάννης Φιλέρης μετέφεραν όλες τις εξελίξεις από το γήπεδο.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ