BASKETBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός: Ο Τρινκέρι έχασε τον πολύτιμο Βάιλερ - Μπαμπ, αλλά βρήκε ξανά τον Χίλιαρντ

Ο Νταρούν Χίλιαρντ επανήλθε στη δράση για την Μπάγερν ύστερα από 3,5 μήνες
Ο Νταρούν Χίλιαρντ επανήλθε στη δράση για την Μπάγερν ύστερα από 3,5 μήνες UNICS

Έπειτα από 100 ημέρες ο Νταρούν Χίλιαρντ επανήλθε στη δράση για να ενισχύσει την προσπάθεια πρόκρισης της Μπάγερν στα playoffs της EuroLeague. Η άμυνα του Ολυμπιακού έχει έναν επιπλέον μπελά ν' αντιμετωπίσει στο αποψινό, εκτός έδρας, παιχνίδι. Τα στοιχεία του Instat Scout το επιβεβαιώνουν.

Η πολύ άσχημη πτώση του Νικ Βάιλερ - Μπαμπ, το σφοδρό χτύπημα στο κεφάλι και η αγωνία που πλημμύρισε απ' άκρη σε άκρη το Audi Dome το βράδυ Τετάρτης (2/3) έως ότου προκύψουν τα πρώτα καλά νέα από το νοσοκομείο, χωρίς να έχει διευκρινιστεί το πότε θα λάβει εξιτήριο, άφησαν σε δεύτερη μοίρα δύο πολύ ευχάριστα γεγονότα για την Μπάγερν: την ταυτόχρονη επιστροφή των Πολ Τσίπσερ και Νταρούν Χίλιαρντ στη δράση ύστερα από πολύμηνη απουσία.

Προφανώς η περίπτωση του 28χρονου Γερμανού πάουερ φόργουορντ ήταν πολύ πιο ιδιαίτερη. Ιδίως στο συναισθηματικό σκέλος της. Τον Ιούνιο του 2021 ο Τσίπσερ είχε διαγνωστεί με εγκεφαλική αιμορραγία και χρειάστηκε να υποβληθεί σε επέμβαση στο κεφάλι. Λογική οπότε η θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε το βαυαρικό κοινό, βλέποντάς τον στο παρκέ μετά από 271 ημέρες.

"Θα ήταν μια υποβάθμιση αν έλεγα πως ήταν μια ξεχωριστή βραδιά. Ελπίζω ότι ο Νικ είναι καλά και θα επιστρέψει σύντομα κοντά μας. Αλλά αυτή η στιγμή, όταν άκουσα το όνομά στο video είναι μια στιγμή που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Σας ευχαριστώ. Καθένας που βοήθησε προκειμένου να βρεθώ σε αυτό το σημείο ξανά, δεν μπορώ να σας ευχαριστήσω περισσότερο", έγραψε ο ίδιος στο instagram.

Τι έχασε... χάνοντας τον Χίλιαρντ

Ψυχρά και άκρως ρεαλιστικά βέβαια, η επάνοδος του Αμερικάνου περιφερειακού έχει μεγαλύτερη αγωνιστική αξία πριν από την τελική ευθεία της τρέχουσας σεζόν, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την πορεία της Μπάγερν στην EuroLeague.

Ο Χίλιαρντ δεν είχε εμφανιστεί από τα τέλη Νοεμβρίου (25/11) εξαιτίας ενός τραυματισμού στο γόνατο κι, ενώ αρχικά είχε εκτιμηθεί πως θα μείνει εκτός δράσης για περίπου δύο εβδομάδες, το διάστημα της απουσίας του επιμηκύνθηκε αγγίζοντας εν τέλει τις εκατό ημέρες. Μια δυσάρεστη εξέλιξη που ανέτρεψε πλήρως τα σχέδια του Τρινκέρι κι οδήγησε σε σταδιακή αναδιανομή των ρόλων.

Όχι ότι η Μπάγερν πήγε άσχημα χωρίς αυτόν διαθέσιμο, μετρώντας 7 νίκες σε 12 παιχνίδια της διοργάνωσης ενόσω είχε αρχίσει με 5-7. Όπως και να 'χει ωστόσο η έλλειψη ενός παίκτη που είχε την ευχέρεια ν' απειλεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, κουβαλώντας επιθετικά το υπόλοιπο σύνολο άφησε ένα κενό.

Αφενός ο Χίλιαρντ ήταν ο αρχισκόρερ της Μπάγερν στην EuroLeague με 15.8 πόντους ανά παιχνίδι με season high τους 28 απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας (κι άλλα 7 ματς με τουλάχιστον 15π.) αφετέρου η πιο συνεπής λύση από μακριά, εκτελώντας με σχεδόν 42% από το τρίποντο. Βάσει μάλιστα των στοιχείων που συλλέξαμε από το Instat Scout, ο βραχύσωμος γκαρντ παρέμεινε ο πιο παραγωγικός ανά κατοχή παίκτης της ομάδας του Ιταλού κόουτς, προσφέροντας 0.292 πόντους, την ίδια ώρα που παίκτες όπως ο Γουόλντεν, ο Λούσιτς, ο Ρούμπιτ, ο Τόμας και ο Γιάραμαζ με τουλάχιστον 20 συμμετοχές ο καθένας εξακολουθούν να κινούνται χαμηλότερα.

Είναι μια πραγματικότητα πως ο Τρινκέρι είχε "χτίσει" το παιχνίδι πάνω στα δυνατά πόδια και τους ώμους του Χίλιαρντ. Έως ότου μείνει αδρανής ο άλλοτε παίκτης των Μπασκόνια και ΤΣΣΚΑ έπαιρνε...

  • το 36% των πικ εν ρολ των Βαυαρών όντας εξόχως αποτελεσματικός με τζαμπ-σουτ (1.42π ανά κατοχή)
  • το 38.5 των επιθέσεων από απομόνωση (εκτελώντας κυρίως από μακριά)
  • το 40.6% των προσπαθειών πίσω από το σκριν και το εντυπωσιακό 55.6% των επιθέσεων από χέρι σε χέρι (hands off) προσφέροντας σε αυτήν την περίπτωση 3.8 πόντους προς 2.1 κατοχές (1.84π ανά 1 με 2.29π από σουτ).
  • Έτρεχε επίσης το 22.75% των καταστάσεων τρανζίσιον
  • όπως επίσης το 17.7% των catch and drives καταστάσεων (ποντάροντας τόσο σε λέι απ όσο και σουτ).

Πάντα στις καλές πεντάδες του Τρινκέρι

Κατανοητό οπότε το γεγονός πως ο Χίλιαρντ ανήκε μέχρι την ημέρα του τραυματισμού του στις τρεις πιο παραγωγικές πεντάδες της γερμανικής ομάδας. Η μία με Γουόλντεν, Βάιλερ-Μπαμπ, Λούτσιτς και Ρούμπιτ και η άλλη με Βάιλερ-Μπαμπ, Λούτσιτς, Ρούμπιτ, Χάντερ έδιναν από +16 σε 11'35'' (34-18) και 9'51'' (23-7) αντίστοιχα, ενώ η τρίτη με Γουόλντεν, Βάιλερ-Μπαμπ, Τόμας και Ρούμπιν +13 σε 28'02'' (57-44). Τις πρώτες δύο τις άφησε πίσω μόνο το σχήμα που προέκυψε με Βάιλερ-Μπαμπ, Γιάραμαζ, Λούτσιτς, Τόμας και Χάντερ.

Ατομικά όσο ο Αμερικανός παρέμενε στο παρκέ η Μπάγερν ήταν κατά μέσο όρο στο +1.4. Όχι το καλύτερο, αλλά όχι και το χειρότερο - πέμπτη επίδοση του συνόλου. Κι εδώ ακριβώς έρχεται να αξιολογηθεί ως πολύ σημαντική η αναγκαστική απουσία του Βάιλερ - Μπαμπ που στο +/- των Βαυαρών στην EuroLeague εμφάνιζε τον ανώτερο συντελεστή απ' όλους τους συμπαίκτες του (+4.1) γιατί, παρά τους μόλις 5.5 πόντους ανά 26'25'', ήταν μακράν των υπολοίπων ο πιο αποτελεσματικός αμυντικός του συνόλου με αδιαμφησβήτητη αποτελεσματικότητα τόσο στο ποστ όσο και στους αντίπαλους χειριστές της μπάλας.

Συνολικά η Μπάγερν έπαιζε ως σήμερα μπάσκετ λιγότερων κατοχών από τον Ολυμπιακό, εμφανίζοντας χαμηλότερη παραγωγικότητα στην επίθεση. Παρόλα αυτά η παρουσία του Χίλιαρντ είναι πιθανό ν' αλλάξει την κατεύθυνσής της κι ας έδειξε επηρεασμένος από τη μακρά απουσία του στο ματς πρωταθλήματος με το Αμβούργο.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS EUROLEAGUE ΜΠΑΓΕΡΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ