BASKETBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός: Ο Ελάιτζα Μπράιαντ προκαλεί τον Μπαρτζώκα να λύσει τη νέα εξίσωση της Εφές

Ολυμπιακός: Ο Ελάιτζα Μπράιαντ προκαλεί τον Μπαρτζώκα να λύσει τη νέα εξίσωση της Εφές
EUROKINISSI

Παίκτης του Γιάννη Σφαιρόπουλου και κατόπιν συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Από πρωταθλητής του ΝΒΑ στους πρωταθλητές Ευρώπης. Στις πέντε συμμετοχές του με την Εφές στην Euroleague ο Ελάιτζα Μπράιαντ έχει προλάβει να αρπάξει από τη δόξα των Μίσιτς και Λάρκιν. Τα στοιχεία του Instat Scout επαληθεύουν ότι ο Ολυμπιακός οφείλει να προσαρμόσει πάνω του την αμυντική τακτική του για να έχει τον έλεγχο.

Το μεθύσι για την κατάκτηση της Euroleague, τον περασμένο Μάιο στην Κολωνία, ήταν τόσο τρελό που η Εφές μπήκε τη νέα σεζόν μ' ένα ανελέητο hangover. Αυτόν τον πονοκέφαλο και το διαλυμένο στομάχι που δεν επιτρέπουν στο άμαθο θύμα της κραιπάλης να σταθεί στα πόδια του.

Από τους πρωταθλητές του ΝΒΑ στους πρωταθλητές Ευρώπης

Η επίδραση του αλκοόλ στο αίμα και στα εγκεφαλικά κύτταρα των πρωταθλητών Ευρώπης συνέπεσε με την -εκ των υστέρων- ένταξη του Ελάιτζα Μπράιαντ στο υπάρχον ρόστερ. Στις 14/10 ο 26χρονος Αμερικανός (1.96μ) είχε ήδη λύσει τη συνεργασία του με τους Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο, έχοντας προλάβει να πανηγυρίσει την κατάκτηση του τίτλου στο ΝΒΑ, και στις τέσσερις ημέρες αργότερα η Εφές ανακοίνωνε την απόκτησή του με συμβόλαιο διετούς διάρκειας.

Με τον Σέιν Λάρκιν σε... γήινη κατάσταση, τον (αμφίβολο για απόψε) Βασίλιε Μίσιτς να στερείται ενέργειας και τον Κρούνο Σίμον στα 36 του πια, ο Εργκίν Αταμάν δεν επέλεξε τυχαία τον πρώην γκαρντ της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Έναν ισορροπιστή στην περιφέρεια, του οποίου τη συμβολή είχε ανάγκη η τουρκική ομάδα.

Ο Μπράιαντ δεν πήγε στην Πόλη για να συμπληρώσει απλά τη γραμμή των "κοντών", αλλά για να αποφορτίσει τους δύο σταρ της Εφές, δημιουργώντας έναν τρίτο πόλο απειλής των αντιπάλων και διευρύνοντας τις επιλογές πρώτης γραμμής του Τούρκου προπονητή. Σε πέντε παιχνίδια, που έχουν συνδυαστεί με τρεις νίκες για την Εφές, ο 26χρονος Αμερικανός παίζει παραπάνω από 23 λεπτά και μετρά περισσότερους από 10 πόντους (10.2), ως ο τρίτος σκόρερ του συνόλου, και σχεδόν 4 ριμπάουντ, ως ο δεύτερος ριμπάουντερ ξεπερνώντας τον Ντάνστον, τον Σίνγκλετον ή τον νεαρό Πετρούσεβ. Μόνο ο Γάλλος Μοερμάν των 5.4 ανά αγώνα τον αφήνει πίσω. Είναι δηλαδή ο μοναδικός παίκτης της Εφές που συνδυάζει με τέτοια νούμερα.

Το -2.8 που παραπλανεί

Η βάση δεδομένων του Instat Scout προσφέρει επιπλέον στοιχεία και ξεκάθαρες για την επίδραση του Μπράιαντ στο παιχνίδι της Εφές. Ναι μεν το -2.8 (κατά μέσο όρο) της πρωταθλήτριας Ευρώπης ενόσω βρίσκεται στο παρκέ αφήνει να εννοηθεί πως το πρόσημο είναι αρνητικό, αλλά αν η "αποδόμησή" του στα πέντε δείχνει ξεκάθαρα ότι αυτό έχει επηρεαστεί σφόδρα από την κάκιστη βραδιά όλων στο ΟΑΚΑ απέναντι στον Παναθηναϊκό, όταν τίποτα δεν κύλησε βάσει σχεδίου και ο ίδιος κατέληξε στο -25, τη στιγμή που με τη Ζάλγκιρις ήταν στο +9 και με την Ούνικς στο +8.

Άλλωστε ο Μπράιαντ, αν και λίγο χρόνο στην νέα ομάδα του, ανήκει στις τρεις από τις έξι πιο παραγωγικές 5άδες του Αταμάν (τρίτη και τέταρτη με +11 και έκτη με +9) σε χρόνο που κυμαίνεται μεταξύ 6'33'' και 9'15''. Είτε παίζοντας δίπλα στον Λάρκιν είτε όχι.

Ο Μπράιαντ έχει την μπάλα

Ο κόουτς της Εφές τον εμπιστεύεται πολύ και του το αποδεικνύει κάθε φορά με πράξεις. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως ο πρώην συμπαίκτης των Γιάννη και Θανάση στους Μπακς είναι αυτός που στα πέντε ματς που ήταν παρών αναλαμβάνει να στήσει τα περισσότερα πικ εν ρολ ανά αγώνα. Ο ίδιος παίρνει το 25.6% των συνολικών, υπερτερώντας κατά 1.2% του Μίσιτς (24.4%), 6.4% του Λάρκιν (19.2%) και 7.7% του Μπομπουά. Κυρίως κινείται από αριστερά του σκριν γιατί τον βολεύει ξεκάθαρα.

Σε αριθμό κατοχών το ποσοστό του αντιστοιχεί σε 4 ανά ματς, προσφέροντας σχεδόν 1 πόντο (0.9), όντας πιο αποτελεσματικός του Λάρκιν.

Το ποσοστό των πικ εν ρολ που στήνει κάθε παίκτης της Εφές στα τελευταία πέντε παιχνίδια της Euroleague
Το ποσοστό των πικ εν ρολ που στήνει κάθε παίκτης της Εφές στα τελευταία πέντε παιχνίδια της Euroleague ΙNSTATSCOUT


Στο ίδιο διάστημα αγώνων ο Μπράιαντ είναι ο δεύτερος σε ποσοστό απομονώσεων. Ασυζητητί πρωτεύει ο Λάρκιν σε αυτήν την κατηγορία, εκτελώντας σχεδόν τις μισές επιθέσεις (45%) της Εφές όταν επιλέγεται αυτός ο τρόπος, αλλά ο νέος συμπαίκτης του, με 20% των συνολικών, κινείται στο +5% έναντι των Σίμον και Μίσιτς. Σε τέτοιες καταστάσεις η παραγωγικότητά του πηγαίνει στους 1.75π ανά κατοχή!

Επίσης ο Μπράιαντ τρέχει περισσότερο από κάθε άλλον την ομάδα του. Με όπλο την ευχέρειά του στο αμυντικό ριμπάουντ (2.8 ανά ματς) δεν χρειάζεται να πάρει την πρώτη πάσα και μεταφέρει άμεσα και γρήγορα την μπάλα στην άλλη πλευρά του παρκέ. Το 22.6% του τρανζίσιον επιβεβαιώνει την ελευθερία που του δίνεται από το σταφ, τη στιγμή που με τον 1.14 πόντο ανά κατοχή την επιστρέφει με... τόκο.

Οι παίκτες της Εφές και τα ποσοστά παιχνιδιού στο τρανζίσιον κατά τα τελευταία πέντε παιχνίδια της Euroleague
Οι παίκτες της Εφές και τα ποσοστά παιχνιδιού στο τρανζίσιον κατά τα τελευταία πέντε παιχνίδια της Euroleague INSTATSCOUT

Επιθέσεις από μέσα

Σίγουρα δεν είναι ο καλύτερος σουτέρ της διοργάνωση. Οριακά ξεπερνά το 30% από τα 6μ75 (4/13), προτιμώντας να εκτελεί μέσα από τη γραμμή. Η θέση που τον βολεύει περισσότερο είναι εμφανώς αυτή από το ύψος των βολών, αφού δηλαδή πάρει το σκριν στην κορυφή και σταματήσει για να σουτάρει. Γι' αυτό και 40% των τελειωμάτων του Αμερικανού είναι με jump shot.

Τούτο δεν σημαίνει φυσικά ότι θα διστάσει να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής. Το 50% από 11/22 προσπάθειες (είτε με λέι απ είτε με κοντινά φλότερ στις απομονώσεις κατά βάση) φανερώνουν την αποτελεσματικότητά του παρά το μαρκάρισμα που δέχεται, αφού σε όλα είχε αντίπαλο πάνω του.

To shot chart του Ελάιτζα Μπράιαντ στην εφετινή Euroleague
To shot chart του Ελάιτζα Μπράιαντ στην εφετινή Euroleague INSTATSCOUT

Η συνεισφορά του στο επιθετικό σκέλος συνδέεται ταυτόχρονα με την αποδοτικότητα στην άμυνα. Ο Μπράιαντ έχει εντολή να κυνηγά κυρίως τους παίκτες που εκτελούν μετά από πάσα και δεν τους αφήνει να βρουν περισσότερους από 0.8 πόντους ανά κατοχή. Είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση παίκτη της Εφές μετά του Μοερμάν που... κρύβει τον ήλιο όταν βγάζει και απλώνει χέρι στο σουτ. Αντίθετα όσοι βάζουν πλάτη τον Μπράιαντ κρατούν ένα πλεονέκτημα.

Το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο Σινάν Ερντέμ (19:30, Novasports Prime, LIVE από το SPORT24) είναι το δέκατο της Εφές και το έκτο με τον Ελάιτζα Μπράιαντ. Το δείγμα είναι πλέον αρκετό για να ξέρει ο Γιώργος Μπαρτζώκας ότι ο 26χρονος Αμερικανός αποτελεί μέρος μιας εξίσωσης με αρκετούς γνωστούς, της οποίας όμως η λύση της είναι αρκετά περίπλοκη. Οι ερυθρόλευκοι ψάχνουν την πρώτη εκτός έδρας νίκη τους στη διοργάνωση μετά το αρχικό 0/3 και η αμυντική προσαρμογή στον Μπράιαντ θα στερήσει από την πρωταθλήτρια Ευρώπης την παροχή ενέργειας διαρκείας που μοιάζει να της λείπει στο πρώτο τέταρτο της χρονιάς.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ