EUROLEAGUE

Πάλι καλά... νίκησε

Πάλι καλά... νίκησε
με λε μαν ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ολυμπιακός δεν ήταν καλός, αλλά τουλάχιστον γλίτωσε τα χειρότερα με τη Λε Μαν (80-76)

Και σα να μην έφτανε η νίκη του Ολυμπιακού από μόνη της, για να ικανοποιήσει τους ανθρώπους της ομάδας, ήρθε κι έδεσε η έκπληξη στη Νάπολι, όπου η ιταλική ομάδα νίκησε την Μπαρτσελόνα με 66-64 και στην ουσία έκανε δώρο στον Ολυμπιακό την καλύτερη 2η θέση σε όλη τη διοργάνωση. Αν οι ερυθρόλευκοι καταφέρουν να κλείσουν την πρώτη φάση της Ευρωλίγκας με αυτόν τον τρόπο, τότε στην κλήρωση για τους 16 θα βρίσκονται στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας.
Ο αγώνας

Ομολογουμένως τα πρώτα λεπτά του αγώνα δεν έδειξαν, ότι ο Ολυμπιακός θα αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με τη γαλλική ομάδα, ίσως επειδή οι Ζίζιτς και Στακ κατάφεραν στις πρώτες επιθέσεις να κυριαρχήσουν κοντά στο καλάθι και να δώσουν πόντους στους ερυθρολεύκους. Όμως, παρά το καλό ξεκίνημα του Ολυμπιακού και το προβάδισμα με 8-2, η Λε Μαν δεν αφέθηκε στη μοίρα της.

Αντιθέτως, με τον Ουίλερ να διαβλέπει τα αμυντικά κενά της ερυθρόλευκης άμυνας και τον γνώριμο σε όλους μας Σάντρο Νίτσεβιτς να κερδίζει μονομαχίες από τον Ζίζιτς, οι φιλοξενούμενοι πάτησαν καλύτερα στο γήπεδο και μάλιστα προηγήθηκαν για πρώτη φορά στο παιχνίδι με 15-18, προσθέτοντας άγχος στους παίκτες του Πίνι Γκέρσον.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο η απόδοση του Ολυμπιακού έπεσε ακόμη περισσότερο, με συνέπεια η Λε Μαν να πάρει προβάδισμα επτά πόντων και να καταδείξει τα αμυντικά προβλήματα των γηπεδούχων, που όσο περνούσε η ώρα γίνονταν μεγαλύτερα.

Εκείνος που προσπαθούσε και κατάφερνε να σώσει τα προσχήματα, ήταν ο Άντρια Ζίζιτς, αν και οι οπαδοί του Ολυμπιακού ασχολούνταν περισσότερο με το αν παίζει ή δεν παίζει ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης και φώναζαν ρυθμικά το όνομά του, μήπως και ο Γκέρσον τους κάνει το χατίρι και τον περάσει στο παρκέ. Εν τέλει ο Σόφο μπήκε για πρώτη φορά στον αγώνα στα τελευταία λεπτά του πρώτου ημιχρόνου, το οποίο έληξε με τους Γάλλους να προηγούνται 34-37.

Στο τρίτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός έπιασε καλύτερο ρυθμό και έβγαλε μερικά εύκολα καλάθια, αλλά του... κόπηκε, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο ΣΕΦ έριξαν δακρυγόνο, για να "διαλύσουν" μερικά παρατράγουδα των φιλάθλων του Ολυμπιακού. Ο αγώνας διακόπηκε για λίγο και αυτό το εκμεταλλεύτηκε η Λε Μαν, η οποία ανέκτησε τις δυνάμεις της και μαζί το προβάδισμα στο σκορ (56-60).

Τα πράγματα έδειχαν δύσκολα για την ομάδα του Πίνι Γκέρσον, καθώς το άγχος πλέον ήταν περισσότερο, ενώ αρκετοί παίκτες είχαν φορτωθεί με φάουλ. Ωστόσο, οι ερυθρόλευκοι έτρεξαν ένα 5-0 σερί, "πελάγωσαν" κάπως τη Λε Μαν, αλλά εκείνη βρήκε και πάλι τη λύση και με δύο συνεχόμενα τρίποντα (ένα του Ουίλερ και ένα του Μπόγκαβατς) έκανε το σκορ 63-68.

Ωστόσο, ο Ολυμπιακός δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Καθοριστική φάση για τη νίκη της ελληνικής ομάδα ήταν το κλέψιμο που έκανε ο Άκερ (περίπου ένα λεπτό πριν το τέλος) και το καλάθι που πέτυχε στον αιφνιδιασμό. Ο Ολυμπιακός πέρασε μπροστά, ενώ αμέσως μετά ο Ράιαν Στακ με δίποντο στα 35'' έκανε το σκορ 75-72.

Η διαφορά ανέβηκε στους τέσσερις πόντους (78-74), ο Ουίλερ προσπαθούσε να ξαναβάλει στο παιχνίδι τη γαλλική ομάδα, αλλά πλέον ο χρόνος ήταν με το μέρος του Ολυμπιακού, ο οποίος με δύο βολές του Χένρι Ντόμερκαντ διαμόρφωσε το τελικό 80-76.

Τα δεκάλεπτα: 20-22, 35-37, 56-60, 80-76

Ολυμπιακός: Πεν 9, Παπαμακάριος 5, Άκερ 10, Ζίζιτς 16, Μπάρλος, Βασιλόπουλος 5, Στακ 8, Σχορτσιανίτης 5, Ντόμερκαντ 17 (2), Χαρίση 2, Μπουρούσης 3 (1).

Λε Μαν: Μπόγκαβατς 5 (1), Γκρέγκορι 9 (1), Αμαγκού 6 (1), Κόφι, Μπατούμ, Μποκολό 3 (1), Νίτσεβιτς 13, Αντιγιανου, Κάμπελ 20, Άαρον, Λελούπ, Ουιλερ 20 (2).

Η συνέντευξη Τύπου

Αν και χρόνια στο Ισραήλ, ο Πίνι Γκέρσον δεν είχε ζήσει ποτέ παρόμοια ατμόσφαιρα σε παιχνίδι του και ήταν λογικό να σταθεί σε αυτό το γεγονός: « Ηταν πρωτοφανές και μας έβγαλε από το ρυθμό μας, αφού ήταν η πρώτη φορά που παίζαμε με δακρυγόνα και δεν ξέραμε πως να αντιδράσουμε» είπε ο Ισραηλινός που στάθηκε και στα τεχνικά σημεία:

« Στο πρώτο δεκάλεπτο μας έβαλαν 22 πόντους και στο υπόλοιπο μόνο 54, άρα αυτό σημαίνει ότι παίξαμε αρκετά καλή άμυνα στα τρία τέταρτα του παιχνιδιού. Επίσης επιτεύχθηκε ο ένας από τους στόχους μας που ήταν να κάνουμε λιγότερα λάθη, τη στιγμή μάλιστα που οδηγήσαμε τους αντιπάλους μας σε 19» συνέχισε ο κόουτς, για να προσθέσει: « Αποτρέψαμε τη Λε Μαν, από το να πάρει πολλά επιθετικά, ένας τομέας που είναι εξαιρετικά δυνατή, με ένα από τα καλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη. Επίσης δεν διεκδικούσαμε πολύ τα επιθετικά για να μην της επιτρέψουμε να βγάλουν εύκολους αιφνιδιασμούς. Οσο πάμε πιο ψηλά η πίεση θα ανεβαίνει και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

Ο «Πίνχας» δεν ξέχασε και τον «Μούλα» που νωρίτερα είχε ξεσπάσει μέσω του SPORT 24: « Εκτιμώ τη δουλειά που έκανε όσο ήταν στην ομάδα. Μας βοήθησε, έκανε το καλύτερο που μπορούσε, δεν θα ήθελα να πω κάτι άλλο».

Από την πλευρά του ο Γάλλος τεχνικός Βινσέν Κολέ, τόνισε: « Για δεύτερη φορά παίξαμε καλά απέναντι στον Ολυμπιακό, έχοντας και πάλι τον έλεγχο του παιχνιδιού στο μεγαλύτερο μέρος. Ομως όπως και στη Γαλλία μέτρησε η εμπειρία των αντιπάλων μας. Στα τελευταία λεπτά δεν παίξαμε καλή άμυνα και δώσαμε την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να το εκμεταλλευτεί. Η εμπειρία έπαιξε τον ρόλο της. Αυτό ήταν το κλειδί για τη νίκη, αλλά θέλω να ξαναδώ στο βίντεο το σουτ του Νίτσεβιτς (όταν το σκορ ήταν 73-72) και το κόψιμο του αντιπάλου του».

Ο Αλεξ Ακερ παραδέχτηκε ότι: « Ηταν εξαιρετικά δύσκολο να συγκεντρωθούμε κάτω από αυτές τις συνθήκες, αλλά ευτυχώς το κάναμε στο πιο κρίσιμο σημείο στο φινάλε», ενώ ο Χένρι Ντόμερκατ υπενθύμισε: «Μετράει η νίκη και αυτό κρατάμε. Δεν ξέρουμε αν θα τερματίσουμε πρώτοι ή δεύτεροι αλλά εμείς πρέπει να κοιτάμε να νικάμε και να μην περιμένουμε τα άλλα αποτελέσματα».

Ανακοίνωση του Ολυμπιακού για τα επεισόδια

« Σε ένα παιχνίδι που θα έπρεπε να είναι γιορτή για το μπάσκετ κάποιοι αποφάσισαν να το... δυναμιτίσουν χωρίς καμία αιτία και να αναγκάσουν όλο τον κόσμο να δακρύσει.

Χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός λόγος, μια διμοιρία των ΜΑΤ βρέθηκε στα φουαγιέ του μεσαίου διαζώματος, πίσω ακριβώς από τις εξέδρες του ΣΕΦ, κάτι που δεν έχει συμβεί στο παρελθόν σε κανένα παιχνίδι, και σαν να μην έφτανε αυτό, αυτοί που θέλουν να λέγονται υπεύθυνοι αποφάσισαν τη ρήξη δακρυγόνων σε κλειστό χώρο κατά τη διάρκεια του αγώνα!

Η ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ απαιτεί άμεσα απαντήσεις από την ηγεσία της Αστυνομίας. Ζητάμε την παραδειγματική τιμωρία αυτών που αποφάσισαν τη ρήξη δακρυγόνων. Για τα όσα έγιναν στο ΣΕΦ και τις όποιες ζημιές προκλήθηκαν αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η Αστυνομία»

ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ



Η εξέλιξη του αγώνα:

1' Έναρξη 10λέπτου
2' Δίποντο Ολυμπιακός Πεν (2-0)
2' Δίποντο Ολυμπιακός Ζίζιτς (4-0)
3' Δίποντο Ολυμπιακός Ζίζιτς (6-0)
4' Τάπα Λε Μαν Νίτσεβιτς
4' Δίποντο Λε Μαν Νίτσεβιτς (6-2)
4' Δίποντο Ολυμπιακός Στακ (8-2)
5' Δίποντο Λε Μαν Μπόκοβατς (8-4)
5' Δίποντο Ολυμπιακός Πεν (10-4)
5' Δίποντο Λε Μαν Ουίλερ (10-6)
6' Δίποντο Ολυμπιακός Ζίζιτς (12-8)
7' Καλάθι και φάουλ Λε Μαν Κάμπελ (13-13)
7' Δίποντο Ολυμπιακός Στακ (15-15)
7' Δίποντο Λε Μαν Ουίλερ (15-15)
8' Τρίποντο Λε Μαν Ουίλερ (15-18)
Για πρώτη φορά μπροστά περνάει η γαλλική ομάδα, που δείχνει να παίρνει τον αέρα του Ολυμπιακού μετά το κακό της ξεκίνημα. Πρώτο βιολί ο Ουίλερ, που έχει 11 πόντους
8' Τρίποντο Ολυμπιακός Μπουρούσης (18-18)
8' Δίποντο Λε Μαν Κάμπελ (18-20)
8' Δίποντο Λε Μαν Νίτσεβιτς (18-22)
8' Τάιμ-άουτ Ολυμπιακός Γκέρσον
Μετά το προβάδισμα της Λε Μαν, με 18-22 και τα έντονα αμυντικά προβλήματα του Ολυμπιακού, ο Πίνι Γκέρσον, κάλεσε τάιμ άουτ για να ξυπνήσει τους παίκτες του, που μετά το 6-0 και το 10-4, χαλάρωσαν αδικαιολόγητα
9' Δύο βολές Ολυμπιακός Πεν (20-22)
10' Λήξη 10λεπτου 20-22
Με αντεπίθεση στο δεύτερο μισό του δεκάλέπτου, η Λε Μαν, κατάφερε να περάσει μπροστά και να διατηρηθεί μέχρι το τέλος της πρώτης περιόδου. Ηγέτης της ο Ουίλερ, που έχει εκμεταλλευθεί την κακή άμυνα των γηπεδούχων
11' Έναρξη 10λέπτου
11' Δίποντο Ολυμπιακός Ζίζιτς (22-22)
11' Τάπα Ολυμπιακός Βασιλόπουλος
12' Δίποντο Λε Μαν Κάμπελ (22-24)
Εκπληκτικό άλει ουπ του Κάμπελ, που χειροκροτείται και από τους οπαδούς του Ολυμπιακού
12' Δύο βολές Ολυμπιακός Ζίζιτς (24-24)
12' Δίποντο Λε Μαν Κάμπελ (24-26)
Φάση καρμπόν για τον Κάμπελ, που εκθέτει και πάλι την άμυνα του Ολυμπιακού
13' Δίποντο Ολυμπιακός Χαρίσης (26-26)
14' Τρίποντο Λε Μαν Μποκολό (26-29)
14' Δύο βολές Ολυμπιακός Ντόμερκαντ (28-29)
15' Δίποντο Λε Μαν Νίτσεβιτς (28-31)
Ακόμα ένα καλάθι του Νίτσεβιτς που έχει δημιουργήσει κι αυτός αρκετά προβλήματα στην ελληνική ομάδα
16' Δίποντο Λε Μαν Νίτσεβιτς (28-33)
17' Δίποντο Λε Μαν Ζίζιτς (28-35)
Ο Σάντρο Νίτσεβιτς, έχει κάνει μεγάλη ζημιά, εκθέτοντας τη φροντ λάιν του "Θρύλου" και ειδικά τον Άντρια Ζίζιτς. Οι οπαδοί φωνάζουν ρυθμικά το όνομα του Σχορτσιανίτη και ο Γκέρσον καλεί τάιμ άουτ
17' Τάιμ-άουτ Ολυμπιακός Γκέρσον
18' Δίποντο Ολυμπιακός Ζίζιτς (30-35)
18' Τάιμ-άουτ Λε Μαν Κολέ
18' Δύο βολές Ολυμπιακός Ζίζιτς (32-35)
Μετά από πολλή ώρα, ο Ολυμπιακός πλησιάζει στους 3 και στο γήπεδο μπαίνει ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, που αποθεώνεται
19' Δίποντο Ολυμπιακός Σχορτσιανίτης (34-35)
Στον πόντο ο Ολυμπιακός
19' Δίποντο Λε Μαν Ουίλερ (34-37)
20' Λήξη ημιχρόνου 34-37
Τέρμα το πρώτο μέρος και οι "ερυθρόλευκοι" δεν έχουν καταφέρει ακόμα να παίξουν όπως ξέρουν, απέναντι στους αθλητικούς και ψύχραιμους Γάλλους. Ο Ολυμπιακός αν και βελτίωσε την άμυνα του στο δεύτερο δεκάλεπτο, δεν έκανε και τις πιο ορθόδοξες επιλογές στην επίθεση γι' αυτό παρέμεινε πίσω στο σκορ, αν και πλησίασε στον πόντο (34-35)
21' Έναρξη 10λέπτου
22' Δίποντο Ολυμπιακός Ζίζιτς (39-37)
Σερί 5-0 του Ολυμπιακού που μπαίνει δυνατά στο δεύτερο μέρος
22' Δίποντο Λε Μαν Κάμπελ (39-39)
22' Τρίποντο Ολυμπιακός Ντόμερκαντ (42-39)
23' Τρίποντο Λε Μαν
23' Δίποντο Ολυμπιακός Ντόμερκαντ (45-42)
25' Τάιμ-άουτ
Φαεινή ιδέα των αστυνομικών να ρίξουν δακρυγόνο στο γήπεδο, αναγκάζει τους διαιτητές να διακόψουν το ματς αφού η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Μόνο οι ηρωικές μαζορέτες του Ολυμπιακού συνεχίζουν απτόητες το έργο τους, χορεύοντας
27' Φάουλ Ολυμπιακός Ζίζιτς
Πρόβλημα για τον Γκέρσον, που βλέπει τον καλύτερο παίκτη του να χρεώνεται με 4 φάουλ. Ο Big Sofo μπαίνει στη θέση του
27' Δύο βολές Λε Μαν 52-53
27' Φάουλ Λε Μαν Νίτσεβιτς
Μεγάλο πρόβλημα και για τη Λε Μαν, αφού ο Νίτσεβιτς, φτάνει στα φάουλ τον Ζίζιτς. Με μία βολή ο Σχορτσιανίτης, ισοφαρίζει, σε 53-53
29' Δίποντο Ολυμπιακός Σχορτσιανίτης (56-53)
Δίνει λύσεις ο Σχορτσιανίτης, που με εντυπωσιακό φόλου-κάρφωμα στον αιφνιδιασμό, δίνει αέρα 3 πόντων στους γηπεδούχους
29' Δύο βολές Λε Μαν 56-55
30' Δίποντο Λε Μαν 56-57
Τα συνεχόμενα λάθη του Ολυμπιακού, δίνουν και πάλι το προβάδισμα στη Λε ΜαΝ
30' Τρίποντο Λε Μαν Αμαγκού (56-60)
30' Λήξη 10λεπτου 56-60
Τα συνεχόμενα λάθη του Ολυμπιακού στο τέλος της τρίτης περιόδου, οδήγησαν και πάλι στο προβάδισμα της Λε Μαν
31' Έναρξη 10λέπτου
33' Τρίποντο Ολυμπιακός Ντόμερκαντ (61-62)
Ανάσα από τον Ντόμερκαντ, που μειώνει στον πόντο
34' Φάουλ Λε Μαν Αμαγκού (Επιθετικό)
Ακόμα ένας παίκτης φτάνει τα 4 φάουλ
34' Δίποντο Ολυμπιακός Παπαμακάριος (63-62)
Μπροστά και πάλι ο Ολυμπιακός
34' Τάιμ-άουτ Λε Μαν Κολέ
Ο καλός ρυθμός του Ολυμπιακού και το σερί, 5-0 του Ολυμπιακού, αναγκάζει τους Γάλλους να καλέσουν τάιμ άουτ
36' Τρίποντο Λε Μαν Ουίλερ (63-65)
Καταπληκτικό τρίποντο από τον Ουίλερ υπό πίεση
36' Τρίποντο Λε Μαν Μπόγκαβατς (63-68)
Κόλπο γκρόσο της Λε Μαν που παίρνει προβάδισμα με 5 χάρη στα δύο συνεχόμενα τρίποντα
37' Τάιμ-άουτ Ολυμπιακός Γκέρσον
37' Δίποντο Ολυμπιακός Στακ (65-68)
37' Δίποντο Ολυμπιακός Παπαμακάριος (67-68)
Ανάσες και στον πόντο ο Ολυμπιακός
38' Καλάθι και φάουλ Λε Μαν Κάμπελ (67-70)
39' Δίποντο Ολυμπιακός Άκερ (73-72)
Καταπληκτικό κλέψιμο και κάρφωμα από τον Άκερ
40' Δίποντο Ολυμπιακός Στακ (75-72)
Καθοριστικό καλάθι του Αμερικανοσκοπιανού που δίνει σημαντικό προβάδισμα στον Ολυμπιακό, 35 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη
40' Δίποντο Λε Μαν Ουίλερ (75-74)
Ο Ουίλερ και πάλι διασπάει την άμυνα του Ολυμπιακού και μειώνει στον πόντο, 26 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη
40' Φάουλ Λε Μαν Αμαγκού (5ο)
40' Δύο βολές Ολυμπιακός Βασιλόπουλος (78-74)
Πολύ κοντά στη νίκη ο Ολυμπιακός
40' Τάιμ-άουτ Λε Μαν Κολέ
40' Δίποντο Λε Μαν Ουίλερ (78-76)
40' Δύο βολές Ολυμπιακός Ντόμερκαντ (80-76)
Τελειώνει το ματς ο Ντόμερκαντ που γίνεται και πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού με 17 πόντους
40' Λήξη αγώνα 80-76
Στην 9η φετινή του νίκη έφτασε ο Ολυμπιακός, που δεν ικανοποίησε, αλλά κατάφερε στο τέλος να πάρει το ροζ φύλλο και να μείνει ζωντανός στο κυνήγι της πρώτης θέσης

















































TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ