BASKETBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός: Ο Ερυθρός Αστέρας τιμώρησε τα πολλά λάθη των “ερυθρόλευκων”

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ με την φανέλα του Ολυμπιακού
Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ με την φανέλα του Ολυμπιακού EUROKINISSI

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την νίκη του Ερυθρού Αστέρα επί του Ολυμπιακού. Το μπασκετικό ξύλο των Σέρβων, οι πόντοι σε καταστάσεις αιφνιδιασμού και η ομάδα του Πειραιά που εδώ και 3 εβδομάδες φυλλορροεί λάθη. 

Ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε (ούτε) κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα, γνωρίζοντας την ήττα στο ΣΕΦ με 72-76. Οι “ερυθρόλευκοι” ήταν κατώτεροι των προσδοκιών για τρίτη σερί αγωνιστική στην EuroLeague και γνώρισαν μία εντός έδρας ήττα που τους πονάει στην προσπάθειά τους να μπουν στα playoffs.

Ο Ολυμπιακός ήταν ένα βήμα πίσω σε άμυνα και επίθεση. Για τρίτη σερί εβδομάδα έδειξε εκτός ρυθμού, εμφάνισε ίδιες ασθένειες και το πλήρωσε. Πώς έφτασε όμως μέχρι εκεί;

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Λάθη, λάθη, λάθη και… αιφνιδιασμοί

Ο Ολυμπιακός φυλλορροεί λάθη εδώ και τρεις εβδομάδες. Καθόλου τυχαία, οι τρεις χειρότερες επιδόσεις του σε αυτόν τον τομέα έχουν έρθει στους τρεις τελευταίους αγώνες τους (όλοι ήττες): 16 με την Φενέρμπαχτσε, 15 με την Μακάμπι και χθες (27/1) 17 λάθη με τον Ερυθρό Αστέρα, που χτύπησε τους “ερυθρόλευκους” εκεί που τον χτύπησαν και οι δύο προηγούμενοι αντίπαλοί του: Στα λάθη και στο ανοιχτό γήπεδο.

Σύμφωνα με το InStat Scout, πριν μερικές εβδομάδες η Φενέρμπαχτσε σημείωσε 29 πόντους από λάθη του Ολυμπιακού, ενώ σημείωσε 24 πόντους σε καταστάσεις αιφνιδιασμού (το σύνολο δεν είναι 53, αφού συχνά ένα λάθος οδηγεί σε αιφνιδιασμό). Την προηγούμενη εβδομάδα η Μακάμπι σημείωσε 18 πόντους από λάθη του Ολυμπιακού και 13 σε καταστάσεις αιφνιδιασμό. Χθες (27/1) ο Ερυθρός Αστέρας σημείωσε 12 πόντους από λάθη του Ολυμπιακού και συνολικά 17 σε καταστάσεις αιφνιδιασμού.

Ποιο είναι το πραγματικά αξιοσημείωτο; Οι Σέρβοι την φετινή σεζόν τρέχουν 7.1 κατοχές σε καταστάσεις αιφνιδιασμού και σημειώνουν 8.7 πόντους ανά αγώνα. Στον Ολυμπιακό οι 17 πόντοι τους ήρθαν σε 12 κατοχές. Κοινώς, οι “ερυθρόλευκοι” του Βελιγραδίου έτρεξαν περισσότερο από ότι συνήθως, γιατί ήξεραν ότι έτσι θα πλήγωναν την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Η στόχευση στον Ντόρσεϊ και το πάγωμα του Ολυμπιακού

Περνώντας στα επί μέρους στοιχεία του αγώνα, οι Σέρβοι ακολούθησαν συγκεκριμένη λογική στις δύο πλευρές του παρκέ. Μία λογική που έμελλε να βγάλει ακόμα περισσότερο εκτός ρυθμού τον Ολυμπιακό.

Στην άμυνα, η προσέγγιση του Ερυθρού Αστέρα ήταν συγκεκριμένη και απολύτως προσαρμοσμένη στον Τάιλερ Ντόρσεϊ. Οι Σέρβοι έκαναν σαφές από την αρχή ότι δεν θα άφηναν τον ομογενή γκαρντ να νιώσει άνετα. Όταν βρισκόταν μακριά από την μπάλα λοιπόν τον μάρκαραν με over play (δεν τον άφηναν να πάρει την μπάλα).

Όταν έπαιρνε την μπάλα και προσπαθούσε να στήσει σκριν από τις 45 μοίρες, η λογική ήταν ξεκάθαρη: Έπαιζαν “ICE”, δεν ήθελαν δηλαδή να τον αφήσουν να πάρει το σκριν και τον έστελναν στην πλάγια γραμμή, μειώνοντας τις επιλογές του. Γενικά οι Σέρβοι έπαιξαν αυτή την άμυνα στις 45 μοίρες στα Πικ εν ρολ του Ολυμπιακού. Ενώ όμως οι Σλούκας και Γουόκαπ κάποιες φορές κατάφερναν να βρουν την λύση - κυρίως επειδή έβγαλαν μεγαλύτερη επιθετικότητα από ότι συνήθως και αιφνιδίασαν τους Σέρβους- ο Ντόρσεϊ δεν μπήκε ποτέ στον ρυθμό του αγώνα, επειδή δεν προσαρμόστηκε.

Ο Ερυθρός Αστέρας είχε κάτι απλό στο μυαλό του: Θα υποχρέωνε τους γκαρντ του Ολυμπιακού να κάνουν πράγματα που δεν ένιωθαν άνετα. Για αυτό τον λόγο έβαλαν τους Σλούκα και Γουόκαπ στην λογική του να είναι πιο επιθετικοί - επειδή είναι καλύτεροι ως δημιουργοί - αλλά τον Ντόρσεϊ στην λογική να πρέπει να δημιουργήσει, όταν το ένστικτό του είναι να εκτελέσει. Εκ του αποτελέσματος, η απόφαση των Σέρβων αποδεικνύεται σωστή, παρά τα αγωνιστικά ξεσπάσματα των Σλούκα και Γουόκαπ, αφού ο Ντόρσεϊ έδειξε - για ακόμα ένα παιχνίδι - το πρόβλημά του όταν η άμυνα εστιάζει πάνω του, τον πιέζει και τον υποχρεώνει να σκεφτεί περισσότερο τις αποφάσεις του.

Ντόμπριτς και Κάλινιτς έκαναν την ζημιά

Έχοντας στιβαρό αμυντικό πλάνο, οι Σέρβοι αποφάσισαν να χτυπήσουν με συγκεκριμένους τρόπους τον Ολυμπιακό και στην άλλη πλευρά του παρκέ όταν χαμήλωνε το τέμπο και δεν μπορούσαν να τρέξουν. Εκεί, τα πράγματα ήταν ξανά ξεκάθαρα, με τους Σέρβους να χτυπούν κάθε δυνατό μις-ματς.

Η αρχή έγινε με τον Όγκνιεν Ντόμπριτς. Ο αριστερόχειρας γκαρντ ήταν αυτός που δημιούργησε τα πρώτα προβλήματα, χτυπώντας στο ψεγάδι της αμυντικής φιλοσοφίας του Ολυμπιακού στα σκριν μακριά από την μπάλα. Οι “ερυθρόλευκοι” παίζουν “shadow” σε τέτοιες καταστάσεις, δηλαδή “σκιά”, με τον αμυντικό να ακολουθεί από πίσω τον επιθετικό για να μην τον αφήσει να σουτάρει. Ο Ντόμπριτς όμως είναι αριστερόχειρας, μπορεί να βάλει την μπάλα στο παρκέ και έβγαινε από τα σκριν από δεξιά. Με τον Ολυμπιακό να παίζει έτσι, ο Σέρβος είχε ελεύθερο τον αριστερό διάδρομο, στο δυνατό του χέρι δηλαδή, κάτι που έδινε στον Ντόμπριτς το περιθώριο είτε να εκτελέσει - κάτι που έκανε την αρχή - είτε να δημιουργήσει ανισορροπία στην άμυνα του Ολυμπιακού και να ξεκινήσει ένα passing game που οδηγούσε τελικά σε ελεύθερο σουτ κάποιου συμπαίκτη του.

Οι δύο φωτογραφίες - από την ίδια φάση δείχνουν τι συνέβη:

Στην πρώτη φωτογραφία ο Ντόμπριτς βγάινει από το σκριν, με τον Ντόρσεϊ να τον ακολουθεί.

Ο Όγκνιεν Ντόμπριτς βγαίνει από τα σκριν, με τον Ντόρσεί πίσω του
Ο Όγκνιεν Ντόμπριτς βγαίνει από τα σκριν, με τον Ντόρσεί πίσω του PRINTSCREEN

Στην δεύτερη ο Ντόμπριτς έχει πάρει ήδη την μπάλα και πηγαίνει προς το καλάθι - στο οποίο τελικά και σημείωσε.

Ο Όγκνιεν Ντόμπριτς παίρνει την μπάλα και πηγαίνει προς το καλάθι
Ο Όγκνιεν Ντόμπριτς παίρνει την μπάλα και πηγαίνει προς το καλάθι PRINTSCREEN

Ξέχωρα από τον Ντόμπριτς βέβαια, την πραγματικά μεγάλη ζημιά στον Ολυμπιακό την έκανε - όπως και στον αγώνα στο Βελιγράδι - ο Νίκολα Κάλινιτς. Ο Σέρβος φόργουορντ αγωνίστηκε και στις δύο θέσεις των φόργουορντ και - λόγω και της απουσίας του Κώστα Παπανικολάου - είχε ελεύθερο πεδίο. Όταν αγωνιζόταν ως σμολ φόργουορντ πόσταρε και είτε εκτελούσε, είτε δημιουργούσε για τους συμπαίκτες του, έχοντας μεν 12 πόντους αλλά και 4 ασίστ (από όπου ήρθαν 9 πόντοι). Όταν αγωνιζόταν ως πάουερ φόργουορντ (κυρίως στην τέταρτη περίοδο), έκανε επίθεση από έξω προς τα μέσα, χτυπώντας στα πιο αργά πόδια των ψηλών του Ολυμπιακού.

Ένα πολύ κακό φεγγάρι

Ο Ολυμπιακός δεν είναι καλά. Δεν έχει ρυθμό. Το διάστημα που έμεινε ανενεργός λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού ήταν μία - απολύτως σεβαστή - δικαιολογία στον αγώνα με την Φενέρμπαχτσε, ενδεχομένως και με την Μακάμπι. Όχι όμως και με τον Ερυθρό Αστέρα. Μπορεί κάποιος να σταθεί στις απουσίες των ΜακΚίσικ, Παπανικολάου και Πρίντεζη, λέγοντας ότι οι Ντόμπριτς και Κάλινιτς ίσως δεν θα είχαν τόσο χώρο αν αγωνίζονταν οι δύο πρώτοι. Κάποια στιγμή όμως οι δικαιολογίες τελειώνουν.

Ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που επέλεξε να πορευτεί με ένα μικρό σε μέγεθος ρόστερ για να έχει τους πάντες ενεργούς, με αποτέλεσμα κάθε απουσία να στοιχίζει. Ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που επέλεξε να μην έχει μέγεθος στην θέση του σμολ φόργουορντ πίσω από τον Κώστα Παπανικολάου. Ο Ολυμπιακός είναι αυτός που πλέον έχει ακόμα πιο “σφιχτό” ροτέισον στις θέσεις των ψηλών, με τους Βεζένκοβ και Φαλ να τραβάνε σχεδόν όλο το κουπί, τον Μάρτιν να δίνει κάποιες λύσεις μερικές φορές, τον (απόντα με τον Ερυθρό Αστέρα) Πρίντεζη να παίζει το πολύ 10 λεπτά και τους Ζαν-Σαρλ και Έισι να είναι ουσιαστικά παραγκωνισμένοι.

Ο Ολυμπιακός βέβαια δεν ξέχασε το μπάσκετ. Είναι ακόμα η ομάδα που έπαιζε γοητευτικό μπάσκετ στο πρώτο μισό της σεζόν. Η λογική λέει ότι κάποια στιγμή θα μπει ξανά στις ράγες. Ότι τα σουτ θα μπουν, η περίοδος ντεφορμαρίσματος του Ντόρσεί θα περάσει, ο Φαλ θα βρει ρυθμό και θα τροφοδοτηθεί καλύτερα, ότι θα βρεθεί ισορροπία σε άμυνα και επίθεση. Το θέμα όμως είναι ότι πλέον στενεύουν τα περιθώρια. Η ήττα με τον Ερυθρό Αστέρα πονάει πολύ τον Ολυμπιακό, που πρέπει να την καλύψει κάπου μακριά από το ΣΕΦ. Η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Για να μην γίνει όμως μη αναστρέψιμη, πρέπει όλοι να συνέλθουν. Άμεσα.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ