ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Ο Χάνλαν κι αυτοί που εξέθεσαν την πράσινη άμυνα στη Stoiximan Basket League

Ο Ολιβιέ Χάνλαν στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό
Ο Ολιβιέ Χάνλαν στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό PHOTO CREDITS: EUROKINISSI

Ο Ολιβιέ Χάνλαν εξέθεσε την άμυνα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ όσο κανείς άλλος εδώ και μία δεκαετία. Το short chart του γκαρντ του Άρη και το Top 5 αυτών που έκαναν την πράσινη άμυνα να... τους νιώσει.

Το βράδυ της Κυριακής 3 Οκτωβρίου θα το θυμάται για πολύ καιρό ο Ολιβιέ Χάνλαν. Ένας παίκτης με ατόφιο επιθετικό ταλέντο, που είχε ήδη προλάβει να δώσει τα διαπιστευτήριά του με τα χρώματα του Ηρακλή στη Stoiximan Basket League, επέτεινε τον προβληματισμό στο στρατόπεδο του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ.

Ο έμπειρος γκαρντ του Άρη τελείωσε τον αγώνα με 35 πόντους (με 9/11 δίποντα, 4/8 τρίποντα και 5/6 βολές), εκθέτοντας την άμυνα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ όσο κανείς άλλος εδώ και μία δεκαετία στη Stoiximan Basket League. Αυτό δεν αποτελεί υποκειμενική άποψη, αλλά στατιστική καταγραφή. Ειδικά από την στιγμή που οδήγησε τους κίτρινους στην ανατροπή από το -19, σουτάροντας με 8/10 εντός παιδιάς στο δεύτερο μέρος.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το shot chart του Ολιβιέ Χάνλαν από το παιχνίδι της πρεμιέρας είναι ενδεικτικό της άνεσης με την οποία πλήγωσε την πράσινη άμυνα. Δεν το έκανε μόνο με περιφερειακά σουτ (που ως ένα βαθμό είναι και θέμα ημέρας), αντίθετα βρήκε πρόσφορο έδαφος και πήγε μέχρι μέσα αρκετές φορές. Τα 5/7 δίποντα από το βαμμένο είναι στατιστικό που καταδεικνύει την αδυναμία των παικτών του Δημήτρη Πρίφτη να μείνουν μπροστά του και να περιορίσουν τους τρόπους δράσης του.

Παναθηναϊκός: Ο Χάνλαν κι αυτοί που εξέθεσαν την πράσινη άμυνα στη Stoiximan Basket League
PHOTO CREDITS: INSTAT SCOUT

Η ανάδειξή του σε MVP της 1ης αγωνιστικής (μαζί με τον Σάσα Βεζένκοβ και τον Νίκο Δίπλαρο) δεν είναι παρά η αναγνώριση όσων έκανε. Την ίδια ώρα όμως, μπορεί να... καυχιέται πως ουδείς άλλος παίκτης της Stoiximan Basket League έχει κάνει τόσο κακό στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, την τελευταία δεκαετία.

Οι τέσσερις τελευταίοι που έγραψαν 30+ πόντους κόντρα στο τριφύλλι δεν κατάφεραν να συνδυάσουν την ατομική διάκριση με τη νίκη. Αυτό από μόνο του λοιπόν τον φέρνει ένα βήμα πιο μπροστά από τους υπόλοιπους. Ποιοι προηγήθηκαν του Ολιβιέ Χάνλαν σε βραδιές σαν αυτή που έζησε στο Nick Galis Hall;

Το 2011/12, ο Νέστορας Κόμματος σημείωσε 36 πόντους στην εκτός έδρας ήττα του Αμαρουσίου από τον Παναθηναϊκό (93-84), σε μία πολύ προβληματική σεζόν για τους κιτρινόμαυρους, λόγω των οικονομικών προβλημάτων και της έλλειψης ξένων παικτών.

Το 2013/14, ο Κρις Έβανς συστήθηκε στο ελληνικό κοινό με μία σπουδαία εμφάνιση απέναντι στον Παναθηναϊκό. Ως παίκτης των Τρικάλων είχε 30 πόντους στην ήττα της θεσσαλικής ομάδας από τους πράσινους (83-63), στην αρχή μιας πολύ καλής ευρωπαϊκής καριέρας για τον παίκτη με αποκορύφωμα τη συμμετοχή σε Μονακό, Γκραν Κανάρια και Καρσίγιακα.

Το 2017/18 ήταν δύο οι παίκτες που έφτασαν στο σημείο να πετυχαίνουν 30+ απέναντι στον Παναθηναϊκό, αν κι η μία περίπτωση προέκυψε μετά από δύο παρατάσεις. Ο Στέφαν Μούντι του Ρεθύμνου είχε πετύχει 32 πόντους στη βαριά εντός έδρας ήττα της ομάδας του (69-103), ήτοι δεν προβλημάτισε επί της ουσίας τους πράσινους. Την ίδια περίοδο, ο Μακένζι Μουρ είχε 30 πόντους στον αγώνα του Λαυρίου με τον Παναθηναϊκό, στον οποίο η ομάδα του Χρήστου Σερέλη ηττήθηκε μετά από δύο παρατάσεις.

ΟΝΟΜΑ ΠΟΝΤΟΙ ΔΙΠΟΝΤΑ ΤΡΙΠΟΝΤΑ ΒΟΛΕΣ
Νέστορας Κόμματος 36 8/8 6/11 2/3
Ολιβιέ Χάνλαν 35 9/11 4/8 5/6
Στέφαν Μούντι 32 7/10 4/7 6/9
Κρις Έβανς 30 9/17 3/7 3/6
Μακένζι Μουρ 30 6/8 3/4 9/11


Είναι ξεκάθαρο πως δεν αποτελεί σύνηθες φαινόμενο ένας παίκτης να σημειώνει 30+ πόντους στο ελληνικό πρωτάθλημα. Πόσο μάλλον απέναντι σε ομάδες σαν τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Από την άλλη όμως, η άμυνα του τριφυλλιού εμφανίστηκε τόσο αφελής στο β' μέρος του αγώνα του Nick Galis Hall, που σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο μέλλον θα (ξανα)δώσει το δικαίωμα σε έναν αντίπαλο να γράψει τέτοια νούμερα...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΑΡΗΣ STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ