ΛΑΥΡΙΟ

Το Λαύριο είναι ακόμα εδώ

Οι παίκτες του Λαυρίου σε αγώνα με τον ΠΑΟΚ
Οι παίκτες του Λαυρίου σε αγώνα με τον ΠΑΟΚ INTIME

Το σταθερό δίδυμο Μουράτου-Κάρτερ που έδωσε τον ρυθμό, ο “δολοφόνος” Σμιθ και οι ευκαιρίες στον Νικολαΐδη. Το Λαύριο είναι μάλλον αδύνατο να επαναλάβει την περσινή σεζόν. Κόντρα στον ΠΑΟΚ ωστόσο έδειξε ότι είναι ακόμα εδώ.

Σαν να μην πέρασε μία ημέρα. Αυτό σκεφτόταν όποιος έβλεπε το Λαύριο να επικρατεί εύκολα του ΠΑΟΚ μέσα στην Πυλαία (73-89) για την 1η αγωνιστική της Stoiximan Basket League, θυμίζοντας την ομάδα που την περασμένη σεζόν θαύμασε όλος ο μπασκετικός κόσμος, βλέποντάς την να κατακτά την 2η θέση.

Πολλά πρόσωπα έχουν αλλάξει στο Λαύριο σε σχέση με την περσινή σεζόν. Ο Άλφα Ντιαλό είναι στην Μονακό. Ο Ντέβιν Ντέιβις στην γαλλική Λε Πορτέλ. Ο Τζάρεντ Σάβατς στην γερμανική Κράισλαϊμ. Ο Γκλεν Κοζί στην τουρκική Γιάλοβα. Ο Οντί Ανοσίκε στην μεξικανική Φουέρζα Ρέγκια. Ο Χρήστος Σερέλης όμως έμεινε στον πάγκο, όπως και οι Βασίλης Μουράτος και Τάισον Κάρτερ στο παρκέ. Και αυτή ήταν μία καλή αρχή στον δρόμο για μία τρομερή αρχή.

Πιστό στην φιλοσοφία του, με το περσινό δίδυμο να δείχνει τον δρόμο

Το Λαύριο έπαιξε πάλι το δικό του μπάσκετ. Ανέβασε το τέμπο κόντρα στον – ανέτοιμο, καθώς ήταν μόλις το πρώτο του παιχνίδι, ενώ ήταν το τρίτο του Λαυρίου – ΠΑΟΚ έχοντας καλούς αθλητές στο παρκέ. Άνοιξε το γήπεδο έχοντας τρεις σουτέρ στο παρκέ συν τους Μουράτο και Κακλαμανάκη που συνήθως έστηναν το πρώτο Πικ εν Ρολ. Εφάρμοσε ξανά την λογική των αλλαγών στην άμυνα (τόσο πάνω στην μπάλα, όσο και μακριά από αυτή). Και δεν του πήρε πολλή ώρα να πάρει το πάνω χέρι στο παιχνίδι.

Οι πρώτοι σπόροι μπήκαν από τις συνεργασίες των Μουράτου και Κάρτερ. Στην δεύτερη σεζόν τους παρέα οι δυο τους βρίσκονται πλέον με κλειστά τα μάτια, με τον διεθνή γκαρντ να εκμεταλλεύεται ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Αμερικανού – και ίσως το πιο υποτιμημένο στο παιχνίδι του: Την κίνηση μακριά από την μπάλα. Αρκετές φορές ο Μουράτος βρήκε τον Κάρτερ να κόβει προς το καλάθι και του πάσαρε την μπάλα την κατάλληλη στιγμή.

Το τέλος του αγώνα βρήκε τον Κάρτερ να έχει 28 πόντους με 10/12 δίποντα, 2/4 τρίποντα και 2/3 βολές και τον Μουράτο να έχει 14 πόντους και 10 ασίστ. Ένα από τα πιο παραγωγικά δίδυμα γκαρντ της περσινής σεζόν είναι πάλι μαζί και πήρε από το χέρι το Λαύριο στον πρώτο αγώνα της σεζόν.

Ο "παράγοντας Σμιθ" και ο Νικολαΐδης

Ο Τζέρι Σμιθ έχει βγάλει ρίζες στην χώρα μας, αφού αυτή είναι η 4η σεζόν του στην Stoiximan Basket League μετά από μία διετία στον Ήφαιστο και μία σεζόν στην Λάρισα. Στα 34 του χρόνια πλέον, ο απόφοιτος του Λούιβιλ έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του και έδειξε ξανά την κλάση του, βάζοντας μεγάλα σουτ στο δεύτερο ημίχρονο με τον ΠΑΟΚ, τελειώνοντας τον αγώνα με 22 πόντους, δίνοντας το κάτι παραπάνω στο Λαύριο, αλλά και χρήσιμα μαθήματα στον Αλέξανδρο Νικολαΐδη.

Σε μία απόφαση που σίγουρα δεν είναι τυχαία, ο Χρήστος Σερέλης επέλεξε να ξεκινήσει τους Μουράτο-Κάρτερ, αλλά και να φέρει μαζί από τον πάγκο τους Νικολαΐδη και Σμιθ. Ο λόγος σαφής: Η εμπειρία και η εκτελεστική δεινότητα του βετεράνου Σμιθ είναι το ιδανικό συμπλήρωμα στο γεμάτο ενθουσιασμό παιχνίδι και την αμυντική προσήλωση του Νικολαΐδη. Κυρίως όμως ο Σμιθ ήταν αυτός που μονίμως βρισκόταν στο.. αυτί του – δανεικού από τον Ολυμπιακό – γκαρντ όποτε ο 19χρονος γκαρντ έκανε κάποιο λάθος.

Το Λαύριο έχει δημιουργήσει πλέον ένα περιβάλλον το οποίο ευνοεί την βελτίωση και ανάδειξη παικτών. Ο κόσμος πλέον θυμάται ότι από το Λαύριο ξεκίνησε την ανέλιξή του ο Μιχάλης Λούντζης – που πλέον βρίσκεται στον Ολυμπιακό – με την φανέλα του Λαυρίου έγινε διεθνής ο Βασίλης Μουράτος, στο Λαύριο βρήκε ρόλο ο Πέτρος Γερομιχαλός, ο Δημήτρης Κακλαμανάκης, ο Νίκος Περσίδης. Ο Νικολαΐδης είναι ένα πρότζεκτ που έχει ενδιαφέρον για το ελληνικό μπάσκετ και το Λαύριο έχει όλα τα φόντα να τον “ψήσει” και να τον βελτιώσει.

Έχει κρατήσει τις σταθερές του

Το δείγμα είναι ακόμα μικρό για το Λαύριο. Πολλά μπορούν να αλλάξουν μέσα στην σεζόν. Το να έχει ο κόσμος την απαίτηση να επαναλάβει η ομάδα του Χρήστου Σερέλη την περσινή πορεία δεν είναι ρεαλιστικό. Το σίγουρο ωστόσο είναι ότι στην 1η αγωνιστική της Stoiximan Basket League το Λαύριο έστειλε το δικό του μήνυμα.

Η τριάδα-”φωτιά” των Μουράτου, Κάρτερ, Σμιθ στις θέσεις των γκαρντ, το μέσα-έξω παιχνίδι του Κένι Γκόινς, το Πικ εν Ρολ με αιχμή τον Κακλαμανάκη, τα αθλητικά προσόντα του Αλ Ουζαΐντ Αμίνου, η σκληράδα του Περσίδη, η σταθερή απειλή από την περιφέρεια του Γερομιχαλού, ο ενθουσιασμός του Νικολαΐδη, όλα αυτά είναι πράγματα που άρεσαν. Στην μέση όλων αυτών βρίσκεται για ακόμα μία σεζόν ο Χρήστος Σερέλης, ο οποίος εξασφαλίζει κάτι βασικό: Το Λαύριο θα έχει πάλι συγκεκριμένη φιλοσοφία και αρχές. Η συνέχεια, στο παρκέ.

TAGS ΛΑΥΡΙΟ STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ