STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Ο Άρης ανέδειξε το έλλειμμα χαρακτήρα του Παναθηναϊκού

BASKET LEAGUE 2020-2021 /  -
BASKET LEAGUE 2020-2021 / - EUROKINISSI SPORTS

Ο προβληματικός Άρης που δεν ήξερε αν θα παίξει στην Stoiximan Basket League, νίκησε τον Παναθηναϊκό μετά από 13 χρόνια, αναδεικνύοντας εκτός των άλλων και τεράστιο έλλειμμα χαρακτήρα, που φαίνεται να έχει αυτή την στιγμή. Ποιες άλλες σημειώσεις κράτησε ο Γιάννης Φιλέρης από την πρεμιέρα του φετινού πρωταθλήματος.

Την προηγούμενη φορά που ο Άρης νίκησε τον Παναθηναϊκό, ο Γιώργος Καλαϊτζής φορούσε τα "κιτρινόμαυρα" είχε σημειώσει 18 πόντους και μαζί με τον "τρελό" Τζέρεμι Μάσεϊ (21π) και τον Μπρέισι Ράιτ (20π) ήταν οι πρώτοι σκόρερ για την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Όλα αυτά πριν από 13 χρόνια, στις 24/2/2008. Στον Παναθηναϊκό έπαιζαν ακόμα ο Βασίλης Σπανούλης (12π) και ο Στράτος Περπέρογλου, πρώτος σκόρερ ήταν ο Σάρας Γιασικεβίτσιους, σε μια περίεργη χρονιά καθώς οι "πράσινοι" είχαν μείνει εκτός πλέι-οφ. Με διψήφια διαφορά τον Παναθηναϊκό, ο Άρης είχε να κερδίσει εδώ και 30 χρόνια!

Ο Παναθηναϊκός, επίσης, είχε να χάσει σε πρεμιέρα πρωταθλήματος και χωρίς ο αντίπαλος να είναι ο Ολυμπιακός, σχεδόν μια 20ετία. Για την ακρίβεια 18 χρόνια (ήττα από τον Ηρακλή το 2003, με 77-70 στο Ιβανώφειο, με τον Διαμαντίδη να είναι ακόμη κυανόλευκος) πίσω!

Α, κι ο Άρης τη σεζόν 2007-08, έπαιξε για τελευταία φορά στην Euroleague. Μόνο, που φέτος ο 'Αρης δεν ήξερε αν θα έπαιζε στην Α1. Όπως είπε και ο Γιάννης Καστρίτης και μόνο που εμφανίστηκαν οι "κίτρινοι" στο γήπεδο, ισοδυναμεί σχεδόν με την κατάκτηση ενός τίτλου.

Ο Καναδός Ολιβέ Χάνλαν, εμπνεύστηκε από την ονομασία της σάλας στο Αλεξάνδειο: Nick Galis Hall. Σαν ... Γκάλης έπαιζε ο Χάνλαν, με τους 35 πόντους και τα 10/16 σουτ, που προκάλεσαν βραχυκύκλωμα στην υποτίθεται σκληρή άμυνα του Παναθηναϊκού. Οι "πράσινοι" πίστεψαν ότι μετά το +19 του πρώτου μέρους θα είχαν εύκολο έργο, αφού είχαν φέρει το ματς στα μέτρα τους, έβρισκαν σκορ από Νέντοβιτς-Οκάρο Γουάιτ.

Μόνο, που ο συγκεκριμένος Παναθηναϊκός δεν δικαιούται να χαλαρώνει. Τα κενά διαστήματα είχαν επισημανθεί και στο Σούπερ Καπ. Τότε δεν στοίχισαν. Τώρα, όμως, που προερχόταν από ένα ταξίδι και μια ήττα στην Ευρωλίγκα, υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχει τα μάτια του δεκατέσσερα και τη διαφορά από τον Άρη σε διψήφια νούμερα. Μόλις οι "πράσινοι" ένιωσαν την πίεση των γηπεδούχων, ο Χάνλαν έβαλε δυο-τρία ηρωικά καλάθια και πήραν φόρα οι υπόλοιποι του Άρη, ο ΠΑΟ έλιωσε σαν βούτυρο στο τηγάνι.

Κι εδώ τίθενται πλέον άλλα ερωτηματικά για τον Παναθηναϊκό, που βλέπουμε, τουλάχιστον, αυτή την στιγμή στα γήπεδα. Εντάξει λείπει ένας κανονικός πλέι-μέικερ από το ρόστερ των "πρασίνων", αλλά δεν χρειάζεσαι να έχεις τον ... Μάτζικ Τζόνσον για να κερδίσεις τον Άρη των μυρίων προβλημάτων, που έψαχνε να βρει υπογραφές και χαρτιά για να παίξει στο πρωτάθλημα, έσβηνε μπαν, έκλεινε συμφωνίες με τη λογική "τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι" και σίγουρα δεν είχε στο πρόγραμμά του μια νίκη επί του ΠΑΟ.

Άνευρος, άκεφος, χωρίς χαρακτήρα

"Είναι ντροπή" σχολίασε ο Δημήτρης Πρίφτης μετά το ματς, που έχει συναίσθηση της πραγματικότητας. Δεν γνωρίζουμε αν την έχουν οι παίκτες του, γιατί έτσι όπως έπαιζαν στο δεύτερο ημίχρονο, έμοιαζαν να τα' χουν φορτώσει στον κόκορα, περιμένοντας ότι θα κέρδιζαν με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος. Άνευρος, άκεφος, χωρίς προσανατολισμούς μέσα στο παιχνίδι του, με ανεξήγητα σουτ τριών πόντων (κυρίως) από τον Πέρι, ενώ η διαφορά του πρώτου ημιχρόνου είχε προέλθει από το πέρασμα της μπάλας μέσα στη ρακέτα, κατεβασμένα κεφάλια, έλλειψη χαρακτήρα και νοοτροπίας.

Την ώρα που οι αρειανοί έβγαζαν φλόγες, έπεφταν με δύναμη πάνω σε κάθε μπάλα, ο Παναθηναϊκός κοιτούσε με ύφος μπλαζέ, μέχρι που έχασε και η περιπέτεια του συνεχίζεται. Η Φενέρ του Σάσα Τζόρτζεβιτς αν τον βρει όπως σε αυτό ανεξήγητα κακό δεύτερο μέρος δεν θα του χαριστεί. Και το πρόγραμμα στη συνέχεια, ειδικά στην Ευρωλίγκα είναι βουνό. Αν αρχίζει από τώρα να παίζει ... τελικούς για να ανακτήσει έδαφος και ψυχολογία, ο Παναθηναϊκός θα έχει μια πολύ δύσκολη σεζόν. Και η ομάδα που έφτιαξε φέτος, μέχρι στιγμής, δεν δείχνει ικανή να ανεβαίνει ανηφόρες και να μπαίνει σε ευθείες.

Ο Πρίφτης πρέπει να συζητήσει με τους παίκτες του το θέμα της νοοτροπίας. Τα μπασκετικά βρίσκονται από την προπόνηση και την επανάληψη, την οποία ο κόουτς του Παναθηναϊκού ξέρουμε ότι λατρεύει για αυτό και επιμένει στη λεπτομέρεια. Μια, δυο, τρεις, δέκα θα το μάθουν το μάθημα οι "πράσινοι".

Ο χαρακτήρας, όμως; Αυτό δεν μαθαίνεται σε καμιά προπόνηση. Χτίζεται. Είναι ο τομέας ίσως που πρέπει να δουλέψουν περισσότερο ο προπονητής, οι συνεργάτες του, ακόμη και η διοίκηση, αν δεν θέλουν να χάσουν τη χρονιά από πολύ νωρίς. Δεν ήταν τόσο η ήττα (στο κάτω-κάτω, μόλις τώρα ξεκίνησε η κανονική περίοδος) όσο η ευκολία με την οποία ο Άρης ανέτρεψε το -19 και νίκησε, εν τέλει, με +10 πόντους. Σύνολο κάλυψης, 29 πόντοι. Με τους παναθηναϊκούς να παρακολουθούν ανήμποροι.

Θα λύσει το πρόβλημα απλά και μόνο η απόκτηση ενός ακόμη "άσου"; Σίγουρα, όχι. Ο Παναθηναϊκός θέλει και νίκες, που θα του τονώσουν την αυτοπεποίθηση, αφού αν εθιστεί στην αποτυχία, δύσκολα θα σηκώσει κεφάλι. Ειδικά στην Euroleague, όπου τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα, κανείς δεν χωρατεύει και πολύ εύκολα σε παίρνει η κάτω βόλτα. Δεν λογαριάζει από ιστορία και ονόματα η διοργάνωση. Το 2017 στην τελευταία θέση ήταν το Μιλάνο, ένα χρόνο μετά η Εφές...

Μικρό έπος Ομήρου

Ένας Όμηρος (όχι του Μίκη Θεοδωράκη) αλλά ο νεαρός Όμηρος Νετζήπογλου ήταν το κερασάκι στην τούρτα που κέρασε ο Άρης τον Παναθηναϊκό. Γεννημένος στις 18 Νοεμβρίου του 2002, ο νεαρός φόργουορντ, έπαιρνε την σκυτάλη από τον Χάνλαν, όταν ο Αμερικανός χρειαζόταν ανάσες. Ο Νετζήπογλου παίζει εδώ και δυο χρόνια στον Άρη, δεν είναι ρούκι, αποτελεί όμως ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει ο "αυτοκράτορας" στην εποχή της σχεδόν απόλυτης παρακμής του.

Ο μικρός ήταν απολαυστικός, είχε περισσό θράσος καθώς δεν φοβήθηκε ούτε μια στιγμή τον προσωπικό του αντίπαλο, που δεν ήταν όποιος-όποιος αλλά ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, Ιωάννης Παπαπέτρου.

Οι υπόλοιπες σημειώσεις μας από αυτήν την πρεμιέρα της Stoiximan Basket League

✒ Ο Ολυμπιακός δεν είχε πολύ χρόνο να προετοιμαστεί, η ΑΕΚ του έβαλε δύσκολα για τριάντα λεπτά, όμως η επιστροφή των "ερυθρολεύκων" μετά από 879 ημέρες ήταν επιβλητική: 103 πόντοι, 27 ασίστ, 8 λάθη, ορισμένες εντυπωσιακές φάσεις και ο Σάσα Βεζένκοφ σε φουλ φόρμα (27π-11ρ). Είναι καταπληκτική η βελτίωση του σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού του, λογική όμως, αφού όπως είπε Γιώργος Μπαρτζώκας "αυτό το παιδί δουλέυει ακατάπαυστα, 365 ημέρες τον χρόνο". Η ΑΕΚ έχει αλλάξει ρόστερ, προπονητή, αλλά όχι και συνήθειες. Ξεκίνησε η σεζόν και ακόμη ψάχνεται....

Προμηθέας και Λαύριο, οι δυο ομάδες που εντυπωσίασαν την τελευταία διετία, ξεκίνησαν με σπουδαία διπλά (σε Περιστέρι και Πυλαία εναντίον ΠΑΟΚ, αντίστοιχα) δείχνοντας πρόθεση να μην απεμπολήσουν, έτσι εύκολα τον χαρακτηρισμό του "νέου κύματος". Πολύ εντυπωσιακός στη Θεσσαλονίκη ο τρομερός Τζος Κάρτερ, πολύ ανεβασμένος για τον Προμηθέα ο Νίκος Ρογκαβόπουλος. Πριν από τέσσερα χρόνια, ο αείμνηστος Κώστας Πολίτης, τον είχε υποδείξει ως το κορυφαίο ταλέντο της νεάς γενιάς του ελληνικού μπάσκετ. Αν βρήκε την Ιθάκη του στην Πάτρα, ο 20χρονος άσος στον οποίο ο κόουτς Κασεμίρο δίνει απόλυτη ευκαιρία, το κέρδος να δικαιώσει τις προσδοκίες αυτός ο μπασκετμπολίστας θα' ναι τεράστιο...

✒ Δεν είναι υποχρεωτικό ένας νέος και καλός μπασκετμπολίστας να παίζει σε κάποια μεγάλη ομάδα. Τι κατάλαβε, ας πούμε, ο Νίκος Δίπλαρος που πήγε πέρσι στον Παναθηναϊκό; Πέρασε σχεδόν απαρατήρητος. Στον Απόλλωνα όμως δεν είναι έτσι. Οι Πατρινοί γύρισαν στη μεγάλη κατηγορία μετά από τέσσερα χρόνια και ο Δίπλαρος, με 24π και 10 ασίστ ήταν ο κορυφαίος στην πολύ σημαντική νίκη επί του Ιωνικού. Μα καλά πολύ σημαντική, από την πρώτη αγωνιστική; Ναι, γιατί όταν πέφτει μόλις μία ομάδα, οι μάχες της ουράς έχουν ιδιαίτερη αξία από πολύ νωρίς. Ίδιο μέγεθος, λοιπόν, και για την επικράτηση της Λάρισας κόντρα στον Κολοσσό Ρόδου

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΑΡΗΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΕΚ ΛΑΥΡΙΟ ΠΑΟΚ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ BWIN ΛΑΡΙΣΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ ΙΩΝΙΚΟΣ ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ