EUROLEAGUE

Όταν ο Μάτσε έχει κέφια...

Όταν ο Μάτσε έχει κέφια...
Γουντς

Ο "Μάτσε" έσπασε και πάλι τα κοντέρ με 32 πόντους και ο Ολυμπιακός νίκησε τη Ζαλγκίρις (90-74)

Ο Ματσιγιάουσκας είναι σε φόρμα. Λογικά, έχει γίνει αντιληπτό από όλους. Ο Λιθουανός για ακόμη ένα παιχνίδι στην Ευρωλίγκα, ήταν ο κορυφαίος παίκτης του Ολυμπιακού και μάλιστα έκανε ρεκόρ με την ερυθρόλευκη φανέλα, καθώς πέτυχε 32 πόντους (5/8 δίποντα, 4/5 τρίποντα, 10/11 βολές) !
Αλλά, ο Ολυμπιακός δεν είχε μόνο τον "Μάτσε" σε μεγάλη βραδιά. Αλλά και το... μυαλό του. Γιατί, αυτό χρησιμοποίησε, όταν κατάλαβε ότι η Ζαλγκίρις δεν είχε έρθει για βόλτα στο ΣΕΦ. Με το ημίχρονο να είναι 49-47 και την άμυνα του Ολυμπιακού να... μπάζει, η διόρθωση των αμυντικών προβλημάτων ήταν επιτακτική.

Στο δεύτερο μέρος, η άμυνα βελτιώθηκε, η επίθεση "λύθηκε" με τους Γουντς, Τζάκσον, αλλά και Πρίντεζη να βοηπθούν ως... συμπρωταγωνιστές τον μεγάλο σταρ της βραδιάς, Αρβιντας Ματσιγιάουσκας και ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει τη νίκη, δείχνοντας ότι στην επίθεση έχει βρει για τα καλά το δρόμο του.

Φυσικά πρέπει να σημειωθεί η επιστροφή του Λιν Γκριρ με 12 πόντους, ο οποίος μάλιστα μπήκε στη 12αδα στη θέση του Παναγιώτη Βασιλόπουλου, που ένιωσε ενοχλήσεις στο τραυματισμένο γόνατό του και ο Γκέρσον τον κράτησε εκτός ματς. Επίσης, έπαιξε για λίγο και ο Ιάκωβος Τσακαλίδης.

Ο αγώνας

Το βέβαιο είναι ένα: ότι ο κόσμος που βρέθηκε στο ΣΕΦ ευχαριστήθηκε... πόντους από το πρώτο ημίχρονο. Συνολικά μπήκαν 96 μπήκαν από τις δύο ομάδες με τις άμυνες να μην έχουν τον πρώτο λόγο στο παιχνίδι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Ζαλγκίρις. Άλλωστε, αμφότερες πάνω-κάτω παίζουν με το ίδιο στυλ. Αρέσκονται στο επιθετικό παιχνίδι και το απέδειξαν και στη μεταξύ τους συνάντηση.

Οι ερυθρόλευκοι στο πρώτο δεκάλεπτο ξεκίνησαν καλύτερα, με τον Κίντελ Γουντς να αναλαμβάνει ρόλο στο σκοράρισμα και στη συνέχεια να παίρνει τη σκυτάλη τόσο ο Άρβιντας Ματσιγιάουσκας, αλλά κυρίως ο Μαρκ Τζάκσον, ο οποίος έχει κάνει "συνήθεια" τις καλές εμφανίσεις στην Ευρωλίγκα. Από το πρώτο ματς με την Ταού, δεν έχει αλλάξει ακόμη "χούγια".

Με τον Αμερικανό να παίρνει μπάλα κοντά και μακριά από το καλάθι, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με επτά πόντους (18-11), αλλά η Ζαλγκίρις έδειχνε σημάδια αντίστασης με τους Πόποβιτς, Γιούρακ και Γιανκούνας να βρίσκουν το δρόμο προς το καλάθι και να κρατάνε την ομάδα τους κοντά στο σκορ (26-20).

Ο Πίνι Γκέρσον είδε την ομάδα του στο δεύτερο δεκάλεπτο να ανεβάζει τη διαφορά στους έντεκα πόντους (34-23), αλλά το πρόβλημα ήταν ότι δεν την κράτησε σε αυτά τα επίπεδα, παρά την επιθετική παραγωγικότητα που επεδείκνυαν για τρίτο συνεχόμενο (μετά την Πρόκομ και τον Κολοσσό) ματς οι παίκτες του.

Ακόμη κι όταν το σκορ έγινε 41-29 (με τον Λιν Γκριρ μέσα στο παιχνίδι), ο Ολυμπιακός έχασε τη συγκέντρωσή του, έδωσε τη δυνατότητα στη Ζαλγκίρις να πετύχει εύκολους πόντους και η διαφορά έπεσε μέσα σε λίγα λεπτά. Με ένα 0-8 σερί και τον Μάρκους Μπράουν να ανεβάζει την απόδοσή του, η λιθουανική ομάδα μείωσε στους τέσσερις πόντους (41-37) και παρέμεινε ζωντανή.

Ένα τρίποντο του Πόποβιτς έκανε το σκορ 44-42 και με αυτή τη διαφορά των δύο πόντων έληξε και το πρώτο ημίχρονο με ένα σκορ (49-47), που μαρτυρούσε πολύ καλά το τι έπρεπε να διορθώσει ο Ολυμπιακός στην επανάληψη. Την άμυνα του...

Πράγμα που έκανε. Γιατί ενώ στο δεύτερο δεκάλεπτο δέχθηκε 27 (!) πόντους από τη Ζαλγκίρις, στην τρίτη περίοδο την κράτησε στους 14 και με τον Ματσιγιάουσκας να παίρνει το όπλο του, ο Ολυμπιακός πήρε και πάλι προβάδισμα στο σκορ. Στην ουσία οι ερυθρόλευκοι ήρθαν από τα αποδυτήρια με δύο τρίποντα, ένα από τον Γκριρ κι ακόμη ένα από τον "Μάτσε".

Ο Μπράουν απάντησε με πέντε συνεχόμενους πόντους, ο Κόλλινς βοήθησε κι αυτός και η Ζαλγκίρις μείωσε και πάλι (59-57). Μέχρι τα μισά της περιόδου οι δύο ομάδες ήταν πολύ κοντά στο σκορ (61-59), αλλά σε εκείνο το σημείο (όπου ο ρυθμός και η ποιότητα του παιχνιδιού είχαν πέσει) ο Ολυμπιακός έπαιξε καλύτερη άμυνα, έτρεξε πιο εύκολα στον αιφνιδιασμό και "άφησε" τον Ματσιγιάουσκας να κάνει... τη δουλειά του.

Με επτά πόντους στα τελευταία τρία λεπτά του δεκαλέπτου ο Λιθουανός κατάφερε να "ξεκολλήσει" τον Ολυμπιακό από την... ανάσα της Ζαλγκίρις και να πάει την ομάδα του στο τελευταίο δεκάλεπτο με τη διαφορά στους εννιά πόντους (70-61).

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Πρίντεζης έβαλε κι αυτός το λιθαράκι του στην επίθεση και με πέντε συνεχόμενους πόντους έδωσε αέρα στον Ολυμπιακό, που από εκείνο το σημείο και μετά έπρεπε απλά να έχει καθαρό μυαλό. Και το είχε, όπως και τον Ματσιγιάουσκας σε μια πραγματικά μεγάλη (και πάλι) βραδιά. Ο Λιθουανός συνέχισε το κρεσέντο του, ο Γουντς τον ακολούθησε, ο Γκριρ σκόραε κι αυτός και τέσσερα λεπτά πριν το τέλος το σκορ έγινε 84-69 με τον Ολυμπιακό να έχει κάνει αυτά που πρέπει. Βελτίωση στην άμυνα και καθαρό μυαλό στην επίθεση.

Η Ζαλγκίρις δεν κατάφερε να αντιδράσει, ο Ματσιγιάουσκας δεν ήταν διατεθειμένος να πατήσει φρένο και με τον Λιθουανό να φτάνει τους 32 πόντους, ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη με 90-74 και κράτησε αήττητη την έδρα του στην Ευρωλίγκα.

Τα δεκάλεπτα: 26-20, 49-47, 70-61, 90-74

Ολυμπιακός: Μπλάκνεϊ, Παπαμακάριος, Γουντς 18 (3), Ματσιγιάουσκας 32 (4), Μπουρούσης 6 (1), Τσακαλίδης 1, Γκριρ 12 (2), Βασιλειάδης, Πρίντεζης 7, Τεόντοσιτς 2, Τζάκσον 12 (1).

Ζαλγκίρις Κάουνας: Γιούρακ 9, Μπράουν 19 (2), Μασιούλις 7 (1), Καλνιέτις, Σαλένγκα, Ζουκάουσκας 4, Γιανκούνας 7, Πόποβιτς 10 (2), Μπράντλεϊ 4, Κόλινς 14.

Γκέρσον: "Είχαμε δύο πρόσωπα"

Μετά το τέλος του αγώνα, ο Πίνι Γκέρσον τόνισε: "Σήμερα είχαμε δυο διαφορετικά πρόσωπα. Στο πρώτο ημίχρονο ήμασταν καλοί επιθετικά και φτάσαμε κοντά στους 50 πόντους, αλλά είδαμε ότι δεν είναι αρκετό για να κερδίσουμε. Στο δεύτερο ημίχρονο οι παίκτες μου αποφάσισαν να παίξουν άμυνα κι έτσι φτάσαμε στη νίκη. Ήταν σημαντικό παιχνίδι που έπρεπε να κερδίσουμε γιατί ακολουθούν δυο πολύ δύσκολα εκτός.

Η ΤΣΣΚΑ σήμερα κέρδισε μέσα στην Ταού με τεσεράμισι παίκτες, που δείχνει πόσο δύσκολος είναι ο όμιλος. Θα είμαι πολύ ικανοποιημένος αν κερδίσουμε τα δυο επόμενα παιχνίδια, αλλά μου κάνει και το ένα στα δυο. Από ‘δω και στο εξής, κάθε παιχνίδι είναι μάχη για μια καλύτερη θέση στον όμιλο".

Ματσιγιάουσκας: "Μπορούμε να παίξουμε καλύτερα!"

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής, Αρβιντας Ματσιγιάουσκας δήλωσε: " Στα τελευταία παιχνίδια παίζουμε καλά, αλλά σήμερα δεν το κάναμε για 30 λεπτά. Στο τέλος όμως παίξαμε έξυπνα. Ο κόουτς δεν θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος γιατί μπορούμε να παίξουμε καλύτερα. Δεν ενδιαφέρομαι να βάζω πόντους, αλλά για να κερδίζει η ομάδα. Έχουμε δυο πολύ δύσκολα παιχνίδια μπροστά μας και πρέπει να τα κερδίσουμε. Είναι σημαντικό να τερματίσουμε ψηλά, αλλά από την άλλη δε σημαίνει και τίποτα γιατί αλλάζουν όλα στο Top-16".

Ο Λιν Γκριρ που επέστρεψε στη δράση, είπε: " Ακόμα δουλεύω για να φτάσω στο 100% και το σημερινό παιχνίδι ήταν ένα καλό τεστ. Βρίσκουμε το ρυθμό μας και τους ρόλους μας μέσα στην ομάδα και σίγουρα θα συνεχίσουμε να παίζουμε το ίδιο γρήγορα γιατί έχουμε τους παίκτες για να το κάνουμε. Το κλειδί είναι η άμυνα γιατί μόνο έτσι κερδίζεις. Μπορεί να βάζουμε 100 πόντους, αλλά πρέπει να σταματήσουμε και τους άλλους από το να μας βάζουν 100".

Δηλώσεις έκανε και ο Μαρκ Τζάκσον: " Χρειαζόμαστε κι άλλη βελτίωση. Μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω στο παιχνίδι με τη Σιένα. Η άμυνα είναι σημαντική για να κερδίζεις κι αυτό κάναμε στο δεύτερο ημίχρονο. Ο καθένας βρίσκει το ρόλο του και για παράδειγμα μπορεί να μην ήμουν σήμερα εγώ καλός, αλλά υπήρχαν οι άλλοι για να με καλύψουν".

Τέλος, ο Γιάννης Μπουρούσης σχολίασε: " Δεν παίξαμε καλά, κυρίως στην άμυνα αλλά στο δεύτερο ημίχρονο βελτιωθήκαμε στην άμυνα. Μόνο με την άμυνα κερδίζεις τέτοια παιχνίδια".

Γκρίτας: "Όλοι ξέρουν ποιος είναι ο Ματσιγιάουσκας"

Από την πλευρά του, ο Ριμάντας Γκρίτας είπε: "Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό για το καλό παιχνίδι και τη νίκη. Ήταν καλύτεροι. Στα πρώτα δυο δεκάλεπτα παλέψαμε και ήμασταν κοντά στο σκορ, αλλά στο δεύτερο ημίχρονο χάσαμε πολλά σουτ κι έπαιξαν καλή άμυνα. Αυτό ήταν το κλειδί του αγώνα. Ο Ολυμπιακός καλύτερος σ’ όλες σχεδόν τις στατιστικές κατηγορίες κι εμείς είχαμε 5/24 τρίποντα.

Όλοι στη Λιθουανία ξέρουν ποιος είναι ο Ματσιγιάουσκας. Από τους καλύτερους, αν όχι ο καλύτερος σουτέρ στην Ευρώπη. Είχαμε δουλέψει γι’ αυτόν, αλλά σήμερα ήταν καυτός. Είναι από τους καλύτερους στην Ευρώπη και γι’ αυτό παίζει στον Ολυμπιακό και όχι στη Ζαλγκίρις".
























































TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ